Ida

    Hej. Jag går första året på samhällsprogrammet, och kom nyligen hem från ett utbyte utomlands där jag gick en kurs i datavetenskap och tyckte mycket om det. Jag har bestämt mig för att jag vill läsa till civilingenjör inom datavetenskap, men förstår att jag inte får behörigheten jag behöver när jag går samhäll. Min fråga är, vad är bästa sättet att bli behörig/vilket tar kortast tid?

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Ida,
    Civilingenjörsprogrammen i Sverige kräver för särskild behörighet godkända betyg i fysik2, kemi1 och matematik 4.
    Om du på gymnasiet inte läser fysik eller kemi och endast upp till matematik 2, då behöver du komplettera med följande gymnasiala kurser:
    Fysik1a, Fysik2
    Kemi1
    Matematik 3 och 4.
    De kurserna, ovan, utgör - tillsammans - 550 gymnasiala poäng och kan läses på heltid på 27,5 veckor - alltså ca 1,5 termin. Om du på gymnasiet kan läsa matte 3, kortar du ner tiden för komplettering med fem veckor; om du på gymnasiet även kan läsa matte 4 eller kemi 1 (som valbara kurser t.ex inom Individuellt val) - med ännu fem veckor till.

    Man kan komplettera på Komvux, på en folkhögskola eller på naturvet.basår på högskolenivå.

    Frågor och svar taggade med 'avslag' (2 st.)

    • Studie och Yrkesvägledare

      Komvux - matte - svenska?

      Om man vill läsa på halvtid och söka csn på halvtid. Hur många kurser och hur lång tid tar det . Om man inte klarar det, vad händer då?

      Anna: : hej Monica!på gymnasienivå är heltidsstudier = 20poäng per vecka och halvtid, således, = 10 gymnasiala poäng per vecka. En normalstor gymnasiekurs (som är på 100poäng) läser man... Läs hela svaret
    • lisbeth

      För mycket ledigt?

      Hur mycket har man "rätt" att ta ledigt varje termin/år i skolan för att inte missa för mycket? Jag brukar knappt ta ledigt alls men skulle det vara för mycket att ta ledigt en vecka på en gång eller förlorar man för mycket på det?

      Daniel: : Hej Lisbeth,det är rektor på din skola som kan bevilja eller avslå ansökan om ledighet. Tanken är annars att man, förutom dagar då man är sjuk, går i skolan alla dagar utan någon... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga