Olle 18 år

  Hejsan!

  Sammanfattning: Jag bor utomlands och pluggade genom sofia distans med bidrag av staten, Jag fick streck i vissa ämnen första gången jag gjorde nian, sedan gick jag om nian men då var jag så omotiverad att jag knappt pluggade och av resultat gjorde det ingen skillnad att jag gick om 9:an igen.

  Jag har Betyg i följande ämnen: Svenska (b) Fysik (c) Geografi (d) Jag har streck i resten! Jag kan engelska flyttande det var bara det att jag inte gjorde uppgifterna! Samma med med matte! men jag har ändå streck i dem!

  Jag bor fortfarande utomlands och jag vill just nu bara ha klart grundskolan så att jag kan fortsätta med livet! utan 9:an är det helt omöjligt att göra nånting!

  Jag vill ha svar på följande:

  1. Vad har jag för alternativ nu?

  2. kan jag gå om 9:an en andre gång?

  3. Är det troligt att staten ger mig bidrag för att gå om nian igen genom sofia distans då man annars måste betala pengar?

  4. Vilken åldersgräns måste jag få klart detta innan det bara blir mer komplicerat eller näst intill omöjligt att fixa?

  5. Om jag reser tillbaks till sverige kan jag då gå om 9:an i en vanlig skola? (detta vill jag helst inte!)

  Vad har du för personliga råd?

  MVH Olle

  • Milla När fyller du 18 år?
  • Olle ocktober 2020
  • Julia Om du fyller år i Oktober 2020, då kan du börja läsa på en folkhögskola från augusti-september 2020; utbildningar på Allmänna kurser på en folkhögskola kan finnas på distans. Kanske kan man läsa även på grundskolenivå - på distans; man får kolla upp det - folkhögskolornas gemensam sida är www.folkhogskola.nu
  • Julia Jag skulle gissa på att det från oktober 2020 som Skolplikten för dig upphör; alltså blir det då helt upp till dig var och Om du vill studera. Det är vanligtvis endast tills man blir 18 år som man i Sverige har Skolplikt, och då får man också rätt mycket hjälp med skolgången... men så finns också en regel om att skolplikten upphör om eleven är "bosatt" utomlands. Sedan, kan det spela stor roll om Varför du bor utomlands - t.ex om det är pga dina föräldrars arbete som du är "tvungen" att bo utomlands, alltså det är inte "frivilligt" utan att du bor hos en vårdnadshavare som jobbar i utlandet; på så sätt måste du bo i utlandet.
  • Mikael Be dina vårdnadshavare kontakta Utbildingsförvaltningen i den svenska kommunen som är din "hemkommun"; Om utbildningsförvaltningen inte kan svara direkt, på "raka arm", måste de hitta ngn som är expert och kan svara - t.ex en stadsjurist, anställd av kommunen.
  • Mikael Ännu en tanke: om du bor utomlands pga din vårdnadshavare arbetar i det landet, kanske kan arbetsgivaren bekosta din utbildning (i alla fall delvis....) - vet att sådant förekommer; kan inte lova att det blir så i ditt fall, men det borde gå att fråga och få svar (prata med dina vårdnadshavare om det, är mitt råd).
  Läs alla kommentarer

  1 Svar

  SYV-besökare Syv SYV

  Hej Olle,
  se info på skolverket.se/regler-och-ansvar/ansvar-i-skolfragor/skolplikt-och-ratt-till-utbildning och om du där inte hittar svar på dina frågor, kontakta Skolverkets upplysningstjänst; om du bor utomlands kanske det är enklare att e-posta: upplysningstjansten@skolverket.se annars är tel.nr 08-527 332 00 och tel. tid brukar vara på vardagar kl.9.30 - 11.00 och 13.00 till 15.00.
  ***
  Du ställer en SkolJURIDISK fråga om rättigheter. Det är alltså en Jurist som du bör fråga, inte en studie- och yrkesvägledare, tycker jag.
  På Sofia Distans borde de haft liknande fall och kan då kanske svara vad de vet utifrån deras erfarenhet.
  Fråga SYV jobbar inte aktivt med just de frågorna och vi har ingen egen jurist.
  Vi vill inte ge dig ett felaktigt svar och vi kan inte vara säkra på att ge dig rätt svar.
  Jag skulle kanske gissa på att när du fyller 18 år och skolplikten upphör för dig - då blir det svårare att få igenom gratis utbildning.... Jag tror det är därför som Milla SYV ställde frågan i kommentaren till din fråga om När du fyller 18 år.

  • Olle Hur kontaktar man en jurist? Vad hjälper juristen mig med? Kan detta gå vidare till ett rättegång!!???
  • Julia

   Juristen kan utifrån detaljerna i ditt fall klargöra vad du har rätt till. Jag blir extremt förvånad om detta skulle gå till en rättegång. Utan jag tror du behöver få klarhet i vad du har rätt till men även om du kanske inte formellt sett har rätt till fortsatt gratis undervisning, så kanske kan undantag beviljas... Vi på Fråga syv har tyvärr inte den specialkunskap. Din situation är inte helt vanlig. Juristen bör kunna utifrån skollagen förklara för dig och dina vårdnadshavare vilka rättigheter du har: alltså vad du kan Kräva och vad du endast kan snällt be om, hoppas och hålla tummarna!

  • Julia Dina vårdnadshavare får givetvis kontakta jurister i privat regi. Jag tänker dock i första hand att du behöver få svar från en jurist som jobbar på Skolverket. Jurister som jobbar på skolverket borde vara välinsatta i skoljuridiska frågor.
  • Julia Om du eller dina vårdnadshavare kontaktar Skolverkets upplysningstjänst och ber att få svar från en jurist, borde ni få svar som förklarar vilka rättigheter du har i den situationen som du befinner dig i nu. Det kan finnas många viktiga detaljer, t.ex varför du ej bor i Sverige; om det finns sjukskrivning du kan påvisa under tiden du inte klarade dina kurser som du fick läsa tidigare; om du eventuellt har inlärlingssvårigheter... eller ngt. speciellt som har hänt som gjorde att du inte klarade få godkända betyg i kurserna som du tidigare fick möjlighet att läsa.
  • Olle Okej! tack så mycket! ja jag bor utomlands eftersom min mamma jobbar utomlands och vi har pappar från arbetsgivaren som bekräftar det! Det är even så jag pluggat på distans tidigare.
  • Olle Är det större chans att man får hjälp om man följer upp med problemet från perspektivet att man bor utonlands? eller skall man försöka göra det localt i den hem kumun man kommer från?
  • Anna Det ena utesluter inte det andra. Gör allt samtidigt. Prata också med personal på Sofia Distans; vi har fått svar från Sofia distans om att reglerna är komplicerade och Sofia distans vill gärna att du själv eller din vårdnadshavare tar kontakt med den skolan - då förklarar de för dig i detalj vad som gäller för just dig i den situationen som du befinner dig i. Lycka till!
  Läs alla kommentarer

  Frågor och svar

  • Oskar 17 år

   Vad kan jag göra om jag får F i matte?

   Hej, jag har jätte ångest över att få F i matte då jag ligger på F varning. Vad kan jag göra om jag får F i matte på första året i gymnasiet?

   Julia SYV: Hej Oskar;om eleven får F i en kurs hen läste på gymnasiet, har eleven rätt att göra Prövning i den kursen innan hen slutar år3 på gymnasiet.Har en fråga till dig:... Läs hela svaret
  • Agota 41 år

   Enskilda gymnasiekurser på distans?

   Vår familj kommer att vistas utomlands under nästkommande läsår. (Utan kontinuerlig internetuppkoppling) Sonen som kommer att ha slutat grundskolan kommer att ta ett sabbatsår men önskar studera ändå och läsa in matte 1c och 2c alternativt fysik på distans. Går det? Och hur går man...

   Julia SYV: Hej Agota; för självstudier och repetition i matematik finns en bra gratis sida www.matteboken.seFör studierna i fysik känner vi inte ngn lika bra gratis sida.Undrar  - hur studerar man på... Läs hela svaret
  • Ali 23 år

   Hur mkt höjs snittet i fysik 1a?

   Hej. Jag hade betyget E i fysik 1a i gymnasiet (2017) och gjorde prövning i det och fick betyget C. Hur mkt ändras snittet?(0.1, 0,2, osv...) Har 13,85 som meritvärde om jag bortser från 2,5 meritpoäng.

   Julia SYV: Hej Ali,Fysik 1a är en stor kurs - på 150 poäng och därför höjs ditt jämförelsetal mer än om du höjde betyget i en annan, mindre kurs. I detta fallet höjs ditt... Läs hela svaret
  • Rebecca 19 år

   Hur lång är introduktionen till distanskurser?

   Hej! Jag planerar att läsa en distanskurs, halvfart, läsåret 20/21 som ”sabbatsår”. Hur lång är introduktionen i starten? Träffas man flera dagar eller är det endast en med upprop och sådant?

   Julia SYV: Det kan vara väldigt Olika på olika utbildningar; du måste därför söka svar hos dem som jobbar på just den utbildningen som din fråga gäller; många ggr... Läs hela svaret
  • S 16 år

   Modersmål på gymnasiet?

   Hej! Jag undrar om betyget i modersmål 1 spelar någon roll (för exempelvis ansökan till universitet) om man läser utökat och byter ut modersmåls-betyget mot betyget i en annan kurs? Är det möjligt att hoppas av / sluta på kursen modersmål 1?

   Julia SYV: Hej,hur ditt examensbevis kommer se ut är ytterst upp till Rektor på din gymnasieskola.Skolverket rekommenderar att Inte i efterhand ändra i elevernas studieplaner, utan att om en kurs påbörjades som en... Läs hela svaret
  • A 16 år

   Måste man välja inriktning?

   Hej! Jag ska söka till samhällsvetenskapsprogrammet och man kan välja ”utan inriktning”, ”beteendevetenskap” eller ”samhällsvetenskap”. Vad händer om man väljer utan inriktning?

   Julia SYV: På SA läser man inriktning från år2, därför kan man välja inriktning under år1. Skoilorna vill på förhand "uppskatta" hur många elever sedan kommer (under år1)... Läs hela svaret
  • Sofia 20 år

   Kommer min merit att gå upp?

   Hej, Jag har läst samhällsvetenskap och funderar på att läsa naturvetenskapligt basår. Om jag sedan söker ett program på universitet som kräver naturvetenskap får jag meritpoängen för basåret jag läst? Hoppas ni förstår vad jag menar. Kommer min merit att gå upp?

   Julia SYV: Nej, Tyvärr inte.Studierna på naturvetenskapliga basår på högskolenivå påverkar inte meritvärde; de kan ge Behörighet men påverkar inte jämförelsetalet och ger inte... Läs hela svaret
  • Ceren 20 år

   Osäker mellan två val?

   Hej, har ni tips på hur man kan gå tillväga om man har två utbildningar/yrken i tanken, och båda låter lika bra och är alltså "lika högt" för dig, men du har ingen aning om vilken du borde ta och hur du ska tänka? Har gjort personlighetstester och yrkestester och allt möjligt men får ändå upp...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Sofia 20 år

   Tips på hur jag kan gå tillväga?

   Hej. Jag har gått ut gymnasiet och jag gick samhällsvetenskapliga programmet. Nu i efterhand så har jag funderat och jag är mer intresserad av att plugga någonting inom naturvetenskap. Har ni tips på hur jag kan göra för att plugga de ämnen som behövs? Vad är smidigast? Känns ganska jobbigt...

   Anna SYV: Hej Sofia,naturvetenskapliga kurser som t.ex fysik1 och 2, kemi 1och 2, biologi 1och 2 samt matematik (upp till matte 4) kan man komplettera påKOMVUXpå en folkhögskolapå naturvetenskapligt basår... Läs hela svaret
  • Felix 21 år

   Bli elektriker lärling ?

   Hej! gick ut gymnasiet sommaren 2018 och har sedan dess jobbat som nätverkstekniker med endast svagström. Har varit med några gånger och installerat eluttag också men mestadels jobbat med svagström. Har en fråga ifall jag skulle kunna börja som Elektriker Lärling med min utbildning jag har och...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • George 16 år

   Naturvetenskapsprogrammets inriktning?

   Hej SYV, Vad är det för skillnaderna på natur inriktningarna (NaNatur och NaSam)? Vilka ämnen läser, vad kan man läsa vidare med de och andra skillnader?!

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • George 16 år

   Byta gymnasium?

   Hej SYV, Jag undrar om jag kan byta gymnasium men ändå i samma linje efter den första terminen? Alltså tillexempel om jag byter gymnasium i samma kommun också (Botkyrka) och väljer samma linje (Naturvetenskapsprogrammet).

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • felicia 24 år

   Vilken behörighet krävs till specialist undersköterska?

   Hej! Jag är utbildad undersköterska. 1500p. Via en vuxenutbildning. Och har fast jobb som detta i min kommun. Men det enda betyget jag har ifrån "vanliga" gymnasiet är i svenska 1. Betyder det att jag inte är behörig till yrkeshögskola? Jag vill nämnligen utbilda mig till specialist uska. Hur...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Andreas 16 år

   Hur gör jag ett individuellt val?

   Hej. Jag undrar hur man gör ett individuellt val till gymnasiet. Historia 1a2 i mitt fall

   Milla SYV: Om din gymnasieskola kan erbjuda läsa den kursen, borde SYV på skolan skriva in den i din individuella studieplan; gå prata med SYVen om det.
  • Emil 20 år

   Jag behöver matematik 3c för behörighet men kan ej söka det på komvux?

   Hej! Jag ska hålla mig kort och konsist. Jag har godkänt betyg i matematik 3b men programmet jag vill studera på högskolan kräver 3c som behörighet men när jag försöker söka matematik 3c på komvux så blir jag ej antagen eftersom jag redan har godkänt betyg i matematik 3b. Måste jag läsa...

   Milla SYV: Du kan läsa matte 4; du kan också se om du kan göra prövning i matte 3c och du kan  vända dig till rektorn på komvux för att förklara... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga