Bli behörig till Djursjukskötare på Naturbruksprogrammet

Senast uppdaterad: 2016-09-14

Tillbaka

Är det möjligt att bli behörig till en högskoleutbildning Djursjukskötare direkt efter gymnasiets Naturbruksprogrammet?

Ja, det är möjligt att bli behörig till en högskoleutbildning Djursjukskötare på gymnasieskolans Naturbruksprogrammet och för det behöver man inte läsa på mer än heltid, dvs man behöver inte läsa några "utökade kurser".*** Man måste dock lägga in de rätta valbara kurser i sin Studieplan och i så fall kan bli behörig inom programmets 2500 poäng. Det är samma särskild behörighet som krävs till följande högskoleutbildningar: Djursjukskötare, Hippolog, Lantmästare, Skogsmästare, Landskapsingenjör, Trädgårdsingenjör-design & Trädgårdsingenjör-odling - den så kallade "områdesbehörighet A14" (med generellt undantag för Samhällskunskap 1a2).

Vilka kurser behöver man välja?
Till alla högskoleutbildningar krävs det alltid Grundläggande behörighet. På Naturbruksprogrammet uppnår man grundläggande behörighet genom att läsa följande kurser:
Svenska/Svenska som andraspråk 2 inom Programfördjupningen
 +
Svenska/Svenska som andraspråk 3 och Engelska 6 - inom Individuellt val. Det kan man se i rutan Tips från SYV längst ner i Programplanen för NB (naturbruksprogrammet) som finns att kika på här >>

För Särskild behörighet till utbildningen som leder till möjlighet att få jobb som Djursjukskötare krävs det godkända betyg i följande gymnasiala kurser: 

Matematik 2a eller Matematik 2b eller Matematik 2c

Naturkunskap 2 (kan ersättas av Bi 1, Fy 1a, Ke 1 eller Bi 1, Fy 1b1+1b2, Ke 1)

• Samhällskunskap 1b eller Samhällskunskap 1a1.

I Naturbruksprogrammet ingår det Samhällskunskap 1a1, 50 poäng, som en obligatorisk kurs. Matematik 2a får man läsa som en Programfördjupande kurs. Naturkunskap 2 får ersättas av Yrkesexamen från Naturbruksprogrammet som inkluderar godkända betyg i följande kurser:

• Naturkunskap 1a1 (som är en obligatorisk kurs på NB)

och dessutom ett av följande alternativ:

Djuren i naturbruket och Djurhållning /de två kurser ingår i inriktning Djur/ eller

Djuren i naturbruket /den kursen ingår i inriktning Djur/ och Växtodling 1 eller

Växtkunskap 1 /den kursen ingår i inriktning Trädgård/ och Trädgårdsodling eller

Mångbruk av skog /den kursen ingår i inriktning Skog/ samt någon av följande kurser - Skogsskötsel 1 eller Jakt & viltvård 1 eller Fiske & vattenvård 1.

Sammanfattning 
För att bli behörig till högskoleutbildning Djursjukskötare bör man på Naturbruksprogrammet på gymnasiet läsa följande valbara kurser:
- inom Individuellt valSvenska/svenska som andraspråk 3 och Engelska 6;
- inom Programfördjupningen: Svenska/svenska som andraspråk 2 och Matematik 2a + (Matematik 3b kan man läsa om man vill få 0.5 meritpoäng);
- sedan beroende på inriktning...
a) om man läser inriktning DJUR behöver man inte tänka på vilka andra kurser man måste välja som programfördjupande utan kan fritt välja de resterande 500 poäng (eller 400 poäng om man bestämmer sig för att läsa Matematik 3b);

b) om man läser inriktning LANTBRUK, SKOG eller TRÄDGÅRD måste man se till att välja de rätta kurserna som i kombination med godkänt betyg i Naturkunskap 1a1 ger ersättning för Naturkunskap 2 /vilka kurser det är - se ovan; alla de får läsas som programfördjupande på NB och antal valbara poäng inom Programfördjupningen är tillräckligt stor att de ska rymmas med marginal - inom programmets 2500 poäng/.

Det enda ”problemet” är att man ej kan få mer än 0,5 i Merit (som man får för Matematik 3b) eftersom varken Engelska 7, Moderna språk eller högre kurser i Matematik får läsas som Programfördjupande på NB och 200 poäng Individuellt val ”går åt” för att uppnå Grundläggande behörighet.

För att få fler meritpoäng än 0.5 för Matematik 3b, behöver man i så fall läsa ”utökade kurser”. ***  Beslut om möjlighet att få läsa utökade kurser ***  fattas av gymnasieskolans rektor.

*** *** ***

Om man får godkänt betyg i en 50-poängskurs Samhällskunskap 1a2 (som behöver läsas som en "utökad kurs" *** för att den ryms inte inom NB-programmets 2500 poäng, blir man dessutom även behörig till följande högskoleutbildningar: Arbetsterapeut, Dietist, Logoped, Psykolog, Sjuksköterska, Röntgensjuksköterska, Socionom och Tandhygienist.

Om man får godkänt betyg i Matematik 3b (eller 3c) och i Samhällskunskap 1a2 (som behöver läsas som en "utökad kurs" *** ) - blir man dessutom behörig till följande högskoleutbildningar: Agronom-landsbygdsutveckling, Ekonomi, Agronom-ekonomi och Landskapsarkitekt-Alnarp samt till Arkitekt och till Fastighetsmäklare.

Om man inte under sin gymnasietid blir behörig till en eftergymnasial utbildning, kan man söka kompletterande kurser på Komvux eller söka till ett Basår (tekniskt/naturvetenskapligt) på SLU (för det krävs Grundläggande behörighet + godkänt betyg i Matematik 2) eller till Naturvetenskaplig bastermin på SLU (för det krävs Grundläggande behörighet + Matematik 3 + Naturkunskap 2).

Behörighet till högskoleutbildning Optiker är Naturkunskap 2 + Matematik 2. 

Behörighet till Förskollärare är Naturkunskap 1b (1a1 + 1a2) + Samhällskunskap 1b (1a1 + 1a2). Naturkunskap 2 är en högre kurs och om man har behörighet i en högre kurs, anses det att man även har behörighet i en lägre kurs. Därför blir man behörig, bara man får godkänt betyg i en utökad kurs Samhällskunskap 1a2.

Om man skulle få betyg i ännu en utökad *** 50 poängskurs Historia 1a2, skulle man även bli behörig till att söka högskoleutbildningar Journalist och Jurist. Man uppfyller även betygskraven till att kunna söka utbildning till Polis (OBS! i behörighet till Polis ingår det även B-körkort, simkunnighet, god fysik, klaga psykologiska krav och vara svensk medborgare).

Behörighet till Fysioterapeut (fd Sjukgymnast, yrket har från 1 jan2014 bytt namn) - är Idrott och hälsa 1, Matematik 2, Naturkunskap 2 och Samhällskunskap 1b. Idrott&hälsa 1 läses som en obligatorisk kurs. Om man får betyg i en utökad kurs Samhällskunskap 1a2, 50 poäng - blir man på NB även behörig till att söka till Fysioterapeut. 

*** *** ***

Rekommendation: för att bli behörig till ett stort antal varierande eftergymnasiala utbildningar rekommenderas följande:

  • läs kurser för Grundläggande behörighet
  • uppfyll ersättningskraven för Naturkunskap 2
  • inom programfördjupningen välj Matematik 2a och 3b
  • läs (om möjligt) utökade kurser *** Samhällskunskap 1a2 och Historia 1a2 (det är två 50-poängskurser). Genom att läsa de två kurser utökar man programmet från 2500 till 2600 poäng dvs med 4%.

*** *** ***
** enligt områdesbehörighet A14 (generellt undantag gäller från kravet på Samhällskunskap 1a2).

*** En ”utökad kurs” = en kurs som läses utanför gymnasieprogrammets 2500 poäng. En gymnasieelev har ej automatisk rätt att läsa utökade kurser. Det är rektor som kan bevilja läsa dem. De ”utökade kurser” bör i Examensbeviset markeras med ”U”. Betyg i U-kurser som ingår i Examensbevis från gymnasiets nationella program räknas in i elevens jämförelsetal enbart i två fall:

  1. om en U-kurs krävs för behörighet (till den utbildningen som man söker just då) eller
  2. om en U-kurs ger meritpoäng.

Tillbaka