Isabelle 20 år
  Jag har sjukt mycket ångest att jag inte valde Arlandagymnasium som första val och inte Consensum. Varför jag valde Concensum först är för gymnasiet ligger nära mig och Arlandagymnasium ligger 1 och 10 min bort från mig. Nu i efterhand så skulle all resande vara värt det.

  För när jag och mamma var där på öppet hus så välkomnade alla oss så glatt och det var trevliga! Jag tror att jag skulle kommit in på linjen IMPROVO-ARN, Programinriktat individuellt val mot Vård och omsorgsprogrammet Arlandagymnasiet för det stod behörighet och finns 1 plats kvar.

  Imorgon börjar jag gymnasiet och kom in på IMPROVO-CON, Programinriktat individuellt val mot Vård- och omsorgsprogrammet, Consensum men har grov ångest att jag valde fel gymnasium. Egentligen ville jag inte söka in till Concensum men det finns inga andra gymnasium i mitt område och nu är jag antagen där.

  Vet inte om hoppet är ute om att byta gymnasium eller ej? Vill så gärna gå på Arlandagymnasium men vet inte hur jag ska göra?

  Jag tror att jag har skrivit något liknande men var inte tydlig med vilken linje jag kom in på.


  1 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Isabelle,

  vår erfarenhet visar att många elever som pendlar orkar inte göra det i längden. Första månaden går bra, sedan blir det jobbigare. Till jul orkar inte de flesta elever pendla om restid /enkel väg/ överstiger ca 45 min... och vill byta till en skola närmare bostaden.

   

  Som obehörig till gymnasiet, har du tyvärr små möjligheter till att välja om eller byta. Jag säger inte att de ej finns, men de är små.

  PRO finns inte på alla gymnasieskolor. Konkurrens om PRO-platserna kan vara rätt så hård. Men om ledig plats på PRO finns på Arlandagymn., kan du ev bli antagen där nu.

  Det är Antagningskansliet>>> du kontaktar med den frågan; dock tror inte jag du kommer att orka pendla 1 tim 10 min enkel väg "dag in och dag ut". Som PRO-elev behöver du lägga mer tid på dina studier än övriga elever, för att du, förutom de vanliga kurserna, måste även läsa ikapp det ämnet som nu gör att du är obehörig till gymnasiet (vet inte vilket ämne det är, men du har F i ngt. ämne från grundskolan som gör att du kom in på PRO och inte på ett yrkesprogram).  Tanken med PRO är att du ska läsa in grundskolan /i det ämnet där du ligger efter/ och sedan läsa ikapp inom det ämnet - så att du kan ta examen i slutet av åk3. Du behöver, alltså, plugga mer än dina klasskamrater. Om du, ovanpå det, även ska pendla mer än 2 timmar om dagen, då tror inte jag det kommer att gå.

  Jag tycker du gjorde rätt i att välja en skola nära där du bor. Innehåll i utbildningen är densamma och hur "trevliga" alla är - kan variera från dag till dag; och att personal är "trevliga" betyder inte alltid att man får den bästa utbildningen på den skolan. Man går på gymnasiet för att skaffa sig Kunskaper i första hand. Det är givetvis trevligt om allt är mycket trevligt, men kunskaper är ändå lite viktigare.
  Om du ska lägga mer än 2 timmar på att pendla om dagen, är det mer än 10 timmar i veckan - vilket blir till över 40 timmar i månaden... så en hel arbetsvecka ska du lägga på att pendla varje månad! När ska du hinna göra läxorna och ha det trevligt utanför skolan, träffa kompisar och ha fritid?

  Hoppas mitt svar blir till hjälp! Oavsett vad du beslutar dig för att göra - LYCKA TILL!

  ANNA

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga