Bea 25 år
  Hej!
  Jag har från gymnasiet ett samlat betygsdokument, med F i några ämnen samt F i gymnasiearbetet. Jag har egentligen aldrig haft några problem med skolarbete i sig, mitt stora problem har varit motivation. Nu, några år senare, så har jag börjat plugga upp de ämnen jag fick F i på komvux. Det går väldigt bra hittills och har fått högsta betyg i nästan alla inlämningar, och motivationen till att gå i skolan kom tillbaka.

  Tanken är att jag skulle plugga vidare på högskola/universitet (möjligtvis en journalistutbildning, trots den osäkra framtidsbilden). Men idag gjorde jag lite research och tanken jag helt hade förträngt slog mig - man kommer in baserat på meritpoäng från gymnasiet. Eftersom att jag under gymnasiet som sagt inte hade motivationen där av olika anledningar så är inte mina betyg de bästa, och meritpoängen kommer inte räcka särskilt långt. I alla fall inte till ett program jag vill gå.

  Så här kommer mina frågor:
  1. Är högskoleprovet det enda alternativet jag har att komma in på högskola/universitet (i alla fall de med lite högre genomsnitt i meritpoäng) eller finns det andra sätt?
  2. Räcker det att jag pluggar upp de ämnen från gymnasiet jag fick F i för att få "grundläggande" behörighet som krävs på de flesta program? Spelar det någon roll att jag fick F i gymnasiearbetet? Vad kallas en sådan kompletterad gymnasieutbildning?
  3. På just journalistutbildningen så beskriver dom förkunskapskraven såhär: "Grundläggande samt högskolestudier om sammanlagt 90 högskolepoäng i avslutade kurser, varav minst fortsättningsnivå i ett ämne"
  Innebär det att jag måste gå en (valfri?) kurs på 90 poäng på högskola för att efter avslutade studier kunna söka in på programmet? Och vad innebär fortsättningsnivå? Kan jag inkludera fortsättningsnivån i de 90 poängen eller vill de att jag utöver de 90 poängen ÄVEN ska gå en fortsättningsnivå?

  Haha, mycket frågor, men var ett par år sen jag gick i skolan och då var intresset väldigt svalt för att plugga vidare, så har inte så bra koll. Mycket begrepp som dykt upp, och jag är inte helt säker på vad som gäller för just mig.

  Tacksam för svar!

  MVH
  Bea

  2 Svar

  Mikael SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Bea;

  Grundläggande behörighet till högskolestudier kan man få på olika sätt.
  Ett sätt är att ha godkända betyg i några få kurser + 3 årig arbetslivserfarenhet - var god se >> info om Reell kompetens.
  Om du vill kunna söka "på betyg" /med meritvärde/ - måste du ta ut Examensbevis från Komvux. I det examensbeviset kan ingå kurser som du läste på gymnasiet eller endast kurser som du har läst på Komvux. Planering mot examensbevis gör du tillsammans med SYV på komvux.

  Jag ska nu försöka svara på "punkterna" i din fråga...:
  1. förutom betygsgrupper och HP-urvalet kan också /som undantag, ibland/ finnas AU, alternativt urval.

  2. om du vill få ut Examensbevis - måste du få godkänt betyg i GA, gymnasiearbete; utan examensbeviset kan du endast uppnå Grundläggande behörighet genom "reell kompetens", se info om det - ovan. Är man endast behörig enligt reell kompetens, kan man antingen komma in på utbildningar där det står tomma platser ELLER så konkurrerar man i HP-urvalet /för det måste man ha resultat av högskoleprovet, med vilket man konkurrerar om plats på utbildningen/. Utan ett giltigt HP-resultat, har man inget att konkurrera om utb.plats med... då meritvärde ej kan räknas ut på ofullständiga gymnasiala betyg.

  3. tolkar jag på följande sätt - du måste ha tagit godkända högskolepoäng i ett och samma ämne á 60 högskolepoäng /en termin plus en termin till inom Samma ämne, där termin 2 blir "fortsättningstermin"/; det får alltså inte vara en termin Sociologi, en termin Juridik och en termin Språk... utan måste vara minst 2 terminer (på heltid) inom samma ämne.
  Men du kan också vända dig till studievägledningen på just den utbildningen som du vill komma in på - det är ju dem som jobbar med de frågorna dagligen och borde därför vara mest lämpade att svara på den typen av frågor.

  Tips: boka tid med SYV på komvux för planering mot Examensbeviset. Du kan då också passa på och även ställa andra frågor till SYV-en på komvux.

  Hälsningar
  Mikael SYV

  • Bea

   Tack för ett bra svar!
   En följdfråga; det finns alltså inget sätt att komplettera ett gymnasiearbete i efterhand, utan enda chansen är då att ta högskoleprovet?
   Det var isåfall det jag ville veta, och tackar ödmjukast för svar då jag nu vet vad jag ska satsa på! Ska kontakta en SYV på egen hand för att se mer specifikt vad jag behöver göra, tack igen.

  • Bea En till fråga som kanske kan verka dum men som faktiskt inte framgår helt klart varken i din text eller länken du bifogade: ska arbetslivserfarenheten vara inom just det område som utbildningen jag söker till eller bara allmänt 3 år av arbete? Logiskt sätt bör det ju ha med utbildningen att göra, men vill vara helt säker.
  • Anna Jag har nu skrivit ett nytt svar - där jag försöker besvara dina kommentarer.
  Anna SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Bea,
  angående "reell kompetens" - så är det INTE inom en specifik bransch... utan vilken arbetslivserfarenhet som helst, men som måste vara på minst halvtid och som du skaffade dig efter det att du fyllde 19 år. Som behörig endast på "reell kompetens", har man inget att konkurrera med - om utbildningsplats... därför måste man göra Högskoleprovet; man konkurrerar i så fall endast i HP-urvalet.

  Angående GYMNASIEARBETE
  Att du gör högskoleprovet kommer inte att hjälpa dig komma in på högskola, om du inte i Grunden får GRUNDLÄGGANDE BEHÖRIGHET till högskolestudier + Särskild behörighet till just din högskoleutbildning. Högskoleprovet kan inte befria från kravet på att bli BEHÖRIG. Om du vill skaffa dig "fullständig gymnasiekompetens" och kunna konkurrera i betygsgruppen, måste du få ut ditt Examensbevis.
  Att få ut Examensbevis utan godkänt betyg i Gymnasiearbete är omöjligt, för att ett av kraven för att få examensbevis är godkänt gymnasiearbete.
  På vilket sätt man skaffar sig godkänt betyg i gymnasiearbete, är en annan fråga. Du undrar om "komplettering" av tidigare gymnasiearbete som du gjorde på gymnasiet. Här är problemet att din "gamla" gymnasieskola behöver inte ha med dig att göra mer, när du är "färdig" med ungdomsgymnasiet. De är dock inte förbjudet för din gymnasieskola att hjälpa dig på olika sätt - ex. om läraren som var din handledare för GA på gymnasiet vill överlämna material tilll den nya läraren på komvux... men det kan du inte kräva, bara snällt be om. Sedan kan det ju vara så att din "gamla" lärare kanske gick i pension, gallrade alla "gamla" elevarbeten och glömde allt kring det; och vad ska man göra då? Då är din enda chans att göra ett nygg GA från början till slut.

  Frågor och svar

  • Adi 29 år

   Matte 2b F i betyg?

   Hej! jag är intresserad av ett program på högskolan och det krävs matte 2 i programmet. min fråga är vad händer om jag får F i kursen? får jag ansöka till programmet även om jag får F i matte 2? ellermåste jag får minst E för att bli behörig till programmet?

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Fatemeh 16 år

   Frågan om gymnasiet?

   Hej! Jag vill läsa samhällsprogrammet och jag bor i sverige nästan ett och halv år och jag har inte fått betyg i sjuan och åttan för att jag har börjat skolan från nian i Sverige. Och min lärare kräver att jag ska göra provet som de andra har gjort i sjuan och åttan. Kan man komma in eller...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Sara 41 år

   Moderna språk i årsk 6?

   Min dotter har läs o skrivsvårigheter. Jag vill att hon väljer bort Tyska. Enligt specped är det typ livsavgörande o absolut inget man ska välja bort. Är det verkligen så allvarligt redan i årsk 6? Vad är det som gäller för min dotter nu o framöver i högstadiet o gymnasiet ang moderna språk?

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Sofia 27 år

   Fristående kurser eller program?

   Hej! Jag läser just nu personalvetarprogrammet och trivs med programmet men inte med kurskamraterna eller den nya staden jag flyttat till. Jag har precis läst klart min första kurs. Jag funderar på att hoppa av och istället söka fristående kurser till en examen. Men undrar om arbetsgivare...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Ali 23 år

   Göra prövning i mod- språk 4 istället för 3?

   Hej. Jag vill göra prövning i mitt modersmål (Dari-moderna språk) och undrar om jag får göra prövning i Dari steg 4 och hoppa av steg 3? Jag läste språket i gymnasiet men inte som moderna språk utan modersmål. Tack på...

   Milla SYV: För att göra prövningar när du inte längre är gymnasieelev, behöver du inte uppvisa några betyg eller bevis på att du läste ngn kurs; hitta bara var du kan... Läs hela svaret
  • T 18 år

   Måste jag ha praktik?

   Går 2:a året på gymnasiet nu på frisörlinjen och undrar om man verkligen måste ha praktik? Mår dåligt över att behöva sticka dit och vill inte behöva känna så i 3 terminer till.. Vill inte längre bli frisör...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • S 16 år

   Individuell val som?

   .

   Milla SYV: Om läraren har underlag för att sätta betyg kommer hen göra det även om du hoppar av; det kan då bli F i betyget... om du hoppar av en kurs och du endast läser på heltid blir du av med... Läs hela svaret
  • Sofia 27 år

   Läsa fristående kurser och sen söka personalvetare?

   Hej! Kan man ha läst 150 hp (ex psykologi a, psykologi b, psykologi c, arbetsrätt, företagsekonomi) och sedan söka till personalvetarprogrammet och endast läsa den första kursen som är sociologi a och få en personalvetar examen? Kommer det stå på pappret då att jag följt programmet för...

   Milla SYV: Du måste göra planering tillsammans med syv på det lärosäte där du vill ta ut din examen. För kandidatexamen krävs bl a godkänd kandidatkurs. I... Läs hela svaret
  • Kristian 18 år

   Finns ett tak för hur många meritpoäng man kan få från mattekurser?

   jag går i tvåan och ska göra mitt individuella val och programfördjupning snart. Jag läste moderna språk 3 så jag har redan 0,5 meritpoäng. Jag har planerat att läsa både matte 5 och specialisering i trean vilket borde ge mig ytterligare 1,5 meritpoäng om jag söker en utbildning som kräver matte...

   Milla SYV: Från matten kan man få Max 1,5 meritpoäng. Se även gymnasieguiden.se/merit
  • Elin 24 år

   Hur kan jag komplettera min personalvetarexamen till SYV?

   Hejsan! Jag är utbildad personalvetare (Mittuniversitetet) men har sedan jag arbetde med praktikelever under min VFU på en HR-avdelning börjat tänka mer och mer på SYV-yrket. Jag vill helt enkelt sadla om! Jag sökte till det överbryggande kursprogrammet till SYV (Umeå universitet) men kom...

   Milla SYV: Studie-& yrkesvägledare är ett av de många yrke där det ej finns absoluta krav på exakt utbildning utan arbetsgivaren får anställa vem hen vill/ sök... Läs hela svaret
  • L 19 år

   Vilka meritvärde räknas med i meritpoängen?

   Hej! Jag har funderat på att läsa ekonomie kandidatprogrammet i antigen Uppsala eller Göteborg. Jag har läst matte 2, matte 3, tyska 3 och tyska 4 som sammanlagt ger 2,5 i meritvärde. Jag har för mig att för ekonomie kandidat får man enbart meritvärde för de kurser man INTE behöver läsa....

   Milla SYV: Läs gärna info på Gymnasieguiden.se/merit
  • Pia 53 år

   Hoppa av sista terminen i trean?

   Hej Jag har en dotter som är deprimerad och klarar inte att gå till skolan hon har haft detta i ett år och klarat alla ämnena i skolan problemet är att hon har svårt att ta sig till skolan och att vara för hon klarar av att plugga hemma och lämna in uppgifter Hur kan man göra för att slippa...

   Milla SYV: Boka gärna tid med kurator, skolsköterskan och rektorn. Det är svårt för skolan erbjuda läsa på distans men kanske går att ordna. Ngn automatisk rätt att kräva... Läs hela svaret
  • barbareata 16 år

   Hur hittar jag sommarjobb?

   Jag söker sommar jobb och vill veta vart jag kan sommarjobba har ni några tips?

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Sara 31 år

   Ansökan till högskolan trots icke komplett gymnasieexamen?

   Hej! Jag har en planering för mina komvuxstudier och beräknar vara färdigt vt 2021. Kan jag då söka in för högskolestudier ht 2021 på vårterminen trots att jag inte har en komplett gymnasieexamen?

   Milla SYV: Ja, det kan du göra; komplettera måste du sedan (ladda upp dina betyg på Antagning.se) till mitten på juni - senast sista dag för Komplettering med betyg. Vilken dag det... Läs hela svaret
  • Isabell 19 år

   Kriminolog, värt?

   Jag har länge funderat på att plugga till kriminolog efter gymnasiet. Dock är jag lite orolig över att jag ofta läser att det är svårt att få jobb sen. Är det då värt att plugga till det? Vart jag bor osv. kommer vara starkt beroende på vart och OM jag får jobb. Är så kluven

   Mikael SYV: Det finns inget jobbgaranti i Sverige; även om man läser till ett yrke där det är brist på utbildad arbetskraft kan situationen förändras eller så har man otur och i just din stad kan det bli... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga