J 29 år

  • Hej! Bakgrund: tog studenten 2011, jobbat en del, läst lärarprogrammet 2015- 2019, med ett nuvarande studieuppehåll.

  • Nuläge: Tog studieuppehåll för att satsa på högskoleprovet. Jobbar på halvtid. Överväger mellan psykolog (som jag velat bli sedan gymnasiet.) Eller studie- och yrkesvägledare som jag funderat över nyligen. Överväger mellan dessa yrken då jag alltid velat jobba med människor. 

  • Har stort intresse för psykologi och vill gärna jobba med barn och ungdomar som har det svårt psykiskt. Föredrar gärna kontor som arbetsmiljö, och en strukturerad arbets-schema. Vill gärna möta människor, men även ha möjlighet till reflektion och utvärdering. Ogillar att arbeta under hård tidspress.

  • Som person är jag lugn, organiserad och bra på att läsa av människors kroppsspråk.

  • Har även kikat en del på socionom som jag blivit rekommenderad av nära vänner samt en av mina syskon. Men har svårt att se mig jobba inom det yrket, då jag diskuterat med vänner i den branschen.

  • Som jag förstått det behöver man börja jobba som socialsekreterare först, innan man kan bli kurator (som jag funderat över.)

  • Gällande betyg hamnar snittet på 15. HP: 0,45.

  • Kom gärna med återkoppling på yrkena psykolog samt studie- och yrkesvägledare, som båda tilltalar mig. Hälsningar J

  1 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV

  Hej J,

  jag tänker på studieekonomi... Studiemedel för eftergymnasiala studier kan man få i högst 6 år. Om du läste 4 år redan (som du uppger: på lärarprogrammet) så kanske du tagit 4 läsår av studiemedel redan... och i så fall har du endast 2 år kvar. Och psykologprogrammet läser man på 5 år; SYV-programmet på 3 år. Socionom - 3,5 år.
  Många tror att CSN kan förlänga möjlighet att få studiemedel, men det är fel. CSN förlänger inte de 6 åren (12 terminer) som är max. Då kan man finna sig i mitten av en lång högskoleutbildning utan ekonomiskt stöd... och vad gör man då?
  ****
  Om inte frågan om studiemedel, studieekonomi är ett hinder i ditt fall - då kommer nästa fråga: möjlighet att komma in på psykolog-, socionom- eller SYV-programmet. De meriter (betyg och HP-resultat) som du nämner i din fråga brukar inte räcka för att komma in på de utbildningar som du är intresserad av.
  Jag tänker på möjlighet att jobba med det du intresserad av med Lärarexamen. En sådan möjlighet kan finnas. T.ex finns det jobb som KAA-ansvarig och Ungdomscoach eller Ungdomskonsulent eller som "medarbetare" i diverse olika projekt, som man mycket väl kan få med lärarexamen i bagaget.

  ang. bli Kurator
  Det är eftertraktad jobb; många söker; man måste (nästan garanterat) vara socionom i grunden och några års arbetslivserfarenhet efter socionomexamen + påbyggnadsutbildning brukar krävas. I annat fall får man, troligtvis, inte anställning som kurator. Det är i alla fall vår erfarenhet.

  Det är bra att du har självkännedom ang. dina egenskaper och du vet vad du vill. Dock måste man också vara realistisk vad gäller möjlighet att komma in på olika utbildningar. Du får givetvis söka till psykologprogrammet i första hand och sedan även till SYV-programmet och till socinomprogrammet, men om du inte höjer ditt meritvärde rätt mycket eller inte får högre resultat på högskoleprovet, är dina chanser att komma in små (till psykologprogrammet - obefintliga, skulle jag var tvungen att säga).
  Men även med icke-avslutad lärareutbildning (utan lärarexamen) kan möjlighet finnas att få jobb som du skulle kunna trivas med, är i alla fall min förhoppning. Kika t.ex på Lärarassistent; Studiecoach; Skolvärd/värdinna; Utbildningsadministratör - här tänker jag på all personal på en skola kommer i kontakt med barn och ungdomar som har diverse "problem": hälso-, sociala, beteende- (mobbing-problematiken) m.fl.

  • J

   Hej! Tack så mycket för utförligt svar.

   Jag har tagit tid på mig att fundera, och vill fortsätta lärarprogrammet, men inte min nuvarande (förskollärarprogrammet), utan grundlärarprogrammet 4-6, som jag läst tidigare.

    

   Jag har kikat på kvalité av utbildningarna, och Uppsala samt Göteborg tilltalar.

   Notera: Har tidigare läst grundlärare 4-6 i Uppsala.

   Nu undrar jag gärna mer konkret: Ska jag söka till Uppsala (igen), eller Göteborg?

  • Julia Bostadssituation är ju svår - både i Uppsala och i Gbg. Har du möjlighet att fixa bostad under studietiden på båda orter? Kontakta annars studievägledare på respektive lärosäte och fråga om de har ledig plats för dig att "hoppa in"; du kan givetvis också göra ansökan till hela programmet (på vanligt sätt) men då måste du prioritera vilken ort du söker till i första hand. Gör studiebesök till utbildningen i Gbg; i Uppsala har du ju läst tidigare på det programmet, så du ve hur det går till där. Fråga om du kan bli "studerande för en dag" på programmet i Gbg för att testa och känna hur det är att läsa där.
  • J Tack! :)
  • J

   Hej! Det gick bra att fortsätta programmet i Uppsala, vilket känns bra och jag trivdes verkligen där.

    

   Dock så har jag tagit studiemedel sedan 2015- 2017 för lärarprogrammet i Uppsala. Samt 2017-2019 i Stockholms universitet.

   Under 2015-2019 har jag klarat mindre poäng än 15 i perioder, då jag haft rest- uppgifter och jobbat extra vid sidan av.

   Att tillägga: Bor hos föräldrarna och står för hyra och mat. I en diskussion med studievägledare på programmet var rådet att fortsätta lärarprogrammet och försöka komma i fas, i en studiegrupp.

   Detta, då hen fick intrycket att jag inte var fullt redo att byta studieort. Jag läser förskollärarprogrammet just nu. Men vill fortsätta grundlärarprogrammet 1-3 eller 4-6.

   Vore det smartare att stanna kvar i Stockholm? Med tanke på min studiemedel som förbrukats sedan 2015. Med rest uppgifter, har varit utan studiemedel i perioder då jag klarat mindre än 15hp.

   Ska jag satsa på lärarprogrammet 4-6 , samt 1-3(söka varje termin), medan jag läser förskollärarprogrammet i SU?

  • Julia Ang. studiemedel så är det en fråga till CSN, vi kan inte påverka CSN´s beslut; och har du förbrukat studiemedelsveckorna, då är det tyvärr så... :( du kan t.ex jobba ett tag (med vad som helst) och spara pengar för att sedan kunna läsa utan studiemedel, det är det rådet vi t.ex kan ge dig. ... Ang. vilket program som du ska satsa på är inte ngt. lätt fråga heller: var ligger dina intressen och mål för framtida karriär? Hur stor studiekapacitet du har just nu och på sikt? Det är mycket som kan påverka möjlighet att studera: hälsa, social situation, om man valde "fel utbildning", om man inte satsade allt man hade utan tog lätt på det... Du skriver att du bor hos föräldrarna: prata med dem; de känner dig mycket bättre än vi här på fråga syv gör, t.ex... och de vill ditt bästa, så jag tror de kan ge bra råd till dig. Byta studieort kan bli svårt: t.ex kan hindret ligga i att hitta bostad (detta även om man har råd att betala för bostaden).
  • J

   Tack! :) Det lutar åt Stockholm som studieort.

   Lärare är vad föräldrarna rekommenderar.

   Intresserad av specialpedagog samt rektor. Visst kan jag bli det med både examen i åk 1-3, eller 4-6?

   Tänker fortsätta förskollärarprogrammet tills jag blir antagen på grundlärarprogrammet. Hoppas det låter som en bra plan.

  • Anna Jag tycker det låter som en bra plan. Och ja! rektor & specialpedagog kan man bli med diverse olika lärarexamina i grunden. Lycka till med dina studier!
  • J Tack för alla råd på vägen, till er båda.:-)
  • Anna vi på Fråga syv är glada om våra svar blir till hjälp! Lycka till!
  Läs alla kommentarer

  Frågor och svar

  • Emilia 19 år

   Kan jag studera en del av min utbildning utomlands?

   Hej! Jag har precis tagit studenten och jobbar lite nu, men funderar på att börja plugga på universitet. Samtidigt vill jag resa också och undrar om ni vet om jag på något sätt kan studera ett program där jag under ett år tillexempel, studerar samma utbildning utomlands? Hur kan jag gå till väga...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Anders 22 år

   Modern språk i examen?

   Här på Skolverkets hemsida

   Julia SYV: Nej, på komvux är inte moderna språk - obligatoriska kurser.

  • Anders 22 år

   Val av gymnasielinje?

   Får en persons föräldrar välja vilken gymnasielinje en elev skall gå i Sverige?

   Julia SYV: Det är ELEVEN (ungdomen) som väljer vilket program och inriktning hen vill söka till; men vårdnadshavare bestämmer var en icke-myndig person bor; på så sätt kan inte ungdomen innan hen fyller 18... Läs hela svaret
  • Anna 21 år

   Vad är skillnaden på rättspykologi och forensisk psykologi?

   Hej! Jag pluggar psykologprogrammet och har väldigt många olika intressen inom psykologi. Jag har ett tag varit inne på psykologi inom brott och rättsväsendet. Jag förstår dock inte om det finns en skillnad på forensisk psykologi och rättspsykologi? Många olika källor beskriver dem väldigt...

   Julia SYV: Hej Anna, en mycket intressant fråga du ställer men som också övergår den kompetensen som en "allmän studie- och yrkesvägledare" har; SYV är inte... Läs hela svaret
  • Anonym 24 år

   Hur många poäng kan man läsa som valfria kurser?

   Hej, Studievägledaren på Komvux bad mig att lämna in mina gymnasiebetyg för att kunna utfärda min examen nästa vecka. Totalt har jag 2400 poäng och har betyg i följande kurser: Svenska som andraspråk 1, 2, 3 Matematik 1a, 2c, 3c, 4, 5 Engelska 5,...

   Julia SYV: Hej Anonym!reglerna kring examensbevis PÅ KOMVUX är inte 100% tydliga... i alla fall enligt min mening ... Vad min tolkning av de reglerna säger att du borde klara dig med 50p.kurs i Historia... Läs hela svaret
  • Linnea 15 år

   Hur ofta är man i en vanlig skolan på korrespondensgymnasiet online?

   Hej! jag börjar gymnasiet efter sommaren och jag har många gånger bytt skola och känner att jag inte mår bra av att gå i en vanlig skola och tror det skulle vara bättre för mig om jag istället går på korrespondensgymnasiet online....

   Julia SYV: Hej Linnea, jag tror antal obligatoriska träffar beror även på Vilket program och vilken Inriktning på programmet som man läser ("Korr" >> erbjuder ju... Läs hela svaret
  • Elin 18 år

   Yrke efter politicies kandidat programmet?

   Hej! Jag går sista året på samhällsvetenskapliga linjen och jag funderar att gå på politicies kandidat programmet till hösten. Utbildningen verkar mycket intressant men jag är fortfarande lite osäker på vad man kan jobba med efter...

   Julia SYV: Hej Elin,den utbildning du är intresserad av är mycket "bred", alltså finns möjlighet att både vidareutbilda sig, t.ex genom att söka till utbildningar på avancerad nivå,... Läs hela svaret
  • Hazal år

   Naturkunskap 2?

   Hej! Jag har en fråga angående kursen naturkunskap 2. Jag har gått på ekonomi linjen och är klar med min gymnasieexamen. Jag ska söka till universitet snart och har en fråga till er. Jag har inte läst naturkunskap 2 på gymnasiet och nu vill...

   Milla SYV: Till ssk-programmet är det nödvändigt att du får godkänt betyg i nk2. Sök till komvux i den kommunen där du är folkbokförd och titta även om ngn folkhögskola kan ta in dig för att läsa den kursen.
  • Caroline 18 år

   Behöver jag ma4 för att läsa vidare inom ekonomi och juridik?

   Hej! Läser ekonomiprogrammet 3e året. Valde till detta året till att läsa ma4 men känner nu att det inte längre är rimligt. Vill i framtiden läsa vidare på högskola och sen jobba med ekonomi eller juridik. Behöver jag ma4 för att...

   Milla SYV: Matte 4 krävs inte för särskild behörighet för de studier som du vill ägna dig efter gymnasiet och du får därför meritpoäng för... Läs hela svaret
  • linn 21 år

   inget betyg eller U? vad är bäst?

   Hej jag pluggar t2 till ssk. Pga depression har jag hamnat efter med tentorna. Jag hade tänkt ta ett avbrott efter jul för att sedan gå om denna termin när jag mår bättre men vill ändå försöka klara så mycket som möjligt. Jag har...

   Milla SYV: Hej Linn! Tråkigt att du lider av depression och ligger efter i din utbildning... Ang.tentan så tycker jag du ska gå skriva den: detta för att du kanske blir godkänd (gör ditt bästa och... Läs hela svaret
  • Amina 20 år

   beteendevetenskapliga programmet?

   Hej, jag skulle vilja söka beteendevetenskapliga programmet men undrar vad för slags behörighet man skulle behöva för att komma in, som tex matte 2?

   Milla SYV: Hej Amina; som behörighet till beteendevet.programmen  på svenska högskolor/universitet brukar följande krävas: Grundläggande behörighet + godkända betyg i matematik 2 och i... Läs hela svaret
  • Sofia 21 år

   Hur höjer jag enklast mitt meritvärde för att komma in?

   Hej! Jag har ganska precis 17 och ska söka ett program som har intagning BI 19,5 / BII 17,5. Jag har bara A/B/några C i betyg men E och F i matte1/2 vilket drar ner för att det är det enda jag har svårt för. Hur ska jag gå tillväga enklast för att komma in? Jag tänker att om jag gör en...

   Liselotte Johansson: Hej Sofia,du kan göra prövningar i matematik 1a och 2a och de betygen kommer räknas in i stället för matte 1och2 betygen i b-spåret. a-spår i matte är lite... Läs hela svaret
  • Anonym 22 år

   F i en kurs, går det söka nästa?

   Hej, jag går på Komvux och fick ett F i Histora 1b och ska göra en prövning på det när prövningsperioden börjar i mars. Jag undrar om det går att söka till Historia 2b trots att jag har ett F i 1b? Tack på förhand.

   Liselotte Johansson: Hej A,det är möjligt att du inte får plats på kursen Historia 2b pga F i His 1b; det står nämligen på Skolverkets hemsida - så här: Att kursen "bygger på" en annan... Läs hela svaret
  • Elin 19 år

   meritpoäng komvux, är det möjligt?

   Jag läser just nu spanska 1, 2, 3 och 4 på 20 veckor på distans genom Hermods. (22 eftersom det kommer bli en paus på två veckor mellan spanska 2 och 3) för att få meritpoäng för spanska 3 och 4. Däremot är jag osäker på...

   Liselotte Johansson: Hej Elin,betygen i spanska 1 och 2 kommer inte räknas in i ditt fall.Du har (om jag förstår rätt) Examensbevis från gymnasiet där det Inte ingår spanska-kurserna. Du vill Komplettera... Läs hela svaret
  • Ziba 22 år

   Fick F på engelska ?

   Hej Jag läser på komvux och jag lämnade uppgifterna och fick godkänt på dem men jag kunde inte få godkänt på nationelltprov ( det var nära E) . Min fråga är det att får jag godkänt i slutet av kursen med hjälp av de...

   Mikael SYV: Hej Ziba,att sätta betyg är LÄRARENS kompetens; studie- och yrkesvägledare har inte utbildning i betygssättningen, därför kan vi inte svara på din fråga. Prata med din lärare - är mitt råd till dig och Lycka till!HälsningarMikael

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga