1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Josefine,
    jag är ganska säker på att man inte behöver utbilda sig till sjuksköterska för att kunna komma in på Yrkeslärarprogrammet.

    För att i Sverige idag (uppgift från oktober 2019)  bli behörig yrkeslärare måste man skaffa sig en Yrkeslärarexamen, på minst 90 högskolepoäng (tre terminers studier på högskolenivå på heltid).
    Från och med antagningen till höstterminen 2017 samordnar UHR validering av yrkeskunskaper för särskild behörighet till yrkeslärarutbildningar.
    Se även information på Skolverkets hemsida om krav för att få en anställning som yrkeslärare och info på worldskills.se/vad-vi-gor/bliyrkeslärare.

    Följande lärosäten har i Sverige tillstånd att utfärda yrkeslärarexamen (uppgift från UKÄ, Universitetskanslers & lärosätenas gemensam hemsida www.studera.nu): Göteborgs Universitet; Högskolan Dalarna; Högskolan i Kristianstad; Högskolan Väst; Karlstads Universitet; Linköpings Universitet; Linnéuniversitet; Malmö Universitet; Stockholms Universitet och Umeå Universitet.

    Vilka kvalifikationer man behöver ha för att bli bedömd som Behörig inför yrkeslärarprogrammet finns i "beskrivande text" som går ut på att man måste vara yrkeskunnig och yrkeserfaren och på alla sätt lämplig att bli lärare. Särskild bedömning görs; sökande skickar in sina meriter och får svar om de är behöriga till yrkeslärarprogrammet eller inte.
    På länkarna ovan (namn på lärosätena) kommer du direkt in på plats på lärosätets sida som berättar om Yrkeslärarprogrammet på just det lärosäte; där brukar även kontaktuppgifter till ansvariga för den utbildningen finnas, som du kan ringa eller maila till.

    Lycka till!

    Frågor och svar taggade med '#undrar' (2 st.)

    • Gerda

      Engelska 7, extra poäng?

      Hej jag vet att man brukar få nån extra poäng då man läser engelska 7 på gymnasium, men hur mycket får man? Har läst att det är max 1,0 meritpoäng, men vad menar de med "max" kan man få mindre?hur avgörs det?

      Julia: : Hej Gerda,betyget i engelska 7 räknas även in i den studerandes Jämförelsetal, alltså i snittbetyget, på så sätt kan höjningen av meritvärde bli både lägre och även... Läs hela svaret
    • Urtė

      Vad är skillnaden?

      Hej jag undrar vad är skilland mellan program och kandidat. Så TILL EXEMPEL när det finns en sociologiprogrammet eller när det står sociologi, kandidat. Vad är liksom skillnaden? Blir man samma sak? Kan man jobba med samma saker osv?

      Julia: : Hejsan,ett program betyder att man har platsgaranti på alla kurser som ingår i programmet, alltså att man inte behöver söka till varje kurs separat och varje gång riskera att inte komma in.Program kan... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga