N 18 år
  Jag planerar att söka till ett universitet på Irland och har hittat ett dokument där alla olika EU-länders kvalifikationer är listade, däribland Sveriges. Dokumentet är för 2019 intagning och har betygsskalan A-F, men det nämns även att betyg på "level A" inte kan räknas för poäng och att man bör ha 6st distinkta "level B"-ämnen. Vad kan menas med de här "level A" och "B"? Vilka svenska kurser syftar de till? Jag länkar till dokumentet så att man kan förstå exakt vad jag menar:

  http://www2.cao.ie/downloads/documents/Guidelines-EU-EFTA.pdf
  • SYV-besökare Jag har inte det exakta svaret på din fråga men har hittat var du kan vända dig för att få mer information/rådgivning: https://www.uhr.se/syv/infor-en-utlandsvistelse/ivagledning/fore-utlandsvistelsen/forbered/praktiskt/oversattning-av-betyg-och-intyg/ Man kan också kontakta UHR:s (Universitet och högskolerådet) växel 010-470 03 00.
  • SYV-besökare De elever vi träffar hänvisar vi till de universitet de själva ska ansöka till eller till de webbsidor som riktar sig mot utlandsstudier.
  • Nina Jag vill råda dig att skicka över dina betyg till Irland för att få hjälp med bedömningen, då det är de på Irland som kommer sköta antagningen.

  5 Svar

  Julia SYV SYV på FrågaSYV

  Hej N,

  Fråga SYV har tyvärr inte några egna experter på studier utomlands; vi kan därför endast försöka hjälpa dig genom att skicka länkar till hemsidorna som vi bedömer som pålitliga och innehållande relevant info:
  uhr.se/studier-och-antagning/Studier-utomlands/Intyg-for-utlandsstudier
  studera.nu/studera-utomlands/pa-egen-hand/lander-a-o/irland
  ucas.com/further-education/post-16-qualifications/qualifications-you-can-take/levels

  • N Hej Julia och tack för svar!
  • N Jag förstår att jag bör kontakta någon som är expert på irländska betyg, men tänkte om någon SYV i Sverige möjligtvis kunde förstå va nivåerna A och B betyder. Exempelvis heter ju vissa kurser 1b, 3c, osv. Kan det vara det dom menar?
  • Anna

   De som i Sverige är bäst på att jämföra svenska och "utländska" betyg/kurser är SYV som jobbar på IB-diplomaprogrammen; som finns på ca 30 gymnasieskolor i Sverige; tyvärr ingår inte i deras jobb att hjälpa andra än de som är elever just hos dem. Se om du i listan på gymnasieguiden.se/gymnasium?IB ser någon kommunal gymnasieskola som ligger i "din kommun" och vänd dig till SYV på IB-programmet där; skulle du då få svar att det är endast elever på den skolan som omfattas av SYV-ens hjälp, fråga då på utbildningsförvaltningen i din kommun (t.ex vänd dig direkt till Förvaltningschefen på utbildningsförvaltningen), Vart de/hen tycker du ska vända dig med din fråga.

  Anna SYV SYV på FrågaSYV

  Hej N,

  du kan prova fråga på Irlands Ambassad i Stockholm om de har någon expert på att jämföra kurser i Sverige och Irland eller om de kan hänvisa dig till ngn som kan hjälpa dig. Irland borde ha intresse av att ha fler sökande till sina utbildningar och borde därför vara behjälpliga när man är intresserad, som du är.

  Du kan också skriva (på Engelska) till en EURES-rådgivare, expert på Irland; som i första hand ska hjälpa personer från andra EU-länder söka Jobb i Irland men förhoppningsvis kan ge viss hjälp i att även söka studier i Irland. E-post till EURES-rådgivare, experter på Irland: eurescork@welfare.ie

  • N

   Hej Anna tack för att du svarade!

    Jag förstår att jag bör kontakta någon som är expert på irländska betyg, men tänkte om någon SYV i Sverige möjligtvis kunde förstå va nivåerna A och B betyder. Exempelvis heter ju vissa kurser 1b, 3c, osv. Kan det vara det dom menar?

  • Anna

   Du nämner 1b och 3c kurser i din kommentar. 3c är en mattekurs; i Sverige idag finns det 3 spår: yrkes, ekonomi- och naturvet.språren inom matte; På nivå 4 går alla spåren ihop; inom "yrkesspår" finns endast två kurser, matematik 1a och 2a; inom ekonomispåret: matematik 1b, 2b och 3b och inom Naturvet.spåret - matte 1c, 2c och 3c. .. Men om man "tar" Samhällskunskap 1b, så är det en "annan femma"; Samhällskunskap 1b består av 2 små kurser: samhällsk.1a1 och 1a2 och nästa kurs heter Samhällskunskap 2; och nästa - Samhällskunskap 3. ... Samhällskunskap och Historia innehåller inte samma kunskapsdelar i olika länder; dock ersänns ofta studier i de ämnena från andra länder (trots att man lär sig Olika saker inom de ämnena i olika länder).
   Innehåll i svenska mattekurser kan man se på Matteboken.se

  SYV-besökare Syv SYV

  Hejsan, min tanke är att du kan kontakta HEA, Higher Education Authority i Irland; Email: info@hea.ie

  om du skickar dina betyg, översatta till engelska ( om dina betyg är på svenska ) till HEA, så borde de kunna hjälpa dig. Jämför: när personer med utländsk utbildning söker till svenska högskolor/universitet, så är det UHR, universitets- och högskolerådet som ansvarar för att "värdera" deras betyg. På samma sätt, tänker jag, borde det i varje land finnas ngn sort Myndighet som värderar utländska  betyg. i Irland borde det vara HEA, men annars så bör/kan HEA hänvisa dig rätt.

  Hejsan,
  de som vill studera utomlands, så ligger det på ens eget ansvar att ordna med detta. Om man har studieförmåga att studera utomlands så har man också förmåga att själv ordna med detta. Förberedelsetid minst 1 år och det finns bra information att hämta på webben och på det lärosäte man är intresserad av.

  Det finns också hjälp man kan få från privata organisationer, en del får man betala, men en del är gratis (fast de då endast förmedlar och hjälper till med platser till högskolor som de har ett uppbyggt samarbete med).

  På SACO-mässan brukar dessa företag finnas på plats så det är ett bra ställe att ta upp saken med dem då och få tillgång till info.

  Här nere får du några länkar till hemsidor där du förhoppningsvis kan hitta relevant info:

  https://www.studera.nu/studera-utomlands/pa-egen-hand/att-ordna-utlandsstudierna-sjalv/

  https://allastudier.se/tips-o-fakta/h%c3%b6gskola-utomlands-15843 (här finns mycket info om de olika organisationerna man kan ta hjälp av)

  https://www.utbyten.se/sv/Om-oss/Nyheter-och-artiklar/Ny-forskning-om-effekten-av-internationella-utbyten/?utm_source=apsis&utm_medium=email&utm_campaign=unspecified

  https://www.uhr.se/studier-och-antagning/Studier-utomlands/

  https://www.euroguidance.eu/

  Klarar man inte att på egen hand hitta information och ordna allt kring sina utlandsstudier, rekommenderar jag att istället söka till svensk högskola och anmäla sig för utbytesstudier då man har mer hjälp från de internationella koordinatorerna som arbetar på högskolorna, när man är studerande på en svensk högskola.

  Vägledare Anonym SYV

  Det finns ingaa speciella ”internationella vägledare” i de flesta svenska kommuner. Vi hänvisar till universitet och högskolor i det aktuella landet men lika ofta till de centrala instanser som kan ge information om utbildningsutbud och om hur man antar utländska studenter.

  Vår utgångspunkt i vägledning kring utlandsstudier är Universitets- och högskolerådets webplats www.studera.nu.

  https://www.studera.nu/studera-utomlands/pa-egen-hand/lander-a-o/

  Vi hänvisar också till SISA (Swedish International Students & Alumni, en ideell medlemsorganisation av och för svenska utlandsstudenter) Här kan de presumtiva utlandsstudenterna få svar på många frågor!

  https://www.studera.nu/studera-utomlands/pa-egen-hand/har-du-fragor-om-utlandsstudier/

  En annan resurs som är lämplig att använda är Euroguidance Sweden, en informationsresurs för den som arbetar med vägledning och som söker stöd i arbetet med internationella frågor.

  https://www.uhr.se/syv/infor-en-utlandsvistelse/euroguidance-arbetar-for-dig/

  Nina Studievägledare SYV

  Hej,

  De som vill läsa utomlands, ansvarar själva för att ta reda på information och söka. Alla länder har olika krav bl.a ang. vilka betyg som ska lämnas in och på vilket språk (här kan översättningsbyråer vara behjälpliga/kammarkollegiet), visum, kostnad för studierna, boende, m.m.

  På www.studera.nu finns en del mycket bra information. Det är svårt att ha en sammanfattande information eftersom alla länder gör olika. Exempelvis så måste sökande ibland besöka landets ambassad för att söka studerandevisum.
  Bra att på förhand ta reda på om man studerar på en utbildning utomlands, och det är ett Reglerat yrke, t.ex ett legitimationsyrke i Sverige, så behöver personen fundera på om utbildningen gäller även i Sverige (om hen senare vill arbeta i Sverige).

  Svenska studievägledare kan ha viss kunskap om utlandsstudier men till största delen, så är det individen själv som ansvarar för att ta reda på all information

  Med vänlig hälsning
  Nina/studievägledare

  Frågor och svar

  • Hazal år

   Naturkunskap 2?

   Hej! Jag har en fråga angående kursen naturkunskap 2. Jag har gått på ekonomi linjen och är klar med min gymnasieexamen. Jag ska söka till universitet snart och har en fråga till er. Jag har inte läst naturkunskap 2 på gymnasiet och nu vill jag utöka mina chanser och vill söka till...

   Milla SYV: Till ssk-programmet är det nödvändigt att du får godkänt betyg i nk2. Sök till komvux i den kommunen där du är folkbokförd och titta även om ngn folkhögskola kan ta in dig för att läsa den kursen.
  • Caroline 18 år

   Behöver jag ma4 för att läsa vidare inom ekonomi och juridik?

   Hej! Läser ekonomiprogrammet 3e året. Valde till detta året till att läsa ma4 men känner nu att det inte längre är rimligt. Vill i framtiden läsa vidare på högskola och sen jobba med ekonomi eller juridik. Behöver jag ma4 för att komma in på högskolekurser rörande dessa ämnen

   Milla SYV: Matte 4 krävs inte för särskild behörighet för de studier som du vill ägna dig efter gymnasiet och du får därför meritpoäng för... Läs hela svaret
  • linn 21 år

   inget betyg eller U? vad är bäst?

   Hej jag pluggar t2 till ssk. Pga depression har jag hamnat efter med tentorna. Jag hade tänkt ta ett avbrott efter jul för att sedan gå om denna termin när jag mår bättre men vill ändå försöka klara så mycket som möjligt. Jag har en omtenta imorgon eftersom jag inte gick på första tillfället....

   Milla SYV: Hej Linn! Tråkigt att du lider av depression och ligger efter i din utbildning... Ang.tentan så tycker jag du ska gå skriva den: detta för att du kanske blir godkänd (gör ditt bästa och... Läs hela svaret
  • Amina 20 år

   beteendevetenskapliga programmet?

   Hej, jag skulle vilja söka beteendevetenskapliga programmet men undrar vad för slags behörighet man skulle behöva för att komma in, som tex matte 2?

   Milla SYV: Hej Amina; som behörighet till beteendevet.programmen  på svenska högskolor/universitet brukar följande krävas: Grundläggande behörighet + godkända betyg i matematik 2 och i... Läs hela svaret
  • Sofia 21 år

   Hur höjer jag enklast mitt meritvärde för att komma in?

   Hej! Jag har ganska precis 17 och ska söka ett program som har intagning BI 19,5 / BII 17,5. Jag har bara A/B/några C i betyg men E och F i matte1/2 vilket drar ner för att det är det enda jag har svårt för. Hur ska jag gå tillväga enklast för att komma in? Jag tänker att om jag gör en...

   Liselotte Johansson: Hej Sofia,du kan göra prövningar i matematik 1a och 2a och de betygen kommer räknas in i stället för matte 1och2 betygen i b-spåret. a-spår i matte är lite... Läs hela svaret
  • Anonym 22 år

   F i en kurs, går det söka nästa?

   Hej, jag går på Komvux och fick ett F i Histora 1b och ska göra en prövning på det när prövningsperioden börjar i mars. Jag undrar om det går att söka till Historia 2b trots att jag har ett F i 1b? Tack på förhand.

   Liselotte Johansson: Hej A,det är möjligt att du inte får plats på kursen Historia 2b pga F i His 1b; det står nämligen på Skolverkets hemsida - så här: Att kursen "bygger på" en annan... Läs hela svaret
  • Elin 19 år

   meritpoäng komvux, är det möjligt?

   Jag läser just nu spanska 1, 2, 3 och 4 på 20 veckor på distans genom Hermods. (22 eftersom det kommer bli en paus på två veckor mellan spanska 2 och 3) för att få meritpoäng för spanska 3 och 4. Däremot är jag osäker på...

   Liselotte Johansson: Hej Elin,betygen i spanska 1 och 2 kommer inte räknas in i ditt fall.Du har (om jag förstår rätt) Examensbevis från gymnasiet där det Inte ingår spanska-kurserna. Du vill Komplettera... Läs hela svaret
  • Ziba 22 år

   Fick F på engelska ?

   Hej Jag läser på komvux och jag lämnade uppgifterna och fick godkänt på dem men jag kunde inte få godkänt på nationelltprov ( det var nära E) . Min fråga är det att får jag godkänt i slutet av kursen med hjälp av de...

   Mikael SYV: Hej Ziba,att sätta betyg är LÄRARENS kompetens; studie- och yrkesvägledare har inte utbildning i betygssättningen, därför kan vi inte svara på din fråga. Prata med din lärare - är mitt råd till dig och Lycka till!HälsningarMikael
  • Yosef 20 år

   Vilket yrke är bättre för framtiden?

   Hej! Jag kommer att följa någon utbildning och tänker på vvs ingenjör och byggingenjör. Frågan är vilken utbildning är bättre för framtiden och med hög lön. Och vilken av dem har bra möjlighet för att få ett jobb after utbildningen. Vad tror ni?

   Mikael SYV: Hej Yosef det vi vet om yrket VVS-ingenjör berättar vi om på framtid.se/yrke/vvs-ingenjor och om Byggnadsingenjör - framtid.se/yrke/byggnadsingenjor VVS är en del inom byggbranschen och... Läs hela svaret
  • anna 19 år

   Läraren gav fel information om prövning Vad ska jag göra?

   Hej SYV! Jag går i trean och vill tenta av engelska 7. En av dom delar som vi måste göra på prövning är att skriva argumenterande text utifrån en frivillig novell. Jag gick till läraren och beskrev hur jag planerar att skriva det och vilken novell...

   Mikael SYV: Hej Anna,har du några "Bevis" på vad läraren sa? Det kan vara en missuppfattning ... och inte ngt. "fel"; t.ex att du tror att läraren sa Ja... men... Läs hela svaret
  • Aliyah 18 år

   Söka folkhögskola allmän kurs med F i matte grund?

   Hej, det är så att jag har F i matte från årskurs 9, och jag planerar att söka till folkhögskola allmänkurs distans, är det fortfarande möjligt att söka till folkhögskolan även om jag har F i matte grund?

   Mikael SYV: Hej Aliyah!Studier på gymnasial nivå förutsätter Grundskolekompetens och där ingår godkänt betyg även i matematik. Att söka kan alla göra; en annan sak... Läs hela svaret
  • Anders 22 år

   Högsta snitt i Sverige?

   Kan man se vilka gymnasium i Sverige hade högsta gymnasiesnitt ifrån gymasiet?

   Mikael SYV: Hej Anders, se om du hittar de uppgifter du efterfrågar via skolverket.se/skolutveckling/statistik och om du inte gör det, kontakta skolverket och be att få prata med Statistiska avdelningen.HälsningarMikael
  • Anders 22 år

   Hur kursläsning sker?

   När man läser en kurs på gymnasiet på 100 poäng ungefär hur många prov samt inlämningsuppgifter brukar det vara under kursens gång?

   Mikael SYV: Hej Anders,det finns inga sådana generella uppgifter. Det beror både på Vad det är för kurs, vad läraren tycker, om kursen är på distans eller om man läser på "vanligt... Läs hela svaret
  • Benjamin 19 år

   Osäker vad den matten jag läste räknas som i sverige?

   Hej Jag har läst matte utomlands och hittar inte någonstans om min matte är tillräckligt sedan när jag ska söka in till universitet.Math application kallas det, hur ska jag gå till väga?

   Vägledare Anonym: Hej Benjamin, du kan börja med att göra självskattning - på www.matteboken.se finns alla svenska grundskole- och gymnasiala kurser upplagda. Du kan t.ex börja titta på... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga