Siri
    Hej
    Jag brinner så mycket för rymden och indrar hur man går till väga för att bli astronom?
    1: behöver man högt betyg i alla ämnen för att komma in på diverse utbildningar?
    2:vad är behlrighetskraven?
    3: hur lång är utbildningen?
    4:är det många som hoppar av för att utbildningen är svår??
    5: vad ligger lönen på?
    ?

    1 Svar

    SYV-besökare SYV

    Hej Siri,
    Det 3-åriga Kandidatprogrammet i fysik med inriktning astronomi finns bl.a. i Uppsala, Stockholm och Lund. Många lärosäten erbjuder också ett flertal orienteringskurser på grundnivå i astronomi. Dessa finns bl.a. i Göteborg och Uppsala.

    Kandidatutbildning inom astronomi finns på många lärosäten, bland annat Stockholms universitet och Uppsala. I fysikprogram kan man också ibland välja kurser inom astronomi.

    Kandidatutbildningen byggs generellt sett på med en 2-årig masterutbildning, där man kan specialisera sig inom olika områden som exempelvis astronomi och astrofysik.

    Efter avklarad utbildning finns goda möjligheter att doktorera och sedan arbeta med astronomisk forskning, både i Sverige och utomlands.

    Angående behörighet, så brukar det vanligtvis krävas godkända betyg i Fysik 2, Kemi 1, Matematik 4. Se exempel på en lämplig utbildning: uu.se/utbildning/utbildningar/selma/program.

    Se också gärna en lista på utbildningar på studera.nu/jamfor-utbildning/?q=astronomi.

    Astronomer kan också arbeta med astronomiska aspekter i rymdindustrins projekt.
    Var god se vidare - framtid.se/yrke/astronom.

    Frågor och svar taggade med '#gu' (1 st.)

    • Lisa

      Vad för tekniskt program bör jag välja?

      Hej! Jag tar studenten från Ekonomprogrammet nu i år men har tänkt att plugga vidare inom teknik/IT. Jag har sökt till Systemvetenskap till hösten men har också tankar om att försöka skaffa behörighet till ingenjörs utb. Datateknik eller Datavetenskap. Vilket jag inte vet hur jag vill göra just...

      SYV-besökare: : Hej Lisa,det brukar finnas rätt mycket information på utbildningarnas egna webbplatser. Många utbildningar har också studerandeambassadörer. Det finns även studievägledare... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga