Karolina
    Jag förstår i helhet inte vad som menas med 2500 poäng. Kan nån förklara i grund och botten vad detta innebär och hur detta betygssystem funkar?

    Och om man t.ex. fått godkänt i en kurs, t.ex. engelska, får man 100 poäng oavsett vilket betyg man fått (alltså E-A)? För att isåfall blir det lite orättvist för de som har kämpat mycket för sitt A och de som fått lägsta betyg, men ändå fått samma 100 poäng?

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    hej Karolina,

    2500 gymnasiepoäng handlar om "volum" eller storlek på kurserna, inte vilka betyg man har.

    100 gymnasiepoäng = 100 undervisninstimmar. 50 gymnasiepoäng = 50 undervisningstimmar.

    För att uppnå kraven för gymnasieexamen behöver man bland annat uppnå en viss "volum" dvs mängd undervisningstimmar. Standard är en fullständig gymnasiekompetens = läsa på heltid under 3 år, sex terminer = 2500 gymnasiala poäng = 2500 undervisningstimmar.

    det finns flera kriterier för att uppnå kraven för gymnasieexamen. Uppnår man alla krav får man Examensbevis. Om man inte gör det, får man Studiebevis och kan sedan komplettera upp till examensbevis på komvux. De som har få betyg från gymansiet (t.ex varit sjuka under lång tid) - och har bara betyg i några få kurser, får Studieintyg.

    Standard eller mål är Examensbevis. vad-krävs-för-att-uppna-gymnasieexamen>> kan du bl a läsa på GymnasieGuiden.

    Om det var upp till mig, skulle jag döpa om 2500 poäng till 2500 "timmar", för att det handlar om Volum/storlek på kurser och inte alls om betyg.

    Sedan får man betyg på kurserna. Gymnasiearbete får man bara F eller E på och man är tvungen att få E för att det är ett av kraven för examensbevis. Men betyg i Gymnasiearbete räknas inte in i jämförelsetal.

    Det är Jämförelsetal (betygssnitt) + meritpoäng = meritvärde, och med meritvärde konkurrerar man om plats på högskola/univeristet.

    Om vad Meritpoängen är för ngt., kan du läsa här>>

    det är rätt så krångligt, det håller jag med om... tur att det finns SYV som kan förklara!

    :)

    Bästa hälsningar

    ANNA

    Frågor och svar taggade med 'RIG' (3 st.)

    • SYV-besökare

      RIG och NIU i Ridsport?

      Hej var hittar jag fullständig lista på vilka gymnasieskolor som erbjuder Ridsport på elitnivå, alltså RIG och NIU? Tack för ett snabbt svar.

      Mikael: : Hejsan,enligt våra uppgifter finns inte RIG, riksidrottsgymnasier med Ridsport; och NIU finns på följande gymnasieskolor - se listan gymnasieguiden.se/gymnasium?NIU: RidsportOch NIU Hippning eller Dressyr finns... Läs hela svaret
    • SYV

      RIG/NIU poängplan?

      Jag har läst att om man går RIG eller NIU läser man ämnet specialidrott upp till 700 poäng. "Tar" man då poäng från andra kurser eller läser man utökat program för att få plats med idrotten, eller en kombination av...

      Milla : : Hej Lovisa!inom Individuellt val, 200p. läser RIG- och NIU elever idrottskurserna. De resterande idrottskurser, utöver 200p.individuellt val, brukar läsas som U-kurser, utökat program. Det är inte ovanligt att... Läs hela svaret
    • Vägledare

      NIU, LIU och RIG?

      Hej, det är inte så lätt för elever och föräldrar att alltid förstå sig på idrottsutbildningar på gymnasiet, NIU; LIU och RIG, vad de förkortningar står för och exakt vad det betyder. Kan ni förklara så tydligt som möjligt? Tack!

      Daniel: : Hej,NIU (Nationellt godkänd idrottsutbildning) och RIG (Riksidrottsgymnasiet) kräver att Specialidrottsförbunden, Riksidrottsförbundet och skolverket godkänner att en gymnasieskola får bedriva den verksamheten.... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga