Jelena
    Hej,
    Om en elev läser exempelvis engelska 7 som en utökad kurs, då får man givetvis meritpoäng MEN hur räknas själva betyget in i jämförelsetalet? Spelar det någon roll om det är ett E eller A om kursen ligger som utökad?
    Tack för svar!
    J.

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Jelena,

    om eleven läser mot examensbevis, dvs läser på gymnasiet nu... i dagens läge... då gäller följande:

    Utökade kurser* räknas in i elevens Jämförelsetal i två fall: om de krävs för särskild behörighet till just den utbildning som man söker just då; eIIer om kursen ger Meritpoäng.

    Du får gärna läsa reglerna kring meritpoäng här>>

    Ang. E-betyg i eng7... så höjer även E-betyget meritvärde men inte lika mycket som A-betyget. Det speIar, aIItså roII viIket betyg man får i en U-kurs om betyg i den kursen ger meritpoäng och räknas därför in i elevens jämförelsetal.

    Exempel: eleven har alla C betyg i alla gymnasiala kurser, förutom gymnasiearbete, men GA räknas ändå inte in i jämförelsetal ju... :) ... med det har eleven 15.0 i jämförelsetal. Vi säger att "vår elev" har endast en meritkurs - Eng7 som hen läste som U-kurs*, utökad.

    Sitiation 1: Eleven får C betyg även i Eng7. I så fall blir elevens meritvärde 16.0 (15.0 + 1.0).

    Situation 2: Eleven får E betyg i Eng7. I så fall blir meritvärde ca 15.8.

    Situation 3: Eleven får A betyg i Eng7. I så fall blir meritvärde ca 16.2.

    ******************************

    * En "utökad kurs" är den som i Examensbeviset är markerad med "U" och det kan man ha endast om man har läst på mer än heltid och har fler än 2500 betygsatta poäng i sitt examensbevis.

    Hoppas mitt svar blir till hjälp. Återkom om ngt. fortfarande är oklart eller om nya frågor dyker upp!

    ANNA

    P.S: om eleven redan har Slutbetyg (och inte Examensbevis), dvs om det handlar om "gamla gymnasiala betyg" - då kan det vara så att det ej spelar någon roll om det är E eller högre betyg i en ny meritgivande kurs, som personen får, utan hen får i vilket fall tillgodoräkna sig meritpoäng, men betyget räknas inte in i jämförelsetal. Men för att det ska vara på det viset bör dokumentet som ger grundläggande behörighet till högskolestudier heta SLUTBETYG och inte Examensbevis. Slutbetyg var standard och mål för gymnasiala studier t o m år 2013 men på komvux kan man i vissa fall fortfarande få Slutbetyg och nu har den möjligheten förlängts till 1 juli 2020.

     

    Frågor och svar taggade med 'A-betyg i gymnasiala kurser' (2 st.)

    • mahdia

      vilka betyg behöver jag för läkareutbildning?

      hej. jag går i VO programmet åk 2 och vill pluga till läkareutbildningen i linköpings universitet. hur högt betyg i vilka ämnena behöver jag för att komma in? hur långt tar det tid i komvux? kan jag klara det inom ett år ? måste man ha A på allt? vad måste jag göra om högskoleprovet för...

      Anna: : Hej Mahia! Behörighet till Läkarutbildningen är Grundläggande behörighet (som till alla högskoleutbildningar i Sverige) + särskild behörighet i form av godkända betyg i Fysik2, Kemi2, Biologi2 och Matematik 4.... Läs hela svaret
    • mansoora

      gymnasiebetyg ?

      jag vill fråga att måste man ha alla betyg A redan den första året när man går i gymnasiet alltså A i alla ämnerna alla tre år utan någon B att ska kunna få hela 22,5 till sist? i natur t.ex. tandläkarprogrammet. finns det någon väg att man ska kunna höja sina betyg...?

      Milla : : Hej Mansoora! Du har förstått det helt rätt: Ja! för att få 22.5 i Meritvärde måste man ha alla A-betyg i alla kurser under gymnasiets alla tre år PLUS även ha A-betyg i Meritpoängskurserna, t.ex. Engelska 7 och Moderna språk 3 och 4 (eller... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga