1 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Linn,
  jag antar att du har Examensbevis från hantverksprogrammet (frisör). Men du har inte betyg i svenska 2, 3 och i engelska 6, stämmer det?
  För grundläggande behörighet till högskolestudier - behöver du få godkända betyg i svenska (eller SAS, svenska som andraspråk 2 och 3 samt i Engelska 6).
  Särskild behörighet till sjuksköterskeprogrammet är godkända betyg i matematik 2, Samhällskunskap 1b / 1a1 +1a2 och i Naturkunskap 2.
  ang. samhällskunskap - om du idag har godkänt betyg i 1a1, räcker det om du läser en liten kurs 1a2. Om man t.ex har F i samhällsk.1a1, kan man då läsa samhällskunskap 1b på en gång; eller två kurser 1a1 och 1a2, som tillsammans ger samma behörighet som samhällsk.1b.

  **********
  Gymnasiala kurser för behörighet till högskoleutbildning kan man läsa
  - på Komvux (i den kommunen där man är folkbokförd)
  eller
  - på en av folkhögskolorna (vilken folkhögskola som helst i hela Sverige, som erbjuder att läsa det du behöver läsa)
  eller
  - så kan du skaffa dig kunskaper genom självstudier och göra Prövningar.
  **********
  Du behöver, hur som..., få godkända betyg eller Omdöme om att du har tillräckliga kunskaper (folkhögskolorna ger Omdöme, och inte betyg)
  i förljande kurser
  Svenska eller SAS 2 och 3
  Engelska 6
  Matemaik 2
  Naturkunskap 2
  Samhällskunskap 1a2 och 1a1 /eller 1b/.
  *****
  Inom matte finns det olika spår; a-spåret är det lättare att få högre betyg i, så du kan läsa Matematik 2a.
  Men om du vill bättre förbereda dig inför studier på sjuksköterskeprogrammet, rekommenderas en svårare kurs - 2b eller t om 2c. Dock är det svårare att få högre betyg i de svårare kurser; för formell behörighet räcker det att du får godkänt betyg i matematik 2a.
  *****
  Söka kurser kan du på komvux i den kommunen där du är folkbokförd
  eller
  på alla landets folkhögskolor - www.folkhogskola.nu

  Vänligen
  ANNA

  Frågor och svar taggade med '#svenska #betyg #svenskasomandraspråk #sva #gymnasium' (2 st.)

  • Ayub 16 år

   Kan SvA påverka jobb?

   Jag har nyligen börjat i gymnasiet och hört av många vänner att SvA kan påverka om man får jobb eller kommer in i högskola. Det sägs att vanlig Sv ger bättre jobb eller högre chans att hamna i bra högskolor. Så jag undrar om det är sant och borde jag byta? OBS! Jag har bott i Sverige hela...

   Anna SYV: Hej;svenska och svenska som andraspråk /SAS/ är helt jämställda - vad gäller söka till eftergymnasiala utbildningar. man söker till högskola/universitet med en "siffra" och det är ingen som... Läs hela svaret
  • Aydo 20 år

   Får man ersätta betyg i Svenska med SvA?

   Förra året läste jag Svenska 1, men i år läser jag Svenska som andraspråk 2. Är det tillåtet att göra en prövning i Svenska som andraspråk 2 (kursen som jag egentligen borde ha läst förra året), för att på så sätt kunna ersätta betyget jag fått i Svenska 1 men det jag får i Svenska som...

   Anna SYV: Ja, Aydo! Det är tillåtet att ha Svenska som andraspråk betyg i stället för betyg i "svenska". Om du får betyg i SAS (svenska som andraspråk) 1, kan du ha det betyget som "ett... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga