Jonathan
    Hej! Jag går teknikprogrammet och jag har en fråga om IV-valet. Än så länge har jag totalt 100 poäng i IV för jag läste Cad 1 & Cad 2 förra året. Detta året läser jag Engelska 7 och jag klarar inte av det. Det är väldigt mycket att göra, konstanta redovisingar och läxor; det passar inte mig.
    Du kanske redan förstår vad jag vill göra, men jag vill välja bort/"skita" i Engelska 7.

    Dock så har jag några ämnen med betyget F i!
    - F i matte 2c
    - F i Fysik 1
    - F i Kemi 1

    Min plan: Matte 2c kommer jag att klara genom en prövning i November (100%). Jag kommer att gå på en upphämtningskurs som skolan ska anordna, jag antar att jag får E eller mer i båda kurserna.

    Så nu är det bara Fysik 1 jag har F i. Anta att jag får E i Ma2c och Kemi 1.

    Min fråga: Kommer jag kunna få ut en gymnasieexamen genom att ha F i Fysik 1 och Engelska 7, får man F om man ej går till lektionerna, eller finns det något sätt man kan välja bort Engelska 7 på? Jag kommer inte gå till Engelska 7 mer i framtiden. Jag kommer heller inte välja något annat som ersätter Engelska 7.
    Vad jag vet, så krävs det inga "IV-kurser" för att få en gymnasieexamen.. Utan det krävs bara 2500p och max 250p med betyget F vilket Fysik 1 (150p) och Engelska 7 (100p) är tillsammans. Samt godkännt i Ma1c, Eng 5 och Eng 6 och Svenska 1,2,3. Vilket jag har.

    Om det inte går att välja bort Engelska 7, hur ska jag fixa detta? Att fortsätta eller ersätta Engelska 7 med något är inget val.
    Vi säger att jag skulle skolka från alla lektioner... Skulle CSN sluta ut betala studiepengar till mig? Hur mycket frånvaro krävs för att de ska sluta betala ut studiebidrag?
    Jag har ett möte med SYV på min skola inom kort, jag behöver hjälp.

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Jonathan,

    200 poäng IV ingår i programmets 2500 poäng. MED BARA 100 P. IV HAR MAN 2400 P.

    Ang. skoIk så är de nugällande reglerna att vid 4 timmar olovlig frånvaro per månad, dras Studiebidraget in. Sedan måste eleven ha 100% närvaro i en månad, och då kan hen nästkommande månad få tillbaka studiebidraget. Så om du har fler än 4 timmar Eng7 per månad, är "planerad skoIk" inget bra aIternativ i faII du vill ha Studiebidraget kvar.

    Ang. få F i Eng7. För att få betyg, måste läraren ha Betygsunderlag = vetskap om vad din kunskapsnivå Iigger på. Om en elev ej går på lektionerna, vet inte läraren var elevens kunskapsnivå Iigger på. Du riskerar få "streck" i stäIIet för betyget. Och på så sätt kommer du ha färre än 2500 betygsatta poäng, och inte kommer uppfyIIa kraven för Examensbevis.

    Om du får F i Fysik 1a (150 poäng) och F i Eng7 (100 poäng) - och godkända betyg i aIIa andra kurser, inkIusive GymnasieArbete, då uppfyIIer du kraven för examensbevis>>>.

    Jag förstår att du har mycket att göra. Det stäIIs höga krav på gymnasiet. Detta för att Examensbevis på gymnasiet är en sort "kvaIitetsstämpeI" och samtidigt har avsikt att förbereda inför universitetsstudier, som är ännu tuffare än studier på gymnasiet.

    Om du vill uppfylla kraven för gymnasieexamen, skulIe jag råda dig att försöka gå på lektioner i Eng7 och försöka få E i kursen. Du får 1.0 i merit för godkänt betyg in eng7. Om du inte får E i eng7, men du går på Iektionerna och försöker göra ditt bästa (under de förutsättningar som du har) - så får du i aIIa faII F-betyg. Och du mister inte heller ditt Studiebidrag.

    Du skriver inget om matte 3c. Du fick F i matte 2c. Mattekurser bygger direkt på varandra, och med F i matte 2c, finns det viss risk att du får F i matte 3c, är i aIIa faII den erfarenhet som vi på Fråga syv har. I så falII i fall du uppnår E i eng7, men F i matte 3c - då uppfyller du i så fall ändå kraven för examensbevis>>>. Och även av den anIedningen, skuIIe jag råda dig försöka kämpa med engeIskan. Ännu en anIedning att kämpa med engeIskan, är att kunskaper i engeIska är mycket bra att ha i aIIa jobb.

    Hoppas någonting i mitt svar blir till hjälp för dig!

    Du får gärna visa mitt svar till syv på din skoIa, om du viII.

    ANNA

    • : Hej igen!
    • : Jag har F i ma2c men E i matte 3c då jag gjorde en prövning. Jag måste självklart ha en gymnasieexamen, men hur gör jag detta utan att gå till Engelska 7? Skulle det fungera om jag gjorde en prövning på Engelska 7 och lämnade in ett blankt prov ( för att få F ), sedan att få E i alla andra kurser utom Fysik 1, skulle detta ge mig gymnasieexamen?
    • : Jag måste också fråga.. VAD skulle hända om jag fick E i alla kurser samt gymnasiearbetet och F i Fysik 1 och "Streck" i Engelska 7.
    • Anna : Utan att ha betyg i 2500 poäng får du Studiebevis, som inte ger Grundläggande behörighet till högskoIestudier. Studiebevis kan på komvux kompIetteras upp tiII Examensbevis. Att du "gör prövning i eng7",... det är inte så att du själv har bestämma det. Prövning under gymnasiet har eleven rätt att göra i 2 fall: OM KURSER FINNS I EIeVENS studiepIan men skoIa kan inte erbjuda undervisning i den kursen, och i andra faIIET - om du fick F i kursen. Jag vet inte om din skola är så pass tillmötesgående att de ger dig möjlighet att göra prövning i eng7. Sedan om du lämnar "tomt papper", kanske Iäraren anser att betygsunderläg ej finns och du får inte ngt. betyg. Om du t.ex gör prövning i eng 7 i mitten av oktober och får betyg, läser du under resten av året på Deltid. Vid deltidsstudier har en gymnasieelev ej rätt till Studiehjälp från CSN.
    • : Jag kommer absolut inte studera mer efter gymnasiet. Vad är nack och fördelarna med att få ett Examensbevis till skillnad mot ett Studiebevis?
    • Anna : Studiebevis ger inte GrundIäggande behörighet tiII högskoIestudier. Om du inte har några pIaner på att studera efter gymnasiet, kanske det inte spelar så jättestor roll. Dock kan arbetsgivare kräva Examensbevis. Ditt studiebevis kommer troIigtvis innehåIIa nästan samma som examensbevis, men det kommer att saknas "lite-lite", men med ett annat namn på dokumentet, så kanske drar arbetsgivarna "öronen" åt sig... för de orkar inte sätta sig in i innehåll i ditt Studiebevis. Examensbevis är, som sagt, som en sort kvalitetsstämpel. Det är synd om du genom att "bara" missa 100 poäng (av 2500 poäng), dvs genom att missa 4% - missar "hela grejen".
    • Anna : Om jag förstår dig rätt, tänker du söka jobb direkt efter gymnasiet. Det är inte omöjligt, men inte helt lätt att få jobb efter gymnasiet, när man gick på ett högskoleförberedande program.
    • : Jag får prata med SYV på mötet jag har bokat helt enkelt. Jag vill jättegärna ha Examensbevis. Kanske ska jag byta IV till något lättare?
    • Anna : Ja, fråga vilken kurs du kan ta i stället för eng7. Lycka till! :)
    Läs alla kommentarer

    Frågor och svar taggade med 'masterutbildning' (9 st.)

    • Kriss

      Svensk kandidat och utländsk master i psykologi?

      Hejsan! Jag har pluggat och fått en Filosofie kandidat i psykologi online från ett svenskt universitet. Mitt mål är dock att bli psykolog (vilket jag vet är en 5-årig utbildning på plats om man vill studera i Sverige). Jag hade därför tänkt bygga en psykologutbildning i Europa genom...

      Milla : : Hej!Att bli psykolog i Europa genom onlinestudier är definitivt möjligt, men det finns några faktorer att beakta. Läs (nedan) mina tankar och "förslag" som jag vill dela med... Läs hela svaret
    • Desirée

      Söka internationell och svensk masterutbildning samtidigt?

      Hej! Om man har sökt en internationell master till en svensk skola via universityadmissions.se, och sedan vid senare datum även sökt svensk master via antagning.se, hur prioriteras antagningarna? Vad ligger som första val, den internationella eller svenska? Det vill säga om båda...

      Mikael: : Kontakta Antagning.se och ställ din fråga där. Och du kan samtidigt också fråga antagningsgrupperna på de lärosäten dit du söker,
    • Eva

      Hur syns det på ens meritvärde att en kurs är på avancerad nivå?

      Jg har två frågor. 1. Jag undrar hur en ser på ens meritförteckning på antagning.se (till exempel) huruvida en studerat en grundkurs eller en kurs på avancerad nivå? Jag läser till en Master, och har bara råd att fördela 30 av de 120 poängen på grundkurs/er. 2. Det verkar som att vissa...

      Mikael: : Lärosäten får bestämma mycket själva, lokalt, därför måste du göra planering med studievägledare på den institutionen där du vill ta ut masterexamen.
    • sara

      Lång tid för att erhålla examensintyg (Universitet)?

      Hej Syv! Jag har ansökt om kandidatexamen inom datavetenskap och ska börja plugga min master på SU inom IT-säkerhet (är villkorligt antagen). På grund av rådande omständigheter så har det tagit väldigt lång tid att få mitt...

      Anna: : Hej Sara,jag hoppas och även tror att Malmö Universitet kommer hinna utfärda kandidatexamen för dig i tid.Ta annars kontakt med utbildningsansvariga på masterprogrammet på SU... Läs hela svaret
    • Carl

      Master utomlands?

      Säg att jag läser en kandidat på ett universitet med flera välrenommerade partneruniversitet, förbättras mina chanser att bli antagen till en masterutbildning vid något av dessa universitet genom "partnerskapet" mellan de två universiteten,...

      Julia: : Hej Carl, den frågan är bäst att du ställer till dem som jobbar med antagning till master på Bocconi. Vi på Fråga SYV har inte ngn info om vilka urvalsgrunder som används på olika Universitet... Läs hela svaret
    • Alhassan

      Masterprogram annanstans?

      Hej I några civilingenjörsprogram så väljer man ett masterprogram att utbilda sig i de två sista åren, så jag undrar ifall man kan efter tre år (efter påbörjad civilingenjörsutbildning) göra en masterutbildning vid en annan...

      Anna: : Hej Alhassan,det borde inte vara omöjligt att komma in på master på ett annan lärosäte, tycker jag. Allt beror på vilken behörighet som det masterprogrammet kräver och om du lyckas... Läs hela svaret
    • Calle

      Masterprogram i klinisk fysiologi till BMA?

      Hej, jag är en nyexaminerad biomedicinsk analytiker, och jag undrar om det finns en masterutbildning inom klinisk fysiologi här i Sverige. Har ännu inte hittat en. Jag vet att vi kan vidareutbilda oss inom det forensiska, immunologiska, biologiska, cytologiska, etc, men ser ingen...

      Peter: : Hej Calle, utbildningsutbud på de svenska lärosätena fastställs till 15 mars, det är kanske därför som du inte hittar det masterprogrammet som du är intresserad av... - kika... Läs hela svaret
    • Robin

      Är yrkeshögskola bättre/sämre än högskole program + masters?

      Hej! Jag ska börja i två:an efter sommarlovet på teknikprogrammet och vet ungefär vad jag vill hålla på med efter skolan. IT-säkerhet och liknande verkar roligt och intressant, men jag vet inte om man ska satsa 2 år i yrkeshögskola. Eller om man ska satsa på 2/3 år på högskola och efter...

      Melina: : Hej Robin! Ja dina olika val som du står mellan varierar ganska mycket, den ena antar jag är 3 år på universtet/högskola och sedan en master på 2... Läs hela svaret
    • Anna

      Kandidatprogram?

      Hej syv! Jag har en fråga angående universitet. Vad finns innan kandidatprogram? Som jag har förstått det, motsvarar kandidatprogram nivå 2, och sedan kan man ta en masterubildning som i detta fallet motsvarar nivå 3. Men som jag nämnde tidigare, vad finns innan kandidatprogrammet?

      Liselotte: : Hej Anna! På högskola/universtet i Sverige kan man läsa fristående kurser eller så kan man läsa Program. Kandidatprogrammet är ett program på heltid på 3 år som leder till... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga