Linn 22 år
  Hej!
  Jag går Studie-och yrkesvägledarprogrammet och håller för tillfället på med en uppgift där jag gärna skulle vilja ha lite mer kött på benen då det kommer till vad högstadieelever frågar efter då de söker till gymnasiet? Helt enkelt, vad baserar de sina val på?
  Jag har också en fundering då det kommer till popularitet kring gymnasielinjer.. Finns det några linjer som är avsevärt mer/mindre populära?

  Tack på förhand!
  Vänligen Linn

  2 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Linn!

  Så roligt att du blir en av kollegorna snart! Välkommen in i gänget - som en av Sveriges SYV-ar! :)

  Du ställer mycket intressant och viktig fråga - vad eleverna baserar sina val på.

  Det är givetvis olika från elev till elev och också varjerar mycket i olika delar av Sverige: t.ex i Norrland väljer eleverna i större utsträckning till Yrkesprogrammen, medan de i andra delar av Sverige - väljer mer till de Högskoleförberedande program.

  Vissa elever (ca en fjärde del och minst en femtedel) blir inte behöriga till gymnasiets nationella program och kan bara läsa på IM, introduktionsprogrammen>>

  De resterande som är majoritet (minst tre fjärde delar av elever) är behöriga till de Nationella programmen och av dem väljer ca 26% till yrkesprogram (och den siffran som Skolforskare uppger borde vara 42%, dvs det är för få som söker till de yrkesprogrammen men i Norrland är situationen bättre än i södra Sverige - varför det är så kanske du kan forska på... du kan kanske blir Skolforskare>> för det behövs mer kunskap och mer försåelse för varför eleverna väljer så som de gör).

  Man kan begära statistik från de olika Antagningskanslierna>> och där kan du se vad elever söker för program, men inte varför de söker just så som de gör.

  Den erfarenhet som vi på Fråga SYV har (tre år och ca 8 000 besvarade frågor) - säger följande:

  många elever vill läsa Naturvetenskapsprogrammet>> och Samhällsvetenskapsprogrammet>> pga "alla" säger att det är "breda" program, dvs man kan söka många olika högskoleutbildningar efteråt.

  En del elever vill bli Läkare>>, Tandläkare>> och Veterinärer>> och ibland har de F betyg i matte och blir inte behöriga till de nationella programmen över huvudet taget, men om de lyckas få E i matte, söker de och ofta också kommer in på NA, inriktning "naturvetenskap", vilket blir oftast för svårt att läsa och det blir avhopp eller i bästa falla E-betyg i så pass många kurser att de får Examensbevis>>, men kommer inte in på Läkarprogrammet på högksola/universitet. Och sedan vill de kanske läsa på komvux till Undersköterska>>, men komvux tar inte in pga de redan har gymnasiekompetens. Det är väldigt tråkigt när det blir så - att eleverna ej kommer in på "sina" högskoleutbildningar (eller ändrar sig och inte vill in på högskola längre, utan vill bli Bagare>> eller Elektriker>>) men det är ofta, tyvärr, inte möjligt. En "återvänds gränd" för de ungdomar som känns också som misslyckande för samhället i stort!

  En del elever uppger att de känner press från föräldrarna, som säger att de måste bli Advokater>> eller högskoleutbildade Ekonomer>>, men självaste eleven vill kanske bli Bilmekaniker>>

  Det skulle vara mycket intressant om man i gymnasievalet hade också en "kolumn": uppge varför du söker just den gymnasial utbildning.

  Påverkande faktorer vid elevens gymnasieval är:

  - elevens egna intressen

  - tryck från samhället, föräldrarna och kompisar

  - vilja att ha hög lön (ganska ofta får vi frågor om vad man bör utbilda sig till för att få arbete med hög lön)

  - vilja att ha "alla dörrar öppna" ("breda" utbildningar efterfrågas)

  - en del elever vill få jobb så fort som möjligt och de väljer i stor utsträckning de yrkesprogrammen.

  Sedan är det också så att det är långt ifrån "färdig" när eleven kom in på gymnasiet. Minst 20% av de som påbörjar gymnasiet - byter program och ofta går om åk1, dvs deras gymnasial utbildning blir 4 år lång (och ibland längre - t o m finns det fall då eleverna läser sammanlagt 6 år på gymnasiet). Ibland är sjukdom (t.ex depression och ångest) orsaken till att eleven hoppar av gymnasiet, gör studieuppghåll eller byter program.

  Jag känner inte till var det finns statistik på hur stor % av ungdomar som tar gymnasieexamen från samma program som de påbörjade för 3 år sedan, dvs läser så som det är "tänkt" - på ett program och i bara 3 år. Uppskattningsvis skulle jag säga - kanske ca 60%... det är bara min gissning. Du får gärna höra av dig om du hittar statistik om det.

  Sammanfattning: utifrån de frågor som vi får här på Fråga SYV är vår uppfattning att de gymnasieprogram som är mest populära är Naturvetenskapsprogrammet (inriktning Naturvetenskap), Samhällsvetenskapsprogrammet och Ekonomi (alla inriktningar på SA och EK). De minst populära är några yrkesprogram, som t.ex VVS-programmet>> och Industritekniska>> (förklaring som vi har fått är t.ex "vill inte bli en vanlig knegare"). 

  Hoppas mitt svar blir till hjälp! Återkom gärna om nya frågor dyker upp! Och vi är också mycket tacksamma för tips om bra hemsidor och intressanta saker inom Studie- och yrkesvägledning!

  Du kan skriva dem som en ny fråga eller som inlägg i Forumet - här>>

  Bästa hälsningar och lycka till med dina studier, blivande kollega! :)

  ANNA

   

   

   

   

   

  Ingegerd Eriksson SYV på Bors skola

  Jag upplever också att de vill veta vilka betyg de ungefär behöver ha för att komma in på ett program?

  Vad som skiljer de olika programmen åt?

  Hur frisök fungerar?

  Vad händer om man inte kommer in?

  Vad är ett basår?

  Olika behörigheter efter gymnasiet

  Löner efter utbildning    osv

  Frågor och svar

  • Georgios år

   Hur blir man en evolutionär psykolog?

   Jag vill bli en evolutionär psykolog, jag har besökt flera hemsidor (bland annat studera.nu) för att kolla upp olika program - men har tyvärr inte hittat någon information angående detta. Jag undrar vilket program jag ska börja med och eventuellt vilka jag...

   Milla SYV: I Sverige är psykolog >> ett yrke som kräver legitimation och i grunden är det examen från psykologprogrammet som krävs.   Olika specialiseringar skaffar psykologer dig genom eget intresse, arbetslivserfarenhet och påbyggnad efter psykologprogrammet.
  • sara 17 år

   Vad krävs för att bli biomedicinsk analytiker?

   Hej Hur ser vägen ut för att kunna bli en biomedicinsk analytiker när man går samhällsvetenskaps programmet i gymnasiet? Hur ska man plugga vidare samt vilka ämnen krävs för att kunna ta studenten med och plugga till det yrket?

   Milla SYV: Behörighet till BMA-programmet är Grundläggande plus Biologi 2, Fysik 1a/1b1 och 1b2, Kemi 2, Matematik 3b/3c och på samhällsvetenskapsprogrammet läser man inte fysik, kemi... Läs hela svaret
  • Alice 15 år

   Teknik eller Naturvetenskap på Gymnasiet?

   Jag ska söka Gymnasium till våren och funderar på att gå antingen Teknik (antingen samhällsbyggande och miljö eller Design-och produktutveckling) eller Naturvetenskap med inriktning naturvetenskap och samhälle. För mig är det ganska viktigt att jag kan fortsätta läsa Franska i gymnasiet, men som...

   Milla SYV: Det är inte förbjudet att på teknikprogrammet välja moderna språk men om det kommer passa in i ditt schemat, är omöjligt att veta på förhand. Större chans att... Läs hela svaret
  • Pontus 15 år

   Vad är den stora skillnaden mellan Sam och Ek?

   Väljer mellan Sam eller Ek men vet inte vad jag ska välja, vad är den stora skillnaden på linjerna ?

   Milla SYV: På inriktningen Ekonomi på EK läser man mer matte t om matte 3 och brukar också ofta prova på företagande, UF; det gör man inte på inriktningen Juridik eller på... Läs hela svaret
  • Yaren 18 år

   Byta inriktning i trean?

   Hej! Jag läser samsam nu men har insett att det verkligen inte är för mig och ångrar det grovt mycket och undrar om det är möjligt att jag kan byta till beteende nu fastän jag går i trean?

   Milla SYV: För att kunna få ut examensbevis från gymnasiet måste man bland annat ha betyg i Alla kurser inom en av Inriktningar; vilka kurser det är i olika inriktningar på SA kan du se i program/SA/programplan/Programplan_SA.pdf
  • Joel 19 år

   studera på komvux o samtidigt bo ensam?

   Jag vill studera på komvux o få studiestöd så jag kan flytta hemifrån. Vill helst bo i Göteborg o studera på komvux i Lerum i vår sen i höst byta till komvux i Göteborg. Finns de möjligheter till detta?

   Milla SYV: Om det är på gymnasienivå som du vill läsa kurser på komvux, då är det Komvux i den kommunen som du är folkbokförd i, som du ansöker hos om plats på kurser. Bo... Läs hela svaret
  • Anonym 23 år

   Hur blir jag svensklärare?

   Jag läser grundlärare inriktning fritidshem där jag blir behörig fritidslärare samt får välja ett estetisk ämne att undervisa i. Jag skulle gärna vilja läsa till antingen svenska eller engelska för att bli behörig lärare i ämnet även i grundskolan antingen i dem yngre eller dem äldre åldrarna....

   Milla SYV: Du bokar tid hos studievägledare på lärarhögskolan för att diskutera hur just din studieplanering ska se ut.  Det finns olika vägar att gå: ex kan du söka till ett nytt program och... Läs hela svaret
  • Michelle 19 år

   Vad behöver jag för utbilding för att komma in på Ambulansjukvårdare?

   Hej! Jag är 19 år och tar studenten våren 2019. Går handel lärling och läser högskoleförberedning till. Jag vill läsa till Ambulanssjukvårdare. Vad mer behöver jag för att komma in? Måste jag läsa på komvux innan jag söker till ambulanssjukvårdare i högskolan?

   Milla SYV: Utbildning till ambulanssjukvårdare brukar finnas på yrkeshögskolan, var god se Presentationer av yh utb till ambulanssjukvårdare.
  • Anna 44 år

   Vad är meritpoäng?

   Vad är meritpoäng?

   Milla SYV: Förklaring finns på https://www.gymnasieguiden.se/informeras/meritpoaeng-meritkurser-omradeskurser
  • David 38 år

   Skillnad mellan samhällskunskap 1b och 1a1,1a2?

   Hej, Jag är nyfiken, varför har man gjort om det gamla Samhällskunskap till 1b, 1a1, samt 1a2? Är det så att 1b måste ingå i en högskoleförberedande gymnasieexamen men 1a1 kan ingå i en yrkesförberedande program?

   Milla SYV: Ja, den förklaring du ger i din fråga - stämmer bra!
  • melis 22 år

   antagningspoäng våren?

   hej! Förra våren (VT2018) var intagningspoängen väldigt låga till läkarprogrammet (BII gruppen) tex i göteborg: 21,6 och umeå: 21,33. Jag tänkte kolla om man vet varför det var så? Är chansen stor att det är ungefär...

   Milla SYV: Att antagningsgräns brukar vara lägre till vårterminen beror troligtvis på att färre personer söker: gymnasieelever läser fortfarande fram till juni då de får ut sina examensbevis men hur... Läs hela svaret
  • David 38 år

   Är det svårare att skriva prövning?

   Jag tänkte fråga, det det svårare att få ett bättre betyg på prövning eller när man läser en kurs som vanligt? Som jag förstår det är en prövning mer eller mindre ett skriftligt prov och sedan kanske ett muntligt prov, men det är på hela kursern, jag tänkte bara hur många delprov och...

   Milla SYV: De flesta tycker det är lättare att gå högre betyg om man läser kursen. 
  • Isabel 15 år

   Är det möjligt att läsa matte 3c på en termin?

   Jag går i ettan NaturNatur och undrar om det är möjligt att läsa matte 3c på en termin höstterminen i tvåan? Jag läser matte 1c, 2c och matte specialisering i år och jag tror att det skulle gå för långsamt att läsa 3c under två terminer. Jag har alltid haft lätt för matte och läste t.ex. 6-9 på...

   Milla SYV: Varje gymnasial kurs i matte är på 100 poäng vilket betyder att man kan på heltid läsa den på fem veckor, eller på halvtid -på tio veckor.  Hur upplägget... Läs hela svaret
  • Sandra 20 år

   Matematik 3b eller 3c?

   Jag tänkte plugga vidare på Biologi kandidatprogrammet på Universitet och står nu inför valet om jag vill läsa matematik 3b eller 3c. Vilket ska jag välja? Under programmets områdeskrav står det bara matematik 3b/c så jag kan...

   Milla SYV: De flesta tycker det är lättare få högre betyg i 3b, men 3c är mer inriktad på Naturkunskap (medan 3b är mer inriktad på Ekonomi). Så,frågan är - vill du ha bättre... Läs hela svaret
  • Robert 25 år

   Regler kring kandidatuppsats?

   Hej, vilka lagar och regler finns det kring kandidatuppsats? Vi får inte själv välja ämne till våran uppsats vilket jag tycker låter orimligt och oseriöst. Jag undrar om det finns bestämmelser kring detta som jag kan använda mig utav för att argumentera. Är det lagligt från skolans håll att göra...

   Milla SYV: Varje lärosäte i Sverige får bestämma rätt mycket själva, lokalt, på din egen högskola eller universitet. Du ställer en Juridisk fråga om studerandes rättigheter och syv... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga