Jonathan
    Hej! Jag går teknikprogrammet och jag har en fråga om IV-valet. Än så länge har jag totalt 100 poäng i IV för jag läste Cad 1 & Cad 2 förra året. Detta året läser jag Engelska 7 och jag klarar inte av det. Det är väldigt mycket att göra, konstanta redovisingar och läxor; det passar inte mig.
    Du kanske redan förstår vad jag vill göra, men jag vill välja bort/"skita" i Engelska 7.

    Dock så har jag några ämnen med betyget F i!
    - F i matte 2c
    - F i Fysik 1
    - F i Kemi 1

    Min plan: Matte 2c kommer jag att klara genom en prövning i November (100%). Jag kommer att gå på en upphämtningskurs som skolan ska anordna, jag antar att jag får E eller mer i båda kurserna.

    Så nu är det bara Fysik 1 jag har F i. Anta att jag får E i Ma2c och Kemi 1.

    Min fråga: Kommer jag kunna få ut en gymnasieexamen genom att ha F i Fysik 1 och Engelska 7, får man F om man ej går till lektionerna, eller finns det något sätt man kan välja bort Engelska 7 på? Jag kommer inte gå till Engelska 7 mer i framtiden. Jag kommer heller inte välja något annat som ersätter Engelska 7.
    Vad jag vet, så krävs det inga "IV-kurser" för att få en gymnasieexamen.. Utan det krävs bara 2500p och max 250p med betyget F vilket Fysik 1 (150p) och Engelska 7 (100p) är tillsammans. Samt godkännt i Ma1c, Eng 5 och Eng 6 och Svenska 1,2,3. Vilket jag har.

    Om det inte går att välja bort Engelska 7, hur ska jag fixa detta? Att fortsätta eller ersätta Engelska 7 med något är inget val.
    Vi säger att jag skulle skolka från alla lektioner... Skulle CSN sluta ut betala studiepengar till mig? Hur mycket frånvaro krävs för att de ska sluta betala ut studiebidrag?
    Jag har ett möte med SYV på min skola inom kort, jag behöver hjälp.

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Jonathan,

    200 poäng IV ingår i programmets 2500 poäng. MED BARA 100 P. IV HAR MAN 2400 P.

    Ang. skoIk så är de nugällande reglerna att vid 4 timmar olovlig frånvaro per månad, dras Studiebidraget in. Sedan måste eleven ha 100% närvaro i en månad, och då kan hen nästkommande månad få tillbaka studiebidraget. Så om du har fler än 4 timmar Eng7 per månad, är "planerad skoIk" inget bra aIternativ i faII du vill ha Studiebidraget kvar.

    Ang. få F i Eng7. För att få betyg, måste läraren ha Betygsunderlag = vetskap om vad din kunskapsnivå Iigger på. Om en elev ej går på lektionerna, vet inte läraren var elevens kunskapsnivå Iigger på. Du riskerar få "streck" i stäIIet för betyget. Och på så sätt kommer du ha färre än 2500 betygsatta poäng, och inte kommer uppfyIIa kraven för Examensbevis.

    Om du får F i Fysik 1a (150 poäng) och F i Eng7 (100 poäng) - och godkända betyg i aIIa andra kurser, inkIusive GymnasieArbete, då uppfyIIer du kraven för examensbevis>>>.

    Jag förstår att du har mycket att göra. Det stäIIs höga krav på gymnasiet. Detta för att Examensbevis på gymnasiet är en sort "kvaIitetsstämpeI" och samtidigt har avsikt att förbereda inför universitetsstudier, som är ännu tuffare än studier på gymnasiet.

    Om du vill uppfylla kraven för gymnasieexamen, skulIe jag råda dig att försöka gå på lektioner i Eng7 och försöka få E i kursen. Du får 1.0 i merit för godkänt betyg in eng7. Om du inte får E i eng7, men du går på Iektionerna och försöker göra ditt bästa (under de förutsättningar som du har) - så får du i aIIa faII F-betyg. Och du mister inte heller ditt Studiebidrag.

    Du skriver inget om matte 3c. Du fick F i matte 2c. Mattekurser bygger direkt på varandra, och med F i matte 2c, finns det viss risk att du får F i matte 3c, är i aIIa faII den erfarenhet som vi på Fråga syv har. I så falII i fall du uppnår E i eng7, men F i matte 3c - då uppfyller du i så fall ändå kraven för examensbevis>>>. Och även av den anIedningen, skuIIe jag råda dig försöka kämpa med engeIskan. Ännu en anIedning att kämpa med engeIskan, är att kunskaper i engeIska är mycket bra att ha i aIIa jobb.

    Hoppas någonting i mitt svar blir till hjälp för dig!

    Du får gärna visa mitt svar till syv på din skoIa, om du viII.

    ANNA

    • : Hej igen!
    • : Jag har F i ma2c men E i matte 3c då jag gjorde en prövning. Jag måste självklart ha en gymnasieexamen, men hur gör jag detta utan att gå till Engelska 7? Skulle det fungera om jag gjorde en prövning på Engelska 7 och lämnade in ett blankt prov ( för att få F ), sedan att få E i alla andra kurser utom Fysik 1, skulle detta ge mig gymnasieexamen?
    • : Jag måste också fråga.. VAD skulle hända om jag fick E i alla kurser samt gymnasiearbetet och F i Fysik 1 och "Streck" i Engelska 7.
    • Anna : Utan att ha betyg i 2500 poäng får du Studiebevis, som inte ger Grundläggande behörighet till högskoIestudier. Studiebevis kan på komvux kompIetteras upp tiII Examensbevis. Att du "gör prövning i eng7",... det är inte så att du själv har bestämma det. Prövning under gymnasiet har eleven rätt att göra i 2 fall: OM KURSER FINNS I EIeVENS studiepIan men skoIa kan inte erbjuda undervisning i den kursen, och i andra faIIET - om du fick F i kursen. Jag vet inte om din skola är så pass tillmötesgående att de ger dig möjlighet att göra prövning i eng7. Sedan om du lämnar "tomt papper", kanske Iäraren anser att betygsunderläg ej finns och du får inte ngt. betyg. Om du t.ex gör prövning i eng 7 i mitten av oktober och får betyg, läser du under resten av året på Deltid. Vid deltidsstudier har en gymnasieelev ej rätt till Studiehjälp från CSN.
    • : Jag kommer absolut inte studera mer efter gymnasiet. Vad är nack och fördelarna med att få ett Examensbevis till skillnad mot ett Studiebevis?
    • Anna : Studiebevis ger inte GrundIäggande behörighet tiII högskoIestudier. Om du inte har några pIaner på att studera efter gymnasiet, kanske det inte spelar så jättestor roll. Dock kan arbetsgivare kräva Examensbevis. Ditt studiebevis kommer troIigtvis innehåIIa nästan samma som examensbevis, men det kommer att saknas "lite-lite", men med ett annat namn på dokumentet, så kanske drar arbetsgivarna "öronen" åt sig... för de orkar inte sätta sig in i innehåll i ditt Studiebevis. Examensbevis är, som sagt, som en sort kvalitetsstämpel. Det är synd om du genom att "bara" missa 100 poäng (av 2500 poäng), dvs genom att missa 4% - missar "hela grejen".
    • Anna : Om jag förstår dig rätt, tänker du söka jobb direkt efter gymnasiet. Det är inte omöjligt, men inte helt lätt att få jobb efter gymnasiet, när man gick på ett högskoleförberedande program.
    • : Jag får prata med SYV på mötet jag har bokat helt enkelt. Jag vill jättegärna ha Examensbevis. Kanske ska jag byta IV till något lättare?
    • Anna : Ja, fråga vilken kurs du kan ta i stället för eng7. Lycka till! :)
    Läs alla kommentarer

    Frågor och svar taggade med 'mordutredare' (19 st.)

    • Milla1331

      Vilken väg till brottsutredare?

      Hej! Jag har gått ut gymnasiet där jag läste naturvetenskapliga linjen. Jag vet vad jag vill bli men vet ej hur jag ska gå till väga då det står olika på olika sidor. Jag vill bli brottsutredare inom grova brott (helst mordutredare). Spelar det...

      Milla : : Hej!Det vi vet om yrket Mordutredare (utredare av grova brott) berättar vi i presentationen av yrket på framtid.se/yrke/mordutredare och det finns olika vägar in i det yrket; det bästa är,... Läs hela svaret
    • elev

      Vilken utbildning ska jag välja?

      Jag tror att jag skulle vilja arbeta som en mordutredare/utredare för grövre brott, men jag är inte säker. Detta på grund av att jag är intresserad av statsvetenskap med. Jag vet inte vilken jag ska välja och vart jag ska läsa. Jag behöver...

      Anna: : Hej Olivia,En förutsättning för att kunna bli ”Mordutredare/utredare av grova brott” är antingen genomgången utbildning på Polishögskolan eller... Läs hela svaret
    • Mariam

      Jag vill plugga till mordutredare?

      Hej, jag har tagit studenten och vill jobba som mordutredare, jag vill inte bli polis, och jag vill bli den som utreder brottet och analyserar. Så jag undrar hur jag ska ta mig t väga?

      Anna: : Hej Mariam,om du vill bli Mordutredare (utredare av grova brott) men ej vill eller kan läsa polisutbildningen, då föreslår jag att du läser Kriminologi. Det är inte helt uteslutet att på... Läs hela svaret
    • Felipe

      Kan man fortfarande bli kriminolog med ADHD?

      Hej! Kan man fortfarande arbeta som kriminolog alternativt mordutredare om man har diagnoserad ADHD? Polisyrket är klar och tydlig med att det inte går, men är svaret annorlunda när det gäller kriminolog/mordutredare? Då det inte verkar finnas någon explicit information som menar att ADHD...

      Anna: : Hej Felipe,det vi vet om yrket Kriminolog berättar vi på framtid.se/yrke/kriminologOm du söker läsa kriminologi på högskolenivå, så tror jag inte det finns några... Läs hela svaret
    • Hannah

      Hur blir jag en morddetektiv?

      Jag undrar vad jag behöver för grunder för att bli en morddetektiv, jag har velat bli en morddetektiv väldigt länge. Jag vill börja plugga kriminologi i Örebro så jag undrar om jag behöver plugga kriminologi eller inte för att kunna bli en...

      Anna: : Hej Hannah,kika gärna på framtid.se/yrke/mordutredarePolisutbildningen är en "bra väg" att gå - för det finns en viss chans att efter några år som polis, få intern... Läs hela svaret
    • elev

      sociolog och utredare?

      hej, jag är både intressant av sociolog och att bli t.ex polisinpektör eller utredare, finns det några yrke som är en kombination av både? eller typ de som pratar med mördaren och gör en psykisk analys utifrån hur hen mår osv. så...

      Julia: : Hej Salli ! Kika gärna på yrken som Psykolog, PolisOch Civilutredare.Du får också gärna kontakta polismyndigheten med din fråga. 
    • elev

      Kriminalinspektör?

      Hej, jag är intresserad av yrket kriminalinspektör men hittar inte så mycket info om det på nätet, alltså vad är det dem gör exakt, går dem till mordplatsen eller undersöker dem mordet bara från kontoret till exempel. Alltså...

      Anna: : Hej Salli,Kriminalinspektör, eller Polisinspektör, är i Sverige, så vitt jag vet, en benämning på en tjänstegrad inom Polisen.Man når den tjänstegraden via interna utbildningar när man... Läs hela svaret
    • Filip

      Hur blir jag mordutredare?

      Hej! Jag undrar vilka vägar inom studier man ska ta för att bli mordutredare i Sverige. 

      Är det möjligt för mig som svensk att följa min dröm om att bli mordutredare i USA? Isåfall hur?

      Anna: : Hej Filip,vi på FRåGA SYV kan berätta för dig det vi vet om hur man kan bli Mordutredare (det rätta namnet för yrket är egentligen "utredare av grova brott") - i Sverige. Se avsnitt... Läs hela svaret
    • Emelie

      Vilken linje och skola passar mig?

      Hej! Jag är inte alls intresserad av så mycket i skolan. Jag gillar absolut inte språk & no. Men vet att det är svårt att inte läsa det alls då jag vill gå en högskoleförberedande linje. Men jag är väldigt intresserad av...

      Julia: : Hej Emelie,om det är högskoleförberedande program du vill gå men gillar inte språk och NO, då "röstar" jag på Estetiska programmet - för att på ES behöver du inte... Läs hela svaret
    • Ros

      Mordutredare genom juridik?

      Hej, jag går i trean nu och ska snart ta studenten. Hela mitt liv har jag alltid vilja ha ett jobb inom kriminalitet men det känns nästan omöjligt att bli en kriminalinspektör eller mord/brottutredare om man inte blir en polis först. Det känns...

      Milla : : Hej Ros, det vi vet om yrket "mordutredare" som egentligen heter Utredare av grova brott - uppger vi på Framtid.se/yrke/mordutredare Framtid/yrke/Mordutredare En förutsättning för att kunna bli... Läs hela svaret
    • Krisztina

      Kan jag bli mordutredare?

      Hej! Jag håller på att utbilda mig till paralegal i yrkeshögskolan. Jag är ganska intresserad på att utreda mord eller grova brott och min fråga är, om jag kan få utbildning av polisen? Mvh

      Mikael: : Hej Krisztina!Så vitt vi på Fråga SYV vet, gäller följande:En förutsättning för att kunna bli ”Mordutredare” är antingen genomgången utbildning på... Läs hela svaret
    • Gabriella

      Vilken väg ska jag ta till utredare av grova brott?

      Jag vet inte hur jag ska gå till väga för att komma dit jag vill. Jag har tänkt att ansöka till polishögskolan men får ångest när jag tänker på de fysiska testerna då jag inte är en person som gillar träning osv. Därför har jag istället tänkt att ansöka till kriminologiprogrammet. Men samtidigt...

      Milla : : Om du så starkt känner emot de fysiska testerna, passar nog ej polisutbildningen, då det även under utbildningen och sedan i jobbet också ingår många tunga fysiska... Läs hela svaret
    • Elin

      Hur blir jag kriminalare?

      Jag vill jobba inom polisen och undrar vad man ska söka om man vill bli kriminalare? Vilket program elr kurser man ska ta?

      Anna: : Hej Elin, för att jobba inom polisen bör man många ggr /inte alltid, men ofta/ gå polisutbildningen. Kika gärna på - Polis >>.Dock finns det tjänster inom polisen som man kan få... Läs hela svaret
    • Vilma

      Kan jag läsa till kriminalare oavsett vilken linje?

      Hej! Jag går i ettan på gymnasiet och har precis valt inriktningen ekonomi ekonomi men jag undrar om jag kan läsa ekonomi ekonomi för att sedan kunna läsavidare till kriminalare. Eller spelar det någon roll vilken linje man går på gymnasiet för att kunna läsa vidare till kriminalare?

      Mikael: : Jag vet inte exakt vad du tänker på när du skriver "kriminalare " men det måste på ngt sätt handla om att lösa brott, tror jag du menar... Det finns ingen utbildning... Läs hela svaret
    • Sarah

      Kriminologprogrammet/kurser?

      Hej! Jag bor och jobbar nu i Stockholm. Har blivit väldigt nyfiken på kriminologi.

      1. Först undrar jag var de mest meriterande utbildningarna finns?

      2. Vad är det jag ska läsa om jag är intresserad av gärningsmannaprofilgruppen? Eller...

      Julia: : Hej Sarah, kika gärna på en yrkespresentation Mordutredare >>. När vi frågade en sakkunnig, fick vi svar att det i första hand personer med grundutbildning till Polis - som kan bli... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga