2 Svar

    Liselotte SYV på GymnasieGuiden

    Hej Sara,
    det är "huvudman" för grundskolan /oftast i praktiken Rektor på grundskolan/ som fattar beslut om att en elev får gå om åk9. Det är inte alls säkert att man kan få göra det, även om eleven vill och även vårdnadshavare är "med på det", utan det är rätt så ovanligt att en elev får gå om åk9. Det som annars händer (som regel) om eleven ej blir behörig till gymnasiets nationella program, är att eleven blir antagen till IM, ett av Introduktionsprogrammen på gymnasiet och där försöker bli behörig till gymnasiet nationella program. I första hand är det Yrkesintroduktion (om eleven är intresserad av något praktiskt yrke) eller Programinrikttat val (som är en ny utbildning från 1 juli 2019) som en obehörig elev kommer att antas, är min gissning. 
    Om IM - var god läs på gymnasieguiden.se/gymnasieprogram/IM

    Liselotte
    • : Ja, jag förstår. Men vad behöver ske för att man ska gå om nian? asså behöver man gå om ifall man har F i alla ämnen? Inte klarar av nationella proven? Får för mycket frånvaro? Vad/vilka faktorer kan avgöra om du får gå om nian?
    • Anna : Det är en PEDAGOGISK BEDÖMNING som rektor gör - i samråd med lärarna och kurator: rektor försöker komma fram till Var eleven har bättre chans att nå upp till målen och få godkända betyg i grundskolekurser (på grundskolan eller på gymnasiets IM-program); även önskemål från eleven och föräldrarna och elevens ålder kan tas in i bedömningen... men det finns också grundskolorna som "som princip" inte låter gå om utan "skickar alla elever vidare" till gymnasiet: och obehöriga "hamnar då" på IM-programmen... Det handlar, alltså, inte om Närvaro eller antal godkända betyg utan om kommunens policy och den Individuella bedömningen som rektor gör. Det är inte elevens rättighet att gå om nian, oavsett närvaro eller antal godkända/icke-godkända betyg.
    • Anna : Jag har nu även skrivit ett nytt svar, som, förhoppningsvis, förklarar hur reglerna ser ut.
    • Emma : Hej på er, jag tar upp tråden kring rätten att gå om nian. Jag ser ju att den är ett par år gammal. Jag trodde inte elever hade rätt att gå om nian, precis så som ni skriver ovan. Jag pratade nyligen med skolverkets upplysningstjänst som sa att eleven HAR rätt att gå om om hen vill det. Är det något ni också fått uppfattningen om nu på senare tid?
    • Anna : Menar du en elev som inte uppnår behörighet till gymnasiets yrkesprogram? eller menar du alla elever som vill gå om nian, t.ex för att de vill uppnå bättre konkurrenskraft inför gymnasieval nästa år? eller vilken situation menar du, varför vill eleven gå om nian? När du pratade med skolverket, bad du om hänvisning till Var i styrdokumenten det står. Man läser text i styrdokument, sedan finns det ibland kommentarer och allmänna råd - men till syvene och sist är det den bedömningen som huvudman gör (gäller det en elev på en kommunal grundskola är det i praktiken rektor på skolan som har tolkningsföreträde, men jag tror inte det har skett någon förändring på den punkten att rektor får ej bevilja gå om nian om eleven blev behörig till ett yrkesprogram, alltså fick godkända betyg i sv,eng,matte + fem andra ämnen).
    • Emma :

      Hej. Det gäller en elev som vill gå om nian pga att han inte är behörig till yrkesprogram (relativt nyanländ). Eleven själv trycker på om att få gå om, medan vi från skolans sida är tveksamma till om det är det bästa. Så egentligen gäller frågan mer om skolan har rätt att neka eleven att gå om och istället låta eleven gå på IM? Gällande samtalet med Skolverket så hänvisade hon till kapitel 7, paragraf 15. Tack för att ni tar er tid!

    • Anna :

      Det här en tolkningsfråga: i skollagen, kap.7 §15 står det bl.a "En elev i grundskolan...  har också rätt att efter skolpliktens upphörande slutföra utbildningen under ytterligare två år, om eleven inte har nått upp till de kunskapskrav som minst ska uppnås för respektive skolform." Och det kan man tolka på olika sätt***, men det måste också tas hänsyn till elevens förmåga att ev.uppnå behörighet till gymnasiet: om den pedagogiska bedömningen görs att eleven förmodligen inte kommer kunna uppnå behörighet till gymnasiet, då skulle inte en omgång hjälpa och det är i så fall bättre att satsa på yrkesintroduktion, där hen kan bli anställningsbar även utan att uppnå grundskolekompetens.
      Vad Exakt menas med "slutföra utbildningen"? Eleven som inte har nått upp till de "kunskapskrav som minst ska uppnås" är det enligt min bedömning  behörighet till yrkesprogrammen, och då borde eleven i så fall ha rätt att gå ännu 2 år på grundskolan, antingen gå om årskurserna 8 och 9 eller gå om 9-an 2 ggr.?!  Alltså, är det en tolkningsfråga, en juridisk sådan. Om ni inte kan övertala eleven och vårdhadshavare om att det är bättre för eleven att gå över till IM på gymnasiet, då råder jag er att involvera en jurist (om det är så att ni inte vill ge eleven möjlighet att gå om 9-an). Enligt hur vi tolkar skollagen (men vi är inte jurister) och enligt den praxis som vi känner till så får huvudman (i praktiken - rektor) bevilja en omgång, men det görs sällan (ofta får eleverna gå vidare till IM på gymnasiet, antingen för att de själva vill det eller för att huvudman/rektor nekar omgång pga hen gör bedömning att eleven inte har rätt att gå om).

    • Emma : Ok, tack. Svårigheten är ju att det då handlar om olika tolkningar och så, och man undrar ju vad som faktiskt gäller om eleven skulle driva detta vidare. Om eleven anser att det bästa för honom är att gå om, och skolan inte, kan hen då KRÄVA det, utifrån vad som står i skollagen? Ursäkta många frågor, men jag blir inte klok.
    • Anna : Vi blir inte riktigt kloka heller. går eleven på en kommunal grundskola? I så fall råder jag dig att ta frågan till en kommunjurist (på kommunen bör finnas anställda med juridisk kompetens, som får lusläsa Skollagen och ge svar). Det blir ju (om eleven driver frågan) en tvist mot kommunen/utbildningsförvaltningen, så de borde vara intresserade att förebygga det genom att på förhand få fram "rätt svar". Jag tror det spelar mycket stor roll om skolpersonal som känner eleven gör den pedagogiska bedömningen att eleven kommer uppnå behörighet till yrkesprogrammen om hen får gå om nian, eller inte. Om inte, då är det typ "ingen idé". Givetvis kan inte lärare och rektor se in i framtiden och garantera hur kunskapsutvecklingen blir hos eleven, men de måste göra prognos. Du kan också höra med Skolinspektionen (dit klagomål på skolorna kommer in) om de tidigare haft liknande fall och hur utfallet på dem blev. Svår fråga och vi är inte jurister. Det är en skolJuridisk fråga, man borde ha juristexamen för att lösa den.
    • Emma : Tack för all hjälp! :)
    • Anna : vi på Fråga syv är glada om våra svar blir till hjälp! Lycka till!
    Läs alla kommentarer
    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej,
    ska försöka svara på din kommentar. 
    Det finns regler när eleven inte får gå om "nian": det är om eleven blir behörig till Något av gymnasiets nationella program, dvs om eleven får godkända betyg i svenska, eng, matte + fem andra, valfria, ämnen och med det uppnår 8 godkända betyg och blir behörig till yrkesprogrammen - i så fall får inte rektor fatta beslut om "omgång".
    I de fallen eleven ej blev behörig till ngt av gymnasiets program, så Får rektor fatta beslut om omgång... men det sker rätt sällan. 
    Allt fler kommuner börjar "skicka elever vidare" till gymnasiet, oavsett hur pass behöriga/obehöriga eleverna är. 
    Förklaringar är flera: det blir trångt på grundskolan om många ska gå om... elever från dagens åk8 ska ju upp i nian och så "gamla nior" också: hur ska alla få plats? Det är ju också lärarbrist, ovanpå allt...
    Sedan vill man inte att eleverna planerar för "omgång" på förhand. Man vill att eleverna gör sitt bästa och om de vet att ingen får gå om - så gör eleverna sitt bästa, tycker man... 
    Men ibland uppstår det oväntade situationer, ex. tragiska händelser eller att eleven var sjukskriven under stora delar av åk 9 - i så fall kan eleven eventuellt gå om nian, men det är inte eleven eller föräldrarna som bestämmer det (de för Önska det)... Det är rektor på grundskolan som fattar beslut om det.
    Vänigen
    ANNA

    Frågor och svar taggade med '#gymnasiet' (13 st.)

    • Lilly

      Byta språk I gymnasiet?

      Hej, jag är 07:a och skulle börja gymnasiet detta år men valde att ta ett sabbatsår istället. Det var rätt tidigt i 7:an som jag insåg att spanska inte direkt var någonting som jag var motiverad till att lära mig och ångrade mig att jag...

      Milla : : Hej,om du inte har några Betyg i franska, då börjar du på gymnasiet med kursen Franska 1 (nybörjarkurs). Du kan en del franska, skriver du, och att börja med nybörjarkurs blir i så fall... Läs hela svaret
    • En nyfiken tjej

      Är det möjligt med distans eller online skola på gymnasiet?

      Hej! Jag har varit utsatt för mobbning i min förra skola men nu har jag precis börjat första året på gymnasiet. Däremot mår jag bara dåligt och gråtfärdig av tanken att gå till skolan och vara där, detta beror inte...

      Milla : : Hej,i din fråga nämner du Korrespondensgymnasiet - har du tittat närmare på den skola? Du kan söka dit. Dock kan jag inte garantera att du blir antagen. Titta gärna... Läs hela svaret
    • Ella

      Motsvarar komvux/folkhögskola gymnasieutbildning?

      Jag funderar på att hoppa av gymnasiet då jag varit sjukskriven hela 2:an och känner mig inte redo att börja 3 :an. Min fråga är om jag kan plugga på komvux/folkhögskola något år senare som motsvarar gymnsiebehörighet? Vill gå läkarutbildningen senare i livet och vill veta om jag kan göra det...

      Anna: : Hej Ella!om du hoppar av gymnasiet kan du börja på komvux som tidigast från 1 juli det kalenderår du fyller 20 år.På folkhögskolorna kan man, som regel, börja... Läs hela svaret
    • Adde

      Gå om 1:an på gymnasiet?

      Hej, jag går i årskurs 1 på gymnasiet på ekonomiprogrammet. Min plan sen efter är att eventuellt plugga vidare på YH, som tex socialpedagog (på YH inte universtet). För att jag vill jobba med människor sen, jag tog just ekonomiprogrammet...

      Anna: : Hej Adam,du kan definitivt söka till år1 till ett nytt program, t.ex till VO eller till ett annat yrkesprogram (eller till ett annat högskoleförberedande program, t.ex på ES och på HU läser man... Läs hela svaret
    • Sasithon

      Behörighet till Tandhygienist program?

      Hej! Jag tänker börja plugga igen nästa höst och tänker söka in till Tandhygienist program. Jag gick vård och omsorgsprogram och har högskolan förberedelse (matte 2, engelska 6 och svenska 3). Såg att det står att man ska också har naturkunskap 2. Men jag har hört de sa att medicinsk som vi...

      Anna: : Hej!Om du fick godkända betyg i följande kurser på Vård- och omsorgsprogrammet:Naturkunskap 1a1 (50 poäng)Hälsopedagogik (100 poäng)Medicin 1 (150 poäng)ochEtik och... Läs hela svaret
    • Lisa

      Är Specialpedagogik 2 och Psykiatri 2 samma sak?

      Hej, efter sommaren ska jag börja tredje året på vård och omsorgsprogrammet. Jag funderar på att börja jobba inom rättspsykiatrin efter gymnasiet och jag kollade runt lite på internet om vilka kurser man måste gå för att kunna...

      Mikael: : Enl. Info på Skolverkets webbplats är det inte samma kurser och inte ens samma Ämnen. bl.a står det på länken, ovan:  Rättspsykiatri, 100 poäng,... Läs hela svaret
    • Hanna

      Kommer jag kunna bli kurator?

      Hej, efter sommaren ska jag börja sista året på gymnasiet. Jag går vård och omsorgsprogrammet, och nu har jag kommit på att jag vill bli kurator. Jag har några frågor som jag undrar över. 1. Jag har inte gått kursen matte 2 eller...

      Anna: : Hej Hanna,på heltid läser man - på komux- matematik 2 på fem veckor; och engelska 6 också den - på fem veckor, alltså sammanlagt på 10 veckor, om man läser endast de två... Läs hela svaret
    • Hanna

      Hur väljer jag mellan NA och IB?

      Hej, jag ska välja gymnasium snart och pendlar mellan IB och NA men jag har lite frågor som jag behöver svar på. Om jag skulle välja att gå NA, skulle jag kunna plugga utomlands efter? Eller måste jag kompensera med kurser och i sådana fall vilka? Jag vet att det lär vara svårare att kunna...

      Anna: : Hej Hanna,det finns exempel på att elever från diverse olika nationella program pluggar sedan utomlands. Det är är "svårare" för dem är bl.a att de är vana vid... Läs hela svaret
    • Ella

      Varit sjukskriven, plugga upp längre på komvux?

      Hej! Jag är 18 år och går sista året på ett dans gymnasium. Under sommarlovet hade jag mått dåligt och det blev värre för varje dag som passerade. När det väl var dags att gå till skolan kunde jag knappt ta ur mig sängen och kände mig svimfärdig bara jag rörde någon på mig. Sus i öronen,...

      Anna: : Hej Ella! Det är väldigt tråkigt att du blev sjuk. Jag tycker du bör i första hand tänka på din hälsa nu, på att bli bättre och helst på att bli helt... Läs hela svaret
    • Jennifer

      Hur ska jag bli undersköterska på så kort tid som möjligt?

      Hej, jag heter Jennifer och påbörjar 3an på gymnasiet nu men jag har panik för jag är så sjukt missnöjd med mitt val på gymnasiet. Jag avskyr att stå i ett kök vilket jag tyvärr valde som utbildning. Nu har jag jobbat inom äldreomsorg i några månader och jag trivs så otroligt bra, det ända...

      Melina: : Hej Jennifer! Enklaste vägen för dig att bli undersköterska är förmodligen genom komvux. Eftersom att du fortfarande går på gymnasiet kan du inte söka in... Läs hela svaret
    • Linn

      Gymnasieval akut?

      Hej! Jag är en elev som är snart 17 år och går i nian. Jag har alltså gått om ett år men de är ej inskrivet någonstans vilket gör att kommunen tror att jag redan går på gymnasiet fast jag ska söka in i år, därför skickar de ej en kod i posten, jag kan ej söka in utan kod. kan man få en "ny" kod?...

      Daniel: : Hej, Det är AntagningskansIierna>>> som skickar ut koder. Du kan hitta rätt AntagningskansIi å http://antagningskanslier.se/ och maiIa eIIer ringa tiII dem. Du kan också be SYV på din skoIa om... Läs hela svaret
    • Rebecka

      Gå om trean trots godkända betyg?

      Hej! Jag tog studenten för ungefär en månad sen och fick godkänt i alla ämnen. Trots det undrar jag om det finns möjlighet att gå om trean? Detta på grund av att jag fick väldigt bra betyg i ettan och tvåan men på grund av att jag har mått psykiskt dåligt har jag legat efter i skolan och haft...

      Melina: : Hej Rebecka!Det låter som ett tufft tredje år för dig i gymnasiet, så riktigt bra jobbat att du ändå klarade av alla ämnen! Eftersom att du hade kontakt med skolan och tidigare... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga