Andreas 24 år
  Jag har intensivt letat runt för att hitta en passande utbildning/yrke. Yrken som intresserar mig uppgiftsmässig är: Låssmed, Vindkraftstekniker, Teletekniker, Kyltekniker och snickare mfl. problemet är att alla dessa yrken verkar ha/har en hög social interaktion, vilket är något jag inte klarar av och inte kan lära mig att klara av.

  Efter att ha studerat programmering en tid (som erbjuder en del positioner utan social interaktion), så verkar istället min låga IQ utgöra en problematik. Nu står jag handfallen.
  • Andreas Jag tänker att det måste väl finnas en del yrken som är vedertaget kända för sin låga sociala interaktion...
  • Julia Inom de flesta yrken beror det väldigt mycket på vilken arbetsplats man "hamnar på".
  • Ludmila

   Hej, jag fick nu svar från en specialpedagog som jobbar på en gymnasieskola; var god läs hennes svar:
   "...det går inte att svara generellt på vilket yrke som passar en person med låg IQ eftersom det beror på personlighet, intresse och övriga styrkor, men generellt brukar yrken där det krävs högskoleutbildning gå bort. Om hen har en utvecklingsstörning brukar det gå att få hjälp via LSS att hitta lämplig arbetsplats/sysselsättning. När det gäller bristande social kompetens så skulle jag säga att många arbetsplatser kan passa. Man bör kanske undvika arbetsuppgifter med mycket kundkontakt, men kollegor/ledning borde kunna ha förståelse & se till personens kompetens snarare än sociala förmågor. I en butik skulle man t.ex. kunna jobba på lagret, med beställningar o.s.v. Som hantverkare/snickare skulle man kunna jobba med diverse projekt så länge någon annan sköter kundkontakten. Även många tekniska jobb inom IT borde fungera utan att behöva ha allt för mycket sociala kontakter utanför det egna företaget. Många jobb kan ju också skötas via nätet idag, t.ex. e-handel-företag eller kundtjänst, oftast kan det vara lättare att vara socialt kompetent via en dataskärm istället för i verkliga livet.  

   ang. kunna lära sig bli "socialt kompetent" (utveckla strategier)
   Det går att memorera hur många sekunder det är lämpligt att titta någon i ögonen eller vilka fraser som förväntas i olika situationer. Ett knep är ju också att föra konversationer skriftligt istället för muntligt. Då kan man fråga om hjälp om man är osäker på hur man borde svara. Alla kan utveckla strategier för att fungera i de sammanhang man finns till vardags."

  • Ludmila

   Har också förslag på följande yrken där man inte behöver besitta så stor social kompetens: byggnadsarbetare & lastbilschaufför.

  • Kristoffer

   Hej Andreas!
   Jag har läst dina frågor och även de olika kommentarer som ges och ser att du formulerarar dig mycket väl. Är det din egen bedömning att du har brister i social förmåga och att du skulle ha begränsad IQ (som du skriver)..?
   Jag själv har aldrig passat i traditionell inlärningsmiljö (skolan) utan startade ganska snabbt eget företag. Där fick jag utrymme att testa mina ideér i verkligheten och det har passat mig utmärkt.
   Min uppfattning är "social kompetens" och liknande förmågor är mycket svårt att mäta - om du umgås med personer som har liknande intressen och tankeksätt som du så kan jag tänka mig att dialogen fungerar ganska bra, eller? Jag tror det är samma sak när det gäller din uppfattning om "låg IQ". Gör du något som intresserar dig så finns alla möjligheter att utvecklas inom det området. Försök tänk om Andreas och se inte bara dina uppfattade begränsningar utan försök se möjligheter och att det kan vara spännande att utmana sig själv! Pröva och se vad som händer, vad är det värsta som kan hända..? Ett eventuellt misslyckande kan vara en mycket bra och användbar erfarenhet Andreas, glöm inte det!

  • Andreas

   Hej Kristoffer,

   jag förstår vad du menar, men min sociala förmåga är katastrofal och jag tycker bara inte om att vara bland människor mer än nödvändigt, även om vi skulle ha liknande intressen. Jag har ingen inspiration överhuvudtaget och skulle behöva relativt enkla och repetitiva arbetsuppgifter, vilket går emot att starta eget. Min IQ (under medel) är för låg för att bli en någorlunda duktig programmerare om man kombinerar det med min låga motivation. Misslyckanden påverkar också ekonomin, vilket gör det svårt att se möjligheterna.

  • Anna Mitt råd är att du frågar på Arbetsförmedlingen om möjlighet att göra en Arbets-psykologisk utredning för dig. En sådan utredning skulle visa på vilka realistiska möjligheter på arbetsmarknaden som finns för dig.
  Läs alla kommentarer

  5 Svar

  Milla SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Andreas,

  min första tanke är att föreslå att du på Arbetsförmedlingen frågar efter en Arbetspsykologisk utredning >>.

  Min andra tanke är att du bokar tid hos Studie- och yrkesvägledare på komvux i din kommun och hos arbetsvägledare på Arbetsförmedlingen.

  Du är också mycket välkommen att se information om många olika yrken på www.framtid.se - där finns det beskrivningar av över 2.000 yrken.

  • Andreas

   Det som tråkigt med www.framtid.se är att det inte står i beskrivningen vilka yrken som inte kräver hög social kompetens/interaktion, endast tvärtom: site:framtid.se "social kompetens"

  • Julia

   Du kan kanske hjälpa oss att hitta vilka yrken som inte kräver socialkompetens... . Oavsett vilket yrke man "tittar på", finns det många exempel på att "på den här arbetsplatsen" så samarbetar man i team och/eller har med kunder att göra... och hitta var man inte behöver kunna göra det är mycket svårt. Kom på att Författare >> och Manusförfattare >> - kanske inte behöver ha socialkompetens. Du kan producera en bok eller manus alldeles på egen hand, men sedan gäller det att "sälja" den, få betalt för manuset. Och så också Översättare >> - man kan översätta texter från ett språk till ett annat alldeles på egen hand, men det gälle också att kunna få uppdrag och sedan hantera de eventuella klagomålen - om kunden som beställde översättning kanske har "synpunkter" (det finns ofta olika sätt att översätta samma mening på - och du och kunden kan ha olika uppfattningar om vad som är rätt).

  • SYV-besökare Att praktisera inom olika områden som eleven kan vara intresserad av är den bästa vägen.. Jag arbetar med praktik för ett antal elever ur den kategorin och många hittar sin sysselsättning genom praktik. Platser inom handel, vaktmästeri, kök, odlingar är bra områden.. Hälsar!
  Julia SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Andreas,

  titta gärna på bland annat följande yrken:
  städare-lokalvårdare - här tänker jag att det borde gå att hitta en arbetsplats där man städar under de tider där ingen annan är inne i lokaler (t.ex tidig morgon, sent på kvällen - efter kontorstid eller på nätterna);

  diskare - här tänker jag om man jobbar i köket där alla i köks-teamet vet om och accepterar att du inte vill (eller kan) umgås med dem, utan endast vill utföra ditt arbete;

  steriltekniker - finns yrkeshögskoleutbildningar som förbereder inför detta yrket; det borde inom det yrket vara möjligt att hitta arbetsplatser där man ej behöver vara social.

  • Andreas "trivs med att arbeta i team" enligt: vardyrkeshogskolan.se (steriltekniker)
  • Julia Har du själv några förslag på yrken där socialkompetens ej krävs? I de flesta yrken ska man ha på ett eller annat sätt med människor att göra... och då är det en stor fördel att kunna samarbeta. Har du varit i kontakt med Arbetsförmedlingen? Vad säger AF om vilka yrken som ej kräver socialkompetens?
  SYV-besökare Syv SYV

  Hej Andreas,

  du ställer en intressant och viktig fråga, tycker jag.

  Dock, är det rätt svårt att ge svar. :(

  Jag kontaktade en Arbetsförmedlare med en liknande fråga och fick då följande svar:

  "Du kan testa att göra våra tester intresseguiden och självskatta dina kompetenser och svara på frågorna utifrån hur en person med de förutsättningarna skulle svara, exempelvis kanske inte vill arbeta i grupp etc, Skickar en länk till vart du hittar testerna, en av dem är lite längre ner på sidan så du får scrolla; det kan även variera vad en sökande kan passa som då det är så måna olika faktorer att ta hänsyn till, för de med olika funktionshinder som även kan vara intellektuella, så brukar AF kunna erbjuda hjälp med anpassning av redan befintliga yrken på marknaden, AF brukar även samarbeta med Samhall som har en hel del olika tjänster som de erbjuder som kräver olika mycket utifrån social och fysisk förmåga samt olika nivåer av intellektuella utmaningar, så spana gärna in även deras sidor och se hur de arbetar med just den gruppen arbetssökanden...

  här är länken.

  Lycka till!"

  Liselotte Johansson SYV på GymnasieGuiden

  Hejsan,

  jag tänker på jobb inom programmering, statistik eller någon form av produktion i fabrik är exempel på områden där social kompetens inte är det viktigaste utan att specialistkompetensen är det mest centrala. Visserligen är det även ibland team som arbetar även inom dessa områden men det kan finnas mer individuella tjänster.
  Vänligen
  L.

  Anna SYV SYV på FrågaSYV

  Hej,

  lite exempel på yrken i allmänhet där man inte har så mycket kontakt med folk:  Nattvakt, processövervakning, skogsmaskinförare, lastbilsförare, översättare (översätta texter), trädgårdsarbetare, lantbruksarbetare (t.ex stallarbetare eller avbytare), kreativa yrken där man utövar yrken hemma ex författare, konstnär etc, yrken där man arbetar hemifrån och via dator, utveckla datasystem osv.

  I de flesta yrken finns det alltid människor man ska ha kontakt med på ett eller annat sätt. Har man normal IQ men social fobi så kan det ju tänkas att man kan öva upp sina sociala förmågor via t ex terapi (KBT) mm.

  Frågor och svar

  • Lilly 16 år

   Byte till distansutbildning?

   Hej! Jag studerar just nu på samhällsprogrammet första terminen. Jag trivs inte i klassen och funderar på att söka in på Korrespondensgymnasiet till vårterminen. Jag har några frågor kring att studera på distans: - Behöver jag kontakta min hemkommun och få ansökan godkänd av dem? - Försämrar...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Adam 16 år

   Kommer jag få F på den här kursen?

   Jag har precis börjat gymnasiet och vi hade vårt första matte prov ett par veckor sedan. Jag och några andra nådde knappt E och vi är F varnande. Jag vet själv att jag kan det vi har gått igenom men det var mitt första gymnasieprov och jag var väldig nervös. Våran lärare sa att vi kommer ha 4...

   Julia SYV: Hej Adam, jag antar att du läser på teknik- eller på naturvetenskapsprogrammet och det är i kursen matematik 1c som ni ska ha kursprov i november, stämmer det? Betyget sätts på Hela... Läs hela svaret
  • Mariam 18 år

   Gymnasiearbete inom teknik, design och produktutveckling?

   Hej Jag ska påbörja ett gymnasiearbete men vet inte riktigt vad jag ska skriva om. Behöver lite tips. Jag går teknikprogrammet med design och produktutveckling som inriktning. Hade en ide om att skriva om hur vardagliga produkter/webbsidor bäst bör designas utifrån människans behov, men det är...

   Julia SYV: Hej Mariam,SYV är inte experter på teknik eller på Gymnasiearbete, men vi kan ju också ha lite idéer och förslag, precis som "vem som helst". Glöm inte... Läs hela svaret
  • Linda 22 år

   På vilka olika sätt kan man arbeta med hjärtat i fokus?

   Hej! Jag undrar vilka olika yrkestitlar det finns om man vill arbeta med hjärtat i fokus. Jag undrar även vad dessa yrkestitlar innebär i arbetet med hjärtat i fokus. Jag vet ex. att det finns de som gör arbetstester, men jag vet inte vad titeln är för dem. Sedan finns det självklart...

   Julia SYV: Hej Linda,Specialistläkare som är specialist just i "hjärtefrågor" heter Kardiolog, och du fick tips i en kommentar om yrket Perfusionist, och det finns givetvis även andra... Läs hela svaret
  • Sofia 18 år

   Vilket ämne ska man välja till gymnasiearbetet?

   Hej! Jag går sam-beteende programmet sista året och ska börja på mitt gymnasiearbete. Det som är svårt just nu är val av ämne då jag vill välja en metod som är relativt enkel att använda. Jag är intresserad av att undersöka exempelvis reklamfilmer/ reklamaffischer/ loggor/ valaffisher, för...

   Julia SYV: Hej Sofia,frågeställningar måste utgå från Temat för GA och metod väljs utifrån frågeställningar: alltså du vill ju Svara på de... Läs hela svaret
  • vinitha 23 år

   Vård och omsorg utbildning ?

   Hej! Jag undrar måste man gå i Vård- och Omsorgsprogrammet innan man studerar till undersköterska? Är det så för att man ska lära sig grunden? Vad händer då om man har pluggat i Handel. Hur går det till med för vuxna som vill studera till undersköterska? Finns det alternativ istället för...

   Julia SYV: Hej,undersköterska är i Sverige ännu ett av de icke-reglerade yrken, alltså arbetsgivare får anställa vem de bedömer klarar av jobbet, alltså med vilken tidigare utbildning som helst. Har... Läs hela svaret
  • A 16 år

   Yrket robotingenjör?

   Hej! Vad måste man vara bra på och vad gör man i yrket, robotingenjör? Vet inte exakt om det heter så men undrar även om vilket land som är bäst till att plugga inom robotik:)

   Julia SYV: Hej A, vilket land som just nu är ledande inom Robotik kanske inte är samma land som är det om några få år; situationen kan förändras snabbt.i en kommentar till din fråga fick du tips... Läs hela svaret
  • A 16 år

   Antagningen hos KTH?

   Hej! Jag är en tjej som går i teknik och är intresserad utav robotik och vill senare börja i KTH. Ungefär vad för betyg ska man ha?

   Julia SYV: Hej A, utbildningsutbud, behörighetskraven och hur höga betyg som kan ge plats på utbildningar förändras; det är inte konstant, om om du är 16 år idag, kommer du söka till eftergymnasiala... Läs hela svaret
  • Mimosa 15 år

   Vill inte gå ekonomi men kan jag bli jurist?

   Hej! Jag går i nian nu och har från början tänkt gå natur sen jag lärde mig vad gymnasium var. Men nu när vi får mer information från vår SYV om alla olika linjer blir man ju lite tveksam. Jag är väldigt intresserad av juridik men är inte helt hundra på vad jag vill inför framtiden. Jag har...

   Julia SYV: Hej!behörig till juristprogrammet som är en 4,5 år lång heltidsutbildning på universitetet (så är det i alla fall i Sverige idag), kan man bli på i princip vilket... Läs hela svaret
  • jessica 17 år

   Läsa nivå 1 eller 3?

   Jag tänkte tenta av modersmål snart men är lite osäker på vilken nivå jag kommer att tenta. så min fråga är: sen i arbetslivet och framtiden eller universitet, kommer det vara ett plus för mig om jag har betyg i modersmål nivå 3 och uppåt eller spelar det ingen roll?. Eftersom att jag tänkte...

   Anna SYV: Inom ämnet Modersmål finns det i Sverige idag tre kurser: modersmål 1, modersmål 2 och Aktiv tvåspråkighet. Menar du att du vill tenta av Aktiv tvåspråkighet?
  • lina 19 år

   skillnad mellan civilingenjör arkitekt och arkitekt?

   Hej! Jag undrar vad som är skillnaden mellan civilingenjör arkitekt och vanlig arkitekt? Det ända jag vet är att civilingenjör arkitekt har lägre intagningspoäng än arkitektur programmet.

   Anna SYV: Civilingenjörprogrammen är på fem år; andra arkitekturutbildningar kan vara kortare. Arkitekt är i Sverige möjligt att bli även genom studier på... Läs hela svaret
  • Evelina 27 år

   Studera basår distan?

   Heej jag heter Evelina och har inte riktiga betyg från gymnasiet då jag inte gick ut med fulla betyg. Jag har testat att plugga komvux 2 gånger men misslyckat då jag mådde väldigt dåligt. Nu ska jag på mammaledighet och vill testa att plugga ett basår så jag eventuellt kan plugga vidare. Kan jag...

   Anna SYV: Om du menar basår på komvux, då vänder du dig till komvux i den kommunen där du är folkbokförd. Detta gäller även om du vill läsa på distans.
  • Lema 19 år

   Blir man mer konkurrenskraftig med fler ansökningkvoter?

   Hej! Har hört talas om att vid reservantagning till högskola/universitet först går på antal ansökningskvoter man är med i. (BI, BII, HP osv). Alltså oberoende av poängen utan enbart antal kvoter man är med i. Och ifall det är flera som är med i samma antal ansökningskvoter går man sedan på...

   Anna SYV: Det är inte säkert det blir reservantagning till läkarprogrammet pga alla antagna i urval 1 kanske tackar jag till sina platser.Om det blir reservantagning, då kan man vara aktuell... Läs hela svaret
  • Samuel 19 år

   Ingen prövning, vad ska man göra?

   Har fyra ämnen som jag vill göra en prövning på; mekatronik, energiteknik och 2 IT ämnen, men ingen kommun erbjuder de kurser och min gamla skola kunde ej ta emot mig då de har fullt upp. Vad kan man göra? Jag behöver höja dessa ämnen för att kunna komma in på universitetet

   Anna SYV: Skolverket säger att prövningar måste erbjudas i de kurser, i vilka finns pågående undervisning; och du som inte längre är gymnasieelev får göra prövningar i hela... Läs hela svaret
  • Rakibul 22 år

   Reell kompetens ?

   Hej! Jag undrar om man studerar och jobbar parallell mer än 3 år tillgodo räknas dess tider till reell kompetens ?

   Julia SYV: Hej,villkor för att kunna bli bedömd som behörig (grundläggande behörighet) till högskola/universitet - finner du på Antagning.se/sv/Det-har-galler-for-dig-som-gatt/En-annan-väg och enl. som vi... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga