Lova 20 år
  Hej, jag ska välja gymnasium om en månad ungefär, men jag kan inte bestämma vad jag ska välja! Jag är intresserad av att bli stylist inom antingen inredning eller kläder. Vilken linje ska jag välja då? Har tidigare funderat på natur men det känns inte riktigt som de passar. Vill helst gå en lite bredare linje än t.ex hantverksprogrammet.
  • Brendan Hej! Kolla även Teknikprogrammet med inriktning Design- och produktutveckling. Vet inte om det passar, men värt att kolla upp :)! Lycka till med framtida studier :)! MVH,
  • Anna Tack Brendan för din kommentar! Det skadar inte att kika på TE, inriktning Design-och produktutveckling http://www.gymnasieguiden.se/program/TE/design-och-produktutveckling - det har du rätt i.

  1 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Lova!

  Det finns 24 olika gymnasieprogram. Av dem 5 stycken IM, för obehöriga till nationella program och IB - som är det internationella programmet. Då återstår det 18 program och av den 6 - högskoleförberedande och 12 - yrkesprogram. Du kan läsa info om alla program på http://www.gymnasieguiden.se 

  Om du vill kunna jobba direkt efter gymnaiset, då är det ett av de yrkesprogrammen som jag rekommenderar i första hand.

  De högskoleförberedande - gör just det, förbereder för högskola. Det är svårt att få jobb direkt efter ett högskoleförberedande program.

  Det är stor konkurrens om jobben inom yrkesområde: stylist inom inredning eller kläder. Det krävs stor konstnärlig talang och kontakter inom branschen för att lyckas inom de yrkesområdena.

  Jag råder dig att läsa på om yrkena:

  Inredningsarkitekt

  Rekvisitor-och-attributor

  Mönsterkonstruktor

  Klädesdesigner

  Grafisk formgivare

  och även på andra yrken som du finner på www.framtid.se

  Titta lite extra på Estetiska programmet, inriktning bild-och-formgivning och/eller inriktning Media.  

  Du skriver att du vill gå en lite bredare linje än t.ex hantverksprogrammet. Fördelar med ett yrkesprogram är flera: 

  - du lär dig ett yrke och kan få jobb direkt efter gymnaiset

  - du kan läsa som Lärling och bl a ha rätt till 1000 kr. extra i månaden från CSN under gymnasietiden

  - du kan välja läsa kurser för grundläggande behörighet till högskola (svenska 2, 3 & engelska 6) eller låta bli, dvs inte läsa dem. I så fall kan du komplettera efter gymnaiset - på komvux eller genom att göra prövningar.

  Jag hoppas mitt svar blir till hjälp för dig inför ditt beslut om val till gymnasiet! Logga in på Mitt Gymnasieval och du får mycket extra hjälp där.

  Lycka till!

  ANNA

   

  Hej igen, du skriver att Naturvetenskapsprogrammet inte riktigt "passar" men du skriver inte varför. Om det är för svår matte, fysik och kemi som inte riktgit känns bra att välja läsa, då är inte Teknikprogrammet ett bra alternativ heller, för där läser man lika mycket matte som på NA, och det är det avancerade c-spår i matten som läses samt att man läser kemi och fysik som obligatoriska kurser även på Teknikprogrammet. Men du får gärna kika på TE, inriktning Design-och-produktutveckling men tänk på att det är ett högskoleförberedande program och att tanken är att man läser vidare på högskola eller yrkeshögskola, dvs det kan bli svårt att få jobb direkt efter gymnasiet.

  Frågor och svar

  • Ali 23 år

   Hur mkt höjs snittet i fysik 1a?

   Hej. Jag hade betyget E i fysik 1a i gymnasiet (2017) och gjorde prövning i det och fick betyget C. Hur mkt ändras snittet?(0.1, 0,2, osv...) Har 13,85 som meritvärde om jag bortser från 2,5 meritpoäng.

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Rebecca 19 år

   Hur lång är introduktionen till distanskurser?

   Hej! Jag planerar att läsa en distanskurs, halvfart, läsåret 20/21 som ”sabbatsår”. Hur lång är introduktionen i starten? Träffas man flera dagar eller är det endast en med upprop och sådant?

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • S 16 år

   Modersmål på gymnasiet?

   Hej! Jag undrar om betyget i modersmål 1 spelar någon roll (för exempelvis ansökan till universitet) om man läser utökat och byter ut modersmåls-betyget mot betyget i en annan kurs? Är det möjligt att hoppas av / sluta på kursen modersmål 1?

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • A 16 år

   Måste man välja inriktning?

   Hej! Jag ska söka till samhällsvetenskapsprogrammet och man kan välja ”utan inriktning”, ”beteendevetenskap” eller ”samhällsvetenskap”. Vad händer om man väljer utan inriktning?

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Sofia 20 år

   Kommer min merit att gå upp?

   Hej, Jag har läst samhällsvetenskap och funderar på att läsa naturvetenskapligt basår. Om jag sedan söker ett program på universitet som kräver naturvetenskap får jag meritpoängen för basåret jag läst? Hoppas ni förstår vad jag menar. Kommer min merit att gå upp?

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Ceren 20 år

   Osäker mellan två val?

   Hej, har ni tips på hur man kan gå tillväga om man har två utbildningar/yrken i tanken, och båda låter lika bra och är alltså "lika högt" för dig, men du har ingen aning om vilken du borde ta och hur du ska tänka? Har gjort personlighetstester och yrkestester och allt möjligt men får ändå upp...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Sofia 20 år

   Tips på hur jag kan gå tillväga?

   Hej. Jag har gått ut gymnasiet och jag gick samhällsvetenskapliga programmet. Nu i efterhand så har jag funderat och jag är mer intresserad av att plugga någonting inom naturvetenskap. Har ni tips på hur jag kan göra för att plugga de ämnen som behövs? Vad är smidigast? Känns ganska jobbigt...

   Anna SYV: Hej Sofia,naturvetenskapliga kurser som t.ex fysik1 och 2, kemi 1och 2, biologi 1och 2 samt matematik (upp till matte 4) kan man komplettera påKOMVUXpå en folkhögskolapå naturvetenskapligt basår... Läs hela svaret
  • Felix 21 år

   Bli elektriker lärling ?

   Hej! gick ut gymnasiet sommaren 2018 och har sedan dess jobbat som nätverkstekniker med endast svagström. Har varit med några gånger och installerat eluttag också men mestadels jobbat med svagström. Har en fråga ifall jag skulle kunna börja som Elektriker Lärling med min utbildning jag har och...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • George 16 år

   Naturvetenskapsprogrammets inriktning?

   Hej SYV, Vad är det för skillnaderna på natur inriktningarna (NaNatur och NaSam)? Vilka ämnen läser, vad kan man läsa vidare med de och andra skillnader?!

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • George 16 år

   Byta gymnasium?

   Hej SYV, Jag undrar om jag kan byta gymnasium men ändå i samma linje efter den första terminen? Alltså tillexempel om jag byter gymnasium i samma kommun också (Botkyrka) och väljer samma linje (Naturvetenskapsprogrammet).

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • felicia 24 år

   Vilken behörighet krävs till specialist undersköterska?

   Hej! Jag är utbildad undersköterska. 1500p. Via en vuxenutbildning. Och har fast jobb som detta i min kommun. Men det enda betyget jag har ifrån "vanliga" gymnasiet är i svenska 1. Betyder det att jag inte är behörig till yrkeshögskola? Jag vill nämnligen utbilda mig till specialist uska. Hur...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Andreas 16 år

   Hur gör jag ett individuellt val?

   Hej. Jag undrar hur man gör ett individuellt val till gymnasiet. Historia 1a2 i mitt fall

   Milla SYV: Om din gymnasieskola kan erbjuda läsa den kursen, borde SYV på skolan skriva in den i din individuella studieplan; gå prata med SYVen om det.
  • Emil 20 år

   Jag behöver matematik 3c för behörighet men kan ej söka det på komvux?

   Hej! Jag ska hålla mig kort och konsist. Jag har godkänt betyg i matematik 3b men programmet jag vill studera på högskolan kräver 3c som behörighet men när jag försöker söka matematik 3c på komvux så blir jag ej antagen eftersom jag redan har godkänt betyg i matematik 3b. Måste jag läsa...

   Milla SYV: Du kan läsa matte 4; du kan också se om du kan göra prövning i matte 3c och du kan  vända dig till rektorn på komvux för att förklara... Läs hela svaret
  • Sara 19 år

   Universitetsutbildning?

   Hej, Jag läser tredje året på gymnasiet, samhällsvetenskapliga programmet. Snart ska jag söka universitets utbildning, och områdena som intresserar mig är ekonomi och administration, ekonomi, juridik och ledarskap. Problemet är att när jag har tittat på yrkena som faller under de här...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Adi 29 år

   Matte 2b F i betyg?

   Hej! jag är intresserad av ett program på högskolan och det krävs matte 2 i programmet. min fråga är vad händer om jag får F i kursen? får jag ansöka till programmet även om jag får F i matte 2? ellermåste jag får minst E för att bli behörig till programmet?

   Milla SYV: Det krävs godkänt betyg- alltså E eller högre. 

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga