Jennie 19 år
  Hej hej! Jag går första året på samhällsprogrammet. Jag mår dåligt pga mycket läxor och har fått ångest under hösten. När jag ville byta så var det försent. Det jag inte gillar med linjen är att det inte finns någon praktik, mycket plugg, stressigt och att man nu redan första året i gymnasiet får lära sig hur tufft det är på universitet (tycker att det är konstigt eftersom vi precis har börjat gymnasiet och får se hur det är där). Vad är det positiva med ett högskoleförberedande program? För allt känns hopplöst just nu. Kraven är desutom sjukt mycket större nu som gör att jag inte uppnår bra resultat. Min andra fråga är: Hur tycker ni att jag ska göra? Är det värt att gå kvar i 3 år eller bör jag byta linje?

  1 Svar

  Julia SYV SYV på FrågaSYV

  hej Jennie,

  det är inte bra att du känner dig så pressad, inte trivs och inte tycker det är roIigt att gå i skoIa. Du skriver också att du tycker kraven är för tuffa och du vilI helst också ha praktik.

  I så fall kanske det är bäst att du söker om till åk1 - tiII ett yrkesprogram och läser i så fall om åk1 nästa år - på ett nytt program (i första hand på ett yrkesprogram). Att du söker till nästa höst betyder dock att du inte ska/bör/vinner på att fortsätta läsa detta läsåret.

  Jag tycker du kan både fortsätta kämpa detta året så gott det går och samtidigt söka om till åk1 till hösten 2017.

  På ett yrkesprogram har man minst 15 veckors praktik, ofta mer. Söker du Lärlingsutbildning, är du på arbetsplatsen mycket, i princip halva tiden, och ofta mer tid än du är i skolan. Dessutom har man som lärling på gymnasiet även rätt till Lärlingserästtning som för närvarande är 1000 kr. extra i månaden, utöver den vanliga studiehjälpen.

  Vilka yrkesprogram som finns kan du se på GymnasieGuiden.se - här >> presenteras alla gymnasiala program, av dem 12 yrkesprogram.

  Du frågar om fördelar med högskoleförberedande program... ? och det är väldigt olika vad man vill och vad man tycker... för vissa elever passar högskoleförberedande program bättre, t.ex om de inte vill ha någon praktik, de gillar att plugga mycket och de siktar på yrken där högskoleutbildning är ett krav t.ex yrken som läkare >>, tandäkare >>, marinbioIog >>, civiIingenjör >>, högskoleingenjör >> och domare >>. Men man kan faktiskt bli "vad som helst" även efter ett yrkesprogram, men det kommer att ta längre tid, eftersom man måste kompIettera med behörighetsgivande kurser på komvux.

  Hoppas mitt svar blir till hjälp för dig!

  Julia SYV

  • Jennie Aa okej. Men jag vill helst inte komplettera kurser på konvux utan var klar helt och hållet med de betyg som krävs för att komma in på en utbildning (är inte intresserad av att bli t.ex läkare osv och behöver då inte komplettera fysik osv). Då känns det mer passande att gå kvar. Det kanske blir roligare i 2:an? Men om man lägger till högskolebehörighet behöver man väl inte komplettera några uppgifter? T.ex har jag läxor över jullovet så man får aldrig någon paus från det programmet jag går.
  • Julia Vad vill du jobba med i framtiden? Vilket yrke är du intresserad av? Kika på oIika yrken på www.framtid.se - och ang. behörighet till vidareutbildningar, det är inte möjligt att bli behörig till ALLA eftergymnasiaIa utbildningar för att det krävs så olika saker. Ibland krävs det att man t.ex har körkort (till polisutbildningen)... och ibland måste man ha arbetslivserfarenhet - till många Yrkeshögskoleutbildningar. VilI man bli språkIärare, måste man kunna just "det språket"... tiII konstnärIiga utbiIdningar gör man arbetsprover... så det är ganska så olika vad som krävs. :)
  • Jennie Jag förstår. Jag vet inte riktigt vad jag vill bli men jag tycker om att läsa om människan osv.
  • Jennie Men jag är en person som ändrar sig lätt och därför vill jag ändå ha en bred utbildning utan att behöva plugga upp ämnen. Jag trodde jag var bra i skolan om man säger så eftersom jag uppnådde toppbetyg men nu har mina betyg sjunkit mycket.
  • Liselotte Det är inte alls konstigt att ändra sig. Det gör de flesta av oss. Det är extremt sällan som man håller vid samma drömyrke hela livet - från barndom till vuxen ålder. Gör ditt bästa i alla kurser du läser, men utan att överanstränga dig! Då har du gjort vad du kan. Ingen kan göra det omöjliga. Det är skillnad på grundskola och gymnasiet. På gymnasiet ställs det större krav och man får själv anpassa till sina egna behov ganska mycket - läsa hemma det man behöver, repetera, söka information och inte vänta på att läraren förklarar och kontrollerar allt i detalj. Vi hoppas våra svar och tips hjälper dig "på traven"!
  • Jennie Men anser ni att det skulle vara bäst att gå kvar på samhällsprogrammet även om jag inte uppnår höga betyg och tycker det är stressigt? Även om man lägger till högskoleförberedande ämnen på ett program, måste man nog ändå läsa upp ämnen efter gymnasiet som man har missat?
  • Mikael Gör ansökan till ett nytt program men fortsätt samtidigt läsa och göra ditt bästa på din nuvarande utbildning, då kan du bestämma sen, precis innan höstterminen börjar.
  • Mikael Du växer och mognar för varje dag och du vet om 8 månader bättre vad som passar dig än du gör idag.
  • Jennie Ja det är sant. Men vill inte börja på en yrkes utbildning som jag måste läsa upp betyg i efter gymnasiet...för det måste man väl?
  • Mikael På yrkesprogram har alla elever rätt att läsa kurser för Grundläggande behörighet, oftast går det också att läsa matte 2&3 och samhällskunskap 1a2, så att man blir behörig till t.ex psykologprogrammet och fastighetsmäklarprogrammet men vad vill du bli behörig till?
  • Jennie Jag vet inte vad jag vill jobba med så därför vill jag ha behörighet till så mycket som möjligt. Min syv sade att samhällsprogrammet skulle ge flera dörrar öppna kring utbildningar än om jag gick ett yrkesprogram och la till högskolebehörighet. Är det så? Eller är det ingen skillnad om man valde ett yrkesprogram och lade till högskolebehörighet som att man gick ett högskoleförberedande program?
  • Milla Det beror även på Vilket yrkesprogram man går... Det finns 12 yrkesprogram. Vilket är du intresserad av?
  • Jennie Jag är intresserad av vård-och omsorgs programmet.
  • Jennie Men är det värt att stanna på mitt program? Om man får ungefär C i varje kurs, blir det många poäng?
  • Jennie Alltså om man får runt betyg C i alla ämnen i 3 år på samhällsprogrammet, kommer man kunna komma in på många utbildningar?
  • Anna Om du får C i aIIa kurser, får du 15.0 att konkurrera med om utbiIdningspIats på högskoIa/universitet. Om du även får några meritpoäng, bIir det högre. Max i merit är 2,5. Med aIIa C betyg och max i merit - får du 17.5 att konkurrera om utbiIdningspIats på högskoIenivå.
  • Anna Det är stor skillnad på 15.0 och 17.5 - dvs det spelar stor roll om du får några meritpoäng och i så fall hur många. Om meritpoäng Iäs på http://www.gymnasieguiden.se/informeras/meritpoaeng-meritkurser-omradeskurser
  • Anna Om man på Vård- och omsorgsprogrammet lägger till matematik 2 och historia 1a2 men i första hand matte 2, blir man i stort sett behörig till samma utbildningar som efter samhällsvetenskapsprogrammet (under förutsättning att man läser eng 6 och svenska 3 - som man har rätt att läsa för grundläggande behörighet).
  • Jennie Okej, tack för hjälpen. Önskar att min tidigare syv hade berättat detta för mig så att jag inte hade valt samhällsprogrammet.
  • Liselotte Det är tråkigt att du känner att du vaIde feI program. Som tur är, är du fortfarande mycket ung och hinner ändra dig fiera gånger om! Du kan söka tiII ett annat program tiII hösten 2017. Du har många oIika möjIigheter. Jag bekIagar att du känner att du inte fick reIevant information förut. Det är ingen som kan gå tiIIbaka i tiden... men det är mycket vi kan göra idag och imorgon och framöver. Nu måste du agera utifrån den situationen som är nu. Du förIorar inget på att göra en ny ansökan tiII åk1. Du kan ändå stanna på din nuvarande utbiIdning (tacka nej tiII den nya utbiidningspIatsen).
  Läs alla kommentarer

  Frågor och svar

  • Anna 21 år

   Kan du hjälpa mig hitta en utbildning/jobb?

   Hej! Jag är 21 år och vet inte vad jag ska studera efter gymnasiet. Är väldigt intresserad av miljön och psykisk ohälsa. Vill gärna göra mer än att bara tjäna pengar, göra någon skillnad, men då jag inte har ett dröm...

   Liselotte Johansson: Hej Anna,du får gärna kika på många yrken på www.framtid.sedu kan t.ex börja med att kika på Psykiatrisjuksköterska och Miljövetaremen kika även på... Läs hela svaret
  • Cecilia 17 år

   Byta individuellt val sent in i kursen?

   Hej! Det är så att jag har valt Formgivning 1 som individuellt val. Problemet är att min lärare inte tycker om mig alls (av någon anledning jag inte förstår) och hela tiden anklagar mig för saker som jag inte har gjort. Jag anser att det finns en risk att hon kommer att ge mig ett orättvist...

   Anna SYV: Hej Cecilia,så tråkigt att du upplever dig orättvist behandlat!Dessvärre kan inte vi här på fråga SYV lova dig att du ska få byta en kurs mitt i läsåret. Att du... Läs hela svaret
  • Thea 15 år

   Studera igen på komvux?

   Hej. jag går nu i 9an och tänkte efter sommaren börja på korrespondensgymnasiet. Jag vill antagligen gå hum eller ekonomi. Efter studenten vill jag plugga på universitet, datavetenskap. Om jag inte har läst de kurser man måste ha läst för...

   Anna SYV: Hej Thea, som det är nu, så krävs det inte matte 5 till ngn utbildning i Sverige;till civilingenjörsprogrammen krävs det matematik 4.Om du på gymnasiet inte blir behörig kan du söka både... Läs hela svaret
  • Wassem 21 år

   Obligatoriska ämnen för en naturvetenskaplig examen på komvux?

   Hej, Jag siktar på att få en naturvetenskaplig gymnasieexamen och jag studerar på komvux. Jag undrar om det är obligatoriskt att läsa (religion 1, samhällskunskap 1b, och Historia 1b) om man studerar på komvux. Stämmer det? Eller kan man läsa...

   Anna SYV: Hej,som vi på Fråga SYV tolkar reglerna kring examensbevis från KOMVUX, så måste du ha betyg i Religionkunskap 1, i samhällskunskap 1b och i minst en kurs... Läs hela svaret
  • federica 25 år

   söker en Engelsk kurs i social media?

   Hej! Jag är intresserad att studera sociala medier, och marketing osv. Finns det möjlighet en kurs inom det som sker på universitetet, annars vart? och skulle jätte gärna vilja ha den på engelska. mvh

   Daniel Larsson: Hej Federica,om man på de svenska lärosätenas gemensam sida söker på "sociala medier" får man fram en lista på nästan 3.ooo utbildningar (kurser och program):... Läs hela svaret
  • Anna 20 år

   Läsa till lärare via VAL?

   Hej! Jag läser och läser massvis information om vidareutbildning för lärare (VAL) men blir lika förvirrad varje gång då jag inte riktigt förstår jag kraven för att bli antagen är. När jag läst: 1. Matematik 1 för...

   Daniel Larsson: Hej Anna,Om dina meriter bedöms vara tillräckliga och du blir antagen till VAL följer du sedan en individuell studieplan för att nå önskad examen.Om en sökande till VAL inte är, enligt den... Läs hela svaret
  • Marta 15 år

   IB eller Nautr?

   Hej! Jag är en ambitiös elev i årskurs 9 med 335 merit för tillfället och jag har svårt att bestämma mig mellan IB och nautrprogrammet i gymnasiet. Jag är starkt riktad mot NO ämnerna, och vill helst läsa fysik, kemi och biologi vilket inte...

   Daniel Larsson: Hej Marta,du har funderat noga på de två alternativen som du väljer mellan - NA och IB. Jag tycker det skulle vara bra om du fick testa en dag på vardera program ("Skugga" en klass eller en elev) och kanske t o m... Läs hela svaret
  • Anna 20 år

   Kan man tillgodose sitt arbete som lärare istället för VFU?

   Hej! Jag har nu arbetat som musiklärare inom grundskolan åk 3-6 i ett år och som det ser ut just nu kommer jag även fortsätta i alla fall en termin till. Jag är väldigt intresserad av att läsa vidare till lärare men inte via grundlärarprogrammet utan fristående kurser och sedan VAL. Kan man...

   Daniel Larsson: Hej Anna,du måste fråga på den lärarutbildningen som du går på ... men jag kan tänka mig att du får Nej som svar; detta för att på VFU har... Läs hela svaret
  • Mimmi 22 år

   Vilken kategori ligger prövningar i?

   Jag ska beställa betygskatalogen för betygen jag fått i mina prövningar. Vilken ska jag välja av dessa val? 1. Slutbetyg/gymnasieexamen inom vuxenutbildning 2. Betyg i mina kurser från Vuxenutbildning 3. Studieintyg för mina pågående kurser

   Anna SYV: Hej Mimmi, jag tycker alternativ 2 passar bäst. Alltså - jag tycker du ska välja "2.Betyg i mina kurser från vuxenutbildning." mvh ANNA
  • Nellma 34 år

   Gå från läraryrket?

   Hej, jag har två frågor. 1. Jag är legitimerad gymnasielärare i företagsekonomi, bild och media samt har en fil kandidat i didaktik och utbildningsvetenskap. Jag har även en magister i pedagogiskt ledarskap. Jag vill inte längre jobba som lärare och...

   Anna SYV: Hej Nellma,det är lärarbrist och finns kanske av den anledningen inte många "överbryggande" utbildningar som leder "bort" från läraryrket.Exempel på en sådan "överbryggande utbildning" som... Läs hela svaret
  • Vendela 17 år

   Plugga på distans snarast!?

   Hej! Jag undrar hur det går till, och om det är möjligt, att plugga distansunder andra eller tredje året i gymnasiet. Jag går nu i tvåan och vill helst ta distansen under vårterminen nu i tvåan men annars i trean. Hur går det till? Kan man...

   Anna SYV: Hej Vendela; det är Korrespondensgymnasiet som man kan söka distansstudier hos; och i skolans utbud finns EK/Juridik. Enligt info på korr.se/ansökan var sista dag att ansöka till vårterminen 2020 -... Läs hela svaret
  • Emelie 23 år

   Vilka högskoleutbildningar kräver Psykologi 1?

   Hej! Konstig fråga, men finns det någon högskoleutbildning som kräver att man pluggat Psykolgi 1 (gymnasiekurs)? När jag för flera år sedan gick ut gymnasiet så pluggade jag upp denna kurs för att den behövdes för att ta sig in...

   Anna SYV: Hej Emelie,så vitt jag vet som finns det inga högskoleutbildningar som specifikt skulle kräva att man på gymnasiet läste psykologi.Men det finns några... Läs hela svaret
  • Vilma 17 år

   Praktik utomlands?

   Hej. Jag går andra året på gymnasiet på linjen samhälle beteende. Om ungefär ett år, när jag går i trean innan höstlovet har alla treor en veckas praktik. Jag skulle väldigt gärna vilja jobba inom ett resebolag på hotell...

   Anna SYV: Hej Vilma,det är Några Olika frågor som ingår i din fråga;för det första så är inte praktik på samhällsvetenskapsprogrammet obligatorisk (i alla fall är inte det enligt... Läs hela svaret
  • Emilie 17 år

   Vad behövs för att bli psykolog?

   Jag går i 2an på gymnasiet, linje estet musik och listade rätt nyligen ut att jag är intresserad av att bli psykolog. Jag undrar helt enkelt vilka kurser det är jag behöver för att kunna plugga vidare efter gymnasiet sen?

   Anna SYV: Hej,för särskild behörighet till psykologprogrammet behöver man Grundläggande behörighet + godkända betyg i samhällskunskap 1b och i matematik 2.Du läser på Estetiska... Läs hela svaret
  • Yusuf 19 år

   Ingenjörprogrammet inom elektroteknik med automationsteknik?

   Jag är en person som inte riktigt vet vad jag vill bli, men jag är intresserad av att läsa något inom ingenjörsprogrammet. Något som dock fångade min uppmärksamhet var ingenjörsprogrammet inom elektroteknik med automationsteknik som finns i...

   Anna SYV: Hej Yusuf; jag gissar på att du har frågat om möjlighet att vara "student för en dag" och tydligen fått Nej som svar, stämmer det? Har du frågat om du kan... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga