Lisa
    Hej,
    jag läser till Studie- och yrkesvägledare (på distans). Jag fick erbjudande att under nästa läsår jobba på en grundskola som SYV på halvtid. Vad tycker ni? Kan man hinna/orka? Vad behöver man tänka på?
    Tacksam för svar, tips, råd och synpunkter!
    Lisa

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Lisa,

    så roligt att du vill bli min kollega en SYV>>!

    Det förekommer rätt så ofta att man jobbar vid sidan av sina heltidsstudier - fast ofta jobbar man "timmar vid behov" och kan på så sätt tacka Ja eller Nej till varje arbetspass. 

    Att jobba halvtid med fasta arbetstider vid sidan av sina heltidsstudier kan bli tufft. Detta pga du kanske måste förbereda dig till någon tenta eller har grupparbete att göra för din SYV-utbildning och de andra i gruppen kan också ha andra "omständigheter", som t.ex de kan ha små barn, sina egna jobb och annat som gör att de också har svårt att hitta tid att träffas, även om det är på SKYPE... 

    En annan synpunkt/erfarenhet som vi har av SYV-jobbet på en grundskola att det är extremt intensivt/tidskrävande under Gymnasievals-perioden, som är rätt så lång. I princip hela åk9 vill elever i åk9 ha tillgång till sin syv. Som "ny syv" har man inte kunskap om de "lokala förhållandena" - var finns de olika "speciella" gymnasiala utbildnigar; vem kontaktpersonerna är; man känner inte heller till elevernas "historik" och inte personal på skolan heller... och på halvtid förväntas man utföra jättemycket. Om man är mycket erfaren och mycket effektiv som grundskolesyv, ... även då kan det bli svårt att hinna göra allt som behöver göras på 20 timmar/vecka. 

    Jag råder dig därför att innan du tackar Ja till jobbet att räkna på antal elever och antal dina arbetstimmar. Fråga hur många elever som går på din blivande grundskola i åk9 nästa år. Räkna sedan MINST EN TIMME per elev under de veckorna som valperioden pågår. Om du ser att du inte kan ha en timme per elev i åk9 under de få veckorna som valperioden till gymnasiet pågår - är det en "varningsflagga" - i alla fall i mina ögon... du kommer i så fall troligtvis inte hinna göra ditt jobb på halvtid.

    Fråga rektor /på förhand/ om de förväntar sig att du ska göra "aktiviteter" som t.ex infömöten och informationer för lägre årskurser än åk9. Fråga också om skola förväntar sig att du ska delta i föräldramötena. 

    De förekommer att rektor räknar "kallt" med att SYV ska vara med på många föräldramöten - i alla klasser i åk8 och 9 och vid flera tillfällen än en gång per läsår. SYV kan också förväntas ha information för föräldrar på föräldramötena vilket kräver förberedelser ... och efterarbete - föräldrarna kommer ställa frågor som du senare måste besvara (för att du ska troligtvis inte kunna besvara alla frågor på mötet direkt).

    Som halvtids-syv på en grundskola förväntas man ofta i praktiken lägga minst 40 timmar per vecka under stora delar av läsåret. Sedan kan man troligtvis "kompenseras" med att vara ledig under vissa veckor... Men frågan för dig blir om det upplägger "går ihop" med dina studier.

    De "extrauppgifter" som en SYV på en grundskola kan förväntas utföra kan också vara

    - gå ut i klasserna med PRAO-info; hitta PRAO platserna får åk 7, 8 och 9 elever; administrera PRAO och besöka elever på deras PRAO-platser; hålla kontakt med handledare på PRAO-platserna och med praktiserande elever och med föräldrarna; hantera alla klagomål i samband med PRAO. 
    - delta i utbildning/fortbildning som Antagningskansliet /gymnasieantagningen/ erbjuder. Det kan handla om en heldagsutbildning eller t o m flera heldagsutbidlnignar som rektor kan tycka du ska "ta" på din fritid, för att det är inte jobb utan "utbildning". 

    - SYV kan förväntas att även delta i många Elev-vårds-konferenser /när elever skolkar, inte uppnår godkända betyg mm/ - de möten bokas ofta "vid behov" och med kort varsel. De kan bli många med mycket för- och efterarbete, där både lärare och föräldrar förväntas sig få mycket info och lösningar på elevens specifika situation. 

    Vår erfarenhet är att det är mycket svårt att hinna göra SYV-jobbet på en grundskola på halvtid. Även om det är en liten grundskola, säg en klass i åk7, 8 och 9... så är det inte många elever, men med många Olika arbetsuppgifter som kräver kunskaper och erfarenhet /som en ny syv inte har och måste lära sig först - och någon speciell tid för inlärning inte finns... utan man förväntas "redan kunna" eller lära sig på sin fritid/ - kan det mycket väl bli omöjjligt att hinna göra "ett bra jobb" på 20 timmar per vecka.

    Dina SYV-studier kan bli lidande. 
    Tänk också på vad som händer om du blir förkyld i en vecka mitt i valperioden? - De bokade elevsamtalen måste ändå genomföras. Då måste du under nästkommande veckor genomföra både de nya och de gamla samtalen, dvs jobba mer än halvtid. 

    Om man ställer alla de frågorna till rektor på förhand... finns det risk att erbjudande om jobbet "dras in". :(
    Om man inte ställer alla de frågorna - finns det risk att du kommer att känna att du inte hinner, inte orkar, syv-studier "lider" och även din hälsa kan bli "lidande" av stress. 

    Mitt svar låter säkert väldigt "negativt", som om jag vill avråda dig från att ta jobbet. I själva verket vill jag dela med mig av de "faror" och "hinder" som jag vet kan finnas, så att du är förberedd.

    Om du inte blir sjuk en endaste dag under hela läsåret; om det inte finns PRAO på din grundskola; om klasslärare och övrig personal  (inklusive de på Antagningskansliet) är behjälpliga och visar förståelse för att du är "ny" och hjälper dig på olika sätt - kan det säkert bli jättebra.

    Ett sätt att hantera det är att hålla sig STRIKT TILL 20 timmar per vecka, oavsett andras krav. Då måste man på förhand aceptera att det kan bli många "sura" människor som klagar att du inte har gjort "det och det"... Det svåraste kan bli att se elever som behöver hjälp och kan få den /för att du ej har tid och ingen annan finns som har kunskap eller lust att hjälpa dem/.

    En personlig synpunkt från mig:
    det man lär sig på SYV-programmet och verkligheten på en skola kan ibland bli som "dag och natt". På utbildningen lär man sig att låta "the klient tell her story" under en timme först... och träffa samma sökande flera gånger (inleda och följa en process...) - vilket i verkligen på skolan tyvärr myckte sällan finns tid för. Man kan också uppleva att man är i många och mycket en Utbildningsadministratör och Kurator för eleverna - mycket mer än "ren SYV". Sociala problem ställer sig i vägen för studier och gymnasieval. Och kurator är "uppbokad" för resten av läsåret redan... och vad gör man i så fall? :(

    Jag tycker man "vinner" på att förbereda sig på "det värsta" och hoppas att det går bättre än förväntat.

    Alla som inte håller med mig är varmt välkomna att höra av sig! :)

    Bästa hälsningar och lycka till!

    ANNA

     

    Frågor och svar taggade med 'komvux' (3231 st.)

    • hejhejsara

      Läsa komvux olika skolor?

      Hej Just nu läser jag två kurser distans via en komvuxskola och så har jag en annan kurs som jag ska börja med senare i en helt annan komvuxskola. Så det är kurser i två helt olika komvuxskolor. Jag undrar man kan göra så. Hur kommer det bli...

      Milla : : Hej!Det spelar ingen roll att det är olika skolor. Komvux = kommunal vuxenutbildning, där du får plats på kurserna som kan anordnas i "egen regi" eller att komvux köper plats på... Läs hela svaret
    • Livlivet

      Vart får jag tag på dokument kring gymnasieexamen efter komvux?

      Hej, Jag gick ut gymnasiet med ett studiebevis , läste upp en kurs och fick godkänt på komvux. Uhr säger att de vill ha ett "bevis" på att jag har gymnasieexamen. Hur bevisar jag det och Vart får jag tag på dokument som intygar gymnasieexamen.

      Milla : : Hej,du ansöker om att få ut Examensbevis hos komvux i den kommunen där du är folkbokförd. Om du uppfyllt kraven för examensbevis från komvux bör komvux i... Läs hela svaret
    • CC

      Vad hade varit bäst för mig?

      Hej! Jag vill söka till statsvetarprogrammet på GU 2025 men dem har meritpoäng på ca 18,9. Jag har 16,6. Min plan har varit att läsa kurser på konvux för att få upp min merit, men undrar vad som hade varit den bästa planen och om det ens...

      Milla : : Hej!gör högskoleprovet (så många gånger du kan) - högsta resultat kommer att gälla.Att läsa engelska 7 är absolut inte fel, oavsett vilken utbildning eller vilket yrke du vill... Läs hela svaret
    • Tonka

      Får man gå på flera komvux samtidigt?

      Hejsan, Jag har nu tittat på ett matte program som finns på NTI på Distans. Sedan så måste jag ta en Fysik 2 kurs i klassrummet och det har inte NTI, Kan jag då gå både på NTI och Jensen samtidigt?

      Milla : : Hej!Om du vill läsa kurser på gymnasial nivå, ansöker du hos komvux i den kommunen där du är folkbokförd. Komvux kan köpa kurser av bland annat NTI, Jensen och andra skolor. Du... Läs hela svaret
    • Lena109N

      Kan man läsa flera kurser på heltid i komvux?

      Hej! Jag saknar 900 poäng för en gymnasieexamen och vilka läsa upp det så snabbt som möjligt.. Går det på något sätt att läsa 900 poäng på max ett halvår?

      Milla : : Hej!Komvux brukar inte ge plats på kurserna som motsvarar studier på mer än heltid. 900 gymnasiala poäng läser man på heltid på 45 veckor; komvux-terminer brukar vara i 20... Läs hela svaret
    • Adde.blund

      Utbildningar eller yrkesutbildningar?

      Jag har senaste decenniet arbetat i butik, och saknar gymnasial utbildning, och vill nu ändra inriktning, jag vet inte än vilken/vilka vägar som är enklast att gå? Finns det eventuellt betalda utbildningar att tillgå? Är lite delad i vad jag vill syssla...

      Milla : : Hej!Om du saknar gymnasial utbildning och inte vill läsa i 3 år på heltid mot gymnasieexamen på komvux eller på allmänna kurser på en folkhögskola (vilket kommer att ta tre... Läs hela svaret
    • Elli

      Vad ska jag göra?

      Hej! Det är så att jag tar studenten om mer än en vecka och en lärare har tagit semester tidigt i år. Men problemet är att hen inte publicerade ett prov som var avgörande för mitt betyg och när personen gjorde det så var hen inte i skolan...

      Milla : : Hej,på skolan är det rektorn som är ytterst ansvarig. Du kan vända dig till rektorn, berätta vad som har hänt och be om hjälp med att få möjlighet att komplettera. Vad gäller... Läs hela svaret
    • LeylaPir

      Kan man ersätta ämnen om man läser fler på komvux?

      Hej! Jag har 20,09 i merit och kommer ha 21,09 efter jag gör en meritpoängskomplettering på komvux med italienska 4. Jag vill bli läkare, och då är behörigheten Ma4. Jag har D i matte 1c och det är mitt sämsta betyg. Jag kommer nog få A i italienska 4 då jag fick det i 1,2 och 3. Då kommer jag...

      Milla : : Hejsan,om du har Examensbevis från gymnasiet då kommer alla kurser från ditt examensbevis (förutom gymnasiearbete) räknas in i ditt snitt/jämförelsetal. Om du... Läs hela svaret
    • R010

      Kan jag komma in?

      Hej, Jag har nyligen tagit studenten och har ett meritvärde på 20,44. Jag fick max 2 meritpoäng i gymnasiet, så jag saknar 0,5 meritpoäng. Jag undrar nu om jag kan komma in på läkarprogrammet i Örebro med mitt meritvärde. Finns det någon...

      Milla : : Hejsan,du kan både försöka höja ditt meritvärde och även göra högskoleprovet flera ggr! Hur högt resultat på högskoleprovet du kan få kan jag inte veta. Om du gör... Läs hela svaret
    • Ekonom

      Slut CSN högskolenivå?

      Hej! Hoppas att ni kan svara på min fråga. Grejen är den att jag helt kastat bort mitt CSN på en utbildning jag inte alls tycker är kul. Har arbetat i fem år som ekonom nu efter att jag studerat civilekonomprogrammet + en del fristående kurser inom...

      Milla : : Hej,din fråga besvaras bäst av studiestödsutredare (som jobbar vid CSN) men jag kan ändå göra ett försök att svara dig... Jag tänker på att antal veckor med studiemedel på... Läs hela svaret
    • hejhej123

      Ta extra kurser medan man går gymnasiet?

      Hej! Jag går för närvarande åk2 på ekonomiprogrammet men jag känner att jag skulle vilja ha behörighet till läkare också. Jag undrar om de flesta kurserna, bortsett från Matte 4 eftersom jag går Matte 3 går att plugga in...

      Milla : : Hejsan,för läkarprogrammet på de svenska universitet krävs godkända betyg i gymnasiala kurser fysik 2, kemi 2, biologi 2 och matematik 4. Sedan är det också så att... Läs hela svaret
    • hjälp

      Skolan startar inte kurs, kan jag göra någonting åt det?

      Hej, jag går i en skola med få elever. Extra matte 3 kursen jag valt i 3:an kommer inte att starta enligt administration och rektor, pga för få elever som valt just den kursen. Jag behöver den kursen för att jag ändå måste göra matte 4...

      Milla : : Hej,undersök om du kan byta till en skola som erbjuder de kurser du vill läsa. Om du inte kan eller vill byta till en annan skola, så är det inte mycket du kan göra för... Läs hela svaret
    • Louisevilhelmsson

      Prövning i naturkunskap?

      Hej! Jag skulle vilja ta en prövning i naturkunskap 1B och 2B finns det någon möjlighet att göra detta innan den 20 juni?

      Milla : : Hej,det vi vet om prövningar har vi sammanfattat på fragasyv.se/info/provningDetta kan jag svara utifrån min erfarenhet som SYV:det är svårt att hitta var prövningar erbjuds, över huvudet... Läs hela svaret
    • Jose

      Kan jag inte få komvuxexamen pga en kurs från gymnasiet?

      Hej. Jag gick teknikprogrammet i gymnasiet men fick inte examen. Jag studerade på komvux för att få tillräckligt med poäng för examen men får nu höra att jag fortfarande ligger under med poäng eftersom att kursen idrott och hälsa 1 som jag...

      Milla : : Hej!enligt de nuvarande regler (som gäller sedan några år) får inte kursen idrott-och-hälsa 1 ingå i examensbevis från komvux men OBS! komvux-examen kräver... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga