Ellinor
    Hej!
    Den nya gymnasielagen är om den röstas igenom tillämplig för personen som är papperslös.

    Vilka möjliga studievägar finns för hen som tidigare varit asylsökande, gått i grundskola (kan inte få kompletta betyg nu) och är över 20 år gammal?
    • Liselotte : jag har nu skrivit ett nytt (kort) svar till dig med ännu ett litet tips på vad du kan göra. Kika gärna på mitt svar. Och Lycka till! L. :)

    3 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Ellinor,

    vi vet ju inte om förslaget röstas igenom, därför går det inte att säga vad som beslutas, när eller ens OM det kommer att beslutas. Vi på Fråga SYV kan inte säga något mer om den delen av din fråga.

    En annan del av din fråga, om jag förstår dig rätt - handlar om vad som IDAG gäller för en person som tidigare varit asylsökande, gått i grundskola och är över 20 år gammal.
    På den frågan kan jag svara så här:
    Från 1 juli det kalenderåret som personen fyller 20 år kan hen påbörja studier på komvux i den kommunen där hen är folkbokförd - kanske lite beroende på vilken sort personnummer man har (om personen har personnummer eller samordningsnummer ...). Exakt vilka lagliga rättigheter just den personen har, beroende på hans/hennes "juridiska status" (vilken sort uppehållstillstånd hen har; när går tillståndet ut mm.) - jag skulle samråda med stadsjuristen (varje kommun har en eller flera så kallade "stadsjurister" som har juridisk utbildning och som borde kunna de reglerna eller kan ta reda på vad som gäller); det är ju en fråga i första hand om Rätt till att få en studieplats. Om personen bedöms ha rätt att få en studieplats - blir det då nästa fråga: vilka kurser personen behöver läsa.
    Om hen ej har Grundskolekompetens (och för vuxna är det i första hand Godkända kunskaper motsvarand åk9 i grundskolan i svenska och matematik - i första hand; och i andra hand - i engelska), då behöver personen läsa de ämnena på grundskolenivå.
    Hoppas någonting i mitt svar blir till hjälp.
    Om jag uppfattade din fråga på fel sätt, var god hör av dig.
    Vi på fråga SYV vill hjälpa till, men vi är inte jurister.

    Bästa hälsningar
    ANNA

    • : Hej och tack för supersnabbt svar! Absolut fick jag hjälp. Bara en sak som jag inte uttryckte tydligt nog. Personen jag frågar för har inget uppehållstillstånd, inte heller pg asylsökan, utan är papperslös. Egentligen är det huvudproblemet i min fråga: Vilka möjligheter har den som är papperslös och över 20 år til studier. När vi försöker söka till Komvux begärs 4 kontrollsiffror som ska kopplas till folkbokföringsadress. Det gör oss fundersamma.
    • Peter : Komvux i varje kommun får statsbidrag för att ge utbildning till "egna invånare", dvs komvux går stenhårt på Folkbokförings-adress; detta pga de får ej någon kompensation om de ger utbildning till någon som ej är folkbokförd i den kommunen. Det är här "skon klämmer". En person skulle komvux utbilda gratis, kan man tänka... men varför då får hen utbildning men ej alla de andra som också vill? Det blir en rättvisefråga: får en - så borde alla få som vill samma sak, eller hur? Och det går ju inte Ekonomiskt sett, för utan att få pengar för att ge utbildning, hur ska komvux kunna betala löner, hyra för lokaler och andra omkostnader?
    • Peter : Ni kan testa med folkhögskolorna. Folkhögskolorna får pengar, oavsett vilken kommun man är folkbokförd i. Dock tror jag man måste vara folkbokförd i NÅGON svensk kommun. Jag kommer nu också att skriva ett nytt svar.
    Peter SYV på GymnasieGuiden

    Hejsan,
    du ställde en svår fråga. Vad "papperslös" är kan vara olika. Om personen har utvisningsbeslut "på sig" är då tanken att hen ska utvisas, om jag förstår det rätt och inte utbildas i Sverige. Vad jag personligen tycker om det spelar ingen roll, då jag eller någon av oss här på Fråga SYV ej kan bestämma över de reglerna om vem som har rätt att studera i Sverige.

    Oavsett rätt till studier, kan man alltid bedriva Självstudier. För självstudier i matematik kan jag rekommendera www.matteboken.se - där alla grundskole- och gymnasiala kurser i matematik upplagda för repetition och för självstudier. I Räknestugorna som Mattecentrum driver kan man gratis få hjälp med matte (och i viss mån också med fysik, kemi och biologi - om man har tur) - jag tror inte de frågar efter personnummer eller legitimation i en Räknestuga, dock stänger de för sommar-semester och kommer igång när läsåret börjar ( det är vanligt att räknestugorna stänger sista veckan i maj och öppnar igen första vecka eller andra vecka i september ). 
    För självstudier i svenska kan jag rekommendera - informationsverige.se/Svenska/lara-svenska/Sidor/Lara-svenska.

    På många bibliotek finns det någon form av "läxhjälp" och/eller språk-caféer där man kan få hjälp med i första hand studier i svenska språket men många ggr även med studier i andra ämnen. Det skadar i alla fall inte att fråga på biblioteken som "ligger bra till" dvs dit personen kan ta sig till. På biblioteket får man ofta kostnadsfitt få använda dator med internetuppkoppling och få hjälp av personal (bibliotekarier och biblioteksassistenter) i att välja böcker inklusive läroäcker. Man kan sitta på biblioteket och läsa tidningar och tidsskrifter - på olika språk (vilket du säkert vet om - men jag tänkte att du kan kanske tipsa personer om det som kanske inte känner till de möjligheter... och kanske kan ta nytta av dem). 

    • : Hej!
    • :

      Jag har absolut inte frågat efter personliga åsikter! Papperslös är nog idag ett vedertaget begrepp för en människa som vistas i Sverige utan giltiga dokument. De har rätt till sjukvård enligt vissa förutsättningar, grundat på mänskliga rättigheter. Även utbildning ska ingå i mänskliga rättigheter. Jag hoppades att studievägledare idag har koll på vad som gäller när det gäller rätt till STUDIER, inte ang juridiska frågor eller värderingar. Det finns väldigt många rykten om vilka rättigheter och skyldigheter som finns, tog detta som en bekväm och förhoppningsvis seriös källa till god information. Min fråga känns befogad då papperslösa barn har rätt att studera i grundskola och då jag själv inte har kunskap i reglerna för s.k. vuxna. De är inte helt solklara för en lekman!

    • Peter : Då Studier kostar pengar (lärare ska ha lön; man måste betala hyra för lokaler; städerska ska också ha lön) - måste någon betala ju. Vem ska göra det? Självstudier kan man bedriva; viss hjälp med självstudier kan man få av frivilliga organisationer, av personal på biblioteken, i räknestugorna; kan hända att svenska kyrkan kan också erbjuda viss hjälp med studier - det skadar i alla fall inte att fråga där. Du tar upp en aktuell och viktig fråga. Du skriver att "även utbildning SKA ingå i mänskliga rättigheter" men frågan är då HUR MYCKET utbildning och för VEM som ska ingå och även om det SKA ingå, om det verkligen gör det? I Sverige är endast GRUNDSKOLA som är en obligatorisk skolform. Gymnasiestudier är det "i mån av möjlighet" - det är inte självklart att alla ska läsa mer än på grundskolenivå. Vid 18 års-åldern upphör skolplikten i Sverige, även om man då ej uppnådde kunskaper på grundskolenivå. Det är alltså i praktiken så att inte ens om man är svensk medborgare, att man garanterat ska uppnå grundskolekompetens. Jag önskar att alla kunde få läsa så mycket de vill, var de vill och när de vill, men så ser inte verkligheten ut idag, tyvärr. Vi beklagar detta. Vi vill givetvis hjälpa till på alla sätt vi kan, men vi har tyvärr rätt så begränsade möjligheter.
    • : Kära Peter, jag har aldrig bett om förklaringar till hur det är. Varför så mycket energi på det? Allt jag frågade om är vad som är möjligt. Inget annat. Nu vet jag det bättre. Tack för den informationen!
    • Anna : Vi på Fråga SYV är mycket glada om våra svar blir till hjälp! :) Vi vill hjälpa till. Dock är det också viktigt för oss att inte ge felaktiga svar. Frågeställaren vet ofta väldigt mycker mer än hen skriver i frågan; vi kan inte gissa oss till info som vi inte ser i frågan. Sedan svarar vi på den frågan som vi tror ställdes... Svar kan på så sätt missuppfattas och kan leda till tråkiga konsekvenser, då man kanske tror man har rätt till någonting som man ej sedan kan få (pga man tyvärr ej har rätt till det). Vi befinner oss i en rätt svår situation, då vi vill ge utförlig info, som blir till hjälp men samtidigt ej vilseleda.
    Läs alla kommentarer
    Liselotte SYV på GymnasieGuiden

    Hej,
    Utifrån hur jag förstår den, av dig beskrivna, situationen så handlar det om en deltagare som folkhögskolorna ej kan få statsbidrag för.
    Det finns inget som förbjuder en folkhögskola att ta emot en deltagare som de inte kan få statsbidrag för, men det är helt upp till folkhögskolan att avgöra om de har möjlighet att ta emot en deltagare utan att platsen är finansierad. Därför måste man fråga varje folkhögskola för sig.
     
    Tipsar om detta dokument (var god se länk nedan) som beskriver vem folkhögskolan kan få statsbidrag för:
    www.folkbildningsradet.se//globalassets/statsbidrag.
     
    Vänliga hälsningar
    L.

    Liselotte

    Frågor och svar

    • Elev

      Vad betyder det att läsa kurs på universitetet?

      Hej! Jag har inte riktigt förstått vad att läsa fristående kurs på universitetet innebär. Vad betyder det att läsa en kurs på universitetet? Kan det öka chansen att få jobb eller måste man läsa program för att ha en chans...

      Milla : : Hej!Att läsa fristående kurser på universitetet innebär att du deltar i enskilda kurser utan att vara inskriven på något specifikt program. Dessa kurser kan täcka olika... Läs hela svaret
    • Moya

      Välja mellan civilekonom- och ekonomprogrammet, Tips?

      Hej. Jag undrar vad skillnaden mellan Civilekonomprogrammet och Ekonomprogrammet är. Är det samma jobbmöjligheter man får eller skiljer det sig? Är någon bättre om man vill ha bra arbetsmöjligheter utomlands? Kan man göra en tvåårig...

      Milla : : Hej!Civilekonomprogrammet och Ekonomprogrammet är utbildningar inom samma kunskapsområde, men det finns vissa skillnader mellan dem när det gäller innehåll, akademisk nivå... Läs hela svaret
    • Jonas

      Högskoleingenjör inom bank, finans och försäkringsverksamhet?

      Hej, jag skulle vilja studera högskoleingenjör inom bank, finans och försärkingsverksamhet. Men jag försökt hitta ”rätt kurs” men däremot hittar jag inte det. Undrar om ni kan hjälpa mig och hitta rätt kurs så jag kan...

      Milla : : Hej,i Sverige brukar följande gälla: som högskoleingenjör arbetar man med i första hand med tekniskt utvecklings- och/eller konstruktionsarbete, men kan också... Läs hela svaret
    • cofi

      Personbilsmekaniker i Samhällsvetenskapsprogrammet?

      Hej,

      Jag är intresserad över att ta en gymnasieexamen i Samhällsvetenskap via komvux (2400 poäng), med 500 poäng redan intjänade från gymnasiet, och har just fått en tämligen oortodox men subjektivt genialisk idé, vars...

      Milla : : Hej,om ditt mål är att bli behörig till socionomprogrammet, då har jag ett "motförslag" - att du läser mot yrkesexamen som personbilsmekaniker och siktar på... Läs hela svaret
    • Lousha

      Räcker Högskoleprovet?

      Hej! Jag går andra året på gymnasiet och har inte särskilt bra betyg, mina betyg ligger mellan E och C. Jag har inte någon gång fått F i en kurs, men mina betyg räcker inte för att gå på tandläkare programmet vilket är...

      Milla : : Ja, du kan komma in på tandläkarprogrammet på ett svenskt lärosäte i HP-urvalet (där du kommer konkurrera med resultatet från högskoleprovet); Högskoleprovet befriar inte från... Läs hela svaret
    • Mia2

      lämplig utbildning till djurvård?

      Hejsan, Jag ska snart ta examen som undersköterska på vård- och omsorgsprogrammet, men jag känner att jag nu måste jobba med djur istället. Jag har inte världens bästa antagnings poäng (runt 16) men att jobba med djur har varit min dröm...

      Milla : : Hejsan,att "jobba med djur" kan man på många olika sätt: man kan ta hand om friska djur eller delta i sjukvården av djur som behöver sjukvård; man kan jobba inom lantbruk, på... Läs hela svaret
    • Mss

      Semester under utbildning?

      Hej! Jag har sedan tidigare bokat in en väldigt efterlängtad resa i september som jag inte kan omboka. Jag tror att jag kommer komma in på en utbildning till hösten som börjar 2a september. Efter 2 veckor av utbildningen kommer jag alltså att behöva åka iväg på resan och kommer vara borta i...

      Milla : : Hej,jag vet inte om din utbildning är på distans eller i bunden form, på plats. Jag vet inte heller om din utbildning har strikta närvarokrav, men oavsett, så är det inte en idyllisk situation som du... Läs hela svaret
    • Elev

      Kan man bli företagsekonom utan ma3?

      Hej! Jag undrar om man kan ta ut en examen i företagsekonomi på universitetet genom att läsa kurser (ej helt program) på distans utan sammankomst och som enbart kräver grundläggande behörighet (alltså ej krav ma3)? Om så, hur? Jag undrar iom....

      Milla : : Hej,jag kan endast ge "vaga" svar på båda dina frågor. Yrkes Företagsekonom och Ekonom är i Sverige icke-reglerade; betydelse: arbetsgivare får anställa precis vem de vill,... Läs hela svaret
    • Velemon

      Kan jag söka om och gå om ett program?

      Hej, Jag har av olika skäl inte kunnat fullfölja första året på mitt universitetsprogram och måste gå om en del kurser. På mitt program finns inte heller omtentor och jag kan inte komplettera efter ett visst datum så kan inte göra klart...

      Milla : : Hej,du får gärna fråga de som jobbar på Antagning.se men enligt den information jag har tillgång till + min tidigare erfarenhet samt svar från de sakkunniga, de som jobbar på... Läs hela svaret
    • Helado

      Att välja program?

      Hej! ' Jag är väldigt investerad i mina betyg och att jag ska ha en "bra" utbildning och stabil framtid. Det är 9 månader kvar tills jag ska göra mitt gymnasieval så jag har mycket tid, men jag kan enkelt bli stressad så vill vara ute i god tid och kolla på de olika programmen, vi har också...

      Milla : : Hej!Du beskriver flera intresseområden och att du är angelägen om att göra ett välgrundat val när det gäller gymnasieprogram. Här är några tips som kan hjälpa dig att... Läs hela svaret
    • Helado

      Språk på gymnasiet?

      Hej!

      Jag intresserad av lag och rätt, biologi och kemi. Och samband mellan oss människor. Jag studerar spanska i grundskolan och vill fortsätta göra det i gymnasiet och det vet jag att många skolor erbjuder men min fråga har med teckenspråk att...

      Milla : : Hej!det är svårt att hitta en gymnasieskola som erbjuder läsa Teckenspråk för hörande. Vi visar vilka gymnasieskolor som erbjuder "ovanliga språk"... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga