Elin
    Hej!
    Jag går just nu åk 2 på naturvetenskapsprogrammet och funderar lite på det här med individuella valet. Jag valde förra året att läsa Matte 5, matte specialisering och eng 7 i åk 3 för att få 2,5 i meritpoäng (läste också språk 3 i åk 1, så har även där 0.5). Jag tycker dock engelskan är lite jobbig och funderar på att byta den mot Ensemble 1, då jag verkligen behöver något med musik för att fungera någorlunda i skolan. Det jobbiga med det är att jag dels inte får 2.5 i meritpoäng utan max 2 och att min skola är så pass liten att matte specialisering ev. inte ens startar nästa år.. Jag funderar därför på att läsa utökat program och då tenta av engelska 7 (även fast jag kanske inte får ett särskilt bra betyg) eftersom jag då också kan behålla mitt studiebidrag, får läsa musik och får 2.5 i meritpoäng.

    Tänker jag rimligt? Hur skulle jag annars kunna lösa det här?

    Tack för svar på förhand!

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV
    Hej Elin!
    Det är bra att du tänker långsiktigt och planerar framåt och försöker lista ut olika bra alternativ!

    Att läsa Utökat är inte en rättighet, det är Rektor som beslutar och på vissa skolor blir det alltid Nej med motivering att det är "inte bra" att läsa på mer än heltid och riskera att bli skoltrött och utbränd. Så du får först få reda på om du över huvudet taget får läsa U-kurser.

    Om du inte får läsa U-kurser (utökade, alltså :) - då får du ta ställning till - om det är bättre för dig att "ta" musik eller engelska 7. Det finns för- och nackdelar här.

    Sedan är det inte tvunget så att man måste ha max i merit. Man kan satsa på A-betyg i alla kurser i stället,...eller så höga betyg man kan få. Meritpoängen är inte lösning på allt, utan det kan mycket väl räcka med 2.0 i merit om du för övrigt har mycket höga betyg i alla kurser.

    Återkom gärna om du har fler frågor! Lycka till!
    ANNA

    Frågor och svar taggade med 'layout' (3 st.)

    • Vuxen men utan vidareutbildning

      Vad kallas de roller jag har (har ingen formell utbildning i dem)?

      Det här blir långt....Jag kommer räkna upp momenten i de uppgifter jag gör. REDIGERING/LAYOUT MM AV MEDLEMSTIDNING Enligt order av redaktör men även med stor frihet och i samarbete. Fackkunskap i ämnet och erfarenhet av föreningens specifika stil krävs för detta arbete. - Få...

      Julia: : Hej Maria!De flesta yrken i Sverige är icke-reglerade, vilket betyder att man kan få jobbet med vilken utbildning som helst och man får också kalla sig för t.ex en... Läs hela svaret
    • Jennifer

      Utbildning inom tidningsproduktion?

      Hej! Om man vill jobba med att layouta tidningar, vart ska man gå tillväga då? Hittar inga utbildningar som bara fokuserar på just tidningsproduktion.

      Anna: : Hej Jennifer; menar du att du vill jobba med layout för "fysiska" alltså pappers-tidningar? alltså, endast med det och inte kombinera med ngt. annat?
    • Anna

      Utbildning för att jobba på tidningsredaktion?

      Hej! Min dröm är att en dag jobba på en mode/skönhetstidning. Jag vill egentligen göra allt på tidningsredaktionen men det är lite orealistisk. Så jag tänker mig modechef, chefredaktör eller fixa layouten på tidningen. Finns det någon utbildning för det här? Eller vad skulle ni rekommendera för...

      Liselotte: : Hej Anna, de jobben som du är intresserad av kan man inte få direkt efter gymnasiet - du skulle behöva gå en eftergymnasial utbildning och gymnasiet bör förbereda dig till den. Kolla gärna på... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga