Clara 19 år
  Hej!
  Jag är i Spanien det här året med UHR:s Ettårsprogrammet och höjer därför min nivå i spanska varje dag. Här har jag även börjat läsa franska och eftersom jag är i en rätt liten grupp med tjejer som talar franska mer eller mindre flytande så går utvecklingen fort även i det språket.

  Jag har gått ut 2:an i Sverige och går just nu i spanskt gymnasium men utan att bli bedömd. Nästa år när utbytet är klart kommer jag läsa även 3:an i Sverige på samma gymnasium som jag gick på innan jag åkte.

  När jag kommer tillbaka till Sverige är tanken att jag ska göra prövning i spanska 5 och eventuellt även franska 1 och 2, kanske till och med 3,4. Hur jag vill göra är dock helt upp till mig själv. Jag har sökt runt här på fragasyv.se och även på skolverkets hemsida för att försöka få klart för mig vad jag faktiskt har att vinna på att göra de här prövningarna, hur de kan påverka mitt betyg osv.

  De här extrakurserna skulle ju då innebära att jag "läser" mer än 2500 gymnasiepoäng och skulle därmed räknas som U-kurser. Som jag fattat det räknas inte betyg från U-kurser in i jämförelsetalet om de inte krävs för behörighet eller ger meritpoäng. I "vanliga fall" ger ju kurserna i moderna språk meritpoäng men jag har full meritpoäng även utan de kurser som nämnts. Så kommer betygen från prövningarna att räknas för mig ändå även om de inte ger mig några meritpoäng?

  Och sedan vore det jätteuppskattat om någon bara kunde förklara för mig varför jag borde/inte borde göra prövning i de här kurserna. Vad finns det för för- och nackdelar? Är det något speciellt jag borde tänka på?

  Tacksam för svar!

  1 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Clara,

  det stämmer att man kan max få 2,5 i merit och att U-kurser, utökade, extrakurser - räknas in i jämförelsetal endast om de ger Meritpoäng eller om de krävs för Särskild behörighet för just den högskoleutbildning som du söker "just då".

  Varje prövning kostar 500 kr.; det år också svårt att hitta var man kan göra dem. Jag är inte heller säker att du har rätt att göra prövningar innan du tar ut ditt Examensbevis.
  Efter det att du tar ut ditt examensbevis, kan du göra prövningar (om du hittar var du kan göra dem - det ju också lärarbrist i hela Sverige!!! tyvärr...).

  Men innan du tar ut ditt examensbevis, så är du "gymnasieelev" och gymnasieelever kan endast göra prövningar på sin egna gymnasieskola och Rätt att göra prövning har gymnasieelev endast i 2 fall

  - om hen fick F i en kurs hen läste på sin gymnasieskola;

  eller
  - om kursen finns inskriven i Elevens Individuella studieplan men elever ej fick möjlighet att läsa kursen (ofta pga sjukdom eller att läraren ej fanns att tillgå).

  Så - summan av "kardemumman" är att:
  jag tror inte du har rätt att göra prövningar INNAN du får ut ditt examensbevis; får du full merit, behöver du inte betyg i extra kurser i moderna språk; men det är jättebra att du skaffar dig extramycket språkkunskaper!

  Bästa hälsningar

  ANNA

  • Clara Nu är jag bara ännu mer förvirrad för det var min lärare som var på om att jag absolut borde göra prövning. Ska mejla min SYV och en annan mer erfaren spanska lärare på min skola och kolla vad som var tanken eg.
  • Clara Tack så mycket för det snabba svaret!
  • Julia Även om du kanske inte har rätt att göra prövningar, kan rektor på din gymnasieskola bevilja dig möjlighet att göra det, som ett Undantag. Men frågan är om du vinner någonting på det? :)
  • Clara Ja, det var ju lite det jag funderade på. Jag har fått svar nu från läraren som är ansvarig för prövningar i moderna språk på min skola och det verkar inte som själva prövningen skulle vara ett problem, utan just som du säger, vad jag har att vinna på den. Om jag vill fortsätta läsa franska och ha det som del av mitt individuella val (då steg 3 eller 5) vore det ju bra om jag kunde bocka av kurserna innan(?). Och kanske det är möjligt att göra prövning för spanska 5 och tillgodoräkna sig det som individuellt val så jag får mer tid till de andra kurserna(?).
  • Julia En liten men Viktig sak... om du vill få Studiehjälp från CSN, måste du läsa på HELTID. Om du klarar av någon kurs på förhand, läser du sedan på Deltid; och med det inte har rätt till Studiehjälp. CSN "går på" de uppgifter som din skola skickar till dem; och om du ej deltar i lektioner på heltid - är det Deltid i så fall... Det är inte alla som vet att studiehjälp har man rätt till endast om man läser på heltid; och det är inte för alla elever som det är viktigt att ha studiehjälp - men jag tänkte att jag ska nämna det... - och ännu en sak; om du Läser kurser i ställer för att göra Prövningar i dem, har du större chans att få A-betyg i dem. Och samtidigt så riskerar du inte bli av med studiebidraget/studiehjälpen - så det kan finnas anledningar till att Läsa kurser? :)
  • Clara Tack så mycket för all info! Och självklart är de ända kurser som kommer komma på tal för prövning sådana som jag inte skulle ha något att vinna på att läsa "som vanligt" (som t.ex. spanska 5 efter att ha läst sista året på gymnasiet helt och hållet på spanska, eller franska 1 efter att utan problem ha läst franska motsvarande steg 5/6 i ett år)
  • Anna Vi på Fråga SYV är mycket glada om våra svar blir till hjälp! :) Du får gärna gilla oss på https://www.facebook.com/fragasyv.se/?fref=ts ;)
  Läs alla kommentarer

  Frågor och svar

  • Georgios år

   Hur blir man en evolutionär psykolog?

   Jag vill bli en evolutionär psykolog, jag har besökt flera hemsidor (bland annat studera.nu) för att kolla upp olika program - men har tyvärr inte hittat någon information angående detta. Jag undrar vilket program jag ska börja med och eventuellt vilka jag...

   Milla SYV: I Sverige är psykolog >> ett yrke som kräver legitimation och i grunden är det examen från psykologprogrammet som krävs.   Olika specialiseringar skaffar psykologer dig genom eget intresse, arbetslivserfarenhet och påbyggnad efter psykologprogrammet.
  • sara 17 år

   Vad krävs för att bli biomedicinsk analytiker?

   Hej Hur ser vägen ut för att kunna bli en biomedicinsk analytiker när man går samhällsvetenskaps programmet i gymnasiet? Hur ska man plugga vidare samt vilka ämnen krävs för att kunna ta studenten med och plugga till det yrket?

   Milla SYV: Behörighet till BMA-programmet är Grundläggande plus Biologi 2, Fysik 1a/1b1 och 1b2, Kemi 2, Matematik 3b/3c och på samhällsvetenskapsprogrammet läser man inte fysik, kemi... Läs hela svaret
  • Alice 15 år

   Teknik eller Naturvetenskap på Gymnasiet?

   Jag ska söka Gymnasium till våren och funderar på att gå antingen Teknik (antingen samhällsbyggande och miljö eller Design-och produktutveckling) eller Naturvetenskap med inriktning naturvetenskap och samhälle. För mig är det ganska viktigt att jag kan fortsätta läsa Franska i gymnasiet, men som...

   Milla SYV: Det är inte förbjudet att på teknikprogrammet välja moderna språk men om det kommer passa in i ditt schemat, är omöjligt att veta på förhand. Större chans att... Läs hela svaret
  • Pontus 15 år

   Vad är den stora skillnaden mellan Sam och Ek?

   Väljer mellan Sam eller Ek men vet inte vad jag ska välja, vad är den stora skillnaden på linjerna ?

   Milla SYV: På inriktningen Ekonomi på EK läser man mer matte t om matte 3 och brukar också ofta prova på företagande, UF; det gör man inte på inriktningen Juridik eller på... Läs hela svaret
  • Yaren 18 år

   Byta inriktning i trean?

   Hej! Jag läser samsam nu men har insett att det verkligen inte är för mig och ångrar det grovt mycket och undrar om det är möjligt att jag kan byta till beteende nu fastän jag går i trean?

   Milla SYV: För att kunna få ut examensbevis från gymnasiet måste man bland annat ha betyg i Alla kurser inom en av Inriktningar; vilka kurser det är i olika inriktningar på SA kan du se i program/SA/programplan/Programplan_SA.pdf
  • Joel 19 år

   studera på komvux o samtidigt bo ensam?

   Jag vill studera på komvux o få studiestöd så jag kan flytta hemifrån. Vill helst bo i Göteborg o studera på komvux i Lerum i vår sen i höst byta till komvux i Göteborg. Finns de möjligheter till detta?

   Milla SYV: Om det är på gymnasienivå som du vill läsa kurser på komvux, då är det Komvux i den kommunen som du är folkbokförd i, som du ansöker hos om plats på kurser. Bo... Läs hela svaret
  • Anonym 23 år

   Hur blir jag svensklärare?

   Jag läser grundlärare inriktning fritidshem där jag blir behörig fritidslärare samt får välja ett estetisk ämne att undervisa i. Jag skulle gärna vilja läsa till antingen svenska eller engelska för att bli behörig lärare i ämnet även i grundskolan antingen i dem yngre eller dem äldre åldrarna....

   Milla SYV: Du bokar tid hos studievägledare på lärarhögskolan för att diskutera hur just din studieplanering ska se ut.  Det finns olika vägar att gå: ex kan du söka till ett nytt program och... Läs hela svaret
  • Michelle 19 år

   Vad behöver jag för utbilding för att komma in på Ambulansjukvårdare?

   Hej! Jag är 19 år och tar studenten våren 2019. Går handel lärling och läser högskoleförberedning till. Jag vill läsa till Ambulanssjukvårdare. Vad mer behöver jag för att komma in? Måste jag läsa på komvux innan jag söker till ambulanssjukvårdare i högskolan?

   Milla SYV: Utbildning till ambulanssjukvårdare brukar finnas på yrkeshögskolan, var god se Presentationer av yh utb till ambulanssjukvårdare.
  • Anna 44 år

   Vad är meritpoäng?

   Vad är meritpoäng?

   Milla SYV: Förklaring finns på https://www.gymnasieguiden.se/informeras/meritpoaeng-meritkurser-omradeskurser
  • David 38 år

   Skillnad mellan samhällskunskap 1b och 1a1,1a2?

   Hej, Jag är nyfiken, varför har man gjort om det gamla Samhällskunskap till 1b, 1a1, samt 1a2? Är det så att 1b måste ingå i en högskoleförberedande gymnasieexamen men 1a1 kan ingå i en yrkesförberedande program?

   Milla SYV: Ja, den förklaring du ger i din fråga - stämmer bra!
  • melis 22 år

   antagningspoäng våren?

   hej! Förra våren (VT2018) var intagningspoängen väldigt låga till läkarprogrammet (BII gruppen) tex i göteborg: 21,6 och umeå: 21,33. Jag tänkte kolla om man vet varför det var så? Är chansen stor att det är ungefär...

   Milla SYV: Att antagningsgräns brukar vara lägre till vårterminen beror troligtvis på att färre personer söker: gymnasieelever läser fortfarande fram till juni då de får ut sina examensbevis men hur... Läs hela svaret
  • David 38 år

   Är det svårare att skriva prövning?

   Jag tänkte fråga, det det svårare att få ett bättre betyg på prövning eller när man läser en kurs som vanligt? Som jag förstår det är en prövning mer eller mindre ett skriftligt prov och sedan kanske ett muntligt prov, men det är på hela kursern, jag tänkte bara hur många delprov och...

   Milla SYV: De flesta tycker det är lättare att gå högre betyg om man läser kursen. 
  • Isabel 15 år

   Är det möjligt att läsa matte 3c på en termin?

   Jag går i ettan NaturNatur och undrar om det är möjligt att läsa matte 3c på en termin höstterminen i tvåan? Jag läser matte 1c, 2c och matte specialisering i år och jag tror att det skulle gå för långsamt att läsa 3c under två terminer. Jag har alltid haft lätt för matte och läste t.ex. 6-9 på...

   Milla SYV: Varje gymnasial kurs i matte är på 100 poäng vilket betyder att man kan på heltid läsa den på fem veckor, eller på halvtid -på tio veckor.  Hur upplägget... Läs hela svaret
  • Sandra 20 år

   Matematik 3b eller 3c?

   Jag tänkte plugga vidare på Biologi kandidatprogrammet på Universitet och står nu inför valet om jag vill läsa matematik 3b eller 3c. Vilket ska jag välja? Under programmets områdeskrav står det bara matematik 3b/c så jag kan...

   Milla SYV: De flesta tycker det är lättare få högre betyg i 3b, men 3c är mer inriktad på Naturkunskap (medan 3b är mer inriktad på Ekonomi). Så,frågan är - vill du ha bättre... Läs hela svaret
  • Robert 25 år

   Regler kring kandidatuppsats?

   Hej, vilka lagar och regler finns det kring kandidatuppsats? Vi får inte själv välja ämne till våran uppsats vilket jag tycker låter orimligt och oseriöst. Jag undrar om det finns bestämmelser kring detta som jag kan använda mig utav för att argumentera. Är det lagligt från skolans håll att göra...

   Milla SYV: Varje lärosäte i Sverige får bestämma rätt mycket själva, lokalt, på din egen högskola eller universitet. Du ställer en Juridisk fråga om studerandes rättigheter och syv... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga