Isabell 19 år
  Hej,
  Jag går sista året på gymnasiet och funderar på att läsa till kriminolog. Mitt problem är att jag gärna vill läsa på distans, dock är har jag bara hittat Kandidatprogram i utredningskriminologi som finns på distans. Detta är vid Högskolan i Gävle. Nu är min fråga vad skillnaden är mellan detta program inom utredningskriminologi och det vanliga kriminologiprogrammet är?

  Jag har också läst att det kan vara svårt att få jobb efter utbildningen och undrar om detta är sant? Känns ovärt att plugga till något och sedan ha svårt att få jobb efteråt.
  • SYV-besökare för att jämföra högskole-universitetsprogram - se vilka Kurser som ingår i programmen; se vad för info finns på utbildningens egen hemsida och vid frågor kontakta gärna de som jobbar på just det programmet; kan finnas studerande-ambassadörer .... de som inte jobbar på just de programmen vet ju inget annat än det som står på utbildningens hemsida - med undantag av de som själva läste på det programmet (nyligen).
  • Jelena ta redan kända kriminologer som exempel, (Leif GW), han läste just inte nått specifikt 'kriminologiprogram' på universitet, men kallar sig ändå kriminolog idag. Kriminolog kan nog inte påstås vara en skyddad titel, utan snarare en yrkeskategori av samhälls och beteendevetare som intresserar sig för det avvikande i samhället, med andra ord kriminalitet.
  • Ludmila Fick idag svar från Lunds Universitet, som lyder: "kriminolog inte är en skyddad titel som t ex yrkestitlarna socionom eller läkare. Det gör att alla som har läst och har intresse inom detta ämne får kalla sig kriminolog om de vill. Här i Lund så är vårt kriminologiprogram ett samarbete mellan två institutioner sociologiska och rättssociologiska. Båda våra bredare ämne har ett intresseområde inom kriminologi där vi har skapat och satt ihop ett program inom kriminologi. Läs gärna med på https://www.lu.se/lubas/i-uoh-lu-SGKRI Hur ser det ut på arbetsmarknaden för kriminologer Svar: Som jag nämnde tidigare kan en kriminolog har olika bakgrund och med det såklart så ser arbetsmarknaden olika ut. Våra studenter som tar en examen från vårt kriminologiprogram här i Lund har relativt lätta att få arbete efter examen och ibland redan när de går programmet. En stor andel har ett arbete som är relaterat till utbildningen redan inom ett år. Med vänlig hälsningar".
  • g Skrattretande att studiebesök är inställd vilket bör hänvisar till unversitets studievägsledare apropå frågan om jobbtiteln.
  Läs alla kommentarer

  1 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Isabell,

  om du med din fråga menar det här programmet - så är det distans MED OBLIGATORISKA TRÄFFAR, SÅ DU MÅSTE ÄNDÅ ÅKA TILL SKOLAN IBLAND. För det andra, så ser det ut som att det ännu inte är klart om det blir någon framtida start på den ... det finns en pågående utbildning från hösten 2019 men jag kan inte se att det programmet skulle starta även i framtiden.
  Om du nu går sista året på gymnasiet, kan du, som tidigast, söka till eftergymnasiala utbildningar till hösten 2020, och utbildningsutbud kommer fastställas till 15 mars 2020... innan dess vet man inte riktigt vilka högskoleutbildningar: kurser och program, som kommer att starta höstterminen 2020.
  ***********'

  OBS! ang. distans - så är det skillnad mellan distans utan obligatoriska träffar & distans med obligatoriska träffar. Se noga på vilken distans-utbildning det är och hur ofta obligatoriska träffar ligger/hur långt det blir för dig att åka till de träffarna...

  ang. möjlighet att få jobb
  kandidatprogrammen pågår i 3 år; om du kommer in på ett kandidatprogram från hösten 2020, tar du examen i juni 2023... på så lång tid vet ju ingen exakt hur arbetsmarknaden kommer se ut. Eftersom det ej finns ngn jobbgaranti, i alla fall ännu... så kan ju ingen garantera att just du får jobb.
  Det är bra att "rusta upp sig": bl.a skaffa körkort; lära sig så mycket engelska du kan; helst läsa ännu ett språk, förutom svenska och engelska; vara beredd att söka vidareutbildning efter kandidatprogrammet; vara beredd att flytta dit jobbet finns (inom hela Sverige och även till utlandet...) - om man är flexibel och beredd på lite olika alternativ, inkl. att kanske jobba med ngt som inte riktigt ligger inom det område som man har tänkt sig - har man mycket bättre chanser att få ett jobb.

  Vänligen
  ANNA

  ang. kandidatexamen
  antingen söker man till ett Program som leder till kandidatexamen;
  eller så försöker man sätta ihop sin egen examen; och i detta fallet kan man börja med att söka till kurser i sitt kommande "huvudämne" för att man ska behöva tre terminers studier på heltid i sitt huvudämne; om det är kandidat i kriminologi du vill ta ut, sök till kurserna Kriminologi A, sedan B och sedan C; eller till Kriminologi I, sedan II och sedan III; eller till Kriminologi Grundkurs 30 hp, och sedan Forsättningskurs 31-60 hp och sedan Forstättningskurs 61-90 hp.
  Kurserna kan erbjudas på distans - t.ex hkr.se/kurs/KR1004
  Vilka övriga studier, förutom 90 hp i kriminologi, man behöver för kandidatexamen, så är det en Kandidatkurs á minst 15 hp, och vilka övriga kurser som bör eller kan ingå - tar man upp med studievägledare på just det lärosäte där man vill få ut examen: vissa lärosäten kan kräva att ännu minst 30 hp inom "närliggande ämnen" ska ingå, t.ex i ngn form av samhällskunskapsstudier... men på andra lärosäten kan accepteras "vilka som helst högskolepoäng".

  • Isabell Finns det någon annan skola som erbjuder kriminologiprogrammet på distans?
  • Anna utbildningsutbud - vilka skolor som ska erbjuda vilka utbildningar på högskolenivå i Sverige fastställs tills dess att ANMÄLNINGSPERIOD börjar; om du ska söka till hösten 2020, kommer du kunna se utbildningsutbud från 15 mars 2020 - på www.antagning.se
  • Isabell Vilka fristående kurser behöver man läsa för att få ihop en kandidatexamen i kriminologi?
  • Anna Ang. kandidatexamen - så måste man göra planering tillsammans med Studievägledare på just det lärosäte där man vill ta ut examen. Varje högskola och universitet kan bestämma rätt mycket själva. De generella ramarna för kandidatexamen är att minst 90 hp måse vara godkända kurser i Huvuämnet, alltså i detta fallet i Kriminologi. 90 hp motsvarar 3 terminers studier på heltid.
  • Anna Se också utökning av mitt tidigare svar.
  • Isabell Tack för svaren! Har nu letat runt lite mer och hittat bla det Beteendevetenskapliga programmet på HKR. Där kan man välja till kriminologi som sitt huvudämne. När man sedan tagit sin examen, är man då kriminolog om man valt kriminologi som sitt huvudämne?
  • Vägledare

   Så vitt jag vet så är titeln "kriminolog" fritt fram att använda som man vill, detta pga det inte är en skyddad titel. Alltså, vem som vill kan säga att hen är en KRIMINOLOG. Men när arbesgivare anställer, då tittar de på vilken utbildning man har... och vilken utbildning som är tillräcklig för anställning, blir - vad gäller icke-reglerade yrken - upp till en arbetsgivare.

  • g Isabell, det är upp till högskola eller universitet godta beslut om det är okej läsa friståender kurser för att få kandidatexamen inom kriminologi , men nej det händer så sällan att du måste tyvärr läsa kandidatprogrammet inom kriminologi däremot utbildningen inte utger heller yrkestitel såsom socionom, lärare eller läkare. För mycket kriminell deckarserie eller hur
  Läs alla kommentarer

  Frågor och svar

  • Emmy 21 år

   Personalvetare på fristående kurser?

   Hej! Jag vill läsa till personalvetare på fristående kurser, jag kommer att arbeta samtidigt. Kan man göra det? Vilka kurser ska jag läsa då? Sedan - kan man få ett intyg på att man läst till personalvetare om man läser kurserna fristående? Med vänlig hälsning, Emmy

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Ivan 25 år

   E-komplettering på en kurs som innehåller NP?

   Hejsan! Är det upp till lärare att bestämma om man får E-komplettera på matte 4 eller fysik 2 på vuxenutbildningen? Matematiken 4, har en obligatoriskt NP i ämnesplanen. Fysik 2 är däremot valfritt att anordna NP, Jensen Stockholm väljer att göra det. Slut betyget kommer enbart att...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Gustav 17 år

   Behörighet gällande högskoleprogram?

   Hej! Jag är inne på att plugga zoologi efter gymasiet och jag kollade in behörigheten till det programmet och det stod följande: Grundläggande behörighet samt Biologi 1, Fysik 1a, Kemi 1, Matematik 3b/3c eller Biologi A. Då blev jag lite fundersam gällande matte 3 delen. Vad menar dom med...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • R 20 år

   Hur raderar jag mitt konto?

   Hej! Jag skulle vilja radera mitt konto här, hur gör jag det?

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Annette 55 år

   Meritpoäng och områdeskurser?

   Om man nu i år har tagit sin gymnasieexamen med inriktning natur, Målet är att komma in på läkarutbildningen men betygen räcker inte till nu. Det räcker heller inte att läsa in t.ex matematik 5 och engelska 7 för att få 2,5 p, Går de förutom det lägga till områdeskurser som Hälsopedagogik och...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Angelica 25 år

   Vilka program för HR?

   Hej! Jag funderar på att plugga till HR och har kollat runt lite på olika program. Vad jag förstår det som så kan man läsa olika kurser för att bli hr bland annat Hr eller personalvetare. Vad finns det mer för program att läsa? Finns det en möjlighet att läsa fristående kurser och isåfall vilka?

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Malia 21 år

   Skrivarutbildningar?

   Jag är intresserad av skrivande och skulle vilja arbeta som skribent som företag anställer för olika skrivarprojekt etcetera. Jag letar runt på utbildningar på folkhögskolan och universitet, men hittar inte riktigt det jag söker. Skulle ni kunna tipsa om någon skrivarutbildning (journalistik,...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Pedram 19 år

   Komplettera matematik 2a?

   Jag fick F i ett prov i matematik 2a, som jag sedan fick 1 poäng från att få godkänt på mitt omprov. Jag bad min lärare, mentor och rektor om att få göra en komplettering. Dem sa Ja och att de skulle planera någon komplettering. Men inget hände. Jag undrar vad jag behöver göra för att gå om...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Caroline 24 år

   Hur räknar jag ut mitt meritvärde med fler kurser än 2400 poäng?

   Hej! Jag har planer på att läsa till sjuksköterska. Läste barn och fritidsprogrammet på gymnasiet och håller just nu på att komplettera 4 kurser (100 poäng var) på komvux. Hur gör jag för att räkna ut mitt meritvärde...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Mike 20 år

   Sannolikheten att komma in med lägre HP resultat?

   Hej! Jag har tänkt att studera på en utbildning som kräver: HP 0.65 (urval 1; 15 antagna, 15 reserv) och HP 0.50 (urval 2; 12 antagna, 3 reserv)

   Min fråga är: vad är sannolikheten till att jag blir antagen till utbildningen med mina 0.60 i HP resultat?...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Lilian 22 år

   Kan jag läsa apotekstekniker om jag har bara 2200p ?

   Hej, Jag vill plugga till apotekstekniker och jag har nästan alla ämnen som man behöver till. Men jag har bara 2000 p och läser nu 200p till, jag måste söka i november. Min fråga är kan jag söka och bli antagen om jag har bara 2200p ? Jag har sökt flera kurser men de kommer inte starta p.g.a...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Alexandra 20 år

   Hoppa av kurs i komvux?

   Hej Jag läser nu fysik 1a och religon 1 på komvux. Jag har nu insett att jag inte behöver fysik 1 till den utbildingen jag ska läsa på universitetet. Jag tyckte därför att det är onödigt att läsa den kursen, sen har jag svårt med matten generellt. Kommer detta påverka mitt csn negativt...

   Julia SYV: Hej,Kursen Fysik 1a är på 150 p. och Religion 1 på 50 p.Alltså är fysikkursen 3 gånger så stor som kursen i religion.Samhällskunskap 2 är en kurs á 100poäng.*********CSN... Läs hela svaret
  • sket 20 år

   Hur får jag merit till förskollärarprogrammet ?

   Hej, Jag har godkänt i alla ämnen förutom Franska 4 och behöver komplettera den. Nästa höst hade jag tänkt söka in till förskollärarprogrammet. Jag har även funderat på att läsa upp några enstaka ämnen som tex...

   Julia SYV: Hej,behörighet till förskollärarprogrammen i Sverige brukar se ut så här: Grundläggande behörighet + Naturkunskap 1b och Samhällskunskap 1b. Om du har EXAMENSBEVIS... Läs hela svaret
  • Hanie 20 år

   Hur ska jag prioritera när jag ska läsa upp mina betyg på komvux?

   Hej! Nu när höstens högskoleprov också är inställd så vill jag inte slösa ännu flera månader på att bara satsa på det utan jag funderar på att läsa upp mina betyg istället. Min merit är 18.65 (inklusive...

   Julia SYV: Hejsan,om du höjer betyget i "ett steg" i en hundrapoängs kurs (de flesta gymnasiala kurser är just på 100p., som t.ex alla mattekurser, alla språkkurser... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga