1 Svar

    Julia SYV på FrågaSYV

    Hej Anton,
    för att bli BEHÖRIG till svenska högskolor eller universitet måste man alltid uppnå den så kallade "grundläggande behörigheten" (till Högskolestudier); för elever som idag söker till gymnasiet eller går på gymnasiet är det i första hand EXAMENSBEVIS från ett högskoleförberedande program
    eller
    Examensbevis från ett Yrkesprogram men då med kurserna engelska 6 och svenska 2 och 3, som för yrkesbevis är Valbara kurser.
    I examensbevis ingår ett antal Obligatoriska kurser, och i flera av de är man tvungen att ha Godkända betyg (E eller högre) - för att annars får man inte ut Examensbevis (utan kan få Studiebevis, som inte ger grundläggande behörighet).
    För Behörighet räcker det att ha E i betyg. Men sedan konkurrerar alla behöriga sökande om plats på högskola/universitet med sitt MERITVÄRDE: ju högre betygen, desto högre meritvärdet. Har man för lågt meritvärde, kommer man inte in.
    Dock kan man komma in även med lågt meritvärde Om man har Högt resultat på Högskoleprovet.

    Vänligen
    Julia

    Frågor och svar taggade med 'ämne: matematik' (2 st.)

    • I

      Yrkeshögskolan?

      Hej Jag vill studera lokförare på Yrkeshögskolan så Jag undrar om man kan komma in på Yrkeshögskolan utan man har 100% behörighet. Går det att komma in på lokförare utbildning fast man saknar t.ex Matte 1 ?

      Vägledare: : Hej1I princip får yrkeshögskola ta in obehöriga, men bedömning görs lokalt, av varje utbildningsansvarig-grupp på varje yrkeshögskoleutbildning. Och det är så klart bättre att sträva... Läs hela svaret
    • sandra

      F i prövning????

      Hej, så på gymnasiet gällande svenska som andraspråk 2 fick jag D och ville fråga om jag kunde komma in till komvux senare för att plugga det OM jag får F i sva2 prövning?

      Julia: : Hej Sandra!Det finns en regel om att Högre betyg gäller i de fall man har flera betyg i samma kurs. Alltså spelar ingen roll om du först får F och sedan D eller först får D och sedan F, utan det högre... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga