lina
    Hej jag har precis slutat 1:an på estet-musik och jag har tnkt fram och tillbaka på att byta till samhälle eventuellt ekonomi men vet inte riktigt hur det skulle funka eller om det ens skulle funka?
    Vill ju helst inte gå om hela 1:an med 01:orna.
    Tänkte om någon vet om det går att gra det har läst block nu så har ju läst klart vissa kurser och sådär.
    tacksam för svar / Lina

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Lina,

    att byta program efter åk1 - innan åk2 är inte omöjligt, men kan bli svårt.
    För det första, så måste plats (ledig plats) finnas på den utbildningen dit du vill komma in i åk2. Och situationen med "lediga platser" kan ändras från en dag till nästa... rektor tar in en elev, så upptas en ledig plats eller tvärtom - någon kan bestämma sig för att sluta, du uppstår en ledig plats. T.ex om du nu kommer att lämna din plats på din nuvarande utbildning, då kommer det att uppstå en ledig plats på din utbildningen; men inte innan du slutar på skolan. Idag finns det ingen ledig plats och imorgon kan det finnas ... eller tvärtom.
    Det är i första hand Rektor på den skolan dit du vill komma in /eller Programrektor om det är en stor skola med flera rektorer/ som kan bäst svara på frågan om de (just nu) har eller inte har en ledig plats.

    Men även om en ledig plats finns, behöver inte rektor ta in någon elev på ngt. annat sätt än genom Antagningskansliet och konkurrensen på grundskolebetyg - in i åk1.

    Det brukar gå till - annars - så här: du kontaktar alla de gymnasiala utbildningar dit du vill byta och frågar om de har någon ledig plats i åk2 till hösten. De som svarar att de har en ledig plats, vill nästan alltid se Närvarorapport och dina betyg från åk1. Möte med eleven, vårdnadshavare, SYV ocn/eller rektor bokas. Sedan bestämmer rektor om hen kan ta in eleven eller inte.

    Ett annat sätt är att söka till åk1 - via Gymnasieantagningen - och om du kommer in, kan du uppvisa dina redan godkända betyg från åk1 och fråga om det skulle vara möjligt att "flytta dig upp" till åk2. Det kan gå... om du har många godkända betyg; om programmen inte är allt för olika + om rektor fattar beslut om Individuellt anpassat program.
    Inget kan garanteras, men du kan försöka "köra" på de två "spåren", som jag nämner ovan: dvs försöka byta (komma in i åk2) och samtidigt söka till åk1 med förhoppningen om att kunna bli "uppflyttad" efter det att du blir Antagen.

    Bästa hälsningar

    ANNA

    Frågor och svar taggade med 'yrkesbeskrivningar' (3 st.)

    • SYV-besökare

      Liknande yrken på framtid?

      Hejsan, jag uppskattar sajten www.framtid.se där det finns ofta mycket bra information om många yrken. Men jag har en fråga: ibland känns det att "liknande yrken" inte är så jätteliknande. Hur tänker ni kring "liknande yrken", hur väljer ni vilka som ni påstår är "liknande"? Tack på...

      Daniel: : Hej och tack för din uppskattning av våra insatser! Det värmer!Angående yrken på www.framtid.se så är det en viktig och intressant fråga. Men också svår att besvara. Yrken kan... Läs hela svaret
    • Sven

      Undrar Vem är Elin som sammanfattar?

      Hej! Jag brukar läsa frågor och svar på den här sajten, vilket jag tycker är mycket lärorikt. Ni ger många bra svar! Tack för det. Jag ser också att ni i era svar ofta hänvisar till sajten www.framtid.se med diverse beskrivningar av olika...

      Kristoffer: : Hej Sven!Tack för att du gillar och använder våra webbsidor.När det gäller din fråga om Elin så är det en av våra skribenter som lägger upp material på... Läs hela svaret
    • Eva

      Hur god chans har Jag att komma in på utbildningen?

      Hej, Jag är intresserad av att söka ett program till hösten 2021. Jag kommer då att söka med gymnasiebetyg utan komplettering (BI). För hösten år 2020 ligger BI på 17,36. Jag har 17.34. Tidigare år har antagningspoängen varit lite...

      Mikael: : Antagningsgränser kan gå upp eller ner, av olika anledningar. Om du kan göra Högskoleprovet gör det! Om du kan höja ditt meritvärde och prövas även i BII, är det också en fördel för dig! I varje urvalsgrupp har du en ny chans.

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga