Sahin Eniz
    Hej! Jag har börjat EL och ENERGI i Tumba Gymnasium för 3 veckor sen, men jag tycker inte att programmet passar mig och därför vill jag byta till teknik. Jag har kontakt några skolor nära mig för att se om dem hade lediga platser men tyvärr så hade dem inte det! Så jag är nog tvungen att vänta tills antingen slutet av HT 2016 eller VT 2016 för att kunna byta program men jag undrar om det kommer vara möjligt att byta program i December eller Augusti 2017 utan att behöva gå om ett år?

    2 Svar

    Milla SYV på FrågaSYV

    Om du inte byter program innan ansökningsprocessen till hösten 2017 drar igång, råder jag dig att söka TE till nästa år.? Du förlorar inget på att göra den ansökan. Att du får plats på TE i åk1 från hösten 2017, betyder inte att du måste ta den platsen, men det är bra att veta att den möjligheten finns.

    Att ta in dig på TE mitt i läsåret är upp till rektor på den mottagande skolan att besluta. Jag tror inte på den lösningen pga skillnaden i programmeras innehåll, t.ex matte är det väldigt stor skillnad mellan kurserna matte 1a & 1c, dessutom läses 1c i snabb takt.

    Studie- och yrkesvägledare
    • : Om jag söker 2:a läsåret är jag tvungen att gå om eller kommer jag fortsätta med ÅK 2?
    • Milla : Du kan inte via gymnasieantagningen söka till åk2; du söker till åk1 och kommer från hösten 2017 läsa tre år på teknikprogrammet. Att läsa åk1 på el- och sedan åk2&3 på teknik är inte förbjudet men jag tror inte någon rektor tar in dig på teknik i åk2 efter ett år på elprogrammet. Detta för att innehåll i el- och i teknik är så pass olika. Jag bedömer chans att byta så som du vill som obefintlig, tyvärr.
    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Sahin Eniz!

    InnehåII i utbiIdningar på TE och på EE är så pass oIika att det inte går att gå första året på ett av programmen och andra / tredje året på det andra programmet och därför måste man gå om från början.

    På Teknikrprogrammet läser man det avancerade matte-spåret, c-spår. Det är inte bara så att kursen är svårare men den går också i mycket snabbare takt. På vissa skolor är man klar med matte 1c redan till jul - för att under våredn läsa matte 2c. Detta för att hinna med matte 3c, sedan 4 och även under åk3 ge utrymme för de som vill läsa matte 5 och matte specialisering.

    Redan nu är det i princip för sent att byta från EE tiII Teknikprogrammet. Även om plats på Teknik skulle finnas, t.ex - då ha de hunnit med så pass mycket matte redan, att det blir svårt att läsa ikapp och rektor tar därför in i första hand elever som på en annan skola läser Teknikprogrammet eller Naturvet.programmet, där det också läses det avancerade c-spåret i matte i snabb takt.

    Jag försökte nu förklara varför jag inte tror på möjligheten att byta från EE till TE senare än andra veckan in på första terminen, men det är inte jag eller någon annan här på Fråga SYV som bestämmer. Beslutet ligger hos rektor på Teknikprogrammet. Jag förklarar bara varför jag inte tror på den möjligheten. Och även om du är beredd att kämpa och plugga ikapp, så är det också lärartid (lärare i de ämnen som du missade undervisning i en månad på...)som i så fall måste avsätta tid för induviduell handledning för dig. Rektor anser ofta att sådan extratid inte finns, och därför säger Nej till byten från andra program än TE eller NA.

    Jag tycker att det kan vara en ganska bra erfarenhet att läsa första året på El- och energi och sedan komma in i åk1 på Teknikprogrammet. Då är du mycket bättre förberedd än de elever som kommer direkt från grundskolan.

    Mitt råd till dig är att under Ansökningsperiod göra Ansökan via Gymnasieantagningen. Du kommer inte automatiskt få Inloggningsuppgifter, som du fick när du gick i åk9, men syv på din skola kan hjälpa dig att få inloggningsuppgifter. Annars så kan du själv kontakta ditt Antagningskansli och be om inloggningsuppgifter. Om du inte vet hur du kan kontakta Antagningskansliet, se på www.antagningskanslier.se - där väljer du län och kommun och hittar just ditt antagningskansli.

    Hör av dig om du har fler frågor!

    Lycka till med dina studier och allt annat!

    ANNA

    Frågor och svar taggade med 'npf' (5 st.)

    • Etoile

      Arbetsplatser som generellt fungerar bra för en person med npf ?

      Jag undrar vilka yrken / arbetsplatser som har ett lägre arbetstempo och som inte är ett ensamarbete? Har en npf-diagnos och en stress-diagnos efter två svåra trauman. Arbetar i dag i ett yrke och på en arbetsplats med mycket hög stress, tempot gör att...

      Milla : : Hej!Jag förstår att du behöver hitta ett yrke och en arbetsplats som passar din situation men det kan tyvärr bli svårt att hitta ett yrke och arbetsplats som... Läs hela svaret
    • Kicki

      Vilken skola i Nacka (m omnejd) vid ADHD och svår dyslexi?

      Vilka gymnasieskolor i Nacka med omnejd är bra eller mindre bra om ungdomen har ADHD och svår dyslexi (skapar ångest och depression) och där skolan således är väldigt väldigt tuff att klara av? FÖRSTÅELSE, anpassningar och mycket extra stöd är av yttersta vikt! Betygen är inte så höga så där...

      SYV-besökare: : Hej Kicki!om eleven behöver gå på en NPF-anpassad utbildning, så är det bäst för eleven att göra det. I en "vanlig gymnasieskola" är det stora klasser och eleverna förväntas ta mycket eget ansvar och klara mycket själva.
    • Mio

      Hur väljer jag vad jag ska plugga?

      Hej! Jag heter Mio och går tredje året på Rytmus i Sickla. Det börjar bli dags att veta vad jag ska göra efter gymnasiet, men jag har för många val och vet inte vad jag ska välja. Just nu går jag musik på gymnasiet, och både musik...

      Mikael: : Hej Mio! Jag ska samråda med kollegorna och vi ska återkomma med ännu ett svar men just nu vill jag försäkra dig om att du är ute i god tid: ansökan till utbildningar som börjar i... Läs hela svaret
    • Undersköterska

      Vad passar mig att plugga vidare till?

      Jag är en tjej på 19 år och har nyligen blivit en undersköterska och jag funderar nu på att plugga vidare. Jag vet inte helt vad jag vill bli men det som intresserar mig mest inom vården är att hjälpa människor med psykiska problem och...

      Anna: : Hej Bella!Jag tycker att Mikaels förslag på yrket Specialistundersköterska inriktning NPF. Utbildning ges inom yrkeshögskola. Medellönen ligger på strax under 30.000 kr/månaden.Inom... Läs hela svaret
    • Charlie

      Komvux för personer med NPF?

      Hej, jag undrar vilka komvux i Stockholmsområdet som har specialanpassade utbildningar för personer med neuropsykiatriska funktionshinder, eller mer specifikt för personer med autismspektrumstörning.

      Julia: : Hej Charlie! Komvux är det i den kommunen i vilken man är folkbokförd i, som man söker till - inte inom "Stockholmsområdet". Sedan kan kommunen köpa utbildning på komvux i en annan... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga