Stefan
    Hej!

    Jag är en kille som tog studenten 2009. Jag har pratat med en studievägledare men hon verkade inte riktigt veta själv vad som gällde. Såhär ser mina betyg ut.

    Engelska A - VG
    Engelska B - VG
    Engelska C - G
    Estetisk verksamhet -G
    Filosofi A - IG
    Filosofi B - IG
    Geografi A - G
    Historia A - G
    Historia B - IG
    Idrott och hälsa A - VG
    Matematik A - G
    Matematik B - IG
    Naturkunskap A - G
    Naturkunskap B - G
    Projektarbete - G
    Psykologi A - G
    Religionskunskap A - G
    Religionkunskap B - G
    Specialidrott A - VG
    Specialidrott B - G
    Samhällskunskap A - G
    Samhällskunskap B - G
    Samhällskunskap C - G
    Internationella relationer - G
    Moderna språk steg 1 - IG
    Moderna språk steg 2 - IG
    Svenska A - G
    Svenska B - G
    Svenska C - VG

    Jag undrar vad skillnaden på en gymnasieexamen och ett slutbetyg är. När jag och studievägledare räknade på hur många poäng som fattades till högskolebehörighet, kom vi fram till 850 p som fattades.

    Som jag förstår det så kan man inte få ett slutbetyg utfärdat efter december i år, man kan bara få en gymnasieexamen. Jag tror inte jag hinner läsa in alla dessa poäng till dess.

    Om ni skulle kunna, skulle jag uppskatta om ni kunde förklara skillnaden mellan gymnasieexamen och slutbetyg, samt förklara vilka ämnen jag/kurser jag kan välja när jag läser mot en gymnasieexamen, eftersom att jag inte tror jag hinner att äsa mot ett slutbetyg.
    Skulle också vara tacksam om ni kunde göra en uppskattning på hur många poäng jag behöver läsa upp om jag läser mot gymnasieexamen. Kanske är så att vissa kurser som inte räknas när man läser mot ett slutbetyg, kanse gäller när man läser mot en gymnasieexamen

    Tack på förhand!



    2 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Stefan!

    Här är de betygen som du uppger att du har fått när du slutade på gymnasiet år 2009:
    Engelska A - VG - 100 p.
    Engelska B - VG - 100 p.
    Engelska C - G - 100 p.
    Estetisk verksamhet -G - 50 p.
    Filosofi A - IG
    Filosofi B - IG
    Geografi A - G - 100 p.
    Historia A - G - 100 p.
    Historia B - IG
    Idrott och hälsa A - VG - 100 p.
    Matematik A - G - 100 p.
    Matematik B - IG
    Naturkunskap A - G - 50 p.
    Naturkunskap B - G - 100 p.
    Projektarbete - G - 100 p.
    Psykologi A - G - 50 p.
    Religionskunskap A - G - 50 p.
    Religionkunskap B - G - 50 p.
    Specialidrott A - VG  - 200 p.
    Specialidrott B - G - 100 p.
    Samhällskunskap A - G - 100 p.
    Samhällskunskap B - G - 100 p.
    Samhällskunskap C - G - 100 p.
    Internationella relationer - G - 50 p.
    Moderna språk steg 1 - IG
    Moderna språk steg 2 - IG
    Svenska A - G - 100 p.
    Svenska B - G - 100 p.
    Svenska C - VG - 50 p.

    Jag fick det till 1600 godkända poäng i de kurser som får tas med i Slutbetyg. Det fattas, alltså 750 poäng men du får ha 10% IG i Slutbetyget. Av 2350 poäng blir 10% 235 poäng, dvs 200 poäng får du ta med IG. Med det måste du läsa och få godkända betyg i 550 poäng. Det motsvarar 27.5 veckors studier på heltid.  Det är inte alls omöjligt att hinna innan december 2016. 

    Examensbevis från Komvux måste innehålla minst 2400 poäng, dvs 50 poäng mer än Slutbetyg och måste ha tydlig inriktning - yrkes eller högskoleförberedande.  Om du vill läsa mot högskoleförberedande examen, måste innehåll /kurssammansättning/ likna något av de högskoleförberedande programmen som idag finns inom gymnasieskola. Vad som är "liknande" lämnar utrymme för tolkningar. Det är Rektor på komvux som har möjlighet att göra tolkningar och vilken tolkning rektor på komvux i just din kommun kommer att göra - är det ingen som vet.

    Jag förstår att det är förvirrande med så "luddiga" regler. Problemet är att det finns extrema mängder gymnasiala kurser: nya kurser (från 2011), gamla kurser, lokala kurser - att man i princip inte kan göra fullständiga listor på alla kurser som får eller inte får ingå. Vissa kurser "överlappar varandra" och delvis har samma innehåll - och det är en tolkningsfråga om man kan eller inte kan ta med båda kurser (som har "delvis liknande innehåll" in i samma utbildningsdokument). Man är tvungen att titta på varje enskild fall separat och det är Rektor på komvux i den kommunen där du läser mot Examensbevis som har "sista ordet". 

    Du måste, alltså göra Planering av Examensbevis med SYV på komvux i den kommunen där du är folkbokförd. Den planeringen får SYV sedan försöka få "OK-at" från rektor. Blir den planeringen godkänd av rektor, då kör man på den. Det är rektor som med sin underskrift på Examensbeviset som försäkrar att reglerna följs och rimliga tolkningar gjordes. SYV kan, alltså, komma med förslag på hur planering av Examensbevis ser ut men det är rektor som beslutar.

    Betyg i dina kurser kan också bli "för gamla" för att kunna tas in i ett Slutbetyg eller i Examensbevis. "Tumregeln" är att betyg som är äldre än 8 år ej får tas med (om inte särskilda skäl finns). Du har dina kurser i ett Samlat betygsdokument, om jag förstår dig rätt, som är från 2009 och till juni 2016 blir det Samlade betygsdokumentet 7 år gammalt. Om ytterligare ett år blir dina betyg "för gamla" för att kunna samlas in i ett "gymnasiekompetens-dokumentet", kan man säga. Rektor kan göra vissa undantag. T.ex så har du godkänt betyg i Matematik A som är "för gammalt" men om du läser /med godkänt resultat/ Matematik 2 - kan rektor besluta att det gamla betyget i kursen Matte A gäller (pga du genom vidare studier i samma ämne påvisade att du inte har glömt innehåll i en underliggande kurs). Och så får man hålla på i alla de olika kurser... men om man genom vidare studier eller genom "bevis" från arbetslivet - exempelvis om det gäller språk - att man har jobbat i "det landet där språket talas och i arbetsuppgifterna ingick att tolka och översätta" så kan rektor besluta att ett för gammalt betyg i språk får tas med i ditt Slutbetyg eller i Examensbevis. 

    Det är extremt krångligt och på vissa punkter är det undantag och tolkningar - som gäller.

    Exempel på formuleringar som man hittar på Skolverkets hemsida: "Det är rektor som avgör vilka kurser som anses ha samma kunskapsinnehåll till övervägande del."

    Tips: se på www.yhguiden.se - om du hittar någon intressant yrkeshögskoleutbildning. Till en YH kan man komma in även som obehörig. Detta pga upp till 20% sökande får tas in i "fri kvot". Du söker då på "sammantagen bedömning" - uppger alla dina godkända gymnasiepoäng. Arbetslivserfarenhet spelar stor roll när man söker till yrkeshögskola. Många YH inför egna skriftliga och muntliga antagningsprover och intervjuer för att hitta personer som är mest lämpade för just den YH.

    Jag hoppas mitt svar blir till hjälp för dig!

    Önskar dig Lycka till!

    ANNA

    • : Tack så mycket för att du tog dig tiden att besvara mina frågor så utförligt, himla uppskattat! Håller med dig i att det är synd att det kan vara så flummigt ibland. Men tycker att det känns mer Förstårligt nu iaf. Är också positivt överraskad att det inte är 850 poäng utan istället en hel del mindre p som jag behöver läsa upp. Den kurs (läser för tillfället en i taget), är matte 2b. Är egentligen bara den kursen jag har känt kan sätta käppar i hjulet. Men får kriga på. Tack så mycket för hjälpen och hare bra!
    • Julia : Jag undrar: varför läser du just Matte 2b? Behöver du matte 2 för särskild behörighet till den utbildning som du vill söka? Matt 2a är lite lättare att få högre betyg i. De är en lika stor kurs och oftast spelar det ej nån roll om man har godkänt i Matte 2a eller i 2b. Du behöver inte läsa exakt samma kurser som du fick IG på gymnasiet. Du kan läsa andra kurser - för att uppfylla kraven för ett Slutbetyg. Jag har också tips om att du kanske kan få grundläggande behörighet "på reell kompetens". Skriver nu ett nytt svar till dig.
    Julia SYV på FrågaSYV

    hej, Stefan!

    Du kan, om du vill, ansöka om att bli prövad "på reell kompetens". Läs om det på den här sidan.

    Du är då tvungen att ha giltigt resultat av Högskoleprovet också. Det finns inga garantier att du får bli "godkänd på reell kompetens" men det är värd att pröva det, tycker jag. Detta pga du har så pass många godkänd gymnasiepoäng + att du har hunnit fylla 25 år. 

    Om du har jobbar i minst 4 år på minst halvtid kan du "hänvisa" till den så kallade 25:4-regeln, som egentligen inte finns längre. :) men den fanns för några år sedan då kunde man hävda att om man är minst 25 år gammal och har jobbat på minst halvtid under minst 4 år + om man hade godkända betyg i Svenska A,B och i Engelska A - då var man behörig till högskola /grundläggande behörighet/. Sedan var man tvungen att ha Särskild behörighet till den utb på högskola som man sökte + var tvungen att göra Högskoleprovet. Viktigt! 25:4-regeln är sedan några år borta, men du kan i din ansökan om att bli prövad på "reell kompetens" argumentera utifrån den (att du är "så pass gammal" = livserfarenhet; nämna din arbetslivserfarenhet, som jag hoppas du har + att du, dessutom, har så pass många godkända gymnasiala poäng). 

    Jag bedömer att du har en rimlig chans att bli bedömd ha Grundläggande behörighet till högskola "på reell kompetens". jag kan inte lova dig det men jag tycker du kan ansöka. Men kämpa ändå med att få ett Slutbetyg.

    På tal om studier i matte:du behöver inte godkänt betyg i Matte 2 för att få Slutbetyg, du kan läsa andra kurser men om du behöver Matte 2 för särskild behörighet, fråga om du kan få betyg i Matte 2a i stället, det är lättare att få än betyg i Matte 2b. Om kursen Matt 2a ej finns på din komvux, kan du fråga om läraren ändå kan sätta betyg i 2a alt du kan anmäla dig till prövning i Matte 2a.

    Vänliga hälsningar

    Julia Syv

     

    • : Hej Julia! Tack för all information, hade inte en aning. Anledningen till att jag valde matte 2b var mycket tack vare att min bror var på mig. Han menade på att jag ksk skulle utveckla ett intresse efter matte 2b och senare välja att läsa matte C. Han menade på att just 2b var en bra förberedande för C-kursen. Men jag kommer nog inte att läsa mer matte efter denna kurs. Jag måste säga att det låter himla intressant det du har berättat. Kan väl säga såhär, ett av skälen, annat än för poängenskull, till att jag ville läsa på komvux var för att jag ville bevisa för mig själv att jag har den disciplin som krävs för att studera. Men allt du säger låter himla intressant och jag ska absolut ha det i åtanke och eventuellt få det prövat, tack! Hare så bra!
    • Milla : Vi på Fråga SYV är glada om våra svar blir till hjälp!

    Frågor och svar taggade med 'tips' (18 st.)

    • Ronaldo

      Stanna kvar eller hoppa av efter halva Systemutvecklarutbildningen?

      Hej!

      Jag går i andra året inom Systemutvecklarutbildningen. Hittills är jag godkänd i alla kurser och har avverkat halva utbildningen. Jag har alltså 90 av totalt 180 hp än så länge. Men trots att det går bra enligt papper, blir...

      Julia: : Hej,har du tänkt på alternativen, alltså vad du gör om du hoppar av din nuvarande utbildning - ska du söka ngn annan utbildning eller har du möjlighet att... Läs hela svaret
    • Maria

      Personligt brev, tips och råd?

      Kan någon titta och ge mig tips på förbättringar? "När jag såg eran annons om ett jobb på _____ kände jag att det passade in på mig direkt, har alltid velat arbeta i fjället och att jobba med dagligvaror är något som jag...

      Anna: : Hej Maria,hur man skriver ett personlig brev handlar i mångt och mycket om "tycke och smak". du kan vända dig till arbetsförmedlingen; de har stor erfarenhet i den frågan...Personligen, skulle jag... Läs hela svaret
    • abc

      [Mycket viktigt] Betygsintyg, hur viktigt är påskrift?

      Jag ser på lördag och jag kunde inte vara på studenten på grund av privata själ, imorgon är det nationaldag: så ingen arbetar. Är det viktigt att skriva på betygs intyget, om ja: vad måste jag göra?

      Anna: : Hej ABC, gäller din fråga Studiebevis eller Examensbevis - alltså om jag förstår det rätt, så är du i slutet av år3 på gymnasiet. Du bör... Läs hela svaret
    • Nur

      Engelska 7 - vad bör göras?

      Hej! Jag skriver prövningar för att komma in till den utbildningen jag vill komma in på. Jag är nöjd över det resultat jag har fått från mina prövningar och tänker fortsätta att skriva prövningar under höstterminen. Ett av de kurserna jag tänker göra prövning på är engelska 7, jag har dock...

      Anna: : Hej Narin,eftersom du läste kursen engelska 7, känner du till innehåll i kursen - men kika också även på vad skolverket skriver om den kursen - om innehåll och betygskriterier. Inom ett... Läs hela svaret
    • Ram

      Jag vill hjälp hur kan jag studera utan att förstå?

      Hej! Jag kom till sverige för nästan ett och ett halft år. jag började Yrkeshogskola som vvs ingenjör. mitt språk är lite dåligt och jag har svår att förstå. det är på distanse och läraren pratar så fort och mycket informationer per dag med svårt svenska. jag vill tips om den här...

      Anna: : Hej Ram, har du berättat för läraren att du har svårt att förstå? Har du bett läraren att prata långsammare? Har du pratat med någon på din... Läs hela svaret
    • Miranda

      PRAOtips till lag och rätt-intresserad elev?

      Hej! Jag ska inom en månad ha hittat en praoplats. Jag vill så snabbt som möjligt fixa min praoplats så att jag inte tvingas praoa på någon av de sämre arbetsplatserna. Jag vet att det egentligen är rätt så lätt att få en praoplats, på t.ex restauranger, caféer och dagis så är det bara att...

      Peter: : Hej, vi fick nu tips från en Iärare på en gymnasieskoIa som bI a undervisar i juridik. Nedan kan du Iäsa Iärerns tips tiII dig! Lag och rätt är ett stort område som... Läs hela svaret
    • Milla

      Uppmaning: vill ni dela med tips ?

      Lördagen den 29 okt 2016 är det Högskoleprovet och jag vill uppmana alla som har tips och uppmuntrande ord att höra av sig, t.ex är ni välkomna att skriva kommentarer till den här "frågan"!

      Anna: : Enkla praktiska tips finns här>>
    • Matilda

      Plugga gymnasiet på engelska?

      Hej! Går i nian och ska välja gymnasium till våren. Har varit väldigt skoltrött och därför inte varit speciellt intresserad av någon linje. Men jag älskar engelska och har alltid gjort. Vill utveckla min engelska så mycket det går. Har alltid varit intresserad av att flytta till London, vara...

      Anna: : Hej Matilda! Det är planerat så att det är "vanliga svenska kurser" som ingår i Ekonomiprogrammet och i SamhäIIsvet.programmet - som kommer att ges på de nya utbiIdningar på... Läs hela svaret
    • Filip

      Inriktning för att bli dataprogrammerare?

      Vilka inriktningar inom tekniken kan man gå som är högskoleförberedande för att bli mjukvara programmerare i gymnasiumet? Jag vet inte vad jag ska söka på, och om möjligt gärna vad man också ska söka om på "Gymnasieguiden.se" (sökord)

      Julia: : Hej Filip! Till programmerare utbildar man sig på högskola eller på yrkeshögskola - dvs man går en eftergymnasial utbildning. På gymnasiet kan man läsa kurser i Programmering men man blir inte "programmerare", inte... Läs hela svaret
    • Frida

      Tips på passande gymnasielinjer??

      Hej, jag funderar mycket på vad jag vill gå för linje på gymnasiet. Jag ÄLSKAR musik, mitt drömyrke skulle vara att få jobba att iscensätta filmer med musik, soundtrack typ. Jag gillar också filosofi och psykologi mycket, jag gillar att diskutera åsikter med folk, jag gillar att fördjupa mig i...

      Anna: : Hej Frida! Tips om en skola i Göteborg som erbjuder Humanistiska programmet, inriktning "Kultur": http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/kitas-gymnasium-2 Lycka till med ditt gymnasieval! ANNA
    • Mikael

      Högskoleprovet för första gången?

      Ni som gjorde högskoleprovet idag, kanske för första gången... Vad tyckte ni? Några råd för dem som skall göra HP för första gången i oktober? Skriv era svar i kommentarsfältet, tack!

      Melina: : Du kan träna på gamla högskoleprov. Det kan också finnas kurser som förbereder för högskoleprovet - på privata skolor (där man betalar för att gå en kurs) men även på komvux.
    • Marina

      Högskoleprovet -det viktigaste?

      Jag skall skriva högskoleprovet imorgon! Är sjuktnervös! Vad är det viktigaste att tänka på kvällen innan???

      Mikael: : Det viktigaste inför hp: ta med dig legitimation! Kom till provlokalen i god tid och tänk på att det inte finns ngt som heter "godkänt" på hp, du får resultat som du kan förbättra i oktober och gå lägg dig nu och sov gott! Lycka till!
    • Cornelia

      Tips? Gymnasieval? Framtid? Ångest? Linje?

      Hej! Jag har några frågor ang. gymnasievalet. Jag vet inte vad jag ska välja för linje/inriktning och jag har riktig ångest inför valet. Att mina kompisar, som går i nian redan vet vad de ska välja gör mig stressad. Jag har några funderingar på linjer men problemet är att jag inte riktigt...

      Milla : : Hej Cornelia! Under omvalsperioden får du ändra ditt gymnasieval helt och hållet, om du kommer på andra tankar. Den enda skillnaden är att du - under omvalsperioden - bör få hjälp av SYV för att ÄNDRA på Antagningssidan... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga