Wilma 21 år
  Hej!
  Mitt problem är att jag är osäker på vilket program jag ska välja. Jag skulle vilja bli psykolog, tolk eller stylist. Det står alltså mellan humanistiskt eller hantverks med inriktning stylist. Jag ska dock plugga vidare efter gymnasiet oavsett vilket program det blir. Jag undrar om man kan lägga in psykologi, naturkunskap 1+2 och matte 2b ifall man går hantverks? Har HV programmet moderna språk? Hur många språk/vilka språk kan man som max läsa om man går inriktning språk på humanistiska, och kan man då lägga till psykologi eller måste man då gå kultur?

  1 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Wilma!

  Du undrar om vilka kurser man får läsa på olika gymnasieprogram och det är inte så lätt att svara på, därför att en del kurser är Obligatoriska på olika proram och en del är valbara och av de valbara så är det varje gymnasieskola som bestämmer vad en elev på just den skolan får välja - därför att skola har begränsade möjligheter vad det gäller behöriga lärare, lokaler, schemat (undvika schemat-krock) och andra praktiska omständigheter.

  Du får gärna titta på Programplan för Humanistiska programmet här >>> och du ser att en kurs Psykologi 1 ingår som en obligatorisk kurs i inriktningen Kultur. Det betyder att du garanterat får läsa den kursen. 

  Programplan för Hantverksprogrammet finner du här >>> och det är endast de kurser som är obligatoriska för ett visst program och en viss inriktning inom programmet som man garanterat får läsa. 

  I varje programplan under Programfördjupningar - ser du en lista på vilka kurser som man får läsa på just det programmet som programfördjupande.

  På alla program väljer eleverna 200 poäng = två stycken normalstora kurser Individuellt val. Det är "vilka som helst kurser" men man kan inte läsa en kurs som inte kommer att erbjudas på just den gymnasieskola som du kommer att gå på. Behörig lärare måste finnas och tillräckligt stort antal elever måste välja läsa den valbara kurser för att annars så skulle det bli individuell undervisning eller undervisning i en liten grupp och det har inte skola råd med, det blir för dyrt.

  För att kunna söka utbildning till Psykolog på universitetet, behöver man inte läsa psykologi på gymnasiet. Behörighet till Psykologprogrammet är Matematik 2 och Samhällskunskap 2b. Dessutom måste man alltid till alla högskoleutbildningar ha Grundläggande behörighet. 

  På högskoleförberedande program är Grundläggande behörighet "inbakad" på så sätt att alla kurser är obligatoriska som ger Grundläggande beh. På Hantverksprogrammet, som är ett yrkesprogram, behöver du välja läsa kurser för Grundläggande beh., men det är din rättighet, det är bara att säga på skolan så får du läsa dem. För att bli behörig till Psykologprogrammet på HV behöver du inom Programfördjupningen läsa Matematik 2 och Samhällskunskap 1a2. Om de kurser kommer erbjudas på just din gymnasieskola, vet inte jag. Det måste du fråga på skolan. Det är ganska vanligt att eleverna vill läsa de kurserna och de erbjuds på nästan alla gymnasieskolor. Du ska inte kunna läsa kurser i Psykologi på HV om du vill bli behörig till Psykologutbildningen, för att det finns inte utrymme för det. 

  Du kanske kan läsa en kurs Marknadsföring på HV (en del i marknadsföringen handlar om "sälj-psykologin" ... på sätt och vis). Läsa psykologi kan du också på egen hand (självstudier). Låna böcker på biblioteket. Du kan läsa samma läroböcker som elever som läser Psykologi 1 och 2 på gymnasiet, använder. Lärare i Psykologi kan säkert ge tips på vilka böcker det är. Något betyg i Psykologi från gymnasiet behöver du inte för att bli behörig till Psykologprogrammet på högskolenivå.

  Jag hoppas mitt svar blir till hjälp för dig! Hör gärna av dig om nya frågor dyker upp!

  ANNA

  Ang. språk på Humanistiska programmet: 

  förutom svenska och engelska läser man på HU 200 poäng (2 normalstora kurser) Moderna språk - på båda inriktningar, Kultur och Språk. Dessutom, läser man 300 poäng språk på inriktningen Språk. Plus man läser även Latin, 100 poäng (språk och kultur).

  På inriktningen Kultur får man läsa Språk inom Programfördjupningen - och det går säkert att fylla upp hela Programfördjupningen (300 poäng) med moderna språk. Exakt vilka moderna språk du får läsa beror på flera saker: vilka förkunskaper du har - t.ex om du läste franska från åk6 i grundskolan, kan du läsa Franska 3, 4 och högre nivåer i franska, men om du inte läste franska på grundskolan, måste du börja med Franska 1 på gymnasiet. Sedan är det så att olika gymnasieskolor har möjlighet att erbjuda olika språk. De flesta av skolorna erbjuder Tyska Franska Spanska - men det finns de som äver erbjuder Italienska, Ryska, Kinesiska, Koreanska (och andra "udda" språk). 

  Har du vissa önskemål om språk - se på gymnasieskolans hemsida om det står vilka språk de erbjuder nästa läsår eller kontakta skolan med den frågan. Det är också en mycket bra fråga att ställa när man går på öppet hus. Många gymnasieskolor erbjuder olika aktiviteter under Omvalsperioden - infokvällar, öppna hus och prova-på dagar

  Ang.Moderna språk på Hantverksprogrammet

  Kika gärna på Programplan för Hantverksprogrammet som du finner här >>> och du ser att Moderna språk läses inte om obligatoriska kurser och inte heller får läsas som Programfördjupande. Alltså, det är endast inom Individuellt val, 200 poäng, som man kan läsa Moderna språk på Hantverksprogrammet. 

  Men om man vill få Grundläggande behörighet till högskolestudier, måste man använda alla 200 poäng till kurser i svenska och engelska  (för att få grundläggande behörighet). På så sätt måste man välja: läsa moderna språk (om just din gymnasieskola erbjuder den möjlighet) eller läsa kurser för grundläggande behörighet (som är din rättighet, dvs skola måste erbjuda kurser för grundläggande behörighet).

  Ännu en möjlighet är att ansöka om att få läsa de så kallade "utökade kurser". Det är inte en rättighet. Man ansöker och rektor beslutar. Att läsa Utökade kurser innebär att man läser på mer än heltid och får betyg i mer än 2500 poäng (som regel, ingår det 2500 poäng i elevens studieplan på gymnasiet).

   

  Frågor och svar

  • Ali 23 år

   Hur mkt höjs snittet i fysik 1a?

   Hej. Jag hade betyget E i fysik 1a i gymnasiet (2017) och gjorde prövning i det och fick betyget C. Hur mkt ändras snittet?(0.1, 0,2, osv...) Har 13,85 som meritvärde om jag bortser från 2,5 meritpoäng.

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Rebecca 19 år

   Hur lång är introduktionen till distanskurser?

   Hej! Jag planerar att läsa en distanskurs, halvfart, läsåret 20/21 som ”sabbatsår”. Hur lång är introduktionen i starten? Träffas man flera dagar eller är det endast en med upprop och sådant?

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • S 16 år

   Modersmål på gymnasiet?

   Hej! Jag undrar om betyget i modersmål 1 spelar någon roll (för exempelvis ansökan till universitet) om man läser utökat och byter ut modersmåls-betyget mot betyget i en annan kurs? Är det möjligt att hoppas av / sluta på kursen modersmål 1?

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • A 16 år

   Måste man välja inriktning?

   Hej! Jag ska söka till samhällsvetenskapsprogrammet och man kan välja ”utan inriktning”, ”beteendevetenskap” eller ”samhällsvetenskap”. Vad händer om man väljer utan inriktning?

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Sofia 20 år

   Kommer min merit att gå upp?

   Hej, Jag har läst samhällsvetenskap och funderar på att läsa naturvetenskapligt basår. Om jag sedan söker ett program på universitet som kräver naturvetenskap får jag meritpoängen för basåret jag läst? Hoppas ni förstår vad jag menar. Kommer min merit att gå upp?

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Ceren 20 år

   Osäker mellan två val?

   Hej, har ni tips på hur man kan gå tillväga om man har två utbildningar/yrken i tanken, och båda låter lika bra och är alltså "lika högt" för dig, men du har ingen aning om vilken du borde ta och hur du ska tänka? Har gjort personlighetstester och yrkestester och allt möjligt men får ändå upp...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Sofia 20 år

   Tips på hur jag kan gå tillväga?

   Hej. Jag har gått ut gymnasiet och jag gick samhällsvetenskapliga programmet. Nu i efterhand så har jag funderat och jag är mer intresserad av att plugga någonting inom naturvetenskap. Har ni tips på hur jag kan göra för att plugga de ämnen som behövs? Vad är smidigast? Känns ganska jobbigt...

   Anna SYV: Hej Sofia,naturvetenskapliga kurser som t.ex fysik1 och 2, kemi 1och 2, biologi 1och 2 samt matematik (upp till matte 4) kan man komplettera påKOMVUXpå en folkhögskolapå naturvetenskapligt basår... Läs hela svaret
  • Felix 21 år

   Bli elektriker lärling ?

   Hej! gick ut gymnasiet sommaren 2018 och har sedan dess jobbat som nätverkstekniker med endast svagström. Har varit med några gånger och installerat eluttag också men mestadels jobbat med svagström. Har en fråga ifall jag skulle kunna börja som Elektriker Lärling med min utbildning jag har och...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • George 16 år

   Naturvetenskapsprogrammets inriktning?

   Hej SYV, Vad är det för skillnaderna på natur inriktningarna (NaNatur och NaSam)? Vilka ämnen läser, vad kan man läsa vidare med de och andra skillnader?!

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • George 16 år

   Byta gymnasium?

   Hej SYV, Jag undrar om jag kan byta gymnasium men ändå i samma linje efter den första terminen? Alltså tillexempel om jag byter gymnasium i samma kommun också (Botkyrka) och väljer samma linje (Naturvetenskapsprogrammet).

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • felicia 24 år

   Vilken behörighet krävs till specialist undersköterska?

   Hej! Jag är utbildad undersköterska. 1500p. Via en vuxenutbildning. Och har fast jobb som detta i min kommun. Men det enda betyget jag har ifrån "vanliga" gymnasiet är i svenska 1. Betyder det att jag inte är behörig till yrkeshögskola? Jag vill nämnligen utbilda mig till specialist uska. Hur...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Andreas 16 år

   Hur gör jag ett individuellt val?

   Hej. Jag undrar hur man gör ett individuellt val till gymnasiet. Historia 1a2 i mitt fall

   Milla SYV: Om din gymnasieskola kan erbjuda läsa den kursen, borde SYV på skolan skriva in den i din individuella studieplan; gå prata med SYVen om det.
  • Emil 20 år

   Jag behöver matematik 3c för behörighet men kan ej söka det på komvux?

   Hej! Jag ska hålla mig kort och konsist. Jag har godkänt betyg i matematik 3b men programmet jag vill studera på högskolan kräver 3c som behörighet men när jag försöker söka matematik 3c på komvux så blir jag ej antagen eftersom jag redan har godkänt betyg i matematik 3b. Måste jag läsa...

   Milla SYV: Du kan läsa matte 4; du kan också se om du kan göra prövning i matte 3c och du kan  vända dig till rektorn på komvux för att förklara... Läs hela svaret
  • Sara 19 år

   Universitetsutbildning?

   Hej, Jag läser tredje året på gymnasiet, samhällsvetenskapliga programmet. Snart ska jag söka universitets utbildning, och områdena som intresserar mig är ekonomi och administration, ekonomi, juridik och ledarskap. Problemet är att när jag har tittat på yrkena som faller under de här...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Adi 29 år

   Matte 2b F i betyg?

   Hej! jag är intresserad av ett program på högskolan och det krävs matte 2 i programmet. min fråga är vad händer om jag får F i kursen? får jag ansöka till programmet även om jag får F i matte 2? ellermåste jag får minst E för att bli behörig till programmet?

   Milla SYV: Det krävs godkänt betyg- alltså E eller högre. 

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga