Sam

    Hej! Jag går på linjen natur natur i gymnaiset och har gjort det ganska länge nu. Jag känner redan nu efter ungifär en termin att jag inte kommer att klara detta. Jag har helt enkelt inte den orken till det, jag ser inte resultat på den tiden jag lagt ner på mina studier och känner att det här är inget för mig! Så jag pratade med några klasskompisar som känner lika som mig, de funderade på att hoppa av gymnasiet och sedan börja om nästa sommar. Hur fungerar det? Är det något folk gör ofta?

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Sam,
    du har rätt att söka till ett annat program till nästa höst. Du kommer konkurrera med dina grundskolebetyg, på nytt, om plats på den "nya" utbildningen, alltså den andra utbildningen som du väljer att söka till. Att du det här läsåret läser på gymnasiet, jobbar eller bara sitter hemma och inte har ngn sysselsättning som studier eller jobb, kommer, formellt sett, inte påverka dina chanser att komma in på ett nytt program till hösten (detta för att du konkurrerar med dina grundskolebetyg). Men en stark rekommendation är att du går i skolan eller börjar jobba, om du kan få jobb, i stället för att bli en "hemmasittare" och vänja dig vid "lata dagar" och inte ha någon inkomst under det här kalenderåret. Går du i skolan, så lär du dig förhoppningsvis någonting och du kan också ha några godkända betyg i slutet av läsåret, t.ex om du får godkänt betyg i Idrott och hälsa 1 och/eller i svenska 1, eller i engelska 5 eller i historia, samhällskunskap eller några andra kurser som du läser nu, så slipper du läsa samma kurser igen på det nya programmet. 
    Det är bra för dig att veta att du har rätt att fortsätta läsa på ditt nuvarande program även om det skulle bli så att du får alla F i alla kurser - du har ändå rätt att läsa vidare. Givetvis kommer du inte uppfylla kraven för examensbevis i slutet av år3, men går man i skola, "har man ngt att göra", och om du inte skolkar för mycket, har du också rätt till pengar från CSN, studiebidraget (studiehjälpen). Om du hoppar av gymnasiet, förlorar du rätten till studiehjälpen från CSN, rätten till gratis lunch på skoldagarna och även rätten till buss/åk-kortet. Kan du få jobb (vilket är svårt om man är under 18 år och inte kan något yrke) så kan du jobba i stället för att gå i skolan. 
    Du får jättegärna kika på info på https://www.fragasyv.se/info/gymnasieavhopp

    Du måste också prata med dina vårdnadshavare. Eftersom du är under 18 år, så är det de som ansvarar för dig ... och jag har svårt att tro att ansvarsfulla vårdnadshavare skulle tycka att det är bra att deras ungdom ej går i skola och ej jobbar. Så, mitt förslag är att du söker till en ny utbildning till nästa höst, men att du under det här kalenderåret fortsätter gå i skola och gör ditt bästa för att lära dig så mycket som möjligt och också få så många godkända betyg som möjligt. Du kan börja söka jobb och skulle det bli så att du får anställning, då ser jag det som en rimlig och bra alternativ att jobba och om du ej kan kombinera jobb med studier, då är det OK att endast jobba: du skaffar dig arbetslivserfarenhet vilket är jättebra att ha!

    För att få fram vad som blir rätt utbildning för dig från nästa höst, gå gärna på många öppna hus och gymnasiemässor, titta på yrken på www.framtid.se (där finns över 2.ooo yrkesbeskrivningar); fundera på att söka i första hand till ett yrkesprogram eller till ngt speciellt program med egna examensmål, se exempel på sådana utbildningar:
    Sjöfart på praktiska-kalmar och på tornstromska-gymnasiet
    Flygteknik på flygteknik-technical-training

    Vad gäller Yrkesprogram, så är det fullt möjligt att inkludera kurser som krävs för behörighet till högskolestudier inom examen från ett yrkesprogram; kika t.ex på FT/transport där elever kan ta flera olika klasser av körkort. Det är dyrt att ta körkort om man ej gör det inom sin gymnasial utbildning. Elever som börjar på yrkesprogrammen hösten 2023 kommer i sin studieplan även ha svenska 2 och 3 och engelska 6 (kurser som krävs för grundläggande behörighet till högskolestudier) och ofta kan man läsa även matte 2a och ibland även 3b på yrkesprogrammen. Annars så går det att läsa kurserna på komvux efter gymnasiet, om man saknar behörighet till "sin" högskoleutbildning.

    • Sam :

      Så du menar att jag går klart detta året i skolan eller hela 1an? Har nemligen en kompis som hoppade av vid jullovet. Och sen om jag får godkännt i eng, sve osv behöver jag inte gå på de lektionerna? Och sedan hur ansöker jag? ansöker jag som jag gjorde innan i nian eller måste jag skriva till skolan jag vill komma in på och reservera en plats?

      Tack så himmla mycket för ditt svar!

    • Anna : Betyget i matematik 1c borde du få tidigare än slutet av läsåret, antar jag men i andra kurser - till sommarlovet. Att en kompis till dig hoppade av gymnasiet betyder inte att hen gjorde det som är bäst för honom/henne, och du behöver inte göra samma misstag som din kompis, tycker jag! :) Att förlora pengarna från CSN, att inte ha "ngt att göra" och vänja sig vid "lata dagar" är inte bra. Man kan, om man har motivation, bedriva framgångsrika självstudier - t.ex finns en mycket bra gratis sida www.matteboken.se, men på så sätt får du inga betyg. Det är också svårt att ha så pass mycket självdisciplin och se till att lära sig mycket nytt varje dag inom "skolämnen"; som "sista utvägen" om man ej under en viss period går i skola, så är självstudier givetvis bättre än att inte studera alls.
    • Anna : Vad gäller komma in på gymnasiet och redan ha godkända betyg i några gymnasiala kurser: om du får godkänt betyg i matematik 1c, behöver du inte läsa matte 1a eller 1b som kommer ingå i ditt nya gymnasieprogram. På samma sätt, om du får godkänt betyg i Idrott och hälsa 1, behöver du inte läsa om samma kurs igen. Du kommer kunna ta betygen från ditt nuvarande program i examensbevis från ett annat program.
    • Sam : Så jag kommer helt enkelt inte vara på de lektionerna? Och om jag får t.ex ett C i betyg i matte 1c, kommer jag inte kunna höja det till t.ex ett B eller ett A?
    • Anna : I examensbevis från alla gymnasieprogram får vilken som helst kurs i matematik 1 (1a eller 1b eller 1c) ingå, även om det är "fel kurs" för det programmet. På så sätt behöver du inte läsa om matte på nivå1 på ett nytt program men du får göra det och du kan då uppnå ännu bättre kunskaper och högre betyg. Matematik 1b är lite enklare/lättare än matematik 1c, och matematik 1a är lite enklare/lättare än matematik 1b, så samma kunskaper kan ge t.ex C i matte 1c men B-betyget i matte 1b eller 1a (på ett ungefär). Du har alla möjligheter genom att först läsa matte 1c, och sedan 1b eller 1a få högt betyg, t.ex A. Det finns flera fördelar i att läsa om samma kurser (om man går om ett år på ett nytt program): man repeterar och får ännu bättre förståelse för ämnet och ofta högre betyg. Har man flera betyg i samma kurs, är det DET HÖGRE betyget som gäller, oavsett vilket betyg man fick först. Så, det går inte att sänka sitt betyg genom att läsa om en kurs. Skulle man nästa gång få lägre betyg, står det högre betyget ändå kvar.
    Läs alla kommentarer

    Frågor och svar taggade med 'sam' (32 st.)

    • Klaris

      Natur eller sam?

      Hej! Jag har alltid varit mellan sam och natur. Jag gillar kemi och biologi, hatar fysik och klarar av matten bra. Jag tycker det är askul att resonera och debattera inom sam ämnen också. Men jag har verkligen ingen aning vad jag ska välja. Det som är positivt...

      Milla : : Hej!Jag förstår att det är svårt att välja mellan "natur" och "sam", särskilt när du har intressen och färdigheter som passar för båda programmen. Här är... Läs hela svaret
    • Elev

      Får man meritpoäng från Moderna språk 3 om man går samhällslinjen?

      Hej! Jag går första året på gymnasiet och tar sambeteende. Planerar på att bli psykolog sen, efter gymnasiet, vilket är typ ganska svårt med värsta höga meriten. Därför tänkte jag försöka få de där extra...

      Mikael: : Hej Ava,på SA är två kurser i ämnet Moderna språk eller Modersmål - obligatoriska. Många elever på SA läser moderna språk 1 och... Läs hela svaret
    • Astrid

      kan man bli läkare utan att behöva gå natur?

      jag undrar om man måste gå natur för att kunna bli läkare? man kan inte gå något helt olikt, men om man kan gå tex sam och senare läsa till de natur kunskaper man behöver?

      Anna: : Hej Astrid, jo, det bår bra att läsa ett valfritt program på gymnasiet och - på sikt - komma in på läkarprogrammet; kompletteringar kommer behövas, dock. Du skriver exempel... Läs hela svaret
    • Emelie

      Kan jag gå ett yrkesprogram och bli vad jag vill senare?

      Jag är en tjej som ska börja gymnasiet nästa termin, men jag kan inte bestämma mig för vilken linje jag vill gå! De två linjer jag är intresserad av är Frisör och Sam-Beteende. Jag har nu 270 i merit. Jag vill gå frisör linjen för jag tycker att det är kul att få jobba praktiskt och är väldigt...

      Julia: : Hej Emelie, du är inte "fast som frisör" och du behöver inte jobba som frisör >>, över huvudet taget. Det finns exempel på att f d elever på inriktningen Frisör (Hantverksprogrammet) jobbar med någonting helt annat, än som frisör.
    • Erik

      Är detta möjligt?

      Hej!, jag går samhällslinjen men jag är väldigt intresserad av arkitektur och jag undrar om det är möjligt att man går klart samhällskursen och senare blir arkitekt. Måste man i så fall tappa ett helt år för extra kurser? Mvh Lars

      Mikael: : Försök läsa matte 3 och naturkunskap 2; det är de två kurser som inte ingår i Samhällsvet programmet men som krävs för behörighet till arkitektutbildningar och om det inte på din... Läs hela svaret
    • Herman

      Hur blir man behörig till Yrkeshögskola?

      Hej jag undrar om det är möjligt att bli Elektronikingenjör, automationingenjör eller IT-säkerhets tekniker och plugga dem utbildningarna på Yrkeshögskolan även om man har gått Samhälle? Är det möjligt att bli behörig så man kan söka dem utbildningarna trotts att man gått Samhäll istället för El...

      Anna: : Hej Herman, se gärna på vad utbildningar på Yrkeshögskola ställer för Behörighetskrav; https://www.yhguiden.se/utbildning/yrgo-hogre-yrkesutbildning-goteborg/elektronikingenjor... Läs hela svaret
    • Moa

      Samtalsterapeut/ Psykolog / Socciono eller Kurator?

      Jag funderar på att välja Samhälscetenskaps programmet men vad har dessa olika yrken för innebörd: socionom/kurator/ psykolog/samtalsterapeut. Jag är intresserad av beteendevetenskap, människan och hjärnan. Jag är också intresserad av barn och ungdomar. Tex från födseln till tonåren och alla...

      Peter: : Hej Moa, du skriver om att du har "gymnasiefeber", och du är långt ifrån ensam om det. Jättemånga ungdomar av de som väljer till gymnasiet är osäkra ang.sina val och... Läs hela svaret
    • Anonym

      Gymnasie val, Natur eller Sam??

      Hej! Jag är en 15 årig tjej som nu går i årskurs 9, så gymnasiet närmar sig för mig. I 8an hade jag 6F, inte för att ämnena var svåra utan för att jag helt enkelt inte brydde mig. Har lyckligtvis höjt alla till D och C....

      Anna: : Hejsan, det är bra att du har syskon som kan hjäIpa tiII med Iäxorna! Du har fIera oIika frågor: - om matten är svår på Naturvetenskapsprogrammet? och - om man måste ha... Läs hela svaret
    • Ellen

      Inrikting i tvåan? (Samhällsvetenskapliga programmet)?

      Jag vill gärna bli förskolelärare (dagisfröken) när jag gått ut (och gått klar universitet), just nu går jag då samhällsvetenskapliga programmet. Men min fråga är då om jag kan välja inriktning SAM istället för Beteendevetenskap och ändå få en utbildning till det jag vill?

      Liselotte: : Hej Ellen, För att bli Förskollärare måste man läsa förskollärarprogrammet på högskolenivå i 3,5 år = 210 högskolepoäng och för... Läs hela svaret
    • Johan

      Bli polis på Sam i inriktning mot Samhällsvetnskap??

      Hej jag undrar ifall man kan bli polis i samhällsvetenskapsprogrammet i inriktning mot Samhällsvetenskap? Finns visst två stycken inriktningar? Spelar det någon roll ifall man vill bli polis ifall man har gått Beteende-vetenskap inriktningen eller Samhällsvetenskap ? tacksam för svar! Mvh

      Anna: : Hej Johan! Det spelar ingen roll vilken inriktnig på Samhällsvetenskapsprogrammet man går, om man vill bli polis. Det går även att läsa på andra program som t.ex... Läs hela svaret
    • Nima

      Vill bli jurist/advokat, men gillar SO-ämnen mer och går hellre sam?

      Hej, Jag har under lång tid nu velat bli jurist/advokat i framtiden, det är något som jag är mycket intresserad i. Problemet är att av vad jag hör så behöver man gå EK>Juridik för att kunna bli jurist. Om det nu är så att det är lungt att gå sam och fortfarande bli jurist, vad skulle du ni...

      Mikael: : Hej Nima, för behörighet till Juristprogrammet behöver man grundläggande behörighet + godkända betyg i Samhällskunskap 1b och Historia 1b. Uppnå... Läs hela svaret
    • Agnes

      Finns det några aktiva yrken?

      Hej! Jag tycker väldigt mycket om att röra på mig och gillar att sporta. Men jag vill inte satsa på min idrott på det sättet. Finns det något yrke där man rör på sig/är aktiv etc., alltså inte kontorsarbete? Har bra betyg, om man får säga det själv och funderat på att gå sam/hum på gymnasiet.

      Mikael: : Kan lärare i idrott och hälsa vara ngt som passar dig? Andra yrken där man rör på sig ganska mycket är förskollärare>>, trädgårdsmästare>>, ... Läs hela svaret
    • Lisa

      Rätt gymnasieval?

      Hej! Jag går sista terminen i årskurs 9 och väntar just nu på resultaten från den första gymnasieansökan och nu när är det inte långt kvar. Detta har fått mig att tvivla på mitt val. I framtiden skulle jag jättegärna vilja plugga vidare till sjuksköterska och jag undrar om jag gjorde rätt val...

      Anna: : Hej Lisa! Du vill bli sjuksköterska. Om du blir behörig att söka till sjuksköterskeprogrammet blir du samtidigt behörig att söka utbildningar som leder till att man kan jobba som... Läs hela svaret
    • Ellika

      Vad är skillnaden mellan teater och samhällsprogramme?

      Hej! Jag är intresserad av teater, men också politik och sam-ämnena så därför tänker jag gå antingen sam eller teater. Jag undrar vad det är för skillnad på dessa och vad man måste lägga till för att de ska få samma behörighet? Kan man läsa moderna språk på teater också? Och spelar det någon...

      Mikael: : Hej Ellika! Både Estetiska programmet och Samhällsvetenskapsprogrammet är högskoleförberedande. Dock är det viss skillnad. Du kan se vilka kurser som läses på... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga