1 Svar

    Mikael SYV på FrågaSYV

    Hej Monika!

    kurser i matte på nivå ett får fritt bytas mot varandra, dvs "din elev" kan ha betyg i matemaik 1b i sitt examensbevis från Restaurang- och livsmedelsprogrammet.
    Men om inte hen har A betyg i matte 1b, är det fördelaktigt för eleven att göra prövning i matte 1a för att hen har möjlighet att få högre betyg och i så fall tar man in det högre betyget i elevens examensbevis.

    ..................................................................

    8 kapitlet 15 § Gymnasieförordningen reglerar möjlighet att "klyva" kurser & (man kan också läsa i Bilaga 3 till Skollagen - om gymnasiegemensamma ämnen; att det är rätt ämne och rätt omfattning inom det ämnet som måste finnas med i examensbeviset).

    Det gäller, alltså, Historia 1b och Samhällskunskap 1b - det som behöver göra är att "klyva" de kurserna och skapa två betyg - i Samhällskunskap 1a1 och 1a2 samt i Historia 1a1 och 1a2. Det är samma betyg, t.ex C-betyg eller B... vad eleven nu har för betyg, som man sätter i båda de två "små" kurser. Och sedan lägger man 1a2 kurser som Individuellt val eller som "utökade" för att det - enligt programplanen för RL>>  ej går att läsa dem som Programfördjupande**. Eller så kan man slippa ha 1a2 kurser i examensbeviset, utan ha dem endast på urdraget från Betygskatalogen.

    **Om rektor fattar beslut om Individuellt anpassar program>>, då kan man - förutom Gymnasiegemensamma ämnen som alla måste finnas med i examensbeviset - disponera ganska fritt med de övriga kurserna.

    .........................................................

    Att eleven läser just som Lärling>> ska inte spela någon roll för kurssammansättning i examensbeviset.

     och... I fall eleven inte kommer att uppnå kraven för gymnasieexamen>>, skriver man i så fall ut Urdrag (förteckning över kurser med tillhörande betyg) - och eleven kan senare komplettera på komvux eller söka vidare till folkhögskola eller yrkeshögskola, även om hen inte har examensbevis. Yrkeshögskola kan, som bekant, ta in även obehöriga, i "fri kvot".
    Passar på och tipsar om "restaurang"-utb. på yrkeshögskola>>

    Hälsningar

    Mikael SYV

     

     

    Frågor och svar taggade med 'firståendekurser' (2 st.)

    • V William

      Om firståendekurs ingår i ett program?

      Om jag skulle gå en friståendekurs, som sedan visar sig ingå i ett program jag tänker söka, vad händer då? Kan jag läsa kursen igen, även om jag redan har betyg i den?

      Milla : : Hej,jag tror du kan läsa kursen igen men varför skulle du göra det om du i stället kan läsa en annan kurs och få "nya, fler" högskolepoäng och mer kunskap och kan på så sätt antingen bredda eller fördjupa dig.
    • Enok

      Ansökning till utbildningar och kurser prioritering?

      Hejsan, Jag har för nu ansökt till några utbildningar men är intresserade av att ta en fristående kurs i envariablesanalys. Helt enkelt undrar jag hur prioriteringen av ansökningarna för kurser och program går till eftersom att dem hamnar på exakt samma lista när jag ansöker till dem på...

      Milla : : Hej Enok,svar på din fråga beror på om de utbildningar du söker till (kurser och/eller program) går på heltid eller på deltid. Både kurser och program kan ges... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga