Jennie 20 år
  Hej hej! Jag går första året på samhällsprogrammet. Jag mår dåligt pga mycket läxor och har fått ångest under hösten. När jag ville byta så var det försent. Det jag inte gillar med linjen är att det inte finns någon praktik, mycket plugg, stressigt och att man nu redan första året i gymnasiet får lära sig hur tufft det är på universitet (tycker att det är konstigt eftersom vi precis har börjat gymnasiet och får se hur det är där). Vad är det positiva med ett högskoleförberedande program? För allt känns hopplöst just nu. Kraven är desutom sjukt mycket större nu som gör att jag inte uppnår bra resultat. Min andra fråga är: Hur tycker ni att jag ska göra? Är det värt att gå kvar i 3 år eller bör jag byta linje?

  1 Svar

  Julia SYV SYV på FrågaSYV

  hej Jennie,

  det är inte bra att du känner dig så pressad, inte trivs och inte tycker det är roIigt att gå i skoIa. Du skriver också att du tycker kraven är för tuffa och du vilI helst också ha praktik.

  I så fall kanske det är bäst att du söker om till åk1 - tiII ett yrkesprogram och läser i så fall om åk1 nästa år - på ett nytt program (i första hand på ett yrkesprogram). Att du söker till nästa höst betyder dock att du inte ska/bör/vinner på att fortsätta läsa detta läsåret.

  Jag tycker du kan både fortsätta kämpa detta året så gott det går och samtidigt söka om till åk1 till hösten 2017.

  På ett yrkesprogram har man minst 15 veckors praktik, ofta mer. Söker du Lärlingsutbildning, är du på arbetsplatsen mycket, i princip halva tiden, och ofta mer tid än du är i skolan. Dessutom har man som lärling på gymnasiet även rätt till Lärlingserästtning som för närvarande är 1000 kr. extra i månaden, utöver den vanliga studiehjälpen.

  Vilka yrkesprogram som finns kan du se på GymnasieGuiden.se - här >> presenteras alla gymnasiala program, av dem 12 yrkesprogram.

  Du frågar om fördelar med högskoleförberedande program... ? och det är väldigt olika vad man vill och vad man tycker... för vissa elever passar högskoleförberedande program bättre, t.ex om de inte vill ha någon praktik, de gillar att plugga mycket och de siktar på yrken där högskoleutbildning är ett krav t.ex yrken som läkare >>, tandäkare >>, marinbioIog >>, civiIingenjör >>, högskoleingenjör >> och domare >>. Men man kan faktiskt bli "vad som helst" även efter ett yrkesprogram, men det kommer att ta längre tid, eftersom man måste kompIettera med behörighetsgivande kurser på komvux.

  Hoppas mitt svar blir till hjälp för dig!

  Julia SYV

  • Jennie Aa okej. Men jag vill helst inte komplettera kurser på konvux utan var klar helt och hållet med de betyg som krävs för att komma in på en utbildning (är inte intresserad av att bli t.ex läkare osv och behöver då inte komplettera fysik osv). Då känns det mer passande att gå kvar. Det kanske blir roligare i 2:an? Men om man lägger till högskolebehörighet behöver man väl inte komplettera några uppgifter? T.ex har jag läxor över jullovet så man får aldrig någon paus från det programmet jag går.
  • Julia Vad vill du jobba med i framtiden? Vilket yrke är du intresserad av? Kika på oIika yrken på www.framtid.se - och ang. behörighet till vidareutbildningar, det är inte möjligt att bli behörig till ALLA eftergymnasiaIa utbildningar för att det krävs så olika saker. Ibland krävs det att man t.ex har körkort (till polisutbildningen)... och ibland måste man ha arbetslivserfarenhet - till många Yrkeshögskoleutbildningar. VilI man bli språkIärare, måste man kunna just "det språket"... tiII konstnärIiga utbiIdningar gör man arbetsprover... så det är ganska så olika vad som krävs. :)
  • Jennie Jag förstår. Jag vet inte riktigt vad jag vill bli men jag tycker om att läsa om människan osv.
  • Jennie Men jag är en person som ändrar sig lätt och därför vill jag ändå ha en bred utbildning utan att behöva plugga upp ämnen. Jag trodde jag var bra i skolan om man säger så eftersom jag uppnådde toppbetyg men nu har mina betyg sjunkit mycket.
  • Liselotte Det är inte alls konstigt att ändra sig. Det gör de flesta av oss. Det är extremt sällan som man håller vid samma drömyrke hela livet - från barndom till vuxen ålder. Gör ditt bästa i alla kurser du läser, men utan att överanstränga dig! Då har du gjort vad du kan. Ingen kan göra det omöjliga. Det är skillnad på grundskola och gymnasiet. På gymnasiet ställs det större krav och man får själv anpassa till sina egna behov ganska mycket - läsa hemma det man behöver, repetera, söka information och inte vänta på att läraren förklarar och kontrollerar allt i detalj. Vi hoppas våra svar och tips hjälper dig "på traven"!
  • Jennie Men anser ni att det skulle vara bäst att gå kvar på samhällsprogrammet även om jag inte uppnår höga betyg och tycker det är stressigt? Även om man lägger till högskoleförberedande ämnen på ett program, måste man nog ändå läsa upp ämnen efter gymnasiet som man har missat?
  • Mikael Gör ansökan till ett nytt program men fortsätt samtidigt läsa och göra ditt bästa på din nuvarande utbildning, då kan du bestämma sen, precis innan höstterminen börjar.
  • Mikael Du växer och mognar för varje dag och du vet om 8 månader bättre vad som passar dig än du gör idag.
  • Jennie Ja det är sant. Men vill inte börja på en yrkes utbildning som jag måste läsa upp betyg i efter gymnasiet...för det måste man väl?
  • Mikael På yrkesprogram har alla elever rätt att läsa kurser för Grundläggande behörighet, oftast går det också att läsa matte 2&3 och samhällskunskap 1a2, så att man blir behörig till t.ex psykologprogrammet och fastighetsmäklarprogrammet men vad vill du bli behörig till?
  • Jennie Jag vet inte vad jag vill jobba med så därför vill jag ha behörighet till så mycket som möjligt. Min syv sade att samhällsprogrammet skulle ge flera dörrar öppna kring utbildningar än om jag gick ett yrkesprogram och la till högskolebehörighet. Är det så? Eller är det ingen skillnad om man valde ett yrkesprogram och lade till högskolebehörighet som att man gick ett högskoleförberedande program?
  • Milla Det beror även på Vilket yrkesprogram man går... Det finns 12 yrkesprogram. Vilket är du intresserad av?
  • Jennie Jag är intresserad av vård-och omsorgs programmet.
  • Jennie Men är det värt att stanna på mitt program? Om man får ungefär C i varje kurs, blir det många poäng?
  • Jennie Alltså om man får runt betyg C i alla ämnen i 3 år på samhällsprogrammet, kommer man kunna komma in på många utbildningar?
  • Anna Om du får C i aIIa kurser, får du 15.0 att konkurrera med om utbiIdningspIats på högskoIa/universitet. Om du även får några meritpoäng, bIir det högre. Max i merit är 2,5. Med aIIa C betyg och max i merit - får du 17.5 att konkurrera om utbiIdningspIats på högskoIenivå.
  • Anna Det är stor skillnad på 15.0 och 17.5 - dvs det spelar stor roll om du får några meritpoäng och i så fall hur många. Om meritpoäng Iäs på http://www.gymnasieguiden.se/informeras/meritpoaeng-meritkurser-omradeskurser
  • Anna Om man på Vård- och omsorgsprogrammet lägger till matematik 2 och historia 1a2 men i första hand matte 2, blir man i stort sett behörig till samma utbildningar som efter samhällsvetenskapsprogrammet (under förutsättning att man läser eng 6 och svenska 3 - som man har rätt att läsa för grundläggande behörighet).
  • Jennie Okej, tack för hjälpen. Önskar att min tidigare syv hade berättat detta för mig så att jag inte hade valt samhällsprogrammet.
  • Liselotte Det är tråkigt att du känner att du vaIde feI program. Som tur är, är du fortfarande mycket ung och hinner ändra dig fiera gånger om! Du kan söka tiII ett annat program tiII hösten 2017. Du har många oIika möjIigheter. Jag bekIagar att du känner att du inte fick reIevant information förut. Det är ingen som kan gå tiIIbaka i tiden... men det är mycket vi kan göra idag och imorgon och framöver. Nu måste du agera utifrån den situationen som är nu. Du förIorar inget på att göra en ny ansökan tiII åk1. Du kan ändå stanna på din nuvarande utbiIdning (tacka nej tiII den nya utbiidningspIatsen).
  Läs alla kommentarer

  Frågor och svar

  • Filip 18 år

   Kan man läsa kurser som inte erbjuds?

   Jag ska börja tredje året på teknikprogrammet inr teknikvetenskap. I början av vårterminen fick vi välja våra iv kurser som vi vill lösa nu i trean. Jag valde Kemi 2 men den kommer inte starta pga att inte tillräckligt många valde det. Jag vill väldigt gärna läsa den kursen på gymnasiet då jag...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Victoria 19 år

   Kan man fortsätta påbörjade läkarstudier utomlnads i Sverige?

   Hej! Jag funderar att söka läkarutbildningen utomlands, i Gdansk i Polen. Min fråga är om jag studerar en period där, kan komma till Sverige och fortsätta mina studier här? I så fall, hur går det till?

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Ziba 23 år

   Kurser via jensen i en annan hemkommun?

   Hej Jag är folkbokförd i en kommun som tyvärr inte erbjuder några kurser och jag saknar 50 poäng annars riskerar att jag kan inte få min examen. Idag ansökte jag till en annan kommun och de ber mig att först måste ansöka i min hemkommun om jag får läsa kursen i en annan skolan. Har jag rätt...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Kevin 19 år

   Kan man läsa basår och prövning samtidigt (samt fråga om CSN)?

   Hej, Denna fråga är ganska komplicerad och jag skulle ta detta i akt långt innan. Nu är det så att jag gått ut gymnasiet med 18,07 i meritpoäng men det finns många kurser som kunde gått bättre. Min SYV på min skola har inte sagt samma grejer som det står på Google angående prövningar och...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Amanda Rose 20 år

   Hur blir man djurskötare/djurvårdare efter att ha gått en annan linje?

   Hej har gått som stylist på gymnasiet i 3 år och gått ut med studiebevis, men skulle vilja bli djurvårdare/djurskötare. Hur går jag tillväga eftersom ja blir 20 nu i september? och hittar inte hur man går tillväga nånstans för att bli djurskötare utan naturbruks utbildning?

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Malin 20 år

   Om jag har läst kurser (30 HP) på universitet och vill byta?

   Jag funderar på att plugga upp mina betyg på Komvux för att komma in på annan studieort än där jag nu är antagen. Men om jag skulle testa och inte gilla studieorten eller utbildningen påverkar då de kurser jag har läst mina betyg/möjligheter att komma in på annan utbildning?

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Maksym 26 år

   Högskoleutbildningar i datateknik på engelska?

   Jag planerar studera i Storbritannien men om förändringar efter Brexit blir för mycket då ska jag önska mig studera i Sverige. Jag undrar då om det finns några Bachelor's Degree utbildningar eller yrkeshögskoleutbildningar inom Computer Science...

   Liselotte Johansson: Hej,om datautbildningar (program) på grundnivå med undervisningsspråk Engelska på svenska lärosäten - se gärna en lista på studera.nu/jamfor-utbildning/?q -... Läs hela svaret
  • Adina 16 år

   Matematik på IB-programmet?

   Hej! Jag ska börja årskurs 1 på IB-programmet i höst. Jag vill efter gymnasiet söka till läkarprogrammet, och behöver ju då ha läst Matematik 4. Vilken kurs på IB-programmet motsvarar detta?

   Liselotte Johansson: Hej Adina,du kan se motsvarande lista på antagning.se/sv/Det-har-galler-for-dig-som-gatt/International-Baccalaureate/Sarskild-behorighet och av den framgår bl.a följande: och du kan också prata med SYV... Läs hela svaret
  • Madeleine 21 år

   Höja sin merit?

   Hej! Jag vill höja min merit men har jättesvårt att studera på egen hand och få saker gjort. Är prövningar det enda sättet att höja sin merit? Eller kan man läsa andra ämnen som man inte läst innan och på så sätt höja sitt betyg?

   Anna SYV: Hej Madeleine!Jag gissar på att du fick Examensbevis när du slutade år 3 på gymnasiet och i så fall gäller följande:kurser som inte ingår i ditt examensbevis kommer inte räknas med,... Läs hela svaret
  • Arash 28 år

   Fastighetsmäklare?

   Varför är företagsekonomiska institutets fastighetsmäklar utbildning på 120hp inte gratis. det kostar 270 000kr medans högskolan i gävle har två år och luleå helt kostnadsfri och varför är utbildning på fei 16...

   Anna SYV: Hej!Om du menar den här utbildningen på FEI, så står det på fei.se/utbildning/fastighetsmaklare följande information:Det är en uppdragsutbildning som måste finansieras av din arbetsgivare.... Läs hela svaret
  • Ali 19 år

   skillnaden mellan slutbetyg och examen från komvux?

   Hej! När jag googlat runt lite och läst om komvux så läste jag bla " möjligheten att ta ut ett slut betyg från komvux förlängs till juli 2021". Det förvirrade mig väldigt mycket, Jag undrar nu vad som exakt menas med det? vad...

   Anna SYV: Hej!Elever på gymnasiet som började årskurs 1 året 2010 (och tidigare) läste mot ett Slutbetyg.Elever på gymnasiet som började årskurs 1 året 2011 (och... Läs hela svaret
  • Sila 19 år

   Blir man antagen till dietistprogrammet om man läste vård- och omsorg?

   Hej! Jag undrar om man kan läsa till dietist om man har läst vård och omsorgsprogrammet? Alltså utan att behöva komplettera några kurser på CVL, eftersom det står att behörighet till dietistprogrammet är bland annat naturkunskap 2 vilket...

   Julia SYV: Hej,Särskild behörighet till Dietistprogrammet på de svenska lärosäten består av: godkända betyg i gymnasiala kurser Matematik 2a / 2b / 2c,... Läs hela svaret
  • Maryam 24 år

   Sociologi yrken? vad kan man bli?

   Hej, jag undrar vad jag kan jobba med nu efter kandidatexamen i sociologi. jag har svårt att söka jobb och vet inte riktigt vilka yrken som passar min utbildning. Kan ni skriva upp en massa yrken? Det är ganska brett jag vet men har svårt

   Julia SYV: Hej!Jag vill börja med att råda dig prata med studievägledare på programmet som du läst och fråga vad f d studerande gjorde efter att ha tagit examen från programmet. Personal som jobbar... Läs hela svaret
  • Olivia 18 år

   Räknas betyget in om kursen utökad och inte krävs för behörigheten?

   Hej, jag ska läsa matematik 5 , för att få 1.0 meritpoäng, men om jag lägger kursen som en utökad kurs, kommer jag fortfarande få mitt meritpoäng och kommer kursen räknas in på jämförelsetalet?

   Julia SYV: Hej, betyget i matematik 5 kommer räknas in i ditt jämförelsetal även om den kursen blir i ditt examensbevis markerad med "u", utökat program. Detta pga betygen... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga