elev

    Hej! Jag går mitt sista år nu på gymnasiet och har funderingar kring läraryrket. Som person har jag gått igenom mycket, och har själv inte tyckt skolan vart en trevlig plats för mig, tyckte nog bara om de tidiga åren. Jag kan dock tänka mig arbeta med yngre barn, har dock ingen erfarenhet (om man inte räknar syskon, släkt). Som person är jag lugn, lyhörd och har en del ångest/social phobi, men vill tro att detta kan botas (?) då jag ständigt försöker arbeta med det. Jag vill nog mest veta om jag är kapapbel till detta yrket? En annan väg är att jag går förskollärareutbildningen, arbetar med barn några år, får erfarenhet och sedan vidare utbildar mig till grundskollärare f-3, verkar det vara som en bra plan eller är de lika? Jag har tänkt, om jag arbetar som förskollärare och väljer att jobba som grundskollärare, behöver jag då gå om hela utbildningen eller räcker det med att läsa enstaka kurser för ebhörighet? Jag tänker ju att grundskollärare f-3 ändå också arbetar på förskola?

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hejsan,
    på förskollärarprogrammen brukar finnas Tillvalskurserna - t.ex Engelska, Bild, Musik - och om man läser en sådan tillvalskurs med godkänt betyg, kan man bli behörig att undervisa i det ämnet upp till årskurs 6 på grundskolan. Vilka tillvalsämnen som idag och i framtiden erbjuds på olika förskollärarporgrammen - var god se på utbildningarnas egna hemsidor och/eller kontakta studievägledare på just den utbildningen som du är intresserad av.

    Ang. egenskaper och Skolyrken
    Du är fortfarande mycket ung och kan förändras rätt så mycket och speciellt om du vill jobba (medvetet) mot att träna dig på vissa situationer eller arbetsuppgifter... Det behövs många lärare och olika sorters lärare - yrkeslärare; ämneslärare, förskollärare och så kan man med lärarutbildningen även bli rektor, t.ex... så man kan jobba inom skolväsendet med lärarexamen som grund men ej som just Lärare. 

    Frågor och svar taggade med 'urvalgrupp' (4 st.)

    • Markus

      Vad innebär (Sen anmälan) meritsvärde 999 ?

      Hej ! Idag fick jag ett programm som jag har sökt som sen anmälan (handlagd) och nu står det att "Ditt meritvärde i den här urvalsgruppen är: 972 av max 999" Vad innebär detta? Tack

      En annan fundering: är det sant att det finns mer...

      Julia: : Hej Markus!vi frågade de som jobbar med administration kring antagning till svenska högskoleutbildningar och fick svar om att ju snabbare man anmäler sig efter det att SEN ANMÄLAN har... Läs hela svaret
    • Donia

      F i en kurs, hamnar jag i urvalsgrupp BI eller BII vid komplettering?

      Hej! Jag fått F i kursen matematik 4 och behöver därmed komplettera denna kurs för att komma in på min utbildning som jag vill. Därför undrar jag vilken urvalsgrupp jag hamnar i, BI eller BII då jag har ett F?

      Milla : : Om man utan komplettering är Obehörig, prövas man endast i BII urvalet för att man blev behörig genom en komplettering. BII är kompletterings-gruppen.
    • Alice

      Meritpoäng+högskoleprov?

      Hej! Det är så att jag ska göra högskoleprovet imorgon och jag kom just att tänka på en sak: Kan man lägga på de meritpoäng (alltså från exempelvis Engelska 7) på den poängen man får på högskoleprovet?

      Milla : : Nej, det kan man inte göra,tyvärr ... resultat av högskoleprovet räknas separat, för sig.  Meritpoängen plussas till Jämförelsetalet, som är snittet av betygen i examensbeviset.
    • Nur

      När försvinner Blex?

      Hej! Kommer Blex försvinna vårterminen 2017 eller höstterminen 2017?

      Mikael: : BIex används för sista gången vid antagning till vårterminen 2017; från antagning till höstterminen kommer alla sökande utan komplettering prövas i BI urvalsgruppen.

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga