Emma 23 år

  Hej, Började läsa upp mina betyg på komvux hösten 2018 för att få en gymnasieexamen i naturvetenskapliga programmet och behörighet till vidare studier (universitet). Jag är nu osäker på om jag har betyg i rätt kurser (verkar som att kurserna man ska ha läst skiljer sig åt beroende på vilket program man läser). Jag är också osäker på om mina poäng räcker för en gymnasieexamen. Målet är att bli färdig i maj 2020. Dessa kurser har jag godkänt eller högre betyg i från gymnasietiden + komvux: Svenska 1 100 Svenska 2 100 Matematik 1c 100 Matematik 2c 100 Matematik 3c 100 Engelska 5 100 Engelska 6 100 Naturkunskap 1b 100 Naturkunskap 2 100 Historia 1b 100 Samhällskunskap 1 100 Moderna språk 3 100 Teknik 1 150 Religion 1 50 Psykologi 1 50 Geografi 1 100 Programmering 1 100 Entreprenörskap 100 Entreprenörskap och företagande 100 = 1850 poäng Dessa kurser ska jag läsa efter jul fram till maj: Svenska 3 100 Gymnasiearbete 100 Kurs (vet inte vilken) 100 Kurs (vet inte vilken) 100 = 400 poäng 1850+400=2250 poäng Vilka kurser bör jag välja, förutom sv3 och gymnasiearbete, att läsa nu efter jul? Spelar det någon roll vad jag väljer eller gäller det bara att få in poängen? Har jag tillräckligt många gymnasie-gemensamma, program-gemensamma kurser (osv) för att det ska bli en naturvetenskaplig gymnasieexamen? Har betyget F i samhällskunskap 2 (läste på komvux) och i bland annat CAD1, Webbutveckling 1 och Fysik 1a (läste på gymnasiet). Kan jag räkna med exempelvis betyget F i Fysik 1a (150 poäng) till min examen? Har läst att det är tillåtet att ha högst 150 poäng F för att ta en examen. Alltså: 2250 poäng godkända kurser + 150 poäng icke-godkänd kurs = 2400 poäng = giltig examen från komvux? Det blev många frågor i en. Hoppas jag kan få svar på det jag undrar då detta oroar mig! Tack på förhand. Mvh, E

  • Julia Vi brukar avråda från att ta ut exam.bevis med F betyg i. Detta pga du "låser" inne kurserna och om du i framtiden vill höja ditt meritvärde, måste du få högre betyg i Just precis samma kurser, vilket kan bli svårt...

  1 Svar

  Julia SYV SYV på FrågaSYV

  Hej,
  är det i Teknik 1 som du har F i betyg? Detta frågar jag för att vissa kurser är man Tvungen att ha godkänt betyg i, för att uppfylla kraven för examensbevis.
  Ytterst är det ansvar som Rektor på komvux har - att godkänna din planering mot examensbevis. Oavsett vad vi eller ngn annan säger, så är det Komvux i din kommun som har "sista ordet". Men så vitt jag kan se, så borde du uppfylla kraven för exam.bevis från komvux, enligt den planeringen du har och under förutsättningar att du får godkända betyg i alla de kurser á 100 p. som du kommer läsa under vårterminen.
  Men du skriver "naturvetenskapsprogrammet"... Vilken utbildning på universitetet vill du bli behörig till?
  Naturvetenskapliga utbildningar på universitetet brukar kräva godkända betyg i gymnasiala kurser i kemi, fysik, biologi och oftast också i matematik 4.

  När du började läsa på komvux, har du gjort Planering mot examensbevis tillsammans med SYV på komvux?

  Vänligen
  Julia

  • Emma Tack för svar. Var tvungen att välja mellan samhällsprogrammet och natur när jag började på komvux. Så jag valde natur, då det ligger närmast teknik som jag läste på gymnasiet. Vill söka till systemvetenskap (kandidatprogram) på universitet. Ska kolla upp vad som krävs för behörighet en extra gång innan val av kurser till vårterminen. Teknik 1 har jag godkänt i, det är fysik 1a samt CAD1 och webbutveckling1 som blev icke-godkända på gymnasiet. Jag har träffat syv på komvux, men inte riktigt fått hjälp med det jag velat ha hjälp med.
  • Julia

   Den här utbildningen uppger på sin hemsida att särskild behörighet är godkända betyg i matte 2 och samhällskunskap 1b. För Grundläggande behörighet, som du också måste ha - är det helt OK med examensbevis: högskoleförberedande eller yrkes- men då med godkända betyg i svenska 2,3 och eng6. Så, om du tar ut Examensbevis från komvux med godkända betyg i svenska 2,3; engelska 6 och matte 2 och samhällskunskap 1b (eller 1a2 och 1a1) blir du BEHÖRIG. Sedan konkurrerar alla behöriga om plats. F-betyget kommer dra ner ditt jämförelsetal; skulle du fått E betyg i fysik1a, skulle du höja ditt jämförelsetal med + 0.6 vilket är rätt mycket.
   Högskoleförberedande examensbevis tar du ut endast en gång. Du kommer i framtiden ej kunna ta ut ännu ett, och du kommer inte kunna "bli av med" fysik 1a, utan kommer behöva höja betyget i exakt den kursen. Därför är det fördelaktigt för dig att läsa nya kurser á 150 poäng (vilket på heltid tar 7.5 veckor) och ej ta in F-betyget in i ditt examensbevis.

  • Emma Tack. Men om jag satsar fullt ut på högskoleprovet - spelar det du skrev precis någon roll? Kan andra med lägre resultat på högskoleprovet ”gå före” för att jag har 150 poäng F i mitt examensbevis?
  • Julia

   Nej, det kan de inte göra. Men jag tänker på att i fall du ännu inte Har högt resultat på högskoleprovet, hur kan du vara säker på att du får det? Och HP-resultat är giltigt endast i 5 år. Om du vill söka ngn utbildning på högskola efter de 5 åren, måste du på nytt få högt resultat på HP. Du gör givetvis som du tycker blir bäst för dig.
   Det är också så att i fall 2 personer konkurrerar om sista platsen i HP-urvalsgruppen, då tittar man på deras betyg och hen med högre meritvärde får platsen; skulle de ha även samma meritvärde (vilket är ganska otroligt att det kan bli så), då lottar man ut platsen.

  • Emma Tusen tack för dina svar och din hjälp! Jag har redan fått ett bra resultat på högskoleprovet, så känns bättre att ta F-betyget för att komma vidare och söka in till universitet till hösten 2020. Men förstår din poäng. Tack!
  • Julia Du kan hinna läsa in 550 poäng under vårterminen. Sista kompletteringsdag blir 18 juni 2019 och det är OK att ta ut exam.bevis i mitten av juni men innan 18-de, så klart. Du borde kunna få läsa på lite mer än heltid. Om du läser 25 veckor, är heltid 500p för den perioden; om du läser 22,5 veckor är heltid 450 p. för den perioden; du borde kunna få läsa lite mer än heltid, om du prata med syv på komvux och i så fall rekomenderar jag att du läser 3 st. små 50 p.kurser - för att i fall du får godkänt betyg i en eller två av dem och inte i alla tre, kunna ta in 50 eler 100p. F in i ditt exam.bevis. Det är bara ett förslag. Jag tänker fortfarande på att du tar ut exam.bevis en gång och kommer "dras med" F i fysik1a ... i fall du av ngn anledning kommer behöva använda dig av exam.beviset i framtiden.
  • Julia Du kan också försöka få godkända betyg genom prövningar; du kan t.ex försöka få E i fysik1a genom en prövning; du har ju läst den kursen och känner till innehållet - så det blir lättare att förbereda sig; eller försök anmäla dig till prövningar i andra kurser (detta om du ej får läsa på mer än heltid under våren).
  Läs alla kommentarer

  Frågor och svar

  • Ena 17 år

   Varför kan jag inte lägga till Engelska som språkval?

   När jag loggar in på gymnasieantagnigen och försöker lägg till mitt gymnasium som jag vill gå på står det "denna utbildning kräver språkval" sen när jag trycker på "extraval" finns det inte Engelska som jag har som språkval, vad ska jag göra?

   Milla SYV: Hej, med "språkval" menas i detta fallet Moderna språk, alltså tyska, franska eller spanska (kan vara ngt. annat språk också om just den gymnasieskola skulle kunna... Läs hela svaret
  • Azeb 48 år

   Lärareassistan?

   jag vill plugga till Lärare Assistanse?

   Milla SYV: Hej, det finns några Yrkeshögskoleutbildningar som förbereder till att arbeta som LÄrarassistent. Kan också finnas utbildningar inom andra skolförmer, t.ex på komvux, på folkhögskolorna eller... Läs hela svaret
  • Vivien 17 år

   Gå om första året?

   Hej! Går det att gå om första året på gymnasiet i en annan skola än vad man gått i om man vill ändå om man inte har F i något? Hur går man till väga? Är det värt det om jag känner att jag vill prestera ännu bättre och få en ny chans ändå om jag har relativt okej betyg? Tack för svar!

   Milla SYV: HEJ!Till och med det året som du fyller 19 år och om du då ännu inte har genomfört 3-årig gymnasial utbildning, har du rätt att söka till år1 på gymnasiet och på nytt... Läs hela svaret
  • Andersson 20 år

   Stress i skolan?

   Hej Jag går sista året på natur programmet i en skola som jag bytte till under hösten 2019. Därför hade jag ett par prövningar som jag va tvungen att göra då klassen hade läst vissa kurser jag inte hade läst. Jag pluggar dag och kväll och detta har gjort mig väldigt stressad och jag känner...

   Peter SYV: Hej, tråkigt att du känner dig stressad och utmattad. Be om sjukskrivning - det är så här: även om du blir sjukskriven av en läkare, kan ingen förbjuda dig gå till skolan... alltså är... Läs hela svaret
  • Andersson 20 år

   Prövning i Entrepenörskap?

   Kan man göra prövning i kursen Entrepenörskap?

   Milla SYV: De som inte är elever på gymnasiet får göra prövningar i hela Sverige; prövningar i pågående kurser bör erbjudas, säger Skolverket... Gymnasieelever gör... Läs hela svaret
  • Madeleine 21 år

   Vad innebär områdesbehörighet 5/A5?

   Hej! Jag vill läsa socionomprogrammet och på behörighet står det ” Matematik 2a/2b/2c, Samhällskunskap 1b/1a1+1a2 (områdesbehörighet 5/A5).” Jag har grundläggande behörighet samt samhällskunskap 1a1 & 1a2 men ska läsa upp min matte 2a till hösten. Jag undrar vad som menas med ”områdesbehörighet...

   Peter SYV: Hej,Om man har gymnasiala betygen från det gamla gymnasiesystemet så ska man kolla under områdesbehörigheter som inte har någon bokstav. De med bokstav före, tittar man på om... Läs hela svaret
  • Maria 34 år

   Logistikadministratör?

   Jag har kollat en yrkesutbildning via Komvux till Logistikadministratör. Har försökt söka lite kring yrket men hittar i stort sett ingenting alls... Det jag är intresserad av att få veta är ffa hur framtidsprognosen ser ut för yrket och vad som skiljer det åt från logistiker?

   Peter SYV: Hej Maria, det är inte någon exakt vetenskap. yrken inom administration och logistik är i Sverige icke-reglerade... alltså, är det upp till arbetsgivare att anställa vem de vill; finns inga generella... Läs hela svaret
  • Arez 16 år

   Natur och natur estet yrken ?

   Vad är det för skillnader på yrkena mellan natur och natur estet ( bild) ?

   Milla SYV: Hej, jag tror du med "natur" menar Naturvetenskapsprogrammet (för att annars kan man mena Naturbruksprogrammet, som också förkortas ofta med "natur" eller "naturbruk"). NA är ett... Läs hela svaret
  • Isabelle 22 år

   Meritvärde bra betyg?

   Läser just nu tekniskt basår, visst är det så att man bara behöver klara kurserna, betyg är mindre viktigt för att kunna räkna hem meritvärden (alltså de 2,5 extra poängen) och behörigheten? Kommer komma in via...

   Daniel Larsson: hejsan, det är stor skillnad på villkor - om man läser kurserna på komvux eller på basåret på högskolenivå. på komvux kan också kurserna heta "basår"/paket av... Läs hela svaret
  • Emil 20 år

   Är komvux csn berättigat?

   Hej! Jag har tänkt läsa en kurs på komvux nu under 10 veckor, är det csn berättigat och hur ska jag gå tillväga isådannafall för att få csn?

   Daniel Larsson: Hej Emil; info om Studiemedel för studier i Sverige finns på csn.se/bidrag-och-lan/studiestod/studiemedel. komvux-kurserna brukar vara CSN-berättigade, om det inte är en alldeles speciell kurs, t.ex ngn... Läs hela svaret
  • Lyla 20 år

   Betyg F på SVA3?

   Om jag har fått betyg F på SVA 3 kurs minskar det mina betyg på antagning.se hemsida? Jag har en utländsk gymnasiet betyg och har pluggat SVA 3 som prövning på Hermods. (Programmet som jag kommer att ansöka om behöver bara engelska 6 utanför...

   Julia SYV: Hej Lyla,om undervisningsspråk på det programmet som du vill komma in på är Svenska, då är du obehörig utan godkänt betyg i svenska 3, SAS 3 eller godkänt resultat från TiSUS-testet och... Läs hela svaret
  • Du är bäst 19 år

   Kommer jag in på socionom programmet eller Statsvetarprogrammet?

   Hej Syv! Jag går sista året på gymnasiet och funderar på att plugga Socionom-programmet eller Statsvetarprogrammet i framtiden. Då jag är otroligt intresserad av främst mänskliga rättigheter men även politik, relationer och sociologi. Dock blir jag lite orolig om jag har en chans att komma in...

   Mikael SYV: Hej på dig! gör HÖGSKOLEPROVET. du kan anmäla dig nu och fram till 3 febr 2020 (till HP som äger rum 4 april 2020). Med resultatet från HP prövas... Läs hela svaret
  • Josefine 20 år

   Polisiärt arbete?

   Hej Är intresserad av att jobba som kriminaltekniker forensiker eller IT-forensiker Har tagit studenten och gick ekonomi juridik Vart ska jag börja leta för att få jobb inom dessa och vilka utbildningar ska jag ta för att nå dem olika jobben?

   Milla SYV: Hej Josefine;kika gärna på avsnitten UTBILDNING i yrkespresentationerna:KriminalteknikerFörensikerIT-forensiker
  • Ruvini 15 år

   Engelska modersmål i gymnasiet?

   Jag läser just nu engelska modersmål i nian. Jag vet att man kan läsa vissa modersmål och moderna språk. Kan jag läsa engelska modersmål som ett modernt språk och i så fall få meritpoång?

   Milla SYV: Tror, tyvärr, inte det.Du kan få läsa Modersmål 1, 2 och aktiv tvåspråkighet (engelska) - det är kurser på gymnasiet inom ämnet MODERSMÅL.För övrigt, är... Läs hela svaret
  • Laila 52 år

   Om jag gått social service?

   Om jag gått gymnasieutbildning social Service och är gruppledarutbildad inom vård och omsorg. Vad behöver jag plugga för att bli undersköterska? Vad behöver jag plugga för att bli sjuksköterska?

   Milla SYV: Hej Laila,Undersköterska är i Sverige ( i alla fall ännu - jan 2020 ) ett av de många icke-reglerade yrken: arbetsgivare får anställa precis vem de själva vill;och med vilken tidigare utbildning... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga