1 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Linn,
  jag antar att du har Examensbevis från hantverksprogrammet (frisör). Men du har inte betyg i svenska 2, 3 och i engelska 6, stämmer det?
  För grundläggande behörighet till högskolestudier - behöver du få godkända betyg i svenska (eller SAS, svenska som andraspråk 2 och 3 samt i Engelska 6).
  Särskild behörighet till sjuksköterskeprogrammet är godkända betyg i matematik 2, Samhällskunskap 1b / 1a1 +1a2 och i Naturkunskap 2.
  ang. samhällskunskap - om du idag har godkänt betyg i 1a1, räcker det om du läser en liten kurs 1a2. Om man t.ex har F i samhällsk.1a1, kan man då läsa samhällskunskap 1b på en gång; eller två kurser 1a1 och 1a2, som tillsammans ger samma behörighet som samhällsk.1b.

  **********
  Gymnasiala kurser för behörighet till högskoleutbildning kan man läsa
  - på Komvux (i den kommunen där man är folkbokförd)
  eller
  - på en av folkhögskolorna (vilken folkhögskola som helst i hela Sverige, som erbjuder att läsa det du behöver läsa)
  eller
  - så kan du skaffa dig kunskaper genom självstudier och göra Prövningar.
  **********
  Du behöver, hur som..., få godkända betyg eller Omdöme om att du har tillräckliga kunskaper (folkhögskolorna ger Omdöme, och inte betyg)
  i förljande kurser
  Svenska eller SAS 2 och 3
  Engelska 6
  Matemaik 2
  Naturkunskap 2
  Samhällskunskap 1a2 och 1a1 /eller 1b/.
  *****
  Inom matte finns det olika spår; a-spåret är det lättare att få högre betyg i, så du kan läsa Matematik 2a.
  Men om du vill bättre förbereda dig inför studier på sjuksköterskeprogrammet, rekommenderas en svårare kurs - 2b eller t om 2c. Dock är det svårare att få högre betyg i de svårare kurser; för formell behörighet räcker det att du får godkänt betyg i matematik 2a.
  *****
  Söka kurser kan du på komvux i den kommunen där du är folkbokförd
  eller
  på alla landets folkhögskolor - www.folkhogskola.nu

  Vänligen
  ANNA

  Frågor och svar taggade med 'byta ämne' (1 st.)

  • K 24 år

   Byta Matematik 2c, 3c och fysik 1a?

   Jag har tänkt byta ut dessa ämnen mot något annat. Jag har lästa NA programmet och löser i komvux nu och tänkte om jag kunde byta dessa ämnen mot något annat. Jag för mig att det är möjligt med tanke på att dessa inte är obligatoriska från komvux och behövs dessutom inte för särskilda behörighet.

   Mikael SYV: Hej K,boka tid med syv på komvux; diskutera din studieplan med SYV på komvux. Det är det bästa rådet jag kan ge.Reglerna är många och krångliga; mycket beror på vilka... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga