Fastighetsmäklare - ett program eller fristående kurser?

Senast uppdaterad: 2016-09-07

Tillbaka

För att kunna arbeta som fastighetsmäklare måste man utbilda sig på akademisk nivå****och ett antal högskolor/universitet i Sverige erbjuder program som brukar heta FastighetsmäkIarprogrammet (men kan också heta någonting annat, som t.ex Fastighetsmäklarutbildningen.

Särskild behörighet till fastighetsmäklarutbildningar består av godkända betyg i gymnasiala kurser Matematik 3b (eller 3c) och Samhällskunskap 1b (eller 1a1 + 1a2). Dessutom krävs det Grundläggande behörighet (som krävs alltid till alla högskoleutbildningar Sverige).

Grundläggande behörighet uppnås numera (sedan gymnasiereformen 2011-12 trädde i kraft), genom att uppnå kraven för gymnasieexamen.

I fall man får examen från ett yrkesprogram, måste man även ha godkända betyg i Svenska alternativt Svenska som andraspråk 2 och 3 samt i Engelska 6, kurser som ingår som obligatoriska i de högskoleförberedande program på gymnasiet men ej i de yrkesprogrammen - för att uppnå Grundläggande behörighet. Betygen i svenska och engelska kan ingå i Examensbeviset från ett yrkesprogram eller finnas på ett separat utbildningsdokument - t.ex. från Komvux. Det går bra att ha betyg som man får genom prövningar. Betyg som man får genom prövning är lika mycket värt som ett "vanligt betyg".

Man kan sätta ihop sin egen utbildning till Fastighetsmäklare av separata (fristående) kurser, se nedan vad som gäller:
Utbildningen skall omfatta minst 120 högskolepoäng (hp)* fördelade på följande kunskapsområden:

  • Fastighetsförmedling (minst 30 hp)**
  • Civilrätt (minst 15 hp)***
  • Fastighetsrätt (minst 15 hp)***
  • Skatterätt (minst 7,5 hp) 
  • Ekonomi (minst 15 hp)***
  • Byggnadsteknik (minst 7,5 hp)
  • Fastighetsvärdering (minst 7,5 hp). 
  • Resterande 22,5 hp (högskolepoäng) ska utgöra fördjupning eller breddning inom något av de ovan nämnda kunskapsområdena eller inom nationalekonomi.

Registrering som Fastighetsmäklare beviljas av den statliga myndigheten Fastighetsmäklarinspektionen. Det finns olika typer av registrering till Fastighetsmäklare.

Läs även en artikel om yrket Fastighetsmäklare vid namnet "Tufft men populärt jobb" på www.civilekonomen.se

¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨
Tips om en Yrkeshögskoleutbildning FASTIGHETSFÖRVALTARE: inom yrkeshögskola kan utbildning till Fastighetsförvaltare finnas. 


* 120 hp motsvarar studier på högskolenivå i fyra terminer på heltid.

** 30 hp motsvarar heltidsstudier på högskolenivå under en termin.

*** 15 hp motsvarar heltidsstuder på högskolenivå i en halvtermin (eller halvtidsstudier under en hel termin).

**** akademisk nivå = högskolenivå (d v s man måste läsa på högskola eller universitet). För att hitta utbildningar på akademisk nivå i Sverige (om man inte vet på vilket lärosäte den finns) - rekommenderar vi söka på www.studera.nu, som är högskolornas/universitetens gemensam hemsida.


Du som är intresserad av yrket FastighetsmäkIare>> kanske också viII ta del av andra yrkespresentationer, förslagsvis:
Fastighetsförvaltare>>
Fastighetsmäklarassistent>>
Fastighetsansvarig>>
Fastighetsutvecklare>>
Upphandlare>>
Bygglovshandläggare>>
men se också även på andra yrkespresentationer på www.framtid.se


Tillbaka