Alice
    Hej jag undrar hur det går till när man lägger ihop alla poäng samt meritpoäng inför högskolan. Jag har hört att de ämnena man har sämst betyg inte är med i bedömningen. Stämmer det? Spelar det ingen roll vilket betyg man får i "merit" kurserna? Asså är ett E lika mycket värt som ett C?

    1 Svar

    Daniel SYV

    Hej Alice,
    för dig som läser mot Examensbevis gäller följande: du kommer konkurrera om plats på högskola med MERITVÄRDE.
    Meritvärde är summan av Jämförelsetal och Meritpoäng. 
    Jämförelsetalet - är det medelbetyget som räknas ut på alla kurser som ingår i examensbeviset, förutom GA, gymnasiearbete. 
    Har man U-kurser, utökade, extrakurser - om man enligt rektors beslut läste på mer än heltid, vilket är ett Undantag, gäller särskilda regler /om just U-kurser/. 
    De flesta elever läser inte U-kurser. Då räknas alla kurser /betyg/ i i jämförelsetalet, förutom GA.
    Sedan, man har meritpoäng, lägger man till meritpoängen och får fram MERITVÄRDE. Har man inga meritpoäng, blir Jämförelsetal = Meritvärde.

    Hälsningar

    Daniel

    Frågor och svar taggade med 'två examina' (2 st.)

    • Diana

      Vad gör de olika högskole/universitet exam för skillnad?

      Vad gör det för skillnad om man plugga till kandidat + evtl. master eller pluggar bara en till högskoleexam? Tänker främst om det på något sätt skiljer sig ifrån varandra och kan påverka en till framtida jobbtillfällen.

      Milla : : Hej,masterprogrammen ligger på Avancerad nivå (till skillnad från de programmen som ligger på grundnivån). På den avancerade nivån fördjupar man sig... Läs hela svaret
    • Olivia

      Dubbelexamina onödigt eller inte?

      Hej! Jag studerar för tillfället till en kandidat i kriminologi med sociologi som breddningsämne. Jag undrar om det skulle gynna mig att ta ut en kandidat i sociologi också eller är det bara dumt eftersom båda utbildningarna är samhällsvetenskapliga? Mvh, Olivia

      Anna: : Hej Olivia; det är inte fel att ha två kandidatexamina (om möjlighet finns och inte tar för mycket resurser från dig) - det kan gynna dig i arbetslivet, tycker jag.

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga