Emilia
    Hej jag har funderat på att gå naturbruk med inriktningen djur men jag är också lite interesserad av andra linjer. Vad finns det för kurser att lägga till ifall jag vill fortsätta plugga på högskola?
    • Peter : Det finns väldigt många olika gymnasiala kurser men varje enskild gymnasieskola kan inte ha behöriga lärare anställda i alla de diverse ämnena + att det är olika program är olika listor på vilka kurser som får läsas som programfördjupande. Individuellt val, 200 poäng får man välja vilka som helst kurser, men av det som finns på just den skolan.

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV
    Hej Emilia!
    Så roligt att du är intresserad av möjlighet att plugga vidare efter yrkesprogram på gymnasiet! Det är en intressant och viktig fråga du ställer!

    På alla yrkesprogram har man RÄTT att (om man vill det) läsa kurser för Grundläggande behörighet till högskola och det är upp till Svenska/sv som andraspråk 3 + engelska 6. De kurserna kan man alltid läsa på alla yrkesprogram, men man måste säga till om det på skolan - och får man godkända betyg, har man då Grundläggande behörighet och kan söka de högskoleutbildningar (kurser och program) som inte kräver något mer än Grundläggande behörighet. Det finns många sådana högskoleutbildningar.

    Men det finns också många högskoleutbildningar som även kräver Särskild behörighet, exempelvis: till Veterinär - måste man även ha godkända betyg i Fysik 2, Kemi 2, Biologi 2 och Matematik 4.
    Och det blir väldigt svårt att bli behörig till Veterinär på Naturbruksprogrammet, men till Djursjukskötare som också är en högskoleutbildning, så kan man bli behörig på NB, se här - exakt vilka valbara kurser (och varför) man måste läsa: http://www.fragasyv.se/info/djursjukskotare-pa-nb /alla "blåa ord" i texten är klickbara länkar/.

    Det är olika på olika yrkesprogram - vilka kurser som redan ingår i programmet som obligatoriska och vilka som man måste aktivt välja. Det beror, givetvis, också på - till VILKA UTBILDNINGAR som man vill behörig till.

    Tips - se på www.yhguiden.se - Yrkeshögskoleutbildningar som är en separat skolform, det är eftergymnasiala utbildningar som är ofta lite kortare än högskoleutbildningar. YH innehåller minst 25% praktik och uppvisar väldigt bra resultat vad det gäller att ge jobb till sina f d studerande (upp till 90%).

    Jag vill därför lägga ett gott ord för YH och ge här några exempel:
    http://www.yhguiden.se/utbildning/xenter-botkyrka/skylt-och-storbildsproducent1
    http://www.yhguiden.se/utbildning/folkuniversitetets-hantverkscentrum/foergyllare
    http://www.yhguiden.se/utbildning/liljaskolan/tagforare1
    http://www.yhguiden.se/utbildning/vasteras-yrkeshogskola/lonekonsult-vasteras
    http://www.yhguiden.se/utbildning/stockholms-tillskaerarakademi/moensterkonstruktoer
    http://www.yhguiden.se/utbildning/yrgo-hogre-yrkesutbildning-goteborg/reklam-marknadsforing
    http://www.yhguiden.se/utbildning/stockholms-tillskaerarakademi/skraedderi-gesaell-dam
    http://www.yhguiden.se/utbildning/nackademin/testautomatiserare-distans
    http://www.yhguiden.se/utbildning/yrkeshogskolan-i-molnlycke/loene-och-pensionskonsult
    http://www.yhguiden.se/utbildning/campus-i12/energieffektiv-driftteknik-foer-fjaerr-och-kraftvaermeproduktion

    Jag hoppas mitt svar blir till hjälp för dig!
    Återkom gärna om du kommer på fler frågor.
    ANNA
    Ett annat exempel kan du se på http://www.fragasyv.se/info/sjukskoeterska-efter-vo
    hur man blir behörig att söka till Sjuksköterska direkt efter Vård&omsorgsprogrammet

    Frågor och svar

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga