1 Svar

    Julia SYV på FrågaSYV

    Hej Anton,
    för att bli BEHÖRIG till svenska högskolor eller universitet måste man alltid uppnå den så kallade "grundläggande behörigheten" (till Högskolestudier); för elever som idag söker till gymnasiet eller går på gymnasiet är det i första hand EXAMENSBEVIS från ett högskoleförberedande program
    eller
    Examensbevis från ett Yrkesprogram men då med kurserna engelska 6 och svenska 2 och 3, som för yrkesbevis är Valbara kurser.
    I examensbevis ingår ett antal Obligatoriska kurser, och i flera av de är man tvungen att ha Godkända betyg (E eller högre) - för att annars får man inte ut Examensbevis (utan kan få Studiebevis, som inte ger grundläggande behörighet).
    För Behörighet räcker det att ha E i betyg. Men sedan konkurrerar alla behöriga sökande om plats på högskola/universitet med sitt MERITVÄRDE: ju högre betygen, desto högre meritvärdet. Har man för lågt meritvärde, kommer man inte in.
    Dock kan man komma in även med lågt meritvärde Om man har Högt resultat på Högskoleprovet.

    Vänligen
    Julia

    Frågor och svar taggade med 'bifall' (2 st.)

    • Studie och Yrkesvägledare

      Komvux - matte - svenska?

      Om man vill läsa på halvtid och söka csn på halvtid. Hur många kurser och hur lång tid tar det . Om man inte klarar det, vad händer då?

      Anna: : hej Monica!på gymnasienivå är heltidsstudier = 20poäng per vecka och halvtid, således, = 10 gymnasiala poäng per vecka. En normalstor gymnasiekurs (som är på 100poäng) läser man... Läs hela svaret
    • lisbeth

      För mycket ledigt?

      Hur mycket har man "rätt" att ta ledigt varje termin/år i skolan för att inte missa för mycket? Jag brukar knappt ta ledigt alls men skulle det vara för mycket att ta ledigt en vecka på en gång eller förlorar man för mycket på det?

      Daniel: : Hej Lisbeth,det är rektor på din skola som kan bevilja eller avslå ansökan om ledighet. Tanken är annars att man, förutom dagar då man är sjuk, går i skolan alla dagar utan någon... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga