Katarina 53 år
  Om man tackat ja i slutvalet med möjlighet t reservplats förlorar man den platsen automatiskt när man kommer in på högre rankat reservval eller kan man tacka nej till erbjuden reservplats och automatiskt behålla tidigare plats?
  • Anna Gäller din fråga antagning till högskola, till gymnasiet eller till ngn annanutbildning?
  • Katarina Förlåt, det avser gymnasieval.
  • Anna man kan bara ha En plats "Åt gången" på gymnasiet, därför måste man "förlora" sin tidigare plats, när man accepterar en ny plats.
  • Peter Olika gymnasieantagningskanslier hanterar frågan om RESERV-antagning på olika sätt. Därför måste den frågan hänvisas till det aktuella kansliets personal.Kontaktuppgifter till alla de olika gymnasieantagningskanslierna finns på http://antagningskanslier.se/
  Läs alla kommentarer

  3 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Katarina,

  man kan bara ha En plats "Åt gången" på gymnasiet, därför måste man "förlora" sin tidigare plats, när man accepterar en ny plats. Och den "gamla" platsen går då - om det finns reservkön - till en elev från reserv. finns det inga reserver - blir det en "tom" (ledig plats), som kan tas i bruk av någon elev senare...

  Exakt HUR (alla detaljer) olika gymnasieantagningskanslierna gör, är svårt att redovisa i ett svar här på forumet (det finns många olika gymnasieantagningskanslier ...). Det logiska är att i fall man accepterar en Ny erbjuden plats - borde man samtidigt automatiskt "avregistreras" från den "gamla" platsen.

  Hej igen,

  din ursprungliga fråga lyder: "Om man tackat ja i slutvalet med möjlighet t reservplats förlorar man den platsen automatiskt när man kommer in på högre rankat reservval eller kan man tacka nej till erbjuden reservplats och automatiskt behålla tidigare plats?"

  Oftast funkar det så här - inom gymnasieantagningen /det är annorlunda vid antagning till högskolor, till yrkeshögskolor, komvux och andra typer av utbildnignar/ - om elevens Antagningsbesked ser ut på följande sätt:
  1. alternativ nr.ett - RESERV
  2. alternativ nr. två - ANTAGEN
  3. alternativ nr.tre - Prövas ej
  Då kan eleven tacka Ja till den platsen där hen är ANTAGEN och då har eleven den platsen. Blir hen sedan kallad (eller direkt ANTAGEN - HÄR GÖR OLIKA KANSLIER OLIKA)- från Reserv till ett annat alternativ, kan eleven välja tacka Ja eller Nej, om hen blir tillfrågad ELLER så antas eleven automatiskt (som sagt, olika gymnasieantagningskanslierna gör olika). Tackar eleven Ja till en Ny erbjuden plats - får hen den nya platsen & samtidigt "förlorar" den gamla platsen; detta för att man kan endast bli ANTAGEN till en gymnasieplats Åt gången. "Antagen-status" flyttas då till ett annat alternativ...
  Tackar man Nej till att komma in från Reserv, behåller man den platsen där man är antagen.
  Som regel, behåller man den platsen där man är antagen tills man aktivt avstår från den platsen. Genom att acceptera en ny utbildningsplats, avstår man samtidigt från den "gamla" platsen.

  • Katarina Men om man tackar nej till reservplaten så har man ingen plats alls?
  • Anna Man har den platsen där man är ANTAGEN. Om man inte är Antagen någonstans, då har man ingen plats.
  • Anna för att det inte ska bli fel, kontakta just det antagningskansliet där eleven är "hemmavarande".
  • Katarina Ursäkta men det var inte heller svar på min fråga... vi släpper det. Har du läst min ursprungliga fråga? Ditt svar tyder inte på det. Jag kontaktar annan instans.
  • Anna Vi vill undvika att det blir negativa följder för elever. Fråga SYV gör inte antagning till gymnasiet, det gör Gymnasieantagningskanslierna; Det finns många olika kanslier i olika delar av Sverige och de kan göra lite olika... Att vi hänvisar till just "ditt" gymnasieantagningskanli beror på följande: vi på Fråga SYV kan inte garantera hur det blir med gymnasieansökan. Info vi ger kan missuppfattas. ... Jag vill givetvis hjälpa till. Men då jag inte vet hur situationen är just med den aktuella ansökan och hur info jag ger kan uppfattas, vill jag inte riskera att eleven mister sin gymnasieplats.
  Läs alla kommentarer
  Daniel Larsson SYV

  Hej Katarina,

  vi beklagar om du känner att du inte fick svar på din fråga. Det kan bero på att vi inte lyckades förstå vad du frågar efter.
  Fråga SYV svarar på frågor om diverse yrken och alla möjliga utbildningar. När frågeställaren endast skriver "antagning" och "reserv" men inte uppger inom vilken skolform - är det helt omöjligt att svara.

  Vi på FRåGA SYV känner inte heller Exakt hur Status på elevens ansökan ser ut... detta för att vi jobbar inte på något gymnasieantagningskansli. Vi har därför ingen möjlighet att se hur elevens ansökan ser ut. Vi kan inte heller ta ansvar för att eleven kommer in på gymnasiet eller inte. Vi vill hjälpa till men kan inte göra ngt som vi inte har möjlighet till att göra.

  Om det blir fel, så är det eleven som drabbas. Detta vill vi undvika.

  Allmänt - vid gymnasieval - gäller:
  vi avråder från att tacka Nej till en plats där man är ANTAGEN. För att detta medför att man inte har någon plats. Att man inte har någon plats gör tyvärr inte att man skulle bli högre prioriterad (vilket många elever tror men det stämmer inte).
  Hälsningar
  D:

   

  SYV-besökare Syv SYV

  Hej,

  olika gymnasieantagningskanslier gör olika, vad gäller reservantagning. Om det t.ex handlar om gymnasieantagning i Stor-stockholm, blir eleven automatiskt antagen från Reserv om möjlighet uppstår och med det förlorar sin plats på det alternativet som eleven var antagen på, förut.
  I Storstockholm kan man tyvärr inte välja att stå reserv på vissa platser utan det är alla eller inte alls som gäller.
  Gymnasieantagningen i Storstockholm har 2 reservantagningar med webbsvar efter båda. Om elev svarat ja till erbjuden plats och ja till att stå kvar som reserv så kan eleven fastna på val 1 och alla underliggande val stryks.
  Som sagt, helt omöjligt att ge ett helomfattande svar på fråga om reserv-antagning till "gymnasiet" om man inte vet vilken stad eleven söker i.
  Man ska då helst börja med att läsa noga på "sitt gymnasieantagningskanliets" hemsida; och vända sig till personal på just "sitt" antagningskansli.

  mvh
  SYV

  Frågor och svar

  • Isa 17 år

   Jobb CSN Lön Gymnasiet?

   Hej! Jag går komvux, gymnasiet på komvux fast jag är 17. Kom in där med hjälp av skolslussen. Distans alternativ. Jag pluggar Heltid 2 kurser på 10v . 200p. Jag får CSN varje månad på 1250kr. Men vill gärna söka mitt första jobb. Får jag jobba? Hur mycket får jag max tjäna i månaden? Hur...

   Anna SYV: Hej Isa, så vitt vi vet så gäller begränsningar i inkomst om man får StudieMEDEL eller Studiestarts-stöd, ej när man har Studiehjälp. Se info på... Läs hela svaret
  • Sara 15 år

   Vad krävs för att gå om nian?

   Hej, det är nationella prov snart och är rädd att det kommer leda till att jag kommer behöva gå om hela nian, därför undrar jag, vad "krävs" för att gå om hela nian?

   Liselotte Johansson: Hej Sara,det är "huvudman" för grundskolan /oftast i praktiken Rektor på grundskolan/ som fattar beslut om att en elev får gå om åk9. Det är inte alls säkert att man kan få... Läs hela svaret
  • Sara 15 år

   Hur fungerar en reservantagning?

   Hej, det är så att jag jättegärna vill komma in på mitt drömgymnasium, och är jätterädd att jag inte kommer göra det, och undrar då IFALL jag inte skulle komma in på det gymnasiumet, vill jag gärna vara resrev på det gymnasiumet, och undrar hur d går till? Söker man till att vara reserv eller?

   Anna SYV: Hej Sara,du bör lägga den utbildning som du helst vill komma in på som ditt Första /högst prioriterat/ alternativ. i så fall kommer du - i fall du ej direkt kommer in - ställas som Reserv... Läs hela svaret
  • Oliver 16 år

   Tekniskt basår?

   Om jag har gått teknik på gymnasiet fast vill plugga upp enstaka betyg för att komma in på specifika utbildningar, hur gör jag? Helst vill jag inte hamna i BII-gruppen.

   Peter SYV: Hej Oliver,om man efter det att man fick Examensbevis - höjer sitt meritvärde då kan man prövas i både BI och i BII.i BI (direktgruppen) prövas man med det ursprungliga meritvärde, som man hade innan... Läs hela svaret
  • Jan 17 år

   Var kan man läsa specialprogram Tågteknikerutbildning?

   Hejsan, jag letar efter vilka gymnasieskolor som man kan söka till för att läsa ett specialprogram tågteknikerutbildning (med egna examensmål)? Tacksam för ett snabbt svar. Janne

   Peter SYV: Hej Jan,om du menar gymnasieguiden.se/gymnasieprogram/TTU - så verkar det tyvärr för närvarande ej erbjudas på någon gymnasieskola.Vi har fått den frågan... Läs hela svaret
  • Philip 20 år

   Glömt bort matten från gymnasiet?

   Hej! Jag har i stort sett glömt bort all matte jag pluggat. I vår vill jag göra högskoleprovet, och undrar hur jag kan gå tillväga för att lära mig matten igen.

   Liselotte Johansson: Hejsan, det finns en mycket bra sida - www.matteboken.se som är gratis att använda. På den sidan ligger alla grundskole- och gymnasiekurer i matte. Och även en speciell "avdelning" för att... Läs hela svaret
  • Feliks 21 år

   Har inget modernt språk, kan man läsa det nu?

   Hej! Jag saknar betyg i moderna språk ifrån grundskolan och undrar om man kan läsa upp det på komvux eller om det är helt kört för mig att få dem meritpoängen?

   Liselotte Johansson: Hej Feliks,komvux brukar erbjuda Tyska1, Spanska1 och Franska1 och ibland även andra språk som Italienska1 eller Danska1 - där "1" står för Nybörjarkurs, dvs man behöver inte... Läs hela svaret
  • Saga 32 år

   Har en deltagare som vill läsa textkommunikation på eftergymnasial nv?

   Hej, som rubriken lyder har jag en deltagare som vill läsa "textkommunikation" på eftergymnasial nivå i göteborg ellr på distans. Var finns de utbildningar? Alla tips är välkomna! Både program och enskilda kurser är av intresse - både på hel- och på deltid. Tusen tack för hjälpen!´Saga

   Liselotte Johansson: Hej Saga,på Eftergymnasial nivå kan man läsa på folkhögskolorna, på yrkeshögskoleutbildningar, på högskolor/universitet (i Sverige och... Läs hela svaret
  • benni 19 år

   Hur tackar jag nej till universitetplats nu i efterhand?

   Tackade igår Ja till en universitets plats då jag trodde jag skulle vara ledig under våren från mitt jobb. Nu är det så att jag ska fortsätta jobba på våren och undrar nu hur jag ska ändra anmälan till ett nej nu istället? Det står att det inte går att ändra nu längre sedan sista svarsdag har...

   SYV-besökare Syv: Hej Benni,om du genom info på Antagning.se/sv/Hur-du-anmaler-dig-och-haller-koll/Las-antagningsbeskedet-och-svara-/Tacka-ja-eller-nej/ inte kan komma fram hur du ska göra, ring Antagning.se - tel.0771-550720 tel.tid kl.9-16 och fråga hur du ska göra.
  • SYV-besökare 31 år

   Betygspoäng med vilka elever söker till gymnasiet?

   Hej, jag blev lite osäker på exakt vad gäller med det 17-de betyget när elever söker till gymnasiet - det där med modersmål och moderna språk kan vara lite förvirrande och speciellt när eleverna har några olika betyg i både modersmål & i mod.språk. Vad gäller? Kan ni förklara så tydligt som...

   SYV-besökare Syv: Hej!Vid ansökan till gymnasiet, när man räknar ut betygspoäng (som också i vissa län kallas för Mtv, meritvärde, och i andra för Jfm, jämförelsetal),... Läs hela svaret
  • Kalle 20 år

   Prövning under gymnasiet BI eller BII?

   Hej! Jag går 3an på gymnasiet Naturvetenskap och riskerar att få F i Fysik 2. Om jag erbjuds en prövning räknas det i den ordinarie urvalsgruppen eller den med komplettering? Tack!

   Julia SYV: Hej Kalle,jag tänker på följande: När ska du hinna göra prövning Innan du får examensbevis (om du får Examensbevis från gymnasiet). Om du har alla andra... Läs hela svaret
  • Anna 21 år

   Kommer rätten att få skriva prövning troligtvis alltid att existera?

   Hej, min fråga handlar om ett framtida scenario. För tillfället har man rätt att skriva prövning för att höja sina betyg och på så sätt öka sina chanser att bli antagen till en högskoleutbildning. Hur blir det om reglerna ändras och prövningar inte längre tillåts för betygskonkurrens? Tror ni...

   Julia SYV: Hej Anna,"satta" betyg gäller tillsvidare, oavsett om man fick betyget i slutet av en läst kurs eller genom prövning. Och att prövningar skulle "försvinna",... Läs hela svaret
  • Erik 18 år

   Vad händer om man inte blir klar med gymnasietarbetet till jul?

   Jag har börjat sent med mitt gymnasiearbete och undrar vad händer om jag inte skulle hinna klart fram till jul, är det bara så att jag inte kommer få feedback av lärarna eller kommer det att kunna påverka betyget?

   Anna SYV: Hej Erik,godkänt betyg i Gymnasiearbete är ett av villkor för att uppnå kraven för examensbevis men det är inte centralt reglerat när eleven måste bli... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga