Anas
    Hej!
    Jag har gått mitt andra år i naturprogrammet och kommer till höst gå mitt sista år. Jag har planerat för att läsa kurserna; eng7 matte5 och matte spec för att få fullt med meritpoäng. Jag har ocksâ läst modersmål 1 och 2, och jag fick A i både kurserna och kommer med säkerhet få ett till A i modersmål 3. Min fråga är, stämmer det att jag bara behöver få godkänt i de ämnen som ger merit poäng, och sen kan jag använda modersmåls betygen istället?
    Alltsâ, om jag får ett E i eng7 och jag redan har ett A i modersmål 1, kan jag då få merit poäng för eng7 och betyget A för det vanliga jämförelsetalet (?)

    1 Svar

    Liselotte SYV på GymnasieGuiden

    Nej, det stämmer inte alls.
    Du kanske läste info om meritpoäng för de som gick ut gymnasiet  år 2013 och tidigare och fick i slutet av år 3 ett Slutbetyg. reglerna var annorlunda för dem.
    Du,som läser mot Examensbevis kommer få betygen i de kurser som ger dig meritpoäng, inräknade även i ditt jämförelsetal - du vinner, alltså, på att få så höga betyg som möjligt i kurser som ger meritpoäng.
    ***
    ang. kurser i Modersmål
    Du, som har höga betyg i modersmålskurser, försök se till att du får dem Inom "Vanliga kurser", ej utökade. För att i fall kurser i modersmål blir i ditt examensbevis U-kurser, markerade med "U" (utökat program), kommer i så fall de betygen inte räknas in, alls. Det blir då för ditt meritvärde som om du ej läste kurser i modersmål, över huvudet taget.

     

    Liselotte

    Kika gärna på Programplan_NA.pdf och det finns utrymme för kurser i modersmål inom "vanliga kurser", Om man har en kurs, t.ex Modersmål 1 som ersättning för "moderna språk" inom Programgemensamma ämnen; och två resterande kurser i Modersmål (Modersmål2 och Aktiv tvåspråkighet) - inom Individuellt val.

    • : Menar du att kurser markerade med "U" inte räknas med i meritvärdet? Hur bestäms vilka kurser ska vara markerade med U och hur ändrar jag om det?
    • Mikael :

      Har du redan fått ut ditt examensbevis? I examensbeviset som redan är utfärdat kan man inte ändra ngt.
      De som läser mot examensbeviset på gymnasiet kan ibland, enligt rektors beslut, läsa en eller några få U-kurser, utökat program. Det bör framgå av rektors beslut vilka kurser eleven fick läsa som U-kurser. Betyg i U-kurser räknas in endast i 2 fall: om kursen krävs för särskild behörighet eller om den ger meritpoäng. I alla andra fall räknas inte betygen i U-kurser in i jämförelsetal och på så sätt har ingen påverkan på meritvärde, alltså blir det (formellt sett) som om eleven ej läst kurserna - kunskaperna behåller man givetvis, men betygen kanske man inte har ngn användning för, i alla fall inte vad gäller söka till svenska högskole-universitets utbildningar.

    Frågor och svar taggade med 'föräldraledighet' (2 st.)

    • Shado

      Avbrott på folkhögskola?

      Hej, hur länge kan man göra avbrott på folkhögskola. Jag har läst sedan 2 år tillbaka och kommer vara pappaledig i två månader. Har jag möjlighet och göra ett avbrott och sedan komma tillbaka augusti till hösten och fortsätta...

      Milla : : Hej, du måste prata med de ansvariga på din folkhögskola. Du har rätt att vara pappaledig men när och på vilka villkor du kan komma tillbaka till dina studier på folkhögskolan får du... Läs hela svaret
    • Bianca

      Studieuppehåll innan kursstart?

      Hej, Jag har äntligen kommit in på en utbildning jag sökt nu för tredje året i rad. Redovisning på en yrkeshögskola. Men problemet nu är att jag är föräldraledig och planen va att sambon skulle vara föräldraledig när min utbildning startar men nu när vi räknat på det inser vi att jag inte har...

      Milla : : Hej Bianca!Det finns inte några centrala/generella bestämmelser om beviljande av studieuppehåll inför yrkeshögskoleutbildningar. Jag tänker börja med att se om "din utbildning" har... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga