Student
    Hej jag är nybliven student men känner att jag vill gå något annat program dock med högre antagningspoäng. Har sökt tidigare år och inte kommit in varken på BI BII eller Hp.
    Utbildningen är en ”internationell utbildning” och du kan läsa på tyska eller franska. (Behörighetskrav tyska 3/franska 3 beroende på vad du söker). Jag har läst båda språken i kurserna tyska 1-3 och franska 1-3 och har full extra meritpoäng tror jag (har även läst matte 5, engelska 7). Jag undrar om det skulle vara en bra idé (utöver högskoleprovet såklart) att göra prövning i tyska 3 då jag har ett lägre betyg i den kursen (D). Det jag undrar är 2 saker:
    1Om jag höjer tyska betyget, höjs även min totala meritpoäng (som jag söker in med) för franska inriktningen? Dvs, kommer mitt höjda betyg i tyska 3 även höja meritpoängen (som jag söker in till) utbildningen med franska 3 som behörighetskrav? Är det bättre att plugga upp ett betyg såsom engelska 7/svenska 1? (Påverkar det betyget båda meritpoängen)?
    2 Finns det något sätt jag kan få mer extra meritpoäng +2.5? Eller har jag max? (Behörighetskrav är som sagt: matte 4, fysik 1, 2 och tyska 3 respektive franska 3 för respektive program) jag har läst engelska 7, matte 5, tyska och franska 3 .

    Tack på förhand för svar

    1 Svar

    Mikael SYV på FrågaSYV

    Hej Victor! 
    det skulle vara bra att veta hur ditt Examensbevis från gymnasiet ser ut, alltså om du har U-kurser (utökat program) vilka är de U-kurserna i ditt examensbevis? De är i dokumentet Examensbevis markerade med "U"/utökat. Det är nämligen så att betygen i U-kurserna räknas in i ditt jämförelsetal endast om en sådan kurs krävs för särskild behörighet Eller om en sådan kurs ger meritpoäng. 
    På tal om meritpoängen, så är 2.5 max, alltså ingen kan få fler merit/extrapoäng än just 2.5 och det har du redan. Nu gäller det att höja ditt snittbetyg, så du får högre jämförelsetal (som är detsamma som "snittbetyget" på de kurserna som räknas in, och U-kurserna räknas in bara ibland, inte alltid, därför är det bra att veta om du i ditt examensbevis har någon eller några U-kurser).
    *************************
    Du kan också fundera på att göra högskoleprovet ännu en gång. Högsta resultat gäller.
    *************************
    Du kan definitivt höja betyget i Svenska 1, för att den kursen kan inte vara U-kurs, utan betyget i den räknas alltid in och detsamma gäller ganska många andra kurser som t.ex engelska 5 och religionskunskap. Som sagt, bra att veta vilka kurser som i ditt examensbevis är markerade med "U" för att ge dig svar om det skulle förändra ngt om du fick högre betyg i tyska 3.

    • Student : Hej Mikael! Tack för så snabbt svar! Jag ser inga U på mitt examensbevis då jag läste tyska kursen på kommvux. Men antar att tyska 3 då räknas som U-kurs. Läste annars naturvetenskapliga programmet med engelska 7, matte 5 o psykologi som tillval. Får jag extra meritpoäng via språket? Var kan jag hotta om tyskan är utökat i så fall? För det står varken på mitt examens bevis eller på antagning.se eller på mitt bevis från kommvux. Med vänlig hälsning, /Victor
    • Mikael : De kurser du läser på komvux efter det att du fick ut ditt examensbevis från gymnasiet är de facto Utökade kurser, samma regler gäller - alltså om en kurs inte krävs för särskild behörighet och inte ger meritpoäng, så räknas inte det betyget in.
    • Mikael : Du frågar om du får "extrameritpoäng via språket"; detta gäller: godkända betyg i moderna språk 3 och 4 ger meritpoäng, men om moderna språk 3 krävs för särskild behörighet då ger inte den kursen meritpoäng, utan då får man 1.0 meritpoäng för mod.språk4 och så kan man få ännu + 0.5 för mod.språk5 eller för mod.språk2 i ett annat språk. Om ditt högskoleprogram kräver franska 3 för särskild behörighet, får du ej merit/extrapoäng för franska 3, utan endast för franska 4, men då får du + 0.5 meritpoäng för mod.språk 2 i ett annat språk, t.ex i tyska 2. Så, du kan gott göra prövning i tyska2 - och det betyget kommer räknas in /det är i alla fall så jag tolkar reglerna/ men fråga även där du anmäler dig till en prövning, eller kontakta www.antagning.se och fråga dem. Det är antagning.se som räknar fram ditt meritvärde, så det är deras tolkning som gäller, oavsett vad någon annan säger.
    • Student : ok och om jag redan har läst Tyska 1, 2 och 3 samt franska 1 2 och 3 får jag då extra +0.5 poäng för någon av dem kurserna? Eller måste jag läsa tyska/franska 4? Tyska 3/franska 3 är särskild behörighet i vardera program.
    • Mikael :

      Lägre kurser än på nivå 3 i ämnet Moderna språk ger, som regel, inte några Merit-ExtraPoäng. Om behörighet till din högskoleutbildning inkluderar mod.språk3, då är det ett Krav och inte något "extra", så du får meritpoäng för mod.språk4, men - "som Undantag" kan också få meritpoäng för moderna språk2 (eller en högre kurs) i ett Annat språk, så min rekommendation är att du gör prövning i Tyska 2 och inte i Tyska 3. Detta för att det är lättare att få högre betyg i en lägre kurs. Sikta på betyget A i tyska 2 är mitt råd.

    • Mikael : Såsom jag förstår din situation och som jag tolkar reglerna, så får du vid ansökan till utbildningen där franska 3 krävs för särskild behörighet meritpoäng för ämnet moderna språk för franska 4 och för tyska 2 (eller tyska 3). Om du redan har A i Tyska 2, då behöver du inte göra någonting, men om du har lägre betyg i tyska 2 än A, gör prövning och försök få A.
    • Mikael : Du kan också kontakta antgningsgruppen/antagningsenheten på det lärosäte dit du vill komma in; saken är den att det är ganska ovanligt att moderna språk 3 skulle krävas för särskild behörighet och så har du också kurserna utanför ditt examensbevis... så situationen är "lite komplicerat" kan man kanske säga. Sista ordet (beslutet) i hur ditt meritvärde kommer räknas fram har antagningsgruppen på det lärosäte dit du söker.
    Läs alla kommentarer

    Frågor och svar taggade med '#polis' (7 st.)

    • ville

      Plugga till Polis eller Sjuksköterska?

      Hej, jag är en kille på 24 år som ska i augusti flytta till Jönköping med min framtida sambo men jag är väldigt kluven just nu. Jag har vart insatt på att plugga till sjuksköterska i Jönköping och senare till ambulansen i nästan 1...

      Milla : : Hej!Att stå i valet och kvalet mellan olika yrken och utbildningar är det många som gör. Det är ganska sällan så att en person vet exakt vilket /Ett/ yrke hen vill helhjärtat... Läs hela svaret
    • Skn

      Kan man läsa polis och en akademisk utbildningen samtidigt?

      Hej. Jag vill gärna läsa två utbildningar samtidigt och undrar om det är möjligt. Jag vet att man endast på högskolan kan läsa 45 hp per termin. Hur ser det dock ut när man läser ex sjuksköterska 180hp heltid och polis på distans men samtidigt? Polisens utbildning söker man inte via antagningen...

      Anna: : Hej Skn,att läsa en heltidsutbildning tar 40 timmar per vecka, även om man läser på distans. Distansstudier tar inte mindre tid. Genom att läsa på distans sparar man... Läs hela svaret
    • Melissa

      Utbilda mig till utredare?

      Hej! Jag har länge velat bli brottsutredare men varit kluven om hur jag ska göra. Tidigare har jag varit inne på att utbilda mig till polis för att där sedan vidareutbilda mig till utredare, men fick då höra, från syv på mitt gymnasium, att det även finns möjlighet att bli utredare inom...

      Julia: : Hej Melissa!Kika gärna på yrke/civil-utredare - utbildning som är relevant för anställning som civil utredare är akademisk utbildning inom t.ex juridik, beteendevetenskap eller med... Läs hela svaret
    • Nellie

      Vad gäller ansökning till polishögskolan?

      Hej! När man läser antagningskraven för att komma in på polisutbildningen står det att åldern är minst 18 år så kan jag söka in för HT16 fastän jag inte ännu fått betyg för hela gymnasiet? Med tanke på att ansökningen öppnar nästan ett år i förväg?

      Anna: : Hej Nellie! Enligt info på http://rekryteringsmyndigheten.se/malgruppsnavigering/om-du-skall-testas/nar-du-soker-till-polisutbildningen/datum-for-ansokan-tester-och-utbildningar/ är ansökningsperiod 23 nov - 6 dec... Läs hela svaret
    • Aurora

      Vill jobba med dömda kvinnor, vilken linje ska jag gå?

      Hejsan! Jag har ett intresse av att jobba med fängelse dömda kvinnor. Eller i fängelse överhuvudtaget. Vilken linje är den bästa för mig för att få flest möjligheter och kunskap?

      Mikael: : Hej, jag rekommenderar ekonomiprogrammet inriktning juridik i första hand; i andra hand - samhällsvetenskapsprogrammet inriktning beteendevetenskap. Det som du vill jobba med kräver både kunskaper i juridik och i psykologi/beteendevetenskap. Med vänlig hälsning, Mikael syv
    • Micaela

      Vad krävs för att komma in på polishögskolan?

      Som sagt så undrar jag vad det är som krävs för att komma in på polishögskolan. Har hört att det är fystest osv? vad är det för tester som görs och vilka tider ska man ha för att kunna komma in?

      Lena: : Hejsan, här kan du läsa allt du behöver veta om antagningen till Polishögskolan http://polisen.se/Bli-polis/ Om du undrar över något kan du säkert mejla dom med dina frågor. /Lena, Syv
    • Micaela

      Hur ser framtiden för poliser ut?

      Jag går just nu i 9.an och undrar hur framtiden för polis-yrken ser ut som. Kommer det att finnas gott om jobb inom det yrket? är det svårt att bli polis ? är det hård konkurrans ?

      Lena: : Hejsan, mejlar lite länkar som berättar om polisyrket och lite in i... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga