1 Svar

    Mikael SYV på FrågaSYV

    Hej Monika!

    kurser i matte på nivå ett får fritt bytas mot varandra, dvs "din elev" kan ha betyg i matemaik 1b i sitt examensbevis från Restaurang- och livsmedelsprogrammet.
    Men om inte hen har A betyg i matte 1b, är det fördelaktigt för eleven att göra prövning i matte 1a för att hen har möjlighet att få högre betyg och i så fall tar man in det högre betyget i elevens examensbevis.

    ..................................................................

    8 kapitlet 15 § Gymnasieförordningen reglerar möjlighet att "klyva" kurser & (man kan också läsa i Bilaga 3 till Skollagen - om gymnasiegemensamma ämnen; att det är rätt ämne och rätt omfattning inom det ämnet som måste finnas med i examensbeviset).

    Det gäller, alltså, Historia 1b och Samhällskunskap 1b - det som behöver göra är att "klyva" de kurserna och skapa två betyg - i Samhällskunskap 1a1 och 1a2 samt i Historia 1a1 och 1a2. Det är samma betyg, t.ex C-betyg eller B... vad eleven nu har för betyg, som man sätter i båda de två "små" kurser. Och sedan lägger man 1a2 kurser som Individuellt val eller som "utökade" för att det - enligt programplanen för RL>>  ej går att läsa dem som Programfördjupande**. Eller så kan man slippa ha 1a2 kurser i examensbeviset, utan ha dem endast på urdraget från Betygskatalogen.

    **Om rektor fattar beslut om Individuellt anpassar program>>, då kan man - förutom Gymnasiegemensamma ämnen som alla måste finnas med i examensbeviset - disponera ganska fritt med de övriga kurserna.

    .........................................................

    Att eleven läser just som Lärling>> ska inte spela någon roll för kurssammansättning i examensbeviset.

     och... I fall eleven inte kommer att uppnå kraven för gymnasieexamen>>, skriver man i så fall ut Urdrag (förteckning över kurser med tillhörande betyg) - och eleven kan senare komplettera på komvux eller söka vidare till folkhögskola eller yrkeshögskola, även om hen inte har examensbevis. Yrkeshögskola kan, som bekant, ta in även obehöriga, i "fri kvot".
    Passar på och tipsar om "restaurang"-utb. på yrkeshögskola>>

    Hälsningar

    Mikael SYV

     

     

    Frågor och svar taggade med 'bi och bii?' (2 st.)

    • Carl linus

      Prövning gymnasiet?

      Vilken antagningskvot räknas man in i om man höjer sina betyg genom betald prövning under gymnasietiden? Alltså att skolan har erbjudit prövning för att höja ett betyg man är godkänd i i utbyte mot en kostnad innan man tar studenten, räknas...

      Milla : : Hej,i det fallet du beskriver prövas du i BI, direktgruppen. De högre betygen kommer ju ingå i ditt examensbevis från gymnasiet; du kommer alltså inte komplettera efter gymnasiet, det blir med det inte en komplettering.
    • IamA

      Utökad program, vilken ursvalsgrupp söker jag in?

      Hej, Jag går trejde året på gymnasiet. Eftersom vi inte har många svåra ämnen det här året valde jag att läsa utökad program, dvs extra kurser och får då 2800 poäng(Sociologi, Modersmål, privat och juridik)....

      Anna: : Hej!direkt efter gymnasiet kommer du prövas endast i BI, direktgruppen. Utökade kurser i ditt examensbevis placerar dig inte i kompletteringsgruppen. Det är om du kompletterar efter gymnasiet... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga