Fanny 30 år
  Hej!
  Jag såg en bra lista över gymnasieskolor som erbjuder ovanliga språk och undrar om någon skulle kunna göra en över högstadier som erbjuder kinesiska? Helst i Göteborg, men andra stora städer går också bra. Det finns nämligen kinesiska skolor som är intresserade av utbyten med svenska skolor, men det har varit svårt att hitta information om detta. Tack på förhand!
  • Julia

   Fick tips från en kollega om att Sandbergska skolan (Competens) och Södervikskolan i Upplands Väsby erbjuder läsa kinesiska. Och att i Stockholms län, för övrigt, är det följande grundskolor (högstadie) som har eller har haft undervisning i kinesiska: Ulriksdalsskolan i Solna, Sjöstadsskolan, Elma School, Vibyskolan & Läraskolan i Bålsta.

  • Julia Vi nu info från Malmö - att Oxievångsskola och Svea skola har undervisning i kinesiska.
  • Fanny Tack så mycket! Jättebra med information om olika städer, det tror jag blir mycket användbart.
  • SYV-besökare

   Jag tror att Internationella Engelska Skolan i Täby har kinesiska på grundskolan, men jag är osäker.
   och att Kungsholmens grundskola har det också. Kontakta gymnasieantagningen, de borde veta vilka grundskolor som i Stockholms län erbjuder kinesiska: gyantagningen@storsthlm.se

   Tror också att I Helsingborg finns det undervisning i kinesiska på Högastenskolan.

  • Fanny Tack så mycket för informationen!
  Läs alla kommentarer

  2 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Fanny,
  vi på Fråga SYV har ingen lista, tyvärr, på vilka ovanliga Moderna språk som erbjuds på grundsklorna. På grundskolorna måste erbjudas att välja mellan minst två av följande tre moderna språk: tyska, franska, spanska. Alla andra språk kan erbjudas "i mån av möjlighet"  om lärare finns som kan undervisa och tillräckligt många elever vill läsa just det språket.
  Jag kan tänka mig att det kan variera från ett läsår till nästa (på samma grundskola om läreren blir förändraledig så kanske de måste "missa" ett år; eller om det ej finns tillräckligt många elever som vill läsa det språket, exempelvis kinesiska eller annat språk).
  Vem som skulle ha en fullständig sammanställning på vilka ovanliga språk som erbjuds /just nu/ eller planeras från nästa läsår - på högstadier, i en viss stad? - vi ska göra efterforskningar, och om vi lyckas - återkommer vi med svar.
  Vänligen
  ANNA

  • Fanny

   Tack för svaret. Hör gärna av er igen ifall ni hittar någon mer information om detta eller någon som jag skulle kunna fråga.

   Vänliga hälsningar

   Fanny

    

  • Anna

   De som man börde kunna få svar från är Skolverket och de olika kommunerna (kommunerna borde veta ang. Kommunala grundskolor), men sedan finns det ju också icke-kommunala grundskolor (på vilka är det kanske endast personal på just den skolan som vet). Sedan är det de olika gymnasieantagningskanslierna - alla kontaktuppgifter till dem finns på www.antagningskanslier.se - som får in Slutbetyg från grundskolorna, som borde kunna se vilka elever som fick betyg i Moderna språk (kinesiska), men om de är skyldiga att ge ut den info eller inte, är en stor fråga... sedan kan det också vara så att endast ett fåtal elever som på en grundskola får betyg i kinesiska (ex. om de gjorde prövning pga de på egen hand skaffade sig kunskaperna) - att en elev fick betyg i kinesiska på grundskolan behöver inte betyda att skolan hade undervisning i det språket; eller att skolan fortsätter ha undervisning i det språket även nu och framöver.
   En fundering: det borde inte vara omöjigt att skicka inbjudan till ett samarbete till samtliga grundskolor i ex. Göteborg och se vilka som svarar. Att en skola har undervisning i kinesiska behöver inte heller betyda att skolan vill delta i någon projekt eller utbyte med Kina, kan jag tänka mig. Och en grundskola som idag inte har undervisning i kinesiska, kanske kan starta den undervisningen nästa läsår (erbjudande om ett samarbete kanske kan bli en uppmaning till att försöka börja med undervisningen i kinesiska)?

  • Fanny Tack för den extra informationen! Nu har jag mejlat Skolverket och Göteborgs kommun så jag hoppas att de kan ge bra svar.
  • Julia Vi hoppas också och håller tummarna. Du får gärna återkomma och berätta vad du får för svar! Lycka till!
  • Fanny Javisst, det ska jag göra! Tack för att ni är så hjälpsamma :)
  • Julia Vi på Fråga SYV är mycket glada om våra svar blir till hjälp! :) Du får gärna gilla oss på https://www.facebook.com/fragasyv.se/?fref=ts ;)
  Läs alla kommentarer
  SYV-besökare Syv SYV

  Hej,
  jag har följande info att dela med mig:

  Grundskolorna som i januari 2019 erbjuder läsa Kinesiska som Modernt språk i Sverige (se listan nedan)

  Danderyd
  VIKTOR RYDBERGS SAMSKOLA
  FRIBERGASKOLAN
  MÖRBYSKOLAN

  Sollentuna
  VIBYSKOLAN

  Karlstad
  FRÖDINGSKOLAN
  NYEDS SKOLA
  HULTSBERGSSKOLAN
  MARIEBERGSSKOLAN
  NORRSTRANDSSKOLAN VENTUS AQUA
  NORRSTRANDSSKOLAN TERRA IGNIS
  RUDSSKOLAN
  ILANDASKOLAN


  Stockholm
  CARLSSONS SKOLA
  STHLMS INT. MONTESSORISKOLA
  NOVIA ENGELSKA SKOLAN


  Vellinge (i Skåne)
  FRAMTIDSKOMP. V INGELSTAD SK


  Håbo
  GRÖNA DALEN


  Göteborg
  PÅVELUNDSSKOLAN

  Umeå
  SPRÅKSKOLAN
  MINERVASKOLAN

  Strängnäs
  GRIPSHOLMSSKOLAN

  Sigtuna
  SIGTUNASKOLAN HUM. LÄROVERKET

  Upplands Väsby
  SANDBERGSKA COMPETENS

  ******************************

  • Fanny Tack så mycket! Det här var väldigt informativt!
  • Julia Vi på Fråga SYV är glada om våra svar blir till hjälp!

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga