Oliver 24 år
  Hej!

  Har länge velat mellan Arkitektur, Civilingenjör, Högskoleingenjör mfl. Utbildningar som kräver högre betyg. Gick ut gymnasiet med 15 inklusive meritpoäng och har gjort högskoleprovet flera gånger med lågt resultat (0,4 -> 0,7 -> 0,6) Inget vidare men samtidigt har jag inte pluggat in för det och mina kunskaper i matematik är bristande då jag hade svårt att koncentrera mig i skolan pga min funktionsnedsättning.

  Min fråga är hur man ska prioritera? Har redan gått basåret och inte klarat det pga min funktionsnedsättning och bristande förkunskaper. Har nu fått en möjlighet att läsa om matten från Matematik 1 för att få en bättre grund.

  Min ide är att få så bra betyg i matten som möjligt genom Komvux och sedan om jag vill fortsätta med matten då söka till basåret igen för att därifrån söka vidare till Högskola genom HP / garantiplats... Behöver tekniskt behörighet (Matte 3, Fysik 2 och Kemi 1) samt pröva upp ett antal betyg (troligtvis många) eller höja mitt HP betyg för att komma in på en teknisk utbildning.

  De har gått 5 år sedan jag gick ut gymnasiet, har tidigare satsat på Högskoleprovet utan att höja mig särskilt mycket. Har gått basåret utan att klara det. Studerar nu på Komvux för att bli bättre på matte vilket hjälper mig på Högskoleprovet och i framtida studier. Hur ska man tänka för att komma dit man vill när man är osäker om det är de man vill?

  1 Svar

  Milla SYV SYV på FrågaSYV

  Behörighet till Högskole- och Civilingenjörsprogrammen inkluderar även Matematik4.

  Om man inte är behörig, hjälper det inte att få högt resultat på högskoleprovet för att obehörig deltar inte i konkurrensen; därför måste första prioritet bli att skaffa sig Behörighet.

  Att läsa matte från matte 1 tycker jag är en mycket bra idé!

  Jag vill också tipsa om andra utbildningar. Ex kan det finnas intressanta för dig utbildningar inom yrkeshögskola. Kika gärna på yh Arkitektur-visualisering

  Det finns också många byggnadsingenjörs utbildningar inom yh, ex./byggnadsingenjor-mark-och-vatten-nackademin-uppsala

  • Oliver

   Okej tack för snabbt svar. Omformulerar min fråga till: är det värt att satsa på att göra prövningar för att höja gymnasiebetyg eller bara satsa på Högskoleprovet? Det här är andra prioritet efter jag fått min behörighet. Tack för tipsen, ska läsa mer om YH. För att få behörighet vad skulle du rekommendera - Komvux eller Tekniskt Basår? 

  • Milla Gör både och: högskoleprovet kan man göra två ggr om året och kostar 450kr per gång ; prövningar är svåra att hitta var man kan anmäla sig och kostar 500kr per försök. Det finns inga förbud mot att göra båda saker samtidigt.
  • Oliver

   Så de ena kan vara till fördel för det andra? Kan tänka mig att höja betyg och göra prövningar är en stor tidsinvestering likaså att förbereda sig för Högskoleprovet. Behöver höja mig med minst 0,6 på Högskoleprovet. Har gjort de flera gånger utan förberedelser och inte höjt mig speciellt mycket.

   För att sammanfatta min plan: 
   Behörighet: 
   1. Läsa Matte 1 till 4 (Komvux) 2. Läsa Kemi 1 och Fysik 1 till 2 (Basår eller Komvux) 

   Betyg: 

   1. Göra Högskoleprovet vid varje tillfälle och förbereda med gamla prov mm. 

   2. Höja gymnasiebetyget för att konkurrera i BLL - genom att pröva bla Idrott och hälsa 2, Engelska 7, Naturkunskap 2, Svenska 3 och få A i dom för att höja mitt snitt.

   3. Komma in på utbildningen via Garantiplats efter basår eller HP eller BLL (GY) 

    

   Hur menar du med att prövningar är svåra att hitta?...

  • Milla Det är många som vill göra prövning och det är lärarbrist; prövningstillfällena är därför få och blir uppbokade mycket snabbt.
  • Oliver Okej, Så egentligen är Högskoleprovet ett bättre val om man vill höja betyget mycket?
  • Milla Att anordna prövning kostar mycket mer än den avgiften på 500kr som får,som max, tas ut. Kommunerna har därför inte råd att erbjuda många prövningstillfällen. Vi känner till fall då folk inte lyckades hitta var de kan göra prövning.
  • Milla

   Högskoleprovet påverkar inte betygen.

   Med resultat av högskoleprovet prövas man i HP-urvalet, och på så sätt får ännu en chans att komma in på en högskoleutbildning.

  Läs alla kommentarer

  Frågor och svar

  • Mohamed 19 år

   Att plugga till högskoleingenjör men sedan byta till civilingenjör?

   Hej! Tänkte söka till Civilingenjörsutbildningen i Samhällsbyggnadsteknik på Chalmers nästa år, dock ligger mitt meritvärde precis på gränsen där jag exempelvis 2018 hade kunnat komma in medan i år låg det lite för högt. Det finns dock en 3-årig högskoleingenjörsutbildning med samma inriktning...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Sofia 18 år

   Hoppa av eller inte? Gå på folkhögskola?

   Hej! Jag går tredje året på Naturvetenskapsprogrammet med inriktning Samhällsvetenskap och har genom hela min gymnasietid haft det extremt jobbigt med min mentala hälsa och under den senaste tiden haft det ännu svårare än normalt. Jag har...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Leo 19 år

   IT-Forensiker utbildning efter avhopp grån gymn?

   Hej! Planerar att gå en utbildning som ger titeln IT Forensiker. Hoppade av gymnasiet efter två år, blev klar och godkänd i alla kärnämnen. Om jag ska läsa upp betygen på komvux eller folkhögskola, hur går jag till väga när det är dags att söka in? Vem kontaktar jag för att få mina...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Elev x 17 år

   Två flugor i en smäll?

   Om jag studerar till apotekare kan jag då läsa en kompletterande pedagogisk utbildning för att sedan arbeta som gymnasielärare i kemi? Jag tänkte om jag i framtiden skulle "tröttna" på att arbeta som apotekare att jag då "smidigt"...

   Julia SYV: Hejsan,är det lärarbrist, kan man få jobba som lärare även utan legitimation och utan lärarexamen, tyvärr... Bra att du vill bli Behörig lärare.Som reglerna för behörighet till... Läs hela svaret
  • Martin 21 år

   Kan jag utbilda mig till neurokirurg, isåfall hur?

   Hej! Under gymnasiet studerade jag på det Estetiska programmet med inriktning musik men jag har nu blivit intresserad av studera till läkare specialiserad inom neurokirurgi. Vid tiden som jag skriver detta är jag 21 år och undrar om det finns någon möjlighet...

   Julia SYV: Hej Martin, Neurokikurger är en sort Specialistläkare som i grunden är - Läkare. Du måste därför skaffa dig läkarexamen, till att börja med och för det... Läs hela svaret
  • Anders 22 år

   Yrkesprogram på Komvux?

   Hej, Kan man läs 100 poängs kurserna i historia, naturkunskap, religionskunskap samt samhällskunskap i en yrkesförberedande gymnasieexamen?

   Julia SYV: Hej Anders, på den frågan blir det Olika svar, beroende på om det är examen från gymnasieskola ELLER från komvux.Jag ser att du är 22 år och jag tror därför att din fråga... Läs hela svaret
  • Anders 22 år

   Yrkesexamen på Komvux?

   Hej, Kan Svenska 2 eller Svenska 3 ingå i en yrkesförberedande gymnasieexamen?

   Julia SYV: Ja, både svenska 2 och svenska 3 får ingå i yrkesförberedande gymnasieexamen.Och också engelska 6 också får ingå; detta pga alla har rätt att i sina examensbevis ha kurser för grundläggande behörighet till högskola.
  • Anders 22 år

   Gymnasieexamen på komvux?

   Hej, Jag har läst 1300 poäng som får ingå i fordonsprogrammet, samt de 500 som måste ingå i en yrkesexamen, vad mer behöver jag göra för att få en gymnasieexamen ifrån Komvux?

   Julia SYV: Hej Anders,totalt behöver man 2400 betygsatta poäng för examen från komvux. om du idag har 1800, behöver du läsa ännu 600 poäng; Du måste ha Godkänt betyg i examensarbete. De 100p. i GA... Läs hela svaret
  • Pary 20 år

   Kan man plugga biologi 1 på basår fast man saknar biologi grund?

   Jag saknar betyg på biologi-grund men tänker att söka till basår på vår och läsa bilogi 1. Kan jag läsa bilogi 1 även om jag saknar betyg på biologi grund från grundskolan?

   Julia SYV: Hej Pary,VAR: på komvux eller på högskolan/universitetet - eller på en folkhögskola, kanske, som du vill söka till basår?Basår finns inom olika skolformer och det kan vara olika antagningsvillkor - inom de olika formerna.
  • Anton 16 år

   Biologi 2 på teknikprogrammet?

   Jag skulle vilja plugga på SLU efter gymnasiet, utbilda mig till jägmästare. Finns det något sätt man kan läsa biologi 1 & 2 på? Jag har kollat runt lite, men jag hittar inget svar?

   Milla SYV: Biologi 1&2 får på teknikprogrammet läsas som programfördjupning, vilket du kan se i Programplanen för TE
  • Vendela 21 år

   Hur påverkas meritpoäng av prövning & hur räknas poäng för extra kurs?

   Hej! Jag undrar om man får behålla sina meritpoäng om man gör en prövning i ett meritämne (t ex moderna språk eller engelska 7) som man läst och fått godkänt i på gymnasiet? Räknas dessa meritpoäng som man tidigare...

   Milla SYV: För att ge rätt svar måste man veta om du har Examensbevis och vilka kurser krävs för Särskild behörighet till den högskoleutb som du vill... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga