Clara 19 år
  Hej!
  Jag är i Spanien det här året med UHR:s Ettårsprogrammet och höjer därför min nivå i spanska varje dag. Här har jag även börjat läsa franska och eftersom jag är i en rätt liten grupp med tjejer som talar franska mer eller mindre flytande så går utvecklingen fort även i det språket.

  Jag har gått ut 2:an i Sverige och går just nu i spanskt gymnasium men utan att bli bedömd. Nästa år när utbytet är klart kommer jag läsa även 3:an i Sverige på samma gymnasium som jag gick på innan jag åkte.

  När jag kommer tillbaka till Sverige är tanken att jag ska göra prövning i spanska 5 och eventuellt även franska 1 och 2, kanske till och med 3,4. Hur jag vill göra är dock helt upp till mig själv. Jag har sökt runt här på fragasyv.se och även på skolverkets hemsida för att försöka få klart för mig vad jag faktiskt har att vinna på att göra de här prövningarna, hur de kan påverka mitt betyg osv.

  De här extrakurserna skulle ju då innebära att jag "läser" mer än 2500 gymnasiepoäng och skulle därmed räknas som U-kurser. Som jag fattat det räknas inte betyg från U-kurser in i jämförelsetalet om de inte krävs för behörighet eller ger meritpoäng. I "vanliga fall" ger ju kurserna i moderna språk meritpoäng men jag har full meritpoäng även utan de kurser som nämnts. Så kommer betygen från prövningarna att räknas för mig ändå även om de inte ger mig några meritpoäng?

  Och sedan vore det jätteuppskattat om någon bara kunde förklara för mig varför jag borde/inte borde göra prövning i de här kurserna. Vad finns det för för- och nackdelar? Är det något speciellt jag borde tänka på?

  Tacksam för svar!

  1 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Clara,

  det stämmer att man kan max få 2,5 i merit och att U-kurser, utökade, extrakurser - räknas in i jämförelsetal endast om de ger Meritpoäng eller om de krävs för Särskild behörighet för just den högskoleutbildning som du söker "just då".

  Varje prövning kostar 500 kr.; det år också svårt att hitta var man kan göra dem. Jag är inte heller säker att du har rätt att göra prövningar innan du tar ut ditt Examensbevis.
  Efter det att du tar ut ditt examensbevis, kan du göra prövningar (om du hittar var du kan göra dem - det ju också lärarbrist i hela Sverige!!! tyvärr...).

  Men innan du tar ut ditt examensbevis, så är du "gymnasieelev" och gymnasieelever kan endast göra prövningar på sin egna gymnasieskola och Rätt att göra prövning har gymnasieelev endast i 2 fall

  - om hen fick F i en kurs hen läste på sin gymnasieskola;

  eller
  - om kursen finns inskriven i Elevens Individuella studieplan men elever ej fick möjlighet att läsa kursen (ofta pga sjukdom eller att läraren ej fanns att tillgå).

  Så - summan av "kardemumman" är att:
  jag tror inte du har rätt att göra prövningar INNAN du får ut ditt examensbevis; får du full merit, behöver du inte betyg i extra kurser i moderna språk; men det är jättebra att du skaffar dig extramycket språkkunskaper!

  Bästa hälsningar

  ANNA

  • Clara Nu är jag bara ännu mer förvirrad för det var min lärare som var på om att jag absolut borde göra prövning. Ska mejla min SYV och en annan mer erfaren spanska lärare på min skola och kolla vad som var tanken eg.
  • Clara Tack så mycket för det snabba svaret!
  • Julia Även om du kanske inte har rätt att göra prövningar, kan rektor på din gymnasieskola bevilja dig möjlighet att göra det, som ett Undantag. Men frågan är om du vinner någonting på det? :)
  • Clara Ja, det var ju lite det jag funderade på. Jag har fått svar nu från läraren som är ansvarig för prövningar i moderna språk på min skola och det verkar inte som själva prövningen skulle vara ett problem, utan just som du säger, vad jag har att vinna på den. Om jag vill fortsätta läsa franska och ha det som del av mitt individuella val (då steg 3 eller 5) vore det ju bra om jag kunde bocka av kurserna innan(?). Och kanske det är möjligt att göra prövning för spanska 5 och tillgodoräkna sig det som individuellt val så jag får mer tid till de andra kurserna(?).
  • Julia En liten men Viktig sak... om du vill få Studiehjälp från CSN, måste du läsa på HELTID. Om du klarar av någon kurs på förhand, läser du sedan på Deltid; och med det inte har rätt till Studiehjälp. CSN "går på" de uppgifter som din skola skickar till dem; och om du ej deltar i lektioner på heltid - är det Deltid i så fall... Det är inte alla som vet att studiehjälp har man rätt till endast om man läser på heltid; och det är inte för alla elever som det är viktigt att ha studiehjälp - men jag tänkte att jag ska nämna det... - och ännu en sak; om du Läser kurser i ställer för att göra Prövningar i dem, har du större chans att få A-betyg i dem. Och samtidigt så riskerar du inte bli av med studiebidraget/studiehjälpen - så det kan finnas anledningar till att Läsa kurser? :)
  • Clara Tack så mycket för all info! Och självklart är de ända kurser som kommer komma på tal för prövning sådana som jag inte skulle ha något att vinna på att läsa "som vanligt" (som t.ex. spanska 5 efter att ha läst sista året på gymnasiet helt och hållet på spanska, eller franska 1 efter att utan problem ha läst franska motsvarande steg 5/6 i ett år)
  • Anna Vi på Fråga SYV är mycket glada om våra svar blir till hjälp! :) Du får gärna gilla oss på https://www.facebook.com/fragasyv.se/?fref=ts ;)
  Läs alla kommentarer

  Frågor och svar

  • sabrina 17 år

   Efter gymnasiet?

   Kan jag plugga till kandidatexamen om jag har gått i natuevetenskapprogrammet i gymnasium. Eller behöver jag låga till saker

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • sabrina 17 år

   Plugga gymnasium?

   Kan jag plugga vidare till civilingenjör om jag har läst ekonomiprogrammet i gymnasium. Eller behöver jag lägga till saker.

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • sabrina 17 år

   Vill byta inriktning?

   Jag har gått en månad i naturvetenskapprogrammet i åk 1 och känner att jag vill byta. Kan jag byta till ekonomiprogrammet eller kommer jag behöva gå om året.

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Lina 16 år

   Byta gymnasieskola?

   Hej! Jag har precis börjat i en ganska stor gymnasieskola och har endast gått några dagar men jag vantrivs redan något ENORMT. Jag skulle vilja byta till mitt tredjehandsval istället men jag vet om att det inte finns några platser kvar på den linjen jag vill gå, jag har minst 20 merit över det...

   Anna SYV: hej Lina, jag vill råda dig gå prata med kurator. Det kan hjälpa: kanske kan du få hjälp med att börja trivas på din nuvarande skola; annars kan kurator förmedla kontakt till en skolpsykolog... Läs hela svaret
  • Nora 20 år

   vart? hur? var?

   Jag har länge varit inte bara deprimerad men också vilsen. 2014 gick jag samhällsprogrammet, mådde dåligt. fick något ryck att jag ville byta till natur, bytte till natur efter ett halvår på sam. gick om natur eftersom jag missat ett halvår redan. gick kvar mindre än ett halvår. bytte till vård...

   Anna SYV: Hej Nora; jag råder dig boka tid för samtal med studievägledare och kanske också med kurator på komvux. Förutom utbildningar på eller via komvux - finns även folkhögskolorna. Varje... Läs hela svaret
  • Christoffer 17 år

   Vad ska jag göra?

   Hej, jag heter Christoffer och går just i 1:an på Teknik. Förra året gick jag på ett annat gymnasium och har fortfarande kvar min plats där. Jag har funderat jättemycket och jag har ingen aning om jag stanna kvar på teknik eller gå tillbaka. Jag vet att ni kanske inte kan svara på denna fråga...

   Anna SYV: Hej Christoffer!Om man har lätt för matte, fysik och kemi och gillar de ämnena - är inte teknikprogrammet "så svårt". Om man däremot har svårt för de naturvetenskapliga/tekniska ämnen... Läs hela svaret
  • sabrina 17 år

   Efter gymnasiet?

   Jag har gått i naturvetenskapsprogrammet i ett år nu och vill byta till ekonomiprogrammet. Får jag göra det? Eller kommer det ta mer än 3 år för mig att ta studenten.

   Anna SYV: Hej, Sabrina!möjlighet att byta program beror på ... Första frågan är om ledig plats finns på Ekonomiprogrammets åk2 och om rektor i så fall beslutar att ta in dig in i åk2. Det är... Läs hela svaret
  • Sara 18 år

   Kan nån ge tips till mitt gymnasiearbete?

   Jag har nyss börjat trean och ska börja med mitt gymnasiearbete. Jag går på linjen Handel & administrations programmet lärling (HAL). Jag praktiserar på Dressmann och har svårt att välja vad jag just ska skriva om till gymnasiearbetet. Skulle bli jätte tacksam om någon kunde ge tips :)

   Milla SYV: Gymnasiearbete behöver inte nödvändigtvis vara ”en skrift”, utan ex kan vara att du gör fönsterskyltning i en butik och förklarar hur du tänkte kring den, gör innan... Läs hela svaret
  • Frida 23 år

   Vilka masters kan jag läsa?

   Vilka masters kan jag läsa efter min utbildning Arkitektur, visualisering oh kommunikation?

   Anna SYV: Hej Frida,vilka masterprogram som i Sverige är planerade att starta Vårterminen 2019 och Höstterminen 2019, kan man se på studera.nu/jamfor-utbildning/? Din utbildning ger enligt info på... Läs hela svaret
  • Emma 27 år

   Jobb DIREKT efter gymnasiet, utan lärlingstid?

   Hej! Jag undrar om ni kan svara på vilka yrkesprogram som kräver att man efter gymnasiet har en lärlingsperiod? För efter dessa är man ju egentligen inte helt klar efter de tre åren på gymnasiet så jag behöver få koll på detta :)

   Liselotte Johansson: Hej Emma,jag har nu pratat med en sakkunnig på Skolverket som säger att hen ej känner till att någon sådan sammanställning skulle finnas... hen säger vidare att det är... Läs hela svaret
  • Linnea 20 år

   Skillnad matematik M 3b och 3c?

   Hej! jag har planer på att läsa till Arkitekt eller liknade utbildning som kräver högst matte 3 . Jag går nu matematik M 3b på komvux och undrar om jag kan komplettera den kursen med sista kapitlet ur matematik M 3c trigonometri då jag känner att...

   Liselotte Johansson: Hej linnea,det är bra att du vill lära dig den delen av matte 3c som du tycker du behöver. Du kan även läsa på egen hand - ex. med hjälp av Matteboken.se - se gärna... Läs hela svaret
  • Thilde 22 år

   kan jag höja mitt meritpoäng om jag får E?

   hej! är det möjligt att jag kan höja mina meritpoäng från 17,90 till högre om jag läser matematik 3b och får E i kursen? jag behöver matte 3b för att komma in på ekonomiprogrammet men vill helst läsa juridik. då behöver jag höja min merit. kan jag det med matte 3b kursen?

   Liselotte Johansson: Hej Thilde,till juridiska kurser krävs inte matte 3, därför kan godkänt betyg i matte 3 ge meritpoäng (men inte om du redan, genom andra kurser, har max i merit). Om du inte har max i merit... Läs hela svaret
  • He 14 år

   Kan man prao på en advokatbyrå ?

   Hej, Jag har precis börjat årskurs 8 och jag måste bestämma mig för en prao plats eftersom att vi ska praoa snart. Min fråga är om man kan praoa på en advokatbyrå? Vad skulle jag få göra på en advokatbyrå om man nu kan...

   Liselotte Johansson: Hej He, jag tror det kan bli svårt att få Prao-a på en advokatbyrå - pga sekretess... Advokatbyråerna hanterar konfidentiella kund-uppgifter och kan inte riskera att info sprids till... Läs hela svaret
  • Angelica 24 år

   "Bygga egen" examen?

   Hej! Hur går man till väga för att bygga sin egen examen? Jag skulle hemskt gärna vilja ta en högskoleexamen i ekonomi och spanska kombinerat, men jag har ingen aning hur man går till väga. Jag antar att kurserna måste ges vid samma universitet? Tack på förhand.

   Liselotte Johansson: Hej Angelica,rekommendationen är att boka tid hos studievägledare på den institutionen från vilken du vill ta kandidatexamen; i ditt fall är det inte fel att prata med 2 olika studievägledare - på den... Läs hela svaret
  • L 20 år

   Tror ni att kraven på körkort kommer att minska i framtiden?

   Körkort krävs ju för väldigt många tjänster idag men jag undrar om kraven på körkort skulle kunna minska i framtiden. Det börjar ju komma självkörande bilar och det är orimligt att så många tjänster kräver körkort med tanke på klimatförändringarna och bilars påverkan på klimatet. Med...

   Liselotte Johansson: Hej L! i många jobbannonser där det står att körkort krävs /eller önskas/ - förekommer det sedan ofta att man ej behöver köra bil (eller i alla fall... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga