N 19 år
  Jag planerar att söka till ett universitet på Irland och har hittat ett dokument där alla olika EU-länders kvalifikationer är listade, däribland Sveriges. Dokumentet är för 2019 intagning och har betygsskalan A-F, men det nämns även att betyg på "level A" inte kan räknas för poäng och att man bör ha 6st distinkta "level B"-ämnen. Vad kan menas med de här "level A" och "B"? Vilka svenska kurser syftar de till? Jag länkar till dokumentet så att man kan förstå exakt vad jag menar:

  http://www2.cao.ie/downloads/documents/Guidelines-EU-EFTA.pdf
  • SYV-besökare Jag har inte det exakta svaret på din fråga men har hittat var du kan vända dig för att få mer information/rådgivning: https://www.uhr.se/syv/infor-en-utlandsvistelse/ivagledning/fore-utlandsvistelsen/forbered/praktiskt/oversattning-av-betyg-och-intyg/ Man kan också kontakta UHR:s (Universitet och högskolerådet) växel 010-470 03 00.
  • SYV-besökare De elever vi träffar hänvisar vi till de universitet de själva ska ansöka till eller till de webbsidor som riktar sig mot utlandsstudier.
  • Nina Jag vill råda dig att skicka över dina betyg till Irland för att få hjälp med bedömningen, då det är de på Irland som kommer sköta antagningen.

  5 Svar

  Julia SYV SYV på FrågaSYV

  Hej N,

  Fråga SYV har tyvärr inte några egna experter på studier utomlands; vi kan därför endast försöka hjälpa dig genom att skicka länkar till hemsidorna som vi bedömer som pålitliga och innehållande relevant info:
  uhr.se/studier-och-antagning/Studier-utomlands/Intyg-for-utlandsstudier
  studera.nu/studera-utomlands/pa-egen-hand/lander-a-o/irland
  ucas.com/further-education/post-16-qualifications/qualifications-you-can-take/levels

  • N Hej Julia och tack för svar!
  • N Jag förstår att jag bör kontakta någon som är expert på irländska betyg, men tänkte om någon SYV i Sverige möjligtvis kunde förstå va nivåerna A och B betyder. Exempelvis heter ju vissa kurser 1b, 3c, osv. Kan det vara det dom menar?
  • Anna

   De som i Sverige är bäst på att jämföra svenska och "utländska" betyg/kurser är SYV som jobbar på IB-diplomaprogrammen; som finns på ca 30 gymnasieskolor i Sverige; tyvärr ingår inte i deras jobb att hjälpa andra än de som är elever just hos dem. Se om du i listan på gymnasieguiden.se/gymnasium?IB ser någon kommunal gymnasieskola som ligger i "din kommun" och vänd dig till SYV på IB-programmet där; skulle du då få svar att det är endast elever på den skolan som omfattas av SYV-ens hjälp, fråga då på utbildningsförvaltningen i din kommun (t.ex vänd dig direkt till Förvaltningschefen på utbildningsförvaltningen), Vart de/hen tycker du ska vända dig med din fråga.

  Anna SYV SYV på FrågaSYV

  Hej N,

  du kan prova fråga på Irlands Ambassad i Stockholm om de har någon expert på att jämföra kurser i Sverige och Irland eller om de kan hänvisa dig till ngn som kan hjälpa dig. Irland borde ha intresse av att ha fler sökande till sina utbildningar och borde därför vara behjälpliga när man är intresserad, som du är.

  Du kan också skriva (på Engelska) till en EURES-rådgivare, expert på Irland; som i första hand ska hjälpa personer från andra EU-länder söka Jobb i Irland men förhoppningsvis kan ge viss hjälp i att även söka studier i Irland. E-post till EURES-rådgivare, experter på Irland: eurescork@welfare.ie

  • N

   Hej Anna tack för att du svarade!

    Jag förstår att jag bör kontakta någon som är expert på irländska betyg, men tänkte om någon SYV i Sverige möjligtvis kunde förstå va nivåerna A och B betyder. Exempelvis heter ju vissa kurser 1b, 3c, osv. Kan det vara det dom menar?

  • Anna

   Du nämner 1b och 3c kurser i din kommentar. 3c är en mattekurs; i Sverige idag finns det 3 spår: yrkes, ekonomi- och naturvet.språren inom matte; På nivå 4 går alla spåren ihop; inom "yrkesspår" finns endast två kurser, matematik 1a och 2a; inom ekonomispåret: matematik 1b, 2b och 3b och inom Naturvet.spåret - matte 1c, 2c och 3c. .. Men om man "tar" Samhällskunskap 1b, så är det en "annan femma"; Samhällskunskap 1b består av 2 små kurser: samhällsk.1a1 och 1a2 och nästa kurs heter Samhällskunskap 2; och nästa - Samhällskunskap 3. ... Samhällskunskap och Historia innehåller inte samma kunskapsdelar i olika länder; dock ersänns ofta studier i de ämnena från andra länder (trots att man lär sig Olika saker inom de ämnena i olika länder).
   Innehåll i svenska mattekurser kan man se på Matteboken.se

  SYV-besökare Syv SYV

  Hejsan, min tanke är att du kan kontakta HEA, Higher Education Authority i Irland; Email: info@hea.ie

  om du skickar dina betyg, översatta till engelska ( om dina betyg är på svenska ) till HEA, så borde de kunna hjälpa dig. Jämför: när personer med utländsk utbildning söker till svenska högskolor/universitet, så är det UHR, universitets- och högskolerådet som ansvarar för att "värdera" deras betyg. På samma sätt, tänker jag, borde det i varje land finnas ngn sort Myndighet som värderar utländska  betyg. i Irland borde det vara HEA, men annars så bör/kan HEA hänvisa dig rätt.

  Hejsan,
  de som vill studera utomlands, så ligger det på ens eget ansvar att ordna med detta. Om man har studieförmåga att studera utomlands så har man också förmåga att själv ordna med detta. Förberedelsetid minst 1 år och det finns bra information att hämta på webben och på det lärosäte man är intresserad av.

  Det finns också hjälp man kan få från privata organisationer, en del får man betala, men en del är gratis (fast de då endast förmedlar och hjälper till med platser till högskolor som de har ett uppbyggt samarbete med).

  På SACO-mässan brukar dessa företag finnas på plats så det är ett bra ställe att ta upp saken med dem då och få tillgång till info.

  Här nere får du några länkar till hemsidor där du förhoppningsvis kan hitta relevant info:

  https://www.studera.nu/studera-utomlands/pa-egen-hand/att-ordna-utlandsstudierna-sjalv/

  https://allastudier.se/tips-o-fakta/h%c3%b6gskola-utomlands-15843 (här finns mycket info om de olika organisationerna man kan ta hjälp av)

  https://www.utbyten.se/sv/Om-oss/Nyheter-och-artiklar/Ny-forskning-om-effekten-av-internationella-utbyten/?utm_source=apsis&utm_medium=email&utm_campaign=unspecified

  https://www.uhr.se/studier-och-antagning/Studier-utomlands/

  https://www.euroguidance.eu/

  Klarar man inte att på egen hand hitta information och ordna allt kring sina utlandsstudier, rekommenderar jag att istället söka till svensk högskola och anmäla sig för utbytesstudier då man har mer hjälp från de internationella koordinatorerna som arbetar på högskolorna, när man är studerande på en svensk högskola.

  Vägledare Anonym SYV

  Det finns ingaa speciella ”internationella vägledare” i de flesta svenska kommuner. Vi hänvisar till universitet och högskolor i det aktuella landet men lika ofta till de centrala instanser som kan ge information om utbildningsutbud och om hur man antar utländska studenter.

  Vår utgångspunkt i vägledning kring utlandsstudier är Universitets- och högskolerådets webplats www.studera.nu.

  https://www.studera.nu/studera-utomlands/pa-egen-hand/lander-a-o/

  Vi hänvisar också till SISA (Swedish International Students & Alumni, en ideell medlemsorganisation av och för svenska utlandsstudenter) Här kan de presumtiva utlandsstudenterna få svar på många frågor!

  https://www.studera.nu/studera-utomlands/pa-egen-hand/har-du-fragor-om-utlandsstudier/

  En annan resurs som är lämplig att använda är Euroguidance Sweden, en informationsresurs för den som arbetar med vägledning och som söker stöd i arbetet med internationella frågor.

  https://www.uhr.se/syv/infor-en-utlandsvistelse/euroguidance-arbetar-for-dig/

  Nina Studievägledare SYV

  Hej,

  De som vill läsa utomlands, ansvarar själva för att ta reda på information och söka. Alla länder har olika krav bl.a ang. vilka betyg som ska lämnas in och på vilket språk (här kan översättningsbyråer vara behjälpliga/kammarkollegiet), visum, kostnad för studierna, boende, m.m.

  På www.studera.nu finns en del mycket bra information. Det är svårt att ha en sammanfattande information eftersom alla länder gör olika. Exempelvis så måste sökande ibland besöka landets ambassad för att söka studerandevisum.
  Bra att på förhand ta reda på om man studerar på en utbildning utomlands, och det är ett Reglerat yrke, t.ex ett legitimationsyrke i Sverige, så behöver personen fundera på om utbildningen gäller även i Sverige (om hen senare vill arbeta i Sverige).

  Svenska studievägledare kan ha viss kunskap om utlandsstudier men till största delen, så är det individen själv som ansvarar för att ta reda på all information

  Med vänlig hälsning
  Nina/studievägledare

  Frågor och svar

  • Ellen 20 år

   Har jag full merit?

   Hejsan! Jag förstår inte ifall jag har full merit eller inte. Jag har läst upp till spanska 4 och även matte 3. Har jag full merit, alltså 2,5? För jag funderar nämligen på att studera engelska 7. Jag har förstått det som att engelska7 ger 1 poäng medan matte 3 bara gav 0,5. Stämmer det? Jag är...

   Vägledare Anonym: Hejsan,Svar du fick i kommentaren till frågan är inte helt korrekt. Man måste veta om "din högskoleutbildning" kräver matte 2 eller inte.Om matte 2 krävs, får du inte meritpoäng (+ 0.5) för... Läs hela svaret
  • Sara 19 år

   Psykoterapeut som socionom?

   Hej, Jag kollade upp angående att läsa till psykoterapeut som socionom. Det står att man först behöver ha läst psykoterapi kurser, och sedan direkt efter ha arbetat med psykoterapi i två år, för att kunna ansöka till...

   Julia SYV: Hej Sara, det vi vet om yrket Psykoterapeut (inklusive vilken utbildning som krävs) uppger vi på framtid.se/yrke/psykoterapeutDet är antagningsgrupper på de lärosätena där... Läs hela svaret
  • Kajsa 31 år

   Har jag rätt till utlandsstudier?

   Hej, jag ska läsa distanskurser på olika universitet i Sverige och undrar lite hur det fungerar med utlandsstudier. Har jag möjlighet att läsa en termin utomlands genom en skola fast jag bara har läst en kurs via dem eller måste man läsa ett helt program? Har man samma "fördelar" som...

   Milla SYV: Hej Kajsa,läs gärna information på studera.nu/studera-utomlands/utbytesprogram/att-aka-som-utbytesstudent och kontakta de Internationella koordinatorer för utresande studenter på de universitet i... Läs hela svaret
  • Vincent 23 år

   Om jag blir klar 20 December?

   Hej, Jag ska studera matematik 3b för att bli behörig till en kurs på universitetet. Om kursen är klar 20 december hinner jag registrera den på antagning så att man blir behörig till vårterminen efter?

   Milla SYV: Hej,jag tror tyvärr inte att det kommer att gå. Detta på grund av att sista kompletteringsdag brukar ligga i början av december, t.ex första eller tredje december. Och det är senast sista... Läs hela svaret
  • Aleksandra 21 år

   Räcker det för civilingenjörsutb?

   Hej! Jag har just nu 20,58 i meritvärde och vill komma in på civilingenjörsutbildningen i bioteknik nästa höst, men jag har svårt att tyda antagningsstatistiken. Dessutom finns bara resultat från HT18 ute. Har jag en chans att komma in på tex KTH eller chalmers?

   Milla SYV: Hej,Antagningsstatistik för BIOTEKNIK, CIVILINGENJÖR (Chalmers tekniska högskola) visar att antagningsgräns låg HT-19 på 20.89 för BI, direktgruppen och på 20.94 för BII,... Läs hela svaret
  • Kimberly 19 år

   Måste man läsa kurser på samma skola?

   Hej, om man väljer att läsa fristående kurser på högskola/universitet måste man då läsa kurserna på samma skola eller går det att blanda om man nu väljer att läsa dessa kurser på distans?

   Anna SYV: Hej!För att kunna få studiemedel (från CSN) spelar det ingen roll om man läser kurser på samma skola eller på flera olika. För att kunna sätta ihop kurser in i examen (t.ex... Läs hela svaret
  • Jonas 20 år

   Fortfarande reserv efter andra antagningsbeskedet, Vad kan jag göra?

   Hej! Jag blev 2:a som reserv i första antagningsbeskedet, nu efter andra står jag fortfarande som reserv, är det något mer jag kan göra än att bara sitta och vänta?Tack //Jonas

   Anna SYV: Hej Jonas, som RESERV är du beroende av vad de antagna bestämmer sig för: om de ska använda sina platser eller tackar Nej.Du kan dock alltid kontakta Antagning.se som... Läs hela svaret
  • Kimberly 19 år

   Finns det några fristående kurser som kan vara bra att läsa?

   Jag kommer till hösten inte att läsa något program på högskola men jag har hört att det kan vara bra att läsa och kolla in lite fristående kurser. Min fråga är då om det finns vissa kurser som man kan dra mycket nytta av in i...

   Anna SYV: Hej Kimberly,Det finns väldigt många olika kurser som är bra att läsa inför framtiden. Om du vill börja läsa under höstterminen 2020, måste du nu se... Läs hela svaret
  • Alexander 21 år

   Krävs matematik 5 för någon utbildning?

   Hej! Jag har nyligen studerat tekniskt basår på Kth och kom tyvärr inte in på den civilingenjörslinjen som jag ville in på. Därför tänkte jag att studera matematik 5 och matematik specialisering på komvux. Jag blev nekad av kommunen...

   Liselotte Johansson: Hej,så vitt jag vet så finns det inte någon svensk högskoleutbildning som för särskild behörighet skulle kräva matematik 5 eller specialisering.Det finns utbildningar... Läs hela svaret
  • Adnan 19 år

   Hur påverkar mitt meritvärde om jag läser i komvux?

   Hej, jag har exambevis från gymnasiet och har aldrig läst matte 3 men jag behöver det för att komma in i ekonomprogrammet. Om jag läser matte 3 i komvux kommer det påverka mitt meritvärde?

   Liselotte Johansson: Hej Adnan!Du måste få godkänt betyg i matte 3 om du vill bli behörig komma in på ekonomiprogrammen på de svenska lärosätena. Och du vinner på att få... Läs hela svaret
  • Adnan 19 år

   Hur ska jag höja mitt meritvärde?

   Hej, jag har examenbevis från samhällsprogrammet. För att komma in den utbildningen jag vill ha behöver jag höja mitt poäng. Jag gick inte ut gymnasiet med något F och har 2,5 meritpoäng. Jag undrar då förutom att göra prövningar...

   Liselotte Johansson: Nej, inga kurser från examensbeviset får bytas ut. Du kan räkna in betygen i matematik 1a och 2a (i stället för 1b och 2b) in i ditt jämförelsetal. Det brukar vara lättare... Läs hela svaret
  • Henrik 20 år

   Hur mycket per vecka är 7,5p och 15p kurser?

   Hej, Jag har till hösten sökt några enstaka kurser. Jag kom in på ett antal kurser men det landade i att jag tackade ja till två kurser som jag fann intressanta. Grejen är den att jag inte vill lägga för mycket arbetsbörda på mig i höst då jag ska göra andra saker som exempelvis jobba. Dessa...

   Milla SYV: Hej!Jag gissar på att kurserna du kom in på är högskole-/universitetskurser, stämmer det? Poängen och timmar räknas nämligen olika, beroende på vilken skolform det... Läs hela svaret
  • Enok 17 år

   Räknas alla betyg från kurserna i högskole ansökan?

   Om jag får E i matte1c och sedan får A i matte 3C räknas då mitt E in i ansökan till högskolan.

   Milla SYV: Ja, betygen i kurserna från alla tre år på gymnasiet räknas in i ditt jämförelsetal(snittbetyget). Undantaget är betyget i kursen gymnasiearbete, som är en... Läs hela svaret
  • Helen 19 år

   Behöver man kursen idrott och hälsa 1 när man söker juristprogrammet?

   Hej, jag har precis tagit student men har för lågt meritvärde för att komma in på juristprogrammet. Kan jag läsa en annan kurs och sedan byta ut den mot idrott och hälsa 1 eftersom det är ganska svårt att hitta en skola som erbjuder...

   Milla SYV: Hej Helen!I examensbeviset får ingenting ändras. För att höja ditt meritvärde behöver du skaffa dig fler meritpoäng (om du inte redan har max)... Läs hela svaret
  • Emelie 18 år

   Vilken utbildning skall jag gå för Mark och exploaterings ingenjör?

   Hej! Jag har under en lång tid velat bli mark och exploaterings ingengör inom lantmäteri. Jag är dock lite osäker på vad som krävs för utbildning. Måste man gå en ingengörsutbildning för att just bli mark och exploaterings...

   Anna SYV: Hej Emelie, den rekommenderade utbildningen är i första hand Civilingenjör med lantmäteriinriktningen. Civilingenjörsprogrammen är i Sverige 5-åriga och... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga