Vanessa 21 år

  Jag studerar just nu första terminen på Socionomprogrammet men har egentligen hela tiden känt mig tveksam över ifall jag har valt rätt utbildning. Jag har funderingar på att söka in till juristprogrammet. När jag sökte in till högskolan så stod det mellan jurist och socionom. Jag var väldigt osäker till och med när jag sökte så risken att det skulle bli fel utbildning var väl 50%. Jag har full meritpoäng så att komma in är inte ett problem och vill därför få svar på de frågor jag ställer. Jag vet att frågan är lång men besvara gärna så utförligt som möjligt.

  Tankar kring socionom:
  * Stämmer de extremt låga lönerna man kan läsa om? Har läst på många ställen att de flesta socionomer ligger runt 20-25 k före skatt vilket är lägre än arbeten som butiksbiträde.
  * Vad kan man jobba som efter utbildning förutom socialsekreterare, behandlingsassistent eller kurator? Jag har inget intresse av något av dessa yrken, och vill inte jobba på socialtjänsten. Jag vill kunna nå höga positioner också, inte vara lägst inom varje område. Jag är inte intresserad av äldrevård så enhetschef känns inte alls intressant. Innan utbildningen tyckte jag att programmet kändes brett men nu känns det väldigt smalt.
  * Kan man vara selektiv i sin empati? Jag har exempelvis stor empati för flyktingar men känner låg empati för missbrukare. Är det lämpligt att inte ha empati för alla grupper av människor- som socionom?

  Tankar kring jurist:
  * Stämmer de väldigt höga lönerna runt 55-60 k i snitt?
  * Hur ser konkurrensen ut på arbetsmarknaden, är det svårt/lätt att få jobb?
  * Har hört att betygen spelar stor roll för vilja tjänster man kan få sedan. Är det så att högsta betyg krävs på alla kurser för att få bästa jobben sedan?
  * Är det mycket individuella arbeten eller grupparbeten på utbildningen? Jag tycker inte om grupparbeten vilket är negativt för på socionom är det enbart grupparbeten, endast tentorna är individuella.

  Andra frågor:
  * Vilket yrke passar bäst för en introvert person?
  * Vilket yrke passar bäst för en person som är driven, ambitiös och siktar väldigt högt. Jag vill som sagt nå höga positioner och kunna göra karriär.
  * Vilka karaktärsdrag är viktiga att ha om man jobbar som socionom respektive jurist?
  * Hur stor vikt borde man lägga vid att skillnaden på lön, status och prestige är ganska enorm? Det känns som att folk i allmänhet ser upp mer till jurister som intelligenta och framgångsrika medan socionomer anses vara ingenting speciellt. För mig är lönen, statusen och prestigen ganska viktig. Framförallt lönen spelar stor roll för mig.

  Vänliga hälsningar
  /Vanessa

  1 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Vanessa,

  ett alternativ som socionomer har är att läsa vidare mot att bli en Psykoterapeut>>;

  jurister kan göra karriär mot yrken som Åklagare>>, Advokat>> och Domare>>;

  på tal om att "folk ser ner på socionomer" och "respekterar jurister" - så kanske det till viss del stämmer; och kan t.ex bero på att jurister går en Längre utbildning /juristprogrammet är 4,5 år och socionomprogrammet är kortare/; det krävs högre betyg för att kunna komma in på juristprogrammet. Till socionomprogrammet kan man komma med betydligt lägre betyg. Många socionomer börjar med att jobba på soc.tjänsten med att i princip i huvudsak "betala ut" socialbidrag /för att det hinns inte med så mycket mer... tyvärr/.
  På tal om löner - så är det individuell lönesättning och du funderar på långa utbildningar - och lönenivåer om fem år vet vi inte så mycket om idag....
  Sedan är det också så att både socionom och jurist kan "hamna" på exakt samma arbetsplats och göra samma jobb med samma lön. Exempelvis som utredare på en Myndighet som Försäkringskassan, var god se https://www.framtid.se/yrke/utredare-forsakringskassan

  Högre betyg från högskoleutbildningar ger ibland, men inte alltid fördelar när man söker jobb; detta för att det är endast några få kurser på högskola som kan betygsättas med högre än G, godkänt; och att arbetsgivare ser även till andra egenskaper och kunskaper än endast betygen. Ex. kan språkkunskaper spela stor roll. Idag kan man snabbare få jobb om man kan arabiska t.ex. Och det skulle spela större roll än att man har VG, välgodkänt, på några högskolekurser (i ställer för G, gokänt).

  Det går inte att ge några garantier. Det finns alla möjliga exempel på hur det går för folk i arbetslivet. Det är många olika faktorer som påverkar. Ibland gäller det att ha "ren och skär tur".

  Många ggr spelar det i arbetslivet större roll att kunna komma överens; vara smidig och flexibel än att ha djupa faktiska kunskaper och "ha rätt i sak".
  Ang. få jobb och få hög lön - det viktigaste är att få sitt första jobb. Sedan kan man "växa och avancera", men hur får man sitt första jobb? Det finns inga garantier. Ibland har man tur och ibland - tyvärr, otur. Man kan vara hur duktig som helst och ändå gå arbetslös i flera år eller tvingas ta arbete som inte i någon grad motsvarar ens utbilnding och önskemål.

  Det går att hitta alla möjliga exempel på vad som har hänt i några "enskilda fall". Medellöner säger inte mycket heller... för att du kan ju få både lägre och högre lön.

  Jag vet inte om mitt svar berättar ngt. som du inte själv redan visste sedan innan eller om det blir till så stor hjälp, men jag svarar så som jag tror verkligheten ser ut.

  Det går inte att få någon garanti. Man måste mer eller mindre chansa, hålla tummarna och hoppas på det bästa! Och göra sitt bästa i varje kurs man läser (så får man så högt betyg som man kan få). Det finns ju ingen anledning att "hålla tillbaka" och få lägre betyg än det som du kan få. Men, å andra sidan, är det också viktigt att inte "ta i för mycket" och riskera bli utbränd och "gå in i väggen". Lagom är bäst! :)

  Bästa hälsningar och lycka till!

  ANNA

   

  • Nicole Skulle vilja tillägga att på juristprogrammet är betygen inte U/G/VG utan U/B/BA/AB och de spelar STOR roll för arbetsgivare eller om man vill göra notarietjänstgöring.
  • Anna Betygsskala kan bestämmas på universitetet lokalt... det kan förekomma Olika betygsskalor på olika universitet. Det är UHR, universitets- och högskolerådet som uppger att universiteten själva får bestämma vilken betygsskala de använder på sitt universitet, lokalt. Så det du skriver stämmer på ditt universitet; på andra universitet kan andra betygsskalor användas. Att betygen kan spela roll och även Stor roll, är sant. Dock kan de i andra fall inte spela så stor roll, ex. känner jag ett par fall då personer med juristexamen fick jobb som utredare på Försäkringskassan; och fick samma arbetsuppgifter och samma lön /ingångslön/ som en annan person som över huvudet taget ej har någon högskoleutbildning, men som kom med lång erfarenhet av att arbeta som rådgivare/säljare inom försäkringsbranschen. Vid den anställningen spelade "andra saker" roll, ex. att man var beredd att jobba under sommaren och ta semester i oktober; detta pga någon måste ju fatta beslut om sjukpenning under sommaren också, men de flesta vill ha semester då. Söker man med juristexamen jobb som arbetsförmedlare, så tror jag inte AF vägrar anställa om man "endast har godkända betyg", utan det är återigen "andra saker", ex. att man har körkort, kan ngt. "ovanligt språk" eller som person är väldigt stresstålig och pedagogisk som spelar större roll än högre betyg från juristutbildningen. Men jag vill tacka dig för din kommentar. Det är viktigt med olika synpunkter. Då verkligheten är komplicerad med många olika förekommande "varianter", så båda Ja och Nej som svar på samma fråga kan ibland vara de rätta svaren. :)

  Frågor och svar

  • Leif 19 år

   Om man är över 50 år kan man bli läkarsekreterare el är det för sent?

   Hej, frågar för en annan persons räkning: Om man är lite över 50 år och bor i södra skåne - finns det utbildning till läkarsekreterare som man kan gå? Hur blir det med studieekonomi/studiemedel? Spelar det någon roll om man är folkbokförd i den kommunen man bor i eller i en annan...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Tobias 16 år

   Yrken efter gymnasiet?

   Snart börjar jag gymnasiet, jag har sökt till el och energi programmet under inriktningen dator och kommunikationsteknik. Min fråga är, vad ska jag göra efter? Vilka olika yrken kan jag få om jag går en 3-års högskoleutblidning? Just nu är...

   Julia SYV: Hej Tobias,ja, du har rätt: alla elever på yrkesprogram har rätt att läsa upp till svenska 3 och engelska 6 och om de får godkända betyg, får de GRUNDLÄGGANDE BEHÖRIGHET till... Läs hela svaret
  • Linda 35 år

   När är jag berättigad?

   Jag tog studenten 2002 Gick hotell och restaurang Har totalt 34 kurser och har IG i 9 av kurserna varav 1 är i matematik A Nu har jag dock lät upp min matematik till godkänt Bör jag läser så står de att man ska ha godkända kurser i minst 90% Jag blir inte klok på om jag har rätt att ansöka...

   Julia SYV: Hej Linda,om du vill bli behörig till högskoleutbildningar måste du få den så kallade GRUNDLÄGGANDE BEHÖRIGHET. Till andra utbildningar - ex. inom yrkeshögskola, www.yhguiden.se -... Läs hela svaret
  • Mustafa 25 år

   SVA 3 Prövning?

   Hej! Jag har precis slutat sva 1, och jag ska göra prövning på sva 3 efter en månad för att hinna ansöka om sjuksköterskeprogrammet, min fråga är: Hur kan Hermods prövning se ut? med andra ord hur ska jag förbereda mig? OBS: betyg C eller D passar mig bra :) Mustafa

   Anna SYV: Hej Mustafa,utan att ha läst varken sig SVA 2 eller 3 är det mycket svårt /kanske omöjligt/ att klara godkänt nivå på prövningen i SVA3.  För att klara få godkänt betyg i kursen... Läs hela svaret
  • Clara 19 år

   Hur kan man höja sitt meritvärde efter att ha gått i IB?

   Jag har gått i IB Programmet och kommer få mitt diploma snart. Grejen är att mina poäng efter ha blivit översatta till det svenska systemet inte räcker för mig för att komma in i mitt första val. Jag har frågat om en annan väg för att kunna komplettera istället för retakes för IB exams verkar...

   Anna SYV: Hej Clara, Nej! tyvärr - så vitt jag vet, så får man inte det... i alla fall som regelrna ser ut idag. Om Retakes inte funkar för dig, återstår... Läs hela svaret
  • Vanessa 21 år

   Vad är skillnaden på dessa utbildningar?

   Jag har intresse av att utbilda mig till redovisningsekonom på yrkeshögskolan. Jag har hittat 2 utbildningar som erbjuds i Linköping, i närheten av där jag bor. Affärshögskolan erbjuder enbart start till hösten och där heter utbildningen Affärsinriktad redovisningsekonom. TUC erbjuder enbart...

   Anna SYV: Hej Vanessa, "redovisningsekonom" och "affärsinriktad redovisningsekonom" är inte skyddade titlar; och man kan använda dem hur man vill ... Det är alltså fritt fram att kalla sig för... Läs hela svaret
  • Josephine 21 år

   Vad är skillnaden på tekniskt basår på Halmstad högskola än i Lund?

   Jag undrar vad skillnaden är på dessa två utbildningar. I Halmstad är det 40hp medan det är 60hp i Lund. Om jag väljer att gå i Halmstad, som jag har blivit antagen i, kommer jag då att ha behörighet för att läsa ett civilingenjörsprogram/utbildning på en annan skola då Halmstad endast erbjuder...

   Anna SYV: Hej, om du menar hh.se/villstudera/ingenjorochteknik/programforutbildning/teknisktbasar40v - så är det utbildning på 40 Veckor (60 högskolepoäng). På... Läs hela svaret
  • Iqbal 22 år

   utbildning är bättre för framtiden ?

   Hej Jag har sökt till civilingenjör teknisk design och Arkitektur. Men jag känner mig osäker på vilken utav de jag vill gå på. Jag har kommit in på civilingenjör teknisk design , men står som reserv på arkitektur. Min fråga är vilken utbildningen är bättre än den andra? *Vilken...

   Anna SYV: Hej Iqbal,eftersom du ännu ej kommit in på Arkitektur, utan står i reserv, så kanske det inte blir aktuellt /tyvärr/ att behöva få svar på frågor om vilken utb. som... Läs hela svaret
  • Veronica 23 år

   Vilka betyg måste jag ha?

   Jag funderar på att söka in till en journalist utbildning. Såhär står det: ”För att vara behörig till journalistprogrammet krävs också historia A och samhällskunskap A eller historia 1B alternativt historia 1A1 plus 1A2 och samhällskunskap 1B alternativt 1A1 plus 1A2.” Jag har betyg i...

   Anna SYV: hej Veronica, du behöver komplettera med godkända betyg i kurser samhällskunskap 1a2 och i historia 1a2. Det är två st. 50-poängskurser som sammanlagt kan läsas på heltid på fem veckor.Vänligen ANNA
  • Marie 44 år

   Avhopp från IB- vilka rättigheter har man?

   Hej! Min dotter valde att hoppa av från IB i Uppsala i början av årskurs tre, dvs år två på IB. Syv på skolan var ny och visste inte vad som gällde så hon fick inte så mycket råd därifrån. Då min dotters avhopp inte är det enda från IB så vet hon om tidigare elever som kommit in på (svenska)...

   Anna SYV: Hej Marie,tråkigt att det blev så med din dotters skolgång. De konkreta råd som jag kan ge är att kika på fölajande möjligheter:- söka till flera olika... Läs hela svaret
  • Nizahat 20 år

   Är det lätt att komma in på tandläkare programmet efter basår ?

   Hej Jag läsar VOD och jag ska ta min student om ett år men jag vet inte riktig vad ska jag plugga till , jag vill bli tandläkare men de säger att det är jätte svårt att komma in på tandläkarenprogrammet däremot man måste ha A i alla ämne för betyg vilket jag inte har. Jag har bra betyg med...

   Anna SYV: Hejsan,det stämmer att det är svårt att komma in på tandläkarprogrammet; detta pga många söker och man måste ha mycket höga betyg eller mycket... Läs hela svaret
  • Felicia 19 år

   Hur ser arbetsmarknaden ut för jurister?

   Juridik är ett ämne som intresserar mig och juristprogrammet känns som en bred utbildning som ger en bra grund att stå på inför framtiden. Däremot har jag läst en del om att det ska vara ganska hård konkurrens om jobben för nyexaminerade. Saco släppte en rapport kring detta och beskrev det som...

   Anna SYV: Hej Felicia,utifrån det du beskriver i din fråga, vill jag ge dig följande tips - kika på yrkeshögskoleutbildningar till Paralegal och IP-paralegal /juridiska assistenter av olika slag/ -... Läs hela svaret
  • Azra 23 år

   Socionom eller sjuksköterska?

   Jag studerar för närvarande på socionomprogrammet och har gjort det i 1 års tid nu men har börjat känna att jag kanske inte har gjort helt rätt val. Jag är medveten om att det inte är möjligt att ansöka till hösten utan det är att byta utbildning i vår som är aktuellt. Gällande...

   Anna SYV: Hejsan,du ställer några olika frågor; jag ska försöka svara på alla dem, men återkom gärna om jag missar att svara på ngt., OK?Ang. komma in på vidareutb., på... Läs hela svaret
  • Filip 16 år

   Hur kommer jag in på IM?

   Jag fick nyligen reda på vad IM var och jag skulle vilja fixa åtminstånde ett E i kemi så jag kan gå teknik. Hur kommer jag in om jag inte sökt för det? och vad ska jag göra i dexter? Snälla hjälp! Tack på förhand!

   Anna SYV: Hej Filip, du måste kontakta SYV på din gamla grundskola och/eller personal på just ditt gymnasieantagningskansli. Du kan också försöka få svar från kommunen om någon "sommar-SYV"... Läs hela svaret
  • Vanessa 21 år

   Studera ekonomi trots dålig på matte?

   Hej! Jag är intresserad av att studera ekonomi av något slag, men har väldigt svårt för matte. Jag har enbart läst Matte 2 så för att ansöka till Civilekonom måste jag först komplettera med Matte 3 på komvux för att bli behörig. Jag fick E i slutbetyg i Matte 2 & D i Matte 1. Jag fick göra...

   Anna SYV: Hej Vanessa,utifrån info i din fråga, tycker jag du vinner på att satsa på en yrkeshögskoleutbildning, i stället för en högskoleutbildning. Yrkeshögskoleutbildningar... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga