1 Svar

    Daniel SYV

    Hej Henok,

    i Sverige krävs det alltid att man har Grundläggande behörighet - och ofta också Särskild behörighet - för att bli behörig till utbildningar på högskolenivå.

    För dig som är 19 år gammal - behövs det Examensbevis för att uppnå Grundläggande behörighet.Du kan ta ditt Studiebevis till komvux i den kommunen där du är folkbokförd och göra studieplanering med SYV på komvux - hur du ska läsa mot Examensbevis på komvux, alltså.
    Ett annat alternativ är att du söker till en folkhögskola. Med omdöme från en folkhögskola, om det kommer att stå att de bedömer att du har "grundläggande behörighet" blir du också behörig till högskola/universitet.

    Annars finns det andra sätt, men du måste i så fall ha arbetat i minst 3 år på minst halvtid efter det att du fyllde 19 år. Om du börjar arbeta direkt efter gymnasiet och arbetar i minst tre år /på minst halvtid/ räcker det med några få kurser + arbetslivserfarenhet för att anses vara behörig till högskola. Men då har du inget att konkurrera med om en utbildningsplats däför att ofullständiga betyg ger inte rätt att konkurrera i betygsgruppen. Då måste du även göra högskoleprovet och kommer att konkurrera endast i HP-urvalsgruppen. Eller så kan du få plats på en högskoleutbildning där lediga/tomma platser finns, där antal behöriga sökande är färre än antal studieplatser.

    Yrkeshögskola kan göra undantag och ta in utan examensbevis, med endast studiebevis. Se utbud av yrkeshögskoleutbildningar på www.yhguiden.se - och sista ansökningsdag till många yh är imorgon, 15 maj. Det finns ingen begränsning i antal yh man kan söka. Du får söka alla yh, som du är intresserad av. Du söker varje YH-utbildning "i första hand", därför att man söker till varje utbildning direkt till skolan, oberoende av andra ansökningar.

    Hoppas mitt svar blir till hjälp.

    Daniel

    Frågor och svar taggade med 'layout' (3 st.)

    • Vuxen men utan vidareutbildning

      Vad kallas de roller jag har (har ingen formell utbildning i dem)?

      Det här blir långt....Jag kommer räkna upp momenten i de uppgifter jag gör. REDIGERING/LAYOUT MM AV MEDLEMSTIDNING Enligt order av redaktör men även med stor frihet och i samarbete. Fackkunskap i ämnet och erfarenhet av föreningens specifika stil krävs för detta arbete. - Få...

      Julia: : Hej Maria!De flesta yrken i Sverige är icke-reglerade, vilket betyder att man kan få jobbet med vilken utbildning som helst och man får också kalla sig för t.ex en... Läs hela svaret
    • Jennifer

      Utbildning inom tidningsproduktion?

      Hej! Om man vill jobba med att layouta tidningar, vart ska man gå tillväga då? Hittar inga utbildningar som bara fokuserar på just tidningsproduktion.

      Anna: : Hej Jennifer; menar du att du vill jobba med layout för "fysiska" alltså pappers-tidningar? alltså, endast med det och inte kombinera med ngt. annat?
    • Anna

      Utbildning för att jobba på tidningsredaktion?

      Hej! Min dröm är att en dag jobba på en mode/skönhetstidning. Jag vill egentligen göra allt på tidningsredaktionen men det är lite orealistisk. Så jag tänker mig modechef, chefredaktör eller fixa layouten på tidningen. Finns det någon utbildning för det här? Eller vad skulle ni rekommendera för...

      Liselotte: : Hej Anna, de jobben som du är intresserad av kan man inte få direkt efter gymnasiet - du skulle behöva gå en eftergymnasial utbildning och gymnasiet bör förbereda dig till den. Kolla gärna på... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga