2 Svar

    Liselotte SYV på GymnasieGuiden

    Hej Andreas!
    gymnasieexamen från gymnasieskolan kräver 2500 betygsatta poäng (av de kan 250 poäng vara betygsatta med F, icke-godkänt men det går inte att ha F i vilka kurser som helst - vissa kurser måste man tvunget ha godkända betyg i);
    gymnasieexamen från komvux kräver 2400 betygsatta poäng; kursen Idrott-och-hälsa 1 (100poäng) får ej ingå; av de 2400p. får max 150p.vara betygsatta med F. 
    Det är ganska (t o m mycket) stor skillnad på vilka kurser som får eller bör ingå i examensbevis, beroende på om man läser mot examensbevis från gymnasieskola eller examensbevis från komvux.
    Det är friare (mer flexibelt) vilka kurser som får ingå i examensbevis från komvux.
    På gymnasieskolan är det inte så många valbara kurser, utan de flesta kurser är obligatoriska - vilka kurser som är obligatoriska och vilka kurser som får läsas som programfördjupning, beror på vilket program och vilken inriktning man läser.
    På komvux är det sedan 1 juli 2021 så här: man kan läsa mot yrkesexamen eller mot en av två högskoleförberedande examina (de högskoleförberedande examina heter Naturvetenskap/Teknik respektive Samhälle/Humaniora). Vi rekommenderar att göra planering mot examensbevis tillsammans med SYV komvux. Bra att ta in de kurser som krävs för särskild behörighet till den eftergymnasial utbildning som man tror man efter examen på gymnasial nivå, vill söka till. Många eftergymnasiala utbildningar kräver matematik 2. Det finns också en hel del utbildningar som kräver matematik 3, naturkunskap 2 och samhällskunskap 1b. 

    Liselotte
    • Andreas : Supertack för svaret. Personen det gäller hoppade av gy (NIU), är över 20 år och vill nu komplettera. Finns det någon anledning att komplettera en gymnasieexamen? Jag vet att många arbetsgivare efterfrågar detta, men kan man inte likställa en vux examen med en gy examen?
    • Milla : Om personen din fråga gäller är över 20 år, då läser hen mot gymnasieexamen på komvux, alltså mot komvux-examen på gymnasial nivå. Kort: man söker till komvux i den kommunen där man är folkbokförd och gör planering tillsammans med SYV på komvux. Jag ska nu också skriva ett nytt svar.
    Milla SYV på FrågaSYV

    Hej,
    som jag skrivit i en kommentar, så är hen som är över 20 år, för gammal för att kunna antas till gymnasiet, utan hen kompletterar på komvux. Sedan 1 juli 2021 finns det på komvux följande examina att läsa mot:
    - yrkesexamina (mot olika praktiska yrken);
    - två typer av högskoleförberedande examina: examen i naturvetenskap-teknik respektive examen i samhälle-humaniora.

    Du frågar i din kommentar om det finns någon anledning att komplettera och uppnå gymnasieexamen? Jo, om man vill bli behörig till eftergymnasiala studier, så finns det definitivt behov av att komplettera för att bli behörig till högre studier. 
    Men om man kan få jobb utan att läsa mera, då får ma lov att jobba. Skolplikt finns ej i Sverige för personer över 18år, även om de inte uppnått grundskolekompetens. 
    Om hen din fråga gäller vill få examen på gymnasial nivå, då måste hen få ihop 2400 betygsatta gymnasiepoäng .. OBS! betyget i kursen Idrott-och-hälsa1, 100poäng, får ej ingå i examensbevis från komvux. Av de 2400p.får högst 150p.vara betygsatta med F (icke-godkänt). 
    Givetvis är det bättre att ej ta in F-poängen in i sitt examensbevis, utan ha alla kurser godkända och betygsatta med så höga betyg som möjligt.
    Vilka kurser som kommer ingå i examensbeviset "beror på":
     - man bygger på det man redan har i bagaget, tittar på vilka godkända betyg på gymnasial nivå man redan har

    - funderar också på vad man vill göra efter det att man har fått ut sitt examensbevis.
    Vill man jobba i något praktiskt yrke som t.ex fastighetsskötareelektriker, byggnadsarbetare, bussförareundersköterska, barnskötare så är det smart att läsa mot yrkesexamen mot det "aktuella yrke". I yrkesexamen kan man ta in de kurser som krävs för högskolebehörighet; för grundläggande behörighet krävs bl.a godkända betyg i svenska 2 och 3 och i engelska 6.

    Vilka kurser som krävs för särskild behörighet, beror på vad utbildningen kräver, t.ex om man, i Sverige, vill utbilda sig till fastighetsmäklare, måste man ha godkända betyg i samhällskunskap 1b och i matematik 3 (3b eller 3c).

    Kurser för särskild behörighet kan man ha utanför examensbeviset, men det sparar tid om man har de inom examensbeviset.

    Studie- och yrkesvägledare

    Frågor och svar taggade med 'gymnasieskolor' (6 st.)

    • Pia

      Vilka gymnasieskolor finns det i Göteborg?

      Hej, som rubriken lyder är min fråga vilka gymnasieskolor (alla) som finns i Göteborg? Tack på förhand för ett snabbt svar! Pia

      Milla : : Hej!Alla de gymnasieskolor som vi på gymnasieGuiden.se känner till, i Göteborg, visar vi i "listan" på gymnasieguiden.se/gymnasium?Göteborg (det är i dagsläge 60 skolor; uppgift från 17 maj 2024).
    • SYV-besökare

      Vilka gymnasieskolor finns i Katrineholm?

      Hej som rubriken lyder undrar jag om ni har en lista på alla gymnasieskolor som finns i Katrineholm? Tack för ett snabbt svar! S.

      Milla : : Hej!Enligt de uppgifter vi har, finns det tre kommunala gymnasieskolor i Katrineholm och du finner listan på skolorna här: gymnasieguiden.se/Katrineholm och från skolornas presentationer på... Läs hela svaret
    • SYV-besökare

      RIG och NIU i Ridsport?

      Hej var hittar jag fullständig lista på vilka gymnasieskolor som erbjuder Ridsport på elitnivå, alltså RIG och NIU? Tack för ett snabbt svar.

      Mikael: : Hejsan,enligt våra uppgifter finns inte RIG, riksidrottsgymnasier med Ridsport; och NIU finns på följande gymnasieskolor - se listan gymnasieguiden.se/gymnasium?NIU: RidsportOch NIU Hippning eller Dressyr finns... Läs hela svaret
    • My

      Vilka gymnasiealternativ finns det i Örnsköldsvik?

      Hej! Vet ni vilka alla de olika gymnasiala alternativ finns det för elever som vill läsa gymnasiet i Örnsköldsvik? Kan ni skicka en fullständig lista? Tackar på förhand. MY :)

      Anna: : Hej My!När du frågar om "gymnasiala alternativ" menar du endast gymnasieskolorna?Enligt våra uppgifter finns det följande gymnasieskolor i Örnsköldsviks kommun: se... Läs hela svaret
    • Gäst

      Yrkesutgångar på yrkesprogram?

      Hejsan, jag är intresserad av att veta vilka de olika yrkesutgångarna är på de olika yrkesprogrammen och hur vet man på vilka gymnasieskolor de utgångarna finns?

      Julia: : Hej! Vilka yrkesutgångar kan man ha på de olika yrkesprogrammen kommer info här nedan: Barn - och fritidsprogrammet>> inriktning Fritid & Hälsa>>> Möjliga yrkesutgångar:-... Läs hela svaret
    • Amanda

      Betygs- och gymnasie-ångest, läsa till veterinär?

      Hej! Jag heter Amanda och jag vill så gärna läsa till veterinär, jag går i åttan men har ändå redan börjat tänka på gymnasium. Men jag är sjukt osäker på hur jag ska komma in på naturvetenskapsprogrammet då jag bara har ca 247 i meritpoäng...? Jag har sådan sjuk betygsångest så jag kan börja...

      Anna: : Hej Amanda! Var bor du? I vilken del av Sverige? Detta frågar jag för att kunna tipsa dig om utbildnignar som finns nära dig. :) Jag tycker du bör titta på Naturbruksprogrammet.... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga