Helena 52 år

  Hej! Jag har bestämt mig för att vidareutbilda mig inom ett ämne som ligger mig varmt om hjärtat, psykisk hälsa och friskvård. Jag har tidigare studerat på eftergymnasial nivå men känner att jag behöver en högre utbildning för att kunna få ett bra arbete. Nu har jag kommit in på tre olika utbildningar men med inriktning friskvård. Den ena är som specialistutbildad undersköterska med inriktning psykisk ohälsa. Den andra är på Frans Schartau och Apotekstekniker (YH utbildning). Den tredje på Karolinska till Leg. Arbetsterapeut. Alla jätte intressanta. Den sista är såklart den som ger något mer eftersom den är dubbelt så lång. Men är ändå så osäker. Jag är 51 år och har visserligen många år kvar att arbeta men behöver ändå er syn på detta. Kan även tillägga att jag är utbildad Coach, undersköterska och friskvårdrådgivare sedan tidigare. Så vilken utbildning tror ni är bäst?

  • Milla Grattis till dina studieplatser! Så roligt att du kom in! Jag tänker bl.a på åldergränser i frågan om studiemedel och kommer nu skriva ett nytt svar till dig!
  • Milla Om en av dina utbildningar är på deltid, kanske du kan läsa 2 utbildningar samtidigt, en heltidsutbildning + en halvtidsutbildning på distans.
  • Helena Alla tre är på heltid :) Jag har fått ok på studiemedel.... jätte kul att kunna välja utbildning men kan inte bestämma mig. YH eller en högskoleutbildning...?
  • Milla Läs gärna även mitt svar, nedan ...;)
  Läs alla kommentarer

  2 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Helena;
  du får söka till alla de utbildningar samtidigt.
  Antagning till högskolor/universitet och till yrkeshögskoleutbildningar sker helt oberoende av varfandra, och till yrkeshögskoleutbilndingar söker man direkt till varje yh-skola (på så sätt kan man söka till alla yh samtidigt och komma in på många olika yh och samtidigt även få plats på en högskoleutbildning).
  Det är, alltså, om du blir ANTAGEN på alla de tre utbildningar som du nämner i din fråga som det blir en "riktig fråga": vilken du ska gå? det finns ju ingen anledning att avstå från att söka någon av de utbildningar.
  Att man söker till en utbildning betyder tyvärr inte att man blir antagen. Och detta även man har bra meriter; för att andra sökande kan också ha höga meriter och antal utbildningsplatser är begränsat. T.ex har frans-schartaus-handelsinstitut/apotekstekniker-sthlm 35 platser och yh-region-kronoberg/psykiatrispecialiserad-underskoterska-skotare-boendestodjare-kronoberg har endast 20 platser.
  Det kan tyvärr bli så att du inte kommer in på någon av de utbildningar du söker. Detta skriver jag absolut inte för att göra dig ledsen (jag har ju ingen aning om du kommer in eller inte), utan för att uppmana dig att söka så många olika utbildningar som möjligt!
  Inom högskola/universitet får man söka upp till 12 alternativ samtidigt, men måste priortera "i första hand", "i andra hand" o s v.
  Inom yrkeshögskola behöver man inte prioritera; du kan söka alla de olika yh i första hand och kan få plats på flera olika yh och om det blir så, så kan du välja sen vilken du vill läsa.
  OBS! i jan-februari 2020 kommer nya yh beviljas och kommer dyka upp på www.yhguiden.se

  Vänligen
  ANNA

  • Helena Jag förstår inte ditt svar... Jag skriver att jag har kommit in på alla tre av mina val men vet inte hur jag ska välja.
  • Anna Men så bra att du kom in på utbildningarna... jag trodde du menade att du "kommit på att de här utbildningarna vill du läsa". ...
  • Anna Vilka datum börjar utbildningarna? Jag tvivlar på att de alla börjar samtidigt. Yrkeshögskoleutbildningar visar upp väldigt bra resultat av att ge jobb direkt efter utbildningen. YH är också kortare. Jag "röstar" i så fall på att ditt val bör stå mellan yh-utbilnidngar. Tänk också på bostadssituationen - om du behöver flytta på att gå ngn av utbildningar... Om man kom in på en utbildning, brukar man säga att man är ANTAGEN och behöver ge svar på antagningsbesked.
  Milla SYV SYV på FrågaSYV

  Hejsan, och GRATTIS!
  Anna SYV skriver i kommentaren till din fråga om att yrkeshögskoleutbildningar visar upp väldigt bra resultat av att ge jobb direkt efter utbildningen, och det stämmer; så är det.
  Men jag tänker samtidigt på att det är nu kanske din sista chans att få läsa en längre (akademisk) utbildning; CSN begränsar antal veckor med lån pga den sökandes ålder och från det året man fyller 52 får man som max låna under 120 veckor (3 år eller 6 terminer - och det är precis så lång arbetsterapeutprogrammet är). Om du nu inte tar chansen att påbörja en längre utbildning, kommer du i framtiden inte ha den möjligheten om du är under studier beroende av studiemedel. Info om åldersgränser i fråga om studiemedel - var god se csn.se/åldersgränser

  Du frågar "Vilken utbilding är bäst"? Och här kan man tänka väldigt olika. Mycket beror på vad det främsta Målet för dig är - att få mer Kunskap eller att få Jobb?
  Det finns exempel på att folk går i ålderspension och börjar läsa på universitetet då är inte deras mål att få jobb, utan de läser för att de tycker det är roligt.
  Om ditt främsta mål är att få ett jobb - då kan Yrkeshögskoleutbildningar vara bättre val: de är kortare och du kommer bl.a även ha kortare tid med "förlorad arbetsinkomst", vilket sker under utbildnings-tiden. Du lånar också mindre pengar, om du tar studiemedel med lånedel. Och du kommer att ha fler arbetsår innan pensionen; du kommer också söka ett nytt jobb när du är yngre (jämfört med om du går en 3-årig utbildning, till arbetsterapeut).

  ****
  Ett "kreativt förslag"
  T.ex den här yh går på halvtid på distans; och det skulle inte vara omöjligt att kombinera den med en annan, heltidsutbildning.

  Frågor och svar

  • anonym 20 år

   Läsa juridik eller ekonomi?

   Hej! Just nu läser jag Företagsekonomi A i uppsala och distans kursen Utvidgad juridisk introduktionskurs (UJIK). Jag vet inte vilken av kurserna jag ska fortsätta läsa denna termin. Jag bor i Uppsala och CSN jag har jag inte så stort behov av den här terminen, så om jag läser 30hp eller 15hp...

   Anna SYV: Hej,det får bli ditt beslut, ingen annan kan bestämma för dig, men jag skulle tänka så här: UJIK har platsgaranti - så du kommer på den även nästa gång, om du söker... Läs hela svaret
  • Jonas 18 år

   Vad tjäna på att utöka studieplan med indval matte 5?

   Hej! Jag går i årskurs 2 i gymnasiet på en linje där jag kommer att ha läst fysik 1 och upp till matte 4. Jag kommer att välja fysik 2 nu som individuellt val för jag har hört att vissa högskoleutbildningar kräver det. Det jag inte riktigt förstår är hur meritpoäng funkar. Jag vet att man kommer...

   Anna SYV: Hej Jonas; utökat program (studieplan för studier på mer än heltid) är det rektor som beslutar om eleven får läsa; då läser eleven på mer än... Läs hela svaret
  • anonym 20 år

   Juridik eller ekonomi?

   tack

   Anna SYV: Hejså vitt jag vet "går" UJIK på 15 högskoleproäng (alltså heltid under en halvtermin eller halvtid under en termin). De 20 bästa i slutet av kursen är det väldigt svårt... Läs hela svaret
  • anonym 20 år

   Vad ska jag läsa?

   Hej! Jag vet inte vad jag ska läsa. Den här terminen har jag kommit in på två kurser, Företagsekonomi A och Utvidgad juridisk introduktionskurs, men vet inte vilken jag ska läsa den här terminen. Varför jag inte funderat på att läsa...

   Anna SYV: Hejså vitt jag vet "går" UJIK på 15 högskoleproäng (alltså heltid under en halvtermin eller halvtid under en termin). De 20 bästa i slutet av kursen är det väldigt svårt att "hamna"... Läs hela svaret
  • Vivien 17 år

   Räknas meritvärde inte in i vissa antagningar?

   Hej! Jag har läst att på vissa antagningar till olika högskoleutbildningar, så räknas inte ens meritvärde från gymnasiet in i betyget. Handelshögskolan tror jag är en av dem. Stämmer detta och vilka fler högskolor/utbildningar räknar inte in meritvärde?

   Liselotte Johansson: Hej, kika på gymnasieguiden.se/informeras/merit - de statliga högskolor och universitet erkänner meritpoängen (i alla fall så vitt vi vet...). De privata - får bestämma själva.
  • Hamdi 18 år

   Arbetsmiljöingenjör , behörighet?

   Hej , jag titta igår på olika yrken i arbetsförmedlingen och fastnade för Arbetsmiljöingenjör. och undrar om man kan gå en direkt utbildning för det eller om man mst gå en annan typ av ingenjör utbildning först eller något sådant. Och om man kan gå en direkt utbildning till det , vad är...

   Anna SYV: Hej,vad gäller utbildningen till Arbetsmiljöingenjör på högskolenivå, så brukar Umeå universitet erbjuda ett magisterprogram i arbetsmiljö och hälsa med inriktning mot... Läs hela svaret
  • Hamdi 18 år

   Gymnasiearbete tips?

   Hej , jag går andra året på gymnasiet i samhällsprogrammet och har börjat fundera lite kring mitt gymnasiearbete. vilka slags ämnen på mitt gymnasiearbete skulle vara bra för mig som går samhällskunskaps programmet ?

   Liselotte Johansson: Hej, nedan ser du ett antal tips för vad man kan ha för temat för sitt Gymnasiearbete:1. Vad är samhällsnytta? Vem bestämmer vad samhällsnytta är? Kan man mäta den och i så fall hur?2.... Läs hela svaret
  • Anonym 19 år

   Jobba med psykisk ohälsa?

   Skulle ni kunna lista några olika utbildningar/yrkestitlar där man jobbar med människor som har psykisk ohälsa? Utöver Psykolog och socionom dvs.

   Liselotte Johansson: Hej, här kommer en lista på yrken som jag kunde komma på, jobbar med presoner med psykisk ohälsa:Peer supporterSpecialistläkare: psykiatrikerSkötare inom... Läs hela svaret
  • Leila 20 år

   Studera till ämneslärare (gymnasium) i Finland?

   Hej! Jag undrar om hur det är att studera till ämneslärare i Finland (Helsinki university), kostar det att plugga i Finland? Har man möjligheten att jobba vart som helst i världen om man blir ämneslärare i engelska? Kan man bli antagen genom HP eller måste man söka med sina betyg ? Hur söker jag?

   Liselotte Johansson: Hej Leila; Fråga SYV kan tyvärr inte möjlighet att ge detaljerde svar om studier utomlands: det finns ju så många olika länder! ... Vi kan tyvärr endast ge dig länkar... Läs hela svaret
  • Ella 18 år

   Mattematik 3b eller naturkunskap 2??

   Hej! Jag har några frågor inför det individuella valet. Jag har redan bestämt mig för att välja Engelska 7 då det ger mig 1 meritpoäng och då har jag redan det maximala meritvärdet (har redan moderna språk steg 3 & 4). Däremot så är jag förvirrad över om jag ska välja mattematik 3b eller...

   Liselotte Johansson: Hej Ella,olika lärosäten kan - till naturvet.basår - kan kräva matte 3 eller matte 2. Så, på många orter räcker det med godkänt betyg i matte 2 till nat.vet.basår... Läs hela svaret
  • Lovisa 17 år

   När väljer man inriktning?

   Hejsan! Jag undrar vilka datum det är man väljer inriktning på gymnasiet? Vad jag vet brukar man göra det i början på vårterminen, första året. Men när jag söker efter datum får jag inte fram något svar.

   Anna SYV: Hej Lovisa; när du skriver "väljer inriktning på gymnasiet" så skriver du inte Vilket program din fråga gäller ... men VO har t.ex inga inriktningar och på ES & HV läser man... Läs hela svaret
  • Frida 19 år

   Hur blir jag Läkare med för låga betyg?

   Hej! Jag går mitt tredje år på gymnasiet, naturvetenskaplig linje. När jag tar studenten kommer mina betyg ge mig strax över 20 i meritpoäng, vilket inte räcker till läkarlinjen någonstans här i Sverige. Jag har funderat på att...

   Anna SYV: Hej Frida,du får gärna kika på möjligheterna att läsa till läkare utomlands; gör högskoleprovet så många ggr du hinner och orkar. Jag skulle också råda... Läs hela svaret
  • Pernilla 45 år

   Studera till textillärare?

   Hej Jag är fritidspedagog och läste mellan 1999-2002. Vill nu lämna yrket fritidspedagog och studera vidare till textillärare. Men hur går jag tillväga? Såg att lärarlyftet ej finns kvar.. Med vänlig hälsning, Pernilla

   Anna SYV: Hej Pernilla!När du skriver "textillärare", menar du hem-och-konsumentkunskapslarare eller yrkeslärare på HV(inriktning textil-design)?De "vanliga" utbildningsvägarna finns beskrivna i... Läs hela svaret
  • Sara 18 år

   Behörighet till masterprogram från juristexamen?

   Hej! Min dröm är att jobba som advokat inom mänskliga rättigheter. Jag planerar att ta juristexamen och vill sedan ta en masters i mänskliga rättigheter. Min fråga är om man får behörighet från juristprogrammet till att läsa ett...

   Mikael SYV: Hej Sara,i Sverige gäller för Advokat-yrket, följande:  För att bli advokat ska man först genomgå 4,5 års juridisk utbildning och ta JURISTEXAMEN vid ett... Läs hela svaret
  • johan 18 år

   Hjälp, bli polis?

   Hej, jag undrar vad som gäller för att bli polis? Utöver de krav som; godkänt i ett antal ämnen, manuellt körkort, simkunnig, fysiska o psykiska krav osv. Jag har läst på litegrann och min uppfattning är att inför polisutbildningen är...

   Mikael SYV: Hej Johan,sökande till polisutbildningen som är behöriga: har godkända betyg i de kurser som krävs, har körkort, är svenska medborgare... alltså, uppfyller alla de kraven som du nämnde i in... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga