2 Svar

    Daniel SYV

    Hej Mohamad,

    jag gissar på att du kanske menar yrket Biomedicinsk anaIytiker>> och i så faII rekommenderar jag i första hand söka tiII Naturvetenskapsprogrammet på gymnasiet.

    HäIsningar

    DanieI, Studie- och yrkesvägIedare

    Hej igen,

    kan det vara så att du menar yrken Medicinsk ingenjör>> och/eller Ortopedingenjör>> och Ortopedtekniker>>. Kika också gärna på fler yrken - t.ex på Tandtekniker, Sjukhusfysiker>> och Röntgensjuksköterska>>.

     

    om du vet att du vill jobba med teknik inom VÅRDEN då är det kanske så att Vård- och omsorgsprogrammet>> som du kan Iäsa på gymnasiet. teknik inom Vården är ju för människor, för pacienter... och att känna tiII pacienternas behov på mycket "nära håII" är en stor fördeI. Och om du Iäser på Vård- och omsorgsprogrmammet, Iäs i så faII extramycket matte - matte 2a och sedan matte 3b. Efter det kan du kompIettera med fIer kurser kom komvux eIIer på ett naturvetenskapIigt basår på högskolenivå.

    Nya utbiIdningar och nya yrken kan tillkomma under tiden du Iäser på gymnasiet. Det är därför kanske Iite för tidigt att planera i detalj. Exempel på nya yrken som inte fanns för några år sedan är: UX-designer>> och Rymddesigner>>.

     

    Förutom VO>>, så kan man gå en annan väg och läsa på Teknikprogrammet (i första hand på inriktningen design-och-produktutveckling>> ) men det går även att "gå via" Industritekniska programmet (i första hand rekommenderar jag här inriktning produkt-och-maskinteknik>> ) eller på Naturvetenskapsprogrammet>>.

     

    • mohamad : Hej Daniel!
    • mohamad : Tack så jättemycket för hjälp men och menar medicinsk teknik som till exempel spamar en konstgjurd hand eller laga maskinar i sjukhus och så vidare....kan du säga till mig vad hetter det yrket på riktigt och vilken program behöver det?
    • Anna : Du får hemskt gärna på www.framtid.se hitta några yrken som du tycker verkar vara intressanta för dig! Åtekom sen till oss, när du vet vilket eller vilka yrken du vill läsa mot... :)
    • mohamad : Tack så mycket för hjälp. Jag kunde hutta vad jag söker.
    • mohamad : Det är medicinskteknik ingenjör som jag behöver. Jag tror att det går att välja na tller teknikprogram men vilken av dom är bäst?
    • Liselotte : Det går bra med både Teknikprogrammet och Naturvetenskapsprogrammet.
    Läs alla kommentarer
    Liselotte SYV på GymnasieGuiden

    Hejsan,

    Behörighet tiII CiviIingenjör i Medicinsk teknik är Grundläggande behörighet +  godkända betyg i gymnasiala kurser Fysik 2, Kemi 1, Matematik 4. Jag rekommenderar dock att även läsa Kemi 2 - för att man kan annars läsa "vanlig civilingenjörsutbildning" och sedan specialisera sig mot "medicinsk teknik". Civilingenjörsutbildningar kan kräva även godkänt betyg i kemi 2.

    Om du på gymnasiet Iäser på Teknikprogrammet, välj inriktning Teknikvetenskap.

    Om du på gymnasiet läser på Naturvetenskapsprogrmmet, välj inriktning Naturvetenskap.

    SkiIInaden är att man på Naturvetenskapsprogrammet Iäser även BioIogi, viIket man inte gör på Teknikprogrammet. Biologi krävs inte (i aIIa faII så som behörighet ser ut idag) och om du inte viII läsa biologi - välj i så fall Teknikprogrammet, inriktning Teknikvetenskap.

     Du kan titta på beskrivningar på de utbildningar på högskolenivå som finns idag inom det område som du är intresserad av:

    i Lund - civilingenjörsutbildning i medicin och teknik >>

    i Stockholm, på KTH - högskoIeingenjör i medicinsk teknik >>

    och Civilingenjörsutbildning i medicinsk teknik >>

    På Umeå Universitet - Högskoleingenjörsprogrammet i elektronik och datorteknik/ medicinsk teknik >>

    Utbildningsutbud kan förändras under tiden du läser på gymnasiet. Håll koll på utbudet - på www.studera.nu (det är högskolornas gemensam hemsida) och www.antagning.se (en sida där man gör Ansökan till högskolestudier i Sverige).

     

    Liselotte

    Frågor och svar taggade med 'matte?' (8 st.)

    • Daniella

      Lärare som inte satt betyg?

      Hej! Jag är 17 år och har precis börjat 2an i gymnasiet. När jag gick ut 9an så hade jag F i matte, men så när vi började gymnasiet så frågade min matte lärare mig om jag ville studera matte från grundskolan eller matte...

      Peter: : Hej Daniella!Det är rektor som är ytterst ansvarig på skolan. Be dina vårdnadshavare boka möte med rektorn. Rektorn borde bringa klarhet i situationen. Du kan t.ex be att få göra en... Läs hela svaret
    • Marco

      Indeviduella valet, kan matte 2 kursen vara full?

      Hejsan! Jag hade en fråga som jag undra. Någon jag känner ska ha indeviduella valet inför årskurs 2 och har då valt matte 2. Men nu påstår skolan att det är fullt i gruppen för matte 2. Måste inte skolan erbjuda denna kursen till elev? Eleven i frågan vill ha möjlighet att även läsa matte 3 i...

      Mikael: : Hej Marco,valbara kurser - alltså, de kurser som inte är obligatoriska på just det programmet, erbjuds i mån av plats och möjlighet. Det kan vara så att matte 2 ej kan... Läs hela svaret
    • Pernilla

      Optiker programmet?

      Jag har inte läst matte på över 20 år och har heller inte jobbat inom teknik. Jag läste matte c på komvux då men de kunskaperna är nog glömda. Hur avancerad och hur mycket matte är det i utbildningen? Vad tror ni om mina chanser att klara utb. med bristfälliga mattekunskaper?

      Daniel: : Hej Pernilla,du har möjlighet att fräscha upp dina matte-kunskaper, ex. på www.matteboken.se är grund- och gymnasiekurser i matte upplagda för repetition och för självstudier. En gammal kurs matematik C motsvarar en ny kurs - Matematik 3 >>.
    • Alva

      Hur svår matte har man på media inriktning foto?

      Hej! Jag vill söka media inriktning foto, men är inte så bra på matte. Hur mycket/svår matte har man? Behöver man vara bra på matte för att klara det?

      Mikael: : Hej! På estetiska programmet>> läser man endast en kurs i matematik - matte 1b. det är minst matte av alla högskoleförberedande program. Mindre (eller snarare enkIare matte)... Läs hela svaret
    • Jacob

      Söka med Matte 4 men inte matte 2, 3?

      Hej! Går på komvux och läser till behörighet för naturvetenskapliga, fortsatta studier. Jag kommer läsa till 4 kurser utöver mitt ursprungliga betyg. Skall söka en linje som kräver matte 4 bla. Har sedan tidigare G (gamla systemet) i matte 2 och 3 och undrar om jag kan söka in med bara matte...

      Anna: : Hej Jacob, för att bIi behörig tiII högskoIa måste man aIItid ha GrundIäggande behörighet (gymnasiekompetens) som man kan bekräfta på Olika sätt, t.ex genom Slutbetyg... Läs hela svaret
    • Sara

      företagsekonomi? Samhäll/beteende?

      Hej SYV! Min fråga lyder så här kan man söka till företagsekonomi programmet på universitet/högskolan trots att man läst samhäll/beteende på gymnasiet? Måste man lägga till ämnen för att bli behörig eller inte?

      Mikael: : Hej Sara! Vilken inriktning /eller vilket program/ du läste på gymnasiet är det ingen som tittar på när du söker till högskola/universitet. Det som man måste skaffa sig är... Läs hela svaret
    • Linn

      Hur är matten på teknikprogrammet?

      Jag vill gå teknikprogrammet tror jag pga vill bli arkitekt, men är inte den bästa på matte som jag tror är en väldigt stor betydelse om man vill bli arkitekt.. men tror du det går att köra teknikprogrammet i alla fall och sen kanske kan få lite mer hjälp i matten om jag tycker det är jätte...

      Mikael: : Hej Linn, enligt de uppgifter vi har är lön för en tjej som är nyutbildad arkitekt - ca 30 000 kr. /månaden. Om du inte behöver fysik eller kemi, utan bara Matte - så kan du t.ex. läsa Ekonomi(ekonomi) där Matte 3 ingår... Läs hela svaret
    • Elin

      Hur blir man inredningsarkitekt och vad innebär det?

      Behöver man vara bra på matte och räkna mycket som inredningsarkitekt och vad gör man som en sådan? Jag har svårt för matte och vill helst slippa det så gott det går i mitt jobb. Vilken utbildning behövs?

      Lena: : Hejsan, du kan läsa mer om inredningsarkitektstutbildningen här så kan du kanske avgöra om det är något för dig... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga