Amanda 23 år
  Hej!

  Jag tog studenten nu i Juni ifrån samhälls- och beteendevetenskapsprogrammet med 2250 godkända poäng, med medelbetyget 15,0. (250 poäng fick jag F på)

  Nu går jag på Miroi (komvux på distans) och pluggar upp Matematik 2b och ska börja med Naturkunskap 2 nu i mitteln av oktober.


  Men nu är det så här att jag ikväll skickade in en inlämningsuppgift 10 minuter sent till matematik 2b pga att jag inte kunde lägga in bilderna jag skulle i word och allt bara gick fel.

  Jag är otroligt rädd och har panik då min dröm alltid varit att bli psykoteraput och gå socionomutbildningen på Lunds universitet.
  Jag vet inte vad jag ska göra och det känns som att hela mitt liv rasat framför ögonen på mig. Jag bor fortfarande hemma och alla har räknat med att jag ska fixa detta och komma in nu i vår.

  Jag är också jätterädd att jag inte ska kunna få CSN-bidrag om jag nu skulle komma in på en utbildning i framtiden!

  Jag har googlat och kollat om de fortfarande låter en gå kvar men det ser väldigt mörkt ut. Jag har mailat både lärare och kursens kontaktpersoner och förklarat situationen men jag tror verkligen inte att de kommer låta mig fortsätta på utbildningen. Därför vill jag göra mig redo inför den domen och vill se vilka program jag kan komma in på som man inte behöver matte 2b till som det finns jobb för.

  Jag har kollat på studera.nu men jag vet inte hur jag får tag på den informationen jag vill ha.

  Jag har ju redan gått ett år mer i gymnasiet då jag bytte utbildning och vill ju påbörja livet och kan inte vänta tills höstterminen 2018.

  Snälla hjälp!!

  Tack på förhand!
  Med vänliga hälsningar
  Amanda

  1 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Amanda,

  om jag förstår dig rätt fick du F i matematik 2b på gymnasiet. Du kan nu sträva efter betyget i matematik 2a och det betyget kommer att ersätta F i matte 2b för dig; det är OK att göra så. Prata med SYV på komvux och med matte-läraren. Det kan vara så att dina kunskaper räcker för att kunna få godkänt betyg i matte 2a, som är en lite lättare matte-kurs.
  ***

  Ang. vilka utbildning som ej kräver godkänt i matematik 2 och som "ger jobb", så finns det inte endast utbildningar på högskolenivå, utan även inom andra skolformer - som t.ex ykeshögskola, folkhögskola och KKU >>.

  Ex. på vilka utbildningar som finns inom yrkeshögskola - https://www.yhguiden.se/utbildning/malmo-yrkeshogskola/content-manager - börjar i Malmö i jan 2018; kräver för behörighet INTE matte 2, men i stället Programmering 1 eller "motsvarande";

  OBS! yrkeshögskola kan ta in även obehöriga. Det kan inte högskola göra. Du kan också söka utbildningar inom många olika skolformer samtidigt; ansökningar till andra skolformer och till högskola sker oberoende av varandra. Sedan, om du får plats på flera olika utbildningar, väljer du sen.

  Mitt råd är att du tittar på många olika utbildningar inom olika skolformer - ex. https://www.yhguiden.se/utbildning/nova-utbildning-fou-affarsutveckling/tandskoterska-oskarshamn - distansutbildning till tandsköterska /en yrkeshögskoleutbildning/.

  www.studera.nu är tanken att man ska titta om ämnen/områden som man är intresserad av och inte söka efter utbildningar till vilka man är behörig, vilket jag tycker är synd... för att det är, precis som du påpekar, svårt att hitta utbildninar där det t.ex ej krävs mer matte än matte 1.

  Du kan också söka utbildningar och samtidigt söka jobb. Det är vanligt att man arbetar i några år innan man sedan läser vidare. Jobb skulle ge dig lön och möjlighet att "gå vidare" i ditt liv. Arbetslivserfarenhet är alltid bra att ha, oavsett vad man väljer att göra senare.
  Vilka jobb/yrken som inte kräver någon eftergymnasial utbildning kan du bl a se exempel/förslag på - på www.framtid.se/yrke/gymnasiekompetensyrken

  • Amanda Hej!
  • Amanda Men du tror inte de låter mig gå kvar på utbildningen?
  • Anna Det är mycket möjligt du kan få fortästta läsa matte 2b. 10 min för sent... och du förklarade att det uppstod problem med uppladdning, det borde gå att lösa... vi hoppas och håller tummarna! Men be också att få göra slutprovet för matte 2a; det är en lättare kurs och du kan med stor sannolikhet få högre betyg i matte 2a.
  • Amanda Ok tack så väldigt mycket för hjälpen!!
  • Anna Sök många olika utbildningar och många olika jobb samtidigt. Om du sedan får flera erbjudanden, kan du välja. Det är bra att ha valmöjlighet. Lycka till! :)
  • Anna Inom högskola är det inte lönt att söka utbildningar om man ej är BEHÖRIG. Högskola tar inte in obehöriga. Men inom Yrkeshögskola är det lönt att söka. För att yrkeshögskola kan ta in obehöriga "i fri kvot".
  Läs alla kommentarer

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga